Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

HDD mi SSD mi?

Sorieno

Öne çıkan mesajlar

Abi sen kendin ikna olmamışsın niye sordun o zaman SSD mi HDD mi diye? :)

Lüks mü, evet lüks. Ama bir defa SSD'li PC kullandığınız zaman HDD'ye dönmek tek kelime ölüm. PC'yi oyun olsun iş olsun aktif kullanan biri için, bütçesi de uygunsa bence şart SSD olayı artık.

Uzun yıllardır yaptığım bir hardware update ile bariz bir farkı göremiyordum SSD'den bu yana.
Sosyal ağlarda paylaş

Hayır abi ne münasebet, ikna olmadım değil, sadece kafamda beliren sorular üzerine gidiyorum ki ikna olayım. Muhakkak yani fark ediyordur ve eminim zırt diye load ettiğinde, Windows açtığında şöyle bir güneşlenme etkisi yaratıyordur. Ama yine de ben bundan sonra sadece bu gibi kazanımlarla (ki kazanımlarının ne olduğunu bilmem için kullanıcı yorumuna ihtiyaç var) da yetinmeyeceğimi biliyorum.

Şu ana kadar öne sürülen yorumların ekseriyeti 20 nanosaniye daha hızlı açılır, 10 saniye daha hızlı boot eder olduğu için benim de bunlar odaklı sorgulamam doğal yani.
Sosyal ağlarda paylaş

Sorieno said:

İyi de zaten şu an kullandığım gayet vasat altı bilgisayarla bile , 7-8 aylık Windows'ta en çok kullandığım masaüstü uygulamalarını tıkladığım an alıyorum yine de response'u. Bundan daha hızlı nasıl olur ki, olsa da ne olur gerçi.

Bence alma o zaman. Git o parayı grafik kartına ya da daha fazla ihtiyacın olan bir şeye yatır.
Sosyal ağlarda paylaş

Ekran kartın kötüyse SSD'den daha öncelikli onu almak tabi.

Yoksa SSD bariz lüks statüsünde şu an, elzem bi şey değil. Sadece işlemcisi, rami, ekran kartıyla full bi sistemin üzerine alılabilecek tek ve en iyi şey. Ki o haliyle bile pahalı olduğu için lüks statüsünde.

Ama gerçekten aradaki farkı hissedebilmek için bizzat kullanmak lazım SSD'yi. Anlatılmaz yaşanır resmen. O kadar farkettiriyo ki her şeyi. O yüzden diyorum, zaten iyi bi bilgisayarın varsa SSD aldıktan sonra Windows'un 11 saniyede açıldığını, Firefox'un basar basmaz çat diye geldiğini görünce çocuklar gibi şen oluyosun.

Yoksa oyun oynamak istiyosan ve ekran kartın yetersizse tabii ki de onu upgrade et sdf

Edit: Zaten tıkladığım an açılıyo her şey demişsin de, aradaki farkı en iyi şey anlatır sanırım, zamanında LCD'ler yeni çıkmışken LCD'lere akın etti, 24ms gecikmeli ekranları aldılar, ghosting'i farketmiyorum insan gözü algılamıyo muhabbeti yapıldı ama gecikme süreleri 2ms'ye inince millet vay anasını dedi falan. Onun gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

LCD olayıyla veya 25 FPS'yle mukayese ederken şunu kaçırıyorsun ama; ekranda gördüğün şey süreklilik barındıran bir şey. Yani 25 ms ile 2 ms arasındaki en minimal farkı bile ekrana baktığın her saniye yaşıyorsun. Ama Chrome'u bir kez açıyorsun, Winamp'ini bir kez açıyorsun, Photoshop'unu taş çatlasa üç kere açıyorsun. Biraz da bunun etkisi var yani o hemen açma, çok hızlı açma detayında.

Sanırım şöyle yapacağım; ilk etapta ssd almayarak daha üst segment bir GPU'ya yatırım yapabilirim. Bir iki ay sonra hdd yönünden sıkıntı yaşarsam bir tane 90 gb'lık Corsair ile adımımı atabilirim sanırım.
Sosyal ağlarda paylaş

Ne istediğimi şu açıdan biliyor değilim: Nihayetinde sistemi toplarken olmasa da, ilk upgrade de storage unit alacağım. Burası kesin yani. Şu an sadece senin ve ortak aklın söylediği gibi, ilk etapta SSD yerine 350 liralık boost'u GPU için kullanabilirim.

Ama sonrasında, bir kaç ay sonra, HDD ya da SSD alacağım. O yüzden zaten "SSD almalı mı/almamalı mı" gibi bir topic'ten ziyade HDD vs SSD sorusu mevcut.

Şu durumda mevcut 500 gb'lık HDD'yi storage olarak kullanıp, SSD'yi performans için kullanacağım denedikten sonra elbette. Buna da verilen cevaplar neticesinde ulaşıyorum. O yüzden neden soruyorsun sorusu biraz havada kalıyor, epey netleştirdi kafamda şahsen bir çok şeyi, eminim kafasında benzer takıntılar olan bir kaç kişiye daha fayda sağlamıştır.
Sosyal ağlarda paylaş

Artık harddiskten nefret ediyorum. Evimdeki makineme 2 tane 60 gblık SSD aldım. Onları raid 0 yaptım birincil disk olarak. Nasıl bir performans var makinemde anlatamam. Q6600 işlemci ve sağlam bir asus anakartım var. 6 gigabyte ramli. Içinde her daim çalışan 3 sanal sunucu çalışmakta. 3,5 gb ram kafadan gidiyor. Ona rağmen ps cs3 açılırken max 2 saniye sürüyor, FireFox bir kez olsun kararsızlaşmıyor, 10 gün açık kalsa bile makine hep aynı stabil performans.

Ekran kartı da oyunlar için önemli tabi ama anakartın destekliyorsa raid, kesinlikle 1 adet 120 alacağın yerde az daha koy, iki adet 60 al ve raid 0 yap.

Iyi ki üç kuruş fazla verip bu şekilde yapmışım diyeceksiniz.

Saygılar. :)
Sosyal ağlarda paylaş

En az iki tane olması yeterli.

Sorieno: Şu anki durumunda SSD ile HDD karşılaştırması pek adil değil. Birini sadece performans için kullanacaksın, diğerini sadece arşiv için. Yani ikisi de storage unit sonuçta ama amaçları tamamen farklı. Sorman gereken soru "performans mı istiyorum, arşiv mi istiyorum" olmalı? Onun cevabını verince ne almak istediğini de bulmuş olcaksın zaten.

İlk mesajında kendin yazmışsın arşiv hastası değilim diye. O yüzden ben olsam ilk planda GPU alıp, sonrasında SSD tercih ederdim. Bu arada ben de aynen böyle yaptım. Eylül'de yeni bilgisayar topladım SSD olmadan. Tam üç ay sonra SSD aldım. Gayet de doğru bir karardı bence.
Sosyal ağlarda paylaş

Sana kendi ssd bench sonucumu vereyim az çok fikir sahibi ol.

Bu crucial m4 256gb piyasadaki en stabil ssd

http://i.imgur.com/oryeb.png

Bu da açıklamaya bile gerek duymayacağımız caviar black 1 tb

http://i.imgur.com/fFpKz.png

Gereksiz diye kestirip atmak olmaz, ortaya nedenler sürmek gerek.

Herşeyden önce kendine sorman gereken gerçekten ihtiyacın olup olmadığıdır. Faydaları senin pcde ne yaptığını ve ne elde etmek istediğine bağlı. Üst düzey performans istiyorsan ve extreme bir pc kuracaksan/kurduysan tabi ki ssd alman ve pcni hddnin hantallığından kurtarman yerinde bir adım olur. Böylece hdd'in diğer bileşenlerinin performansını açığa çıkartmasına engel olmayı bırakır.

İster büyük boyutlu bir ssd alırsın ister sadece işletim sistemi ve birkaç program ya da oyun için 64gb civarında olanlardan alırsın. Emin olacağın tek şey ihtiyaçlarını karşılayacağıdır.

Hızlı açılış ve kapanış, programların hızlı load olması, transfer hızları, çok sayıda ufak boyutlu dosyayı okutmak/erişmek, antivirüs programların taramayı kısa sürede bitirmesi, birden çok uygulamayı bekleme olmaksızın açmak ve oyunlarda özellikle de mmo oynuyorsan ortamların saniyede yüklenmesi. Hdd ile sadece karakteriniz gözükür aradan saniyeler geçer ve ardından etrafınızdaki diğer oyuncuları görürsünüz. Bunun gibi faktörler yaşayacağın farklılıklar olacaktır.

Şüphesiz ki ssd'ler yakın gelecekte hdd'lerin yerini alacak ve bir norm olacak; buna çok da uzun bir süre kalmadı. Eski satış oranları ile günlük satış oranları hızla yükselen bir grafiği bizlere sunuyor ve buna pek şaşırmamak lazım. Performans artışı sağlayan bir ürünü kolayca kestirip atılamaz. Lakin elimizdeki kısıtlı bir bütçe varsa elbette o zaman ssd bir lüks olur ve parayı daha uygun daha fazla katkı sağlayacak bir bileşen için kullanmak çok daha iyi bir tercih olacaktır.

Bol şanslar, seçimin her ne olursa.
Sosyal ağlarda paylaş

"Tatar Ramazan" said:

Bu SSD'lerin üretim maliyeti normal HDD'den ucuz mu? sonuçta biri baya mekanik aksam dolu diğeri kart sadece

ssd'lerin pahalı olmasının bir nedeni patent sorunları aslında. nand flash ile ilgili bazı patentleri elinde tutan şirketler yüklü miktarda licensing fee istiyor. bu da baya yükseltiyor ssdlerin fiyatlarını.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...