Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

meritocracy, technocracy ve democracy


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
daha önceleri patide lafları geçmişti, sir'le felan demokrasi hakkında tartışmalarımız olmuştu vs, ama direk bir topiği olsun dedim.

günümüzde en iyi sistem, en özgür sistem, en kusursuz sistem, en yenilikçi sistem gibi tanıtılıyor demokrasi.
hatta demokrasinin alternatifi savaşlar, faşizm, diktatörlük deniyor.

peki gerçekten demokrasi tek çıkar yol mudur? günümüzde kullanılabilecek daha iyi yöntemler var mıdır?

demokrasi, çoğunlukçu ve çoğulcu gibi alttürlere ayrılıyor. demokrasi temelde, ülke kararlarının halkın kendisi karar vermesine deniyor. ancak çok rahat bir şekilde çoğunluğun azınlığa baskısına, sonra da gücü olan kişilerin topluma baskısına dönebiliyor.

http://i.imgur.com/8aLsj.jpg

demokrasi esasında tiranlara karşı amaçla başlatılmış. ancak yunanistanda uygulandığı sıralarda bir takım kural ve kısıtlamalara tabi tutulmuş. köle olmamak, erkek olmak, zengin olmak vs gidiyor bunlar.
günümüzde her önüne gelen oy atabiliyor.
her ne kadar aysun kayacı "benim oyun dağdaki çobanla eşit olamaz" dediğinde türk televizyon ve gazeteleri büyük tepki göstermiş olsa da, yunanistan'da zamanında böyle çözümler vardı.
yunanistan'daki demokrasi tarihi için iki tane site bulmuştum:
http://www.ahistoryofgreece.com/athens-democracy.htm
http://www.historyforkids.org/learn/government/democracy.htm

bana göre demokrasi büyük bir hata.
böyle düşünmemin nedeni şu:
bir cerrahın ameliyatı nasıl yapacağını mühendisler karar veriyor. bir şiirin nasıl yazılması gerektiğini ressamlar karar veriyor. binanın nasıl inşaa edilceğine manav karar veriyor...
yani çoğunluğa sorduğun zaman konuyla ilgisi olmayan kişiler karar veriyor.
bir dış ticaret politikası yapıyorsun ve halka soruyorsun, "halk" nerden bilsin?
hazırladığın politikayı oylamaya sunduğunda, oylayan kişilerin mesele konusunda aydınlatılmış olup olmadığı bile belli değil.
"sence bu politika iyi mi olur kötü mü olur" diye soruyorsun ama halk bu şekilde değil, "sen benim partimi destekliyor musun" diye algılıyor.
çpğunluğu elde tuttuğun sürece kimse sunduğun projelerin içeriğine bakmıyor.
belki antik yunanistan'da öneriye açılan projeler detaylıca tartışılıp gözden geçirilme imkanı bulabiliyordu, ama günümüzde böyle bir şey mümkün değil. yoldan geçen rasgele adama soruyorsun "a mı b mi c mi" diye, vereceği rasgele cevaba göre ülkenin gündemini ve geleceğini bağlıyorsun.

peki bunun yerine ne olabilir?
benim aklımdaki sisteme en yakın iki tane sistem var, meritokrasi ve teknokrasi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Meritocracy
http://en.wikipedia.org/wiki/Technocracy
konunun uzmanlarının karar verdiği bir sistem.
örneğin tarım politikasını tarımla ilgili meslekler tartışacak ve ileriye dönük bir plan hazırlıycaklar. eğitim sistemini, eğitim konusunda geniş bilgiye ve birikime sahip birisi hazırlıyacak.
ülkenin geleceği bilimsel metodlara dayanarak oluşturulacak.
yalanların, sahtekarlığın, göz boyamanın yerini
akılcılık, mantık ve bilimsellik alacak.

bildiğim kadarıyla günümüz devletlerinde böyle bir sistem henüz denenmedi, o yüzden demokrasiye kıyasla ne kadar iyi durur onu görme şansımız yok.
belki felsefe veya benzeri kitaplar okuyanlar böyle bir sistemin devlete uyarlandığı zaman ne tip sonuçlar verebileceği konusunda yazılara rastlamış olabilirler.
ama teknokrasi/meritokrasi'ye çok yakın bir düzenin zaten var olduğunu söyleyebiliriz. şirketler.
birçok şirket, karar verirken bilimsel metodlara dayanarak hareket ediyor. bilgisi, deneyimi ve yeteneği artanlar kariyerinde de yükseliyor.
şirketlerdeki sistem tam olarak meritokrasi veya teknokrasi olmasa bile, yetenekler ödüllendiriliyor, karşılığını alıyor.

direk devlet yönetiminde meritokrasi veya teknokrasi uygulansa başarılı sonuçlar getireceğini düşünüyorum.
Mesaj tarihi:
said:
The term technocracy was originally used to designate the application of the scientific method to solving social problems


boyle birsey yok, mumkunde degil cunki isin icine "sosyal" girdigi an butun kaliplar yikiliyor

sosyal bilimlere bu sekilde, doga bilimlerinde oldugu gibi yaklasmaya calisanlar milyonlarca kez cuvalladi, boyle bir modelin islemesi icin insanin "rasyonel" ve "tutarli sifatlarini tasimasi lazim, oysa insanlar tutarli degildir, insanalr tutarli olmadigi icin oturup bir deney yapamazsin, bilim icin son derece kilit olan "etki" sozcugu sosyal bilimlerde yasakli bir kelimedir, ispatliyamazsin


sosyal bilimler ampirik calisir, metodolojiyi oturtmak icin istatistik kullanir oysa istatistik son derece yoruam acik, dayanakli yalan soyleme sanatidir direk

kahneman testlerindende gordugumuz gibi anketler uzerinden elde edilen cikarsamalar zaten saibeli oldugu gibi genele uyarlandiginda cogu zaman islememektedir ki bonini paradoksu sozkonusudur burda, karmasik bir sistemi modellerken modelin ne kadar ise yarar olursa o kadarda tutarsiz ve ise yaramazdir

bilimsel kismini gecersek teknokrasi ve meritokrasinin tipki komunizm gibi islemeyecek olmasinin yegane nedeni tavandan tabana dayatmaci sistemler olmalaridir aslinda, kapitalizm insanlik tarafindan binlerce senede tabandan tava cikmis ve oturtulmustur, kapitalizmin baska yorumlari, kendi icinde gorus ayriliklari vs vs vardir tutarsizliklarida vardir ancak tabandan cikmis birsey oldugu icin kalicidir, evrimini surdurmektedir ve iyi kotu oturmustur

kapitalizme herhangi bir alternatif olusturucak bir sistem bilim adamlari, elitler vs vs gibi toplumun azinlik bir kismindan degil ancak tabanindan cikar

burdaki soru "demokrasi" sorusu idi gerci ancak demokraisi le kapitalizm ic ice gecmis seylerdir

demokrasi son derece sulandirilmis, bulandirilmis ve ici bosaltilmis bir kavram zaten
Mesaj tarihi:
Hala aynı şekilcilik.

Önemli olan yönetim biçiminin ismi değil, ne kadar iyi uygulanabildiği.

Padişahlık-Krallık sisteminin başarılı olduğu dönemler de oldu başarısız olduğu dönemler de.
Demokrasiyle batan ülkeler de oldu, demokrasiyle dünyanın tepesine yerleşen ülkeler de.

Komünizm mesela teoride en iyi yönetim biçimlerinden birisi olabilir ama pratikte uygulanması çok zor olduğu için uygulayan ülkeler büyük acılarla karşılaştı.

Baktığında ülke açısından en başarılı yönetim şuan Çin'in uyguladığıyken,halkının çektiği çileler ve yaşam standartları da aslında sistemin ne kadar çarpık ve kötü olduğunu gösteriyor.

Tarihte çok başarılı diktatörler de var,başarısız olanlar da var.
Mesela bence olabilicek en iyi yönetim diktatör yönetimi ama orda da sıkıntı diktatörün yeri geldiğinde daha iyisiyle değişmesi gerekliliği ki dikta sistemi de bunu imkansız kılıyor kendisi zaten.

Technocracy demişsin mesela, e bu sistemle yönetilip batan bir sürü firma varken, aile firmaları kısa sürede tepeye de çıkabiliyor tabi tam akside mümkün.


Lafın özü yaptığın işi ne isim altında yaptığının önemi yok, önemli olan hangi içerikle nasıl yaptığın.
Mesaj tarihi:
halk ne anlar denmiş. sen kimsin ki halk için halktan iyi düşüneceğini söylüyorsun? sen kimsin ki uğruna nice demokrasi şehitlerinin sallandırıldığı türkiye büyük millet meclisinin meşruiyetini sorguluyorsun? işte bu tam elitist laikçi cehape zihniyetidir kardeşlerim. bunların demokrasiden anladıkları anca bu. işlerine gelmeyince demokrasiyi de tartışır bunlar. çıkmış, tankla tüfekle gelsinler demiş. biz iyi biliriz tankla tüfekle kimlerin geldiğini bugüne kadar!

ama müsterih olunuz kardeşlerim. bu halk bunlara artık tok. bu halk bizimle birlikte gelen refahı, gelişimi, adaleti bir kere tattı. allahın izniyle, 2023'te de, sonrasında da, demokrasinin beşiği, ortadoğu dünyasının yeni lideri türkiye'de, gazi mustafa kemal ve arkadaşlarının arzu ettiği çağdaş medeniyetler günlerini göreceğiz.

derdi birileri böyle bir tartışma çıksa gündeme.
Mesaj tarihi:
demokrasi cerrahın işini mühendisin yapması değil yalnız. fazla basite indirgenmiş.

halkın hazır olması, demokrasiyi anlamış olması lazım. Etkilerini görmesi lazım. Muhtar seçeriz kaç zamandır ne yapar ne işe yarar belli değil, yerel belediye seçimi olur, genel seçimin parçası, oradan kim gelirse o. Halkın daha fazlasını istemesi(/hak etmesi) gerekir diye düşünüyorum.

manderlay negzel filmdi, o serinin 3.sü çekilcekti sanki
Mesaj tarihi:
öf yazamıyorum şimdi iş miş ama,
konunun uzmanlarının ne kadar uzman olduğu/olabileceği tartışılabilir bişeyken dediğinin olması zor bone.

bide yazılan şiiri ressam tüketicekse, ressamın karar vermesinde bi sıkıntı yok bence

ki ortada para varken, herkez yalan söyler. o yüzden yine şair karar veremez şiir yazma olayına, parası olan şair karar verir heh.
Mesaj tarihi:
mardox said:

"Demokrasi iki kurtla bir kuzunun öğle yemeğinde ne yiyeceklerini oylamalarıdır."


Olması gereken de o zaten, 2 tane kuzu 1 kurdun öğle yemeğinde ne yiyeceğine karar vericek olsaydı kurt açlıktan ölür nesli tükenirdi.
Koyun çok ölebilirler, zaten varoluş amaçları da kurtların öğle yemeği olmaları.

3 tane bebe sayıları daha az diye sözlerini daha fazla geçirme hakkına sahip olmayacaklar tabiki..
Mesaj tarihi:
EricCantona said:

mardox said:

"Demokrasi iki kurtla bir kuzunun öğle yemeğinde ne yiyeceklerini oylamalarıdır."


Olması gereken de o zaten, 2 tane kuzu 1 kurdun öğle yemeğinde ne yiyeceğine karar vericek olsaydı kurt açlıktan ölür nesli tükenirdi.
Koyun çok ölebilirler, zaten varoluş amaçları da kurtların öğle yemeği olmaları.

3 tane bebe sayıları daha az diye sözlerini daha fazla geçirme hakkına sahip olmayacaklar tabiki..


quoteladığım yer uymuyor. Yani insana benzetemiyoruz bu konuda,
çünkü hiçbir insanın varoluş amacı diğeri tarafndan yenmek dğl

azınlıkları ezmeye devam ettikçe, azınlık yaratmaya devam ettikçe, gece evinde uyurken kapını kitlemeye mecbur bir şekilde yaşamaya devam edersin.
×
×
  • Yeni Oluştur...