Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yazılım ve Telif Hakları


Sypro

Öne çıkan mesajlar

Şimdi bu işi daha önce de araştırdım ama özellikle Türkiye'de her şey çok havada gibi. Nedir bu işin aslı astarı?

Şu an üzerinde çalıştığımız birkaç oyun projesi var. Tüm içerik -grafik ve ses anlamında- ekip tarafından hazırlanıyor, kod kısmı ve bazı kütüphaneler ya opensource ya da free şekilde hallediliyor.
Bu anlamda bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum. Kullanılan işletim sistemine kadar her şey lisanslı ya da opensource/free.
Yine de dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır?


Bir de tabi biz yaptığımız ürünü piyasaya sunduğumuzda neyle karşılaşacağız? Gidip kodu satır satır tescilletmek gerekmeyecek herhalde? Atıyorum ben for ile yapmışımdır başka biri gidip while ile yapar aynısını, sesimi çıkaramam. Bu işin aşamaları nedir ne değildir ya da hangi mercilerle ne şekilde halledilmelidir bilen bir kişi varsa memnuniyetle dinleriz kendisini.


Son olarak mesela oyunun içinde bilinen bir markanın bilinen bir ürününün bizim ekip tarafından çizilmiş bir görseli var, çizim de öyle milimetrik değil hani karikatür gibi düşünün. Bu tarz şeylerde firma ile başımız belaya girebilir mi? Neticede ortada logo veya benzeri bir şey yok, onlara ait bir görsel de değil.


Sizlerin de soruları varsa sorun bari, birileri cevaplarsa bahaneyle bi kaynak oluşsun arada.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

şirket misiniz yoksa sadece eğlence için mi yapıyorsunuz?
satıcak mısınız?


Şu an için şirket değiliz. Ama öyle ya da böyle olacak olan o.

Tabii ki eğlence için yapıyoruz ayrıca, eğlenmeyeceksek oyun yapmanın ne anlamı var?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Telif hakkı olaylarına kültür bakanlığı bakıyo..
http://www.telifhaklari.gov.tr/ana-sayfa/1-160/20120311.html
fakat patent gibi bir şey düşünüyorsanız yazılımda öyle bi olay yok ne yazık ki..

Kodu tescillerken de benim konuştuğum bir avukat kodun ilk 5 ve son 5 sayfasıyla başvuracaksınız gibi abuk bir şey söylemişti.. kendi kodunuzun tesciliyle uğraşmak çok gerekli bi olay değil bana kalırsa.. çaldırmayın yeter =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

para ile mi satıcaksınız yani? eğlence için dediğim o.

E biraz da gelir bekliyoruz işin doğrusu. ;)


Cd- said:

fakat patent gibi bir şey düşünüyorsanız yazılımda öyle bi olay yok ne yazık ki..

Evet, ben de böyle biliyorum; ama emin olmak istedim.
İlk 5 son 5 meselesi de efsaneymiş ama..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

patent arge icindir, yazilimin patenti olur ama bir teknolojik devrim yapmiyorsaniz oyunun patenti olmaz.

telif haklarinda saklamaniz gereken de koddan cok gorsel ve marka haklaridir diye ongoruyorum. yoksa kim sizin kodunuza nerden ulasip kopya oyun yapsin. kaldi ki, adam sizin kodlarla ugrasacagina ayni oyunu sifirdan yazmis da olabilir. koduna erismeden onu da anlayamazsiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Mum, bildiğim kadarıyla yazılım ar-ge ağırlıklı hiç yapılmamış bir şey de olsa patent alabilmen için o yazılımın bir donanımla beraber geliştirilmesi gerekiyor. Yani sadece yazılım ar-ge'si için patent alınmıyor. Türk Patent Enstitüsü'yle konuştuğumda bana böyle demişlerdi..

Örneğin kimse e-bay'i bulmamışken e-bay'i yapıyorsun fakat bunun patentini alamıyorsun.. en azından AB'deki olay böyle Türkiye de yazılımda AB yasalarını takip ediyor. Amerika'da biraz daha farklı sanırsam..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

abi ebayin patentini alirsin da ebay yeni birsey degil. sen neyi buldugunu iddia edeceksin ki ebayle? ticareti buldu mu diyeceksin?

yazilimin patenti de oluyor. misal zibilyon tane scrollling patenti var. en populerlerinden biri ios'te listenin sonuna gelince liste uzuyor, sonra yerine geri geliyor ya. iste onun patenti var.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ticareti buldu değil yav internet üstünden alışveriş diye bi şeyi buldu işte adam.. neyse ben konuya çok hakim değilim zaten baya iğrenç bi konu bu. Scrolling patenti muhabbetini felan da biliyorum zaten her hafta engadget'ta felan EPIL YENİ PATENT ALDI diye haber çıkıp duruyo.. Bi de dediğim gibi amerikada daha farklı olay sanırsam.

Bi de o scrolling olayı felan yazılım patentinden çok adam yeni bi interaction şekli buluyo onun patenti gibi değil mi?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi sallamayayımda,yanlış hatırlamıyorsam yazılımın patenti alınabiliyor.ama olan bir şeyden aykırı bir şekilde yapman gerekiyor o yazılımı.ama bu uzun süren bir süreç diye hatırlıyorum.patent başvurusu yapmadan önce saçma sapan kriterleri vardı.mesela akademisyen birisisin ve bir buluşun var,bu buluşu makale şeklinde yayınlıyorsun ki ilk olarak senin bulduğunu kanıtlamak için yapıyorsun bu hareketi,ardından patent başvurusu yapıyorsun,ve bu kabul olmuyor.

kriterlerinde daha önceden yaptığın işle ilgili dışarıda herhangi bir bilgi olmaması gerekiyor.bunun gibi saçma sapan olayları vardı.

gerçi bu dediğim avrupa patent enstitüsü için.buda sitesi
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Yazılım genelde lisansı olur, patent pek olmuyor. Yani oluyor ama çok tartışmalı bir konu, şuraya alalım sizi, referansları izleyerek iyi bilgi edinebilir.

Bir ara Mum'un dediği gibi yazılımlar patentlenmişti bir sürü ama yavaş yavaş patent kanunları ve hukukçuları bir durun, ne iş bu demeye başladı. Patent niye tartışılıyor burada anlamadım zaten, arkadaşın sorduğu tamemen lisans ile ilgili.

Açık kaynak kullandım demişsin mesela; GPL büyük sorun o konuda, kendisini pek sevmiyorum zaten BSD lisansı varken. Onlara bakman gerek. Free şeylerde ticari kullanım için genelde free kalmaz. Kendi kaynak kodunuzu tescilleyebilirsiniz (var mı böyle bir kelime, ben mi uydurdum şimdi?), patent değil bu ama başka kullanırsa çaldınız diye dava açarsınız. Sizin kanıtlamanız gerek tabii.

Onun dışında yine Mum'un dediği gibi ilgilenmeniz gereken kısım kullandığınız kütüphanelerin ticari lisansları ve kendi fikir haklarınız. Fikir hakkı burada karakter, arabirim, dünya filan demek. Kütüphane lisansı olarak BSD ya da MIT kullanıp kalanlarını kendiniz yaptığınız sürece sorun yok. GPL lisansını sadece yazılımın parçaları arasında iletişim için güvenli kullanabilirsiniz, yoksa Stallman nerdrage atıyor. Ama sonuç olarak bir şey olmuyor =)
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

program kodu sanat eseri olarak kabul goruyor diye biliyorum, patent yerine lisanslari var iste

GPLe ek olarak LGPL lisanslilari da sadece kutuphane niyetine linklediginiz muddetce sorun cikarmamali diye biliyorum
modifikasyon yaparsaniz halka acmak zorundasiniz sozkonusu modulu, programin kalani icin sorun olmamali

ilk 5 son 5 olayini okudum da hakkaten o ne oyle ya
10 sayfanin disinda kalan ne olursa olsun patentlenir demek kadar sacma bisey yok
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...