Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

turkiyede satin alinabilecek mekanik keyboardlar

nscorp

Öne çıkan mesajlar

abi senin hatan tuşların değil, olaya algının çok iyi basamamasında sanırım...

sesi, yayları değil anlatılan ama anlama kısmında bir error yaşıyorsun şu an, daha sonra tekrar bir bakıver.

ortalama fiyatları da 80-100$dır bunların.

yani argümanın bile yok elinde.
ki zaten kötü olanı da bu işte.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
ortalama fiyatları da 80-100$dır bunların.

En uç örneği veriyorsun diyip en düşük örneği vermek argüman mı oluyor? Faceroll yaptım şu an plastik klavyemde 3 tuşa birden basamadığı için key-block etti : (

Hani 100 defa şu klavyeleri incelememiş, ortalama fiyatlarını bilmiyor olsam kabul edeceğim.

Ekonomik jargonda yetemeyip olaya ekonomik açıdan yaklaşan adamla tartışınca varabileceğiniz en olumlu nokta "lol kıvırmış saçmalamış keke" oluyor.

Ortalama fiyatı demek yerine, "bu klavyeler 80-100 dolara da alınabiliyor" desen bir nebze anlayacağım.

-median price
-cba
-comparative value
-subjective theory of value

Bunları çalışın, sonra ekonomi tartışalım.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

Yanlış yönden açıklıyorsunuz çünkü.

halen aynı şeye devam, kendi gerçeklerini yaratmışsın, ortadaki bazı olayları parmakla işaret etsek de kabul etmemekte diretiyorsun.

örnek iki post vereyim:

Sorieno said:
20 yıl önce bu klavyelerin benzerini 15 dolara alıyorduk.
İçinde bir ton devre olan, üstünde LCD screeni olan, AR-GE'si için hayvan gibi para harcanmış G19 150 dolar iken, http://elitekeyboards.com/products.php?sub=topre_keyboards,rftenkeyless&pid=rf_se1700 şu klavye 300 dolar.

Sorieno said:

Market - target market nüansını bilmeden "ama sen bişey bilmiyorsun" yorumu yapmana şaşırmıyorum.
forumlarda "beyler tenkeyless mi alsam yoksa standart mı alsam hangisi daha güzel" diye konuşan binlerce hipster söz konusu olduysa market shift olmuş demek oluyor.
Bu klavyeler 30 yıldır var, 30 yıldır coder'lar da var, neden son 2 senede bu kadar hype olduğunu görmek için
Adam şu klavyeye 500 dolar etiket yapıştırıyor. Ama bunun altında yay var, diğer üretim maliyetlerine ne kadar hakimsin diye argüman geliyor.
Ben de diyorum ki bu herif bu klavyeye 500 dolar etiket yapıştırıyorsa, bu ürüne 500 dolar veren keriz vardır.
Altın tuvalet bile daha akla yatkın bir şey.

şimdi öncelikle şu gerçeği kabul etmen lazım:
mekanik klavyeler membrane klavyelerden daha fazla maliyete sahip.

hani istediğin kadar kendi gerçeklerini yaratmaya çalış, hype/hipsterlıkla suçla, bu gerçek değişmez.
istersen 20 sene öncesine dön, istersen 30 sene öncesine dön,
farketmez, yine değişmez.

1+1=2 kadar çok basit ve bilinen bir şeydir bu.

mekanik klavyeler pahalı, membrane klavyeler ucuz.
istediğin ülkeye git, istediğin kişiye sor, aynı cevabı alırsın.

mekanik klavyelerin pahalı olmasının nedeni, üretiminin daha komplike ve masraflı olmasıdır.

membrane klavyeler bu yüzden çıktı zaten. daha yeni bir teknoloji olmasının nedeni de, klavye piyasasında fiyatları düşürmek içindi.

hani iddia ediyorsun "20 sene önce bu klavyeleri 15 dolara alıyorduk", yok öyle bişi.

20 sene öncesinde satılan pc'ler en aşağı 3000-5000 dolardı. iyi bir bilgisayar 10000 dolara satılıyordu.
böyle bir dönemde klavye fiyatlarının 15 dolar olduğunu iddia etmek büyük bir yanılgı olur.
o zaman da klavye fiyatları yaklaşık bu boyuttaydı.

membrane klavyeler çıktıkça klavye fiyatları ucuzladı. 15 dolara aldığını iddia ettiğin klavye büyük ihtimalle 10 sene öncesinde ve membrane klavyedir.

ayrıca şu da var, üretim maliyetleri değişkendir. özellikle ram ve harddisk piyasasında görürüz bunu, dönem dönem ucuzlar, bazen de pahalılaşır. bu hususu da gözardı etmemeliyiz.

ayrıca ben şunu anlamıyorum senin bu ısrarlarında:
bir tarafta mercedes var, diğer tarafta fiat.
biz diyoruz ki, "mercedes'in pahalı olmasının sebepleri şunlardır, daha kaliteli işçiliğe sahiptir, daha fazla malzeme kullanırlar, kalifiye elemanlara sahiptir, teknoloji gelişimine daha fazla bütçe ayırır vs..."
sonrasında sen diyorsun ki, "kardeşim ikisi de araba sonuçta, sırf hype ediyorsunuz diye pahalıya satıyorlar, hipsterlık yapmasanız mercedeslerin fiyatı fiattan ucuz olur".

örneğin 300 dolarlık Realforce 87U Tenkeylessgöstermişsin, bi de logitech g19 demişsin.
"LOGITECH G19'DA DAHA ÇOK IŞIK VAR! HAPPY HACKING'TE IŞIK BİLE YOK! OYSA LOGITECH'TEN PAHALI! AL İŞTE APPLECILIK YAPIYORLAR, HEDEF KİTLEDEN PARA SÖĞÜŞLEMEK İÇİN HEP BUNLAR!!!!!!" gibi şeyler yazıyorsun.
ama verdiğin linke baksan böyle demezdin zaten,
farklı bir teknoloji kullandıklarını yazmışlar çünkü.
logitech g19 membrane klavye, yani 10-15 dolara satılabilecek bir klavye, üstüne bir sürü özellik ekleyip renkli ekran felan koyunca 200 dolara kadar çıkmış.
o tip özellikleri olmayan düz mekanik klavyeler 100 dolara satılıyor.
hem membrane hem mekanik klavye yaparsan haliyle mekanik klavyeden pahalı olacaktır. iki teknolojiye de sahip olmanın getirdiği bir masraf var, bu iki teknolojiyi birleştirmenin getirceği bir masraf da var. eğer kaliteli malzeme ve işçilik kullanıyorlarsa çok rahat 300 dolar eder, hiç şaşırmam yani.
membrane klavyenin 200 dolara satılmasına şaşırmıyorsun da, buna mı şaşırıyorsun sen?

bak bi de sitede ne yazıyor:
"Topre capacitive key switches are a patented hybrid between a mechanical spring based switch, a rubber dome switch, and a capacitive sensor that combined provide tactility, comfort, and excellent durability. The unique electrostatic design of Topre switches requires no physical mechanical coupling and therefore, theoretically, key switch bounce/chatter are eliminated."
Sosyal ağlarda paylaş

niye?
oyun oynarken ekran kartını tartışıyorsun, kasayı tartışıyorsun, kasa içine koycağın fanı bile tartışıyorsun da, klavyeyi niye tartışmayacaksın ki?
tamam günümüzde 5 dolara bile bulunabilen bir ürün, ama işlevsiz olduğunu göstermiyor bu.
ayrıca sadece bizim forumda değil, hangi oyun/donanım forumuna gitsen görebileceğin bir mesele,
çünkü sonuçta oyun oynarken en çok muhatap olduğun donanım parçası kendisi.
bastığında algılamayan tuşlara sahip bir klavyen olduktan sonra, istersen 4xSLI ekran kartın olsun, bir faydası yok.
Sosyal ağlarda paylaş

WOT ama en azından düzgün düzgün, önem atfeden noktaları ele alarak yazmışsın Bone. Teşekkür ederim.

Katılmadığım bazı noktalar olsa da (20 sene önce en kral bilgisayara 10k fiyat çekmen gibi 1990'da yaşadığımıza yönelik tespit örneği) genel olarak anladım savunduğun şeyi. Genel anlamda, ben hala olması gerekenden pahalı buluyorum ama.

Yani bu biraz Audophile tartışmasına döndü bir noktada ama buradaki durumda kazanım çok çok minimal. Benim karşı çıktığım nokta burası.

Öte yandan şu 300-500 dolarlık uç örneklerin maliyeti için kullanılan farklı teknolojiler ne menem teknolojiler de bu kadar fark var ortalama mekanik klavye fiyatlarıyla aralarında, bunu da anlamıyorum. F seti bile bulunmayan klavyeye 500 dolar fiyat biçmeyi normal karşılamam için devrelerinin altından imal edilmiş olması gerekiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

geçen çocuğun birini oyunda fena dövdüm, ağladı sonra bnm son model ekren kartım, 2mslik monitörüm ve mekanik keybördüm var ama sen beni 5 liralık klavyeyle 3 liralık doritos yağı bulaşmış mouse ile ezdin dedi.

öyle yüzlerce lira verince pro gamer olmayacaksınız maalesef -.-
Sosyal ağlarda paylaş

abicim niye anlamamakta ısrar ediyorsun

sıradan casual kullanıcı için degil bu klavyeler, ömrü pc başında geçen adamlar için, özellikle coderlar, yazarlar vs için

bu adamların bir kısmı önem veriyor ve bu eski teknoloji ürünü klavyeleri tercih ediyorlar

lambalı amfi muhabbetine benziyor biraz, o da eski bi teknolojidir ama şu ara bi tane almaya kalksan 2000 dolardan başlıyor fiyatları
Sosyal ağlarda paylaş

Quel, Audophile referansının üzerine lambalı amfi örneğini vermen iyi oldu.

Lambalı amfiden alacağın sesle ses kartından alacağın ses arasında ya da herhangi başka bir amfiden alacağın ses arasında muazzam fark var değil mi. Ben zaten -yüz defa dedim sanırım- bunlar işlevsiz demiyorum, ama örneğini verdiğim 300-500 dolarlık örneklere bakarsan mesela adam numpad koymamış, f set koymamış, 500 dolar fiyat biçmiş. Bunun mantığını anlamakta güçlük çekiyorum diyorum, bunun vereceği utility ne olabilir diye merak ediyorum, niye mesela ortalam mekanik klavye fiyatı 100-150 dolar arasındayken, bunların utility'si daha fazlayken diğerinden 3 kat daha ucuz diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

DoruK said:

geçen çocuğun birini oyunda fena dövdüm, ağladı sonra bnm son model ekren kartım, 2mslik monitörüm ve mekanik keybördüm var ama sen beni 5 liralık klavyeyle 3 liralık doritos yağı bulaşmış mouse ile ezdin dedi.

öyle yüzlerce lira verince pro gamer olmayacaksınız maalesef -.-

zaten progamerlar pahalı ekipman almıyor, sponsorları hangi ekipman verdiyse onu kullanıyor.
mechanicalmış, membranemiş bilgileri bile yoktur.

kaldı ki 300 apm yapan bir sc2 oyuncusu klavyeden bağımsız yine ezer, yine ezer.
istersen aynı anda sadece 1 tuşa basabileceğin, tuşları sallanan bir klavye ver, 300 apm ile klavyeyi parmaklarken karşıdaki oyuncuyu yine yenecektir.

öte yandan progamer olmayan ama iyi oyuncu olmaya çalışan kişiler için ekipmanın önemi çok. günde 25 saat aynı oyunu oynamadığı için, potansiyelini en kısa sürede sergileyebilecek ideal ekipmanı kullanması gerekiyor.

örneğin düz taban veya ayağında sorun olan bir kişi, özel tabanlıklar, özel ayakkabılar alması gerekebiliyor. 10 liralık ayakkabıyla sokağa çıktığında 10 metre yürüyemiyor. para harcayıp ideal ürünü satın alması gerekiyor.
öte yandan isterse nike bana 10 milyarlık özel yapım bir spor ayakkabı versin, yine de çıplak ayakla koşacak usain bolt'u geçemem.

benzeri bir şey, bana porsche ver, Schumacher'e de peugeot, adam o arabayla beni geçer. ancak yine de benim daha hızlı araba kullanabilmem için o porsche'ye ihtiyacım vardır.

bunun gibi mevzular.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

Bu kadar boş olma throine.

haklısın halbuki konuya hurr hipster durr hıyar sürsem klavyeye diye dalıp, konudakilerin asıl derdinden alakasız, görgüsüz gibi denk getirebildiği terminolojik öğeleri bıraksa sağa sola daha az haksız olacaktı throine.
bu kadar çok konuşup hiç bişey anlatamamak apayrıymış.
Sosyal ağlarda paylaş

Ortaya koyduğum bir sav var. Sencileyin haksız olabilirim, çok gereksiz bir sav da ortaya koyduğumu düşünebilirsin umrumda da değil. Savunmamı yapmak için kullandığım terminolojiden rahatsız olmanı da, tıpkı şu boş "lol keke evet ehehe" yorumları gibi yetememene bağlıyorum. Söylediğim şey de değer teorisi, fayda maliyet analizi; oturup sanki alien jargon kullanmış muamelesi yapılıyorsa yetersizlik had safhada demektir.

Elle tutulan argümanlar ortaya koyan, vaktini camışlık yapmak için değil tartışmak için harcayan adamlar olduğu sürece de konunun ekseninden kaymak sorun yaratmıyor. Nasıl bir butthurtage yarattı abi ekonomik açıdan konuya yaklaşıp bunu yaparken de temel ekonomik kavramlardan yararlanmak ya, bir de utanmadan aöf iktisat jargonu, terminoloji kullandın falan diye cevap yazıyorsunuz. Kahvedeki adamdan farkınız olsun.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

Ortaya koyduğum bir sav var.
camışlık
Kahvedeki adamdan farkınız olsun.

Sorieno said:

Tuşlarının üstüne hıyar sürülmüş bir klavyeyi 250 dolara sattıkları zaman da "abi organik hıyar kokulu klavye, zevki ve parası olan alsın" diyebilirsin.

ow hakaretler gelmiş
post modern sonradan görmeliğin haksızlığına çare değil. enerjim olsa uğraşıp anlatmayı denerdim cidden ama dediğin gibi yetemiyorum an itibariyle.

lol keke evet ehehe

diyip kaçtım iyi geceler =P
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...