Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Tencere de Su kaynaması


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bir mühendisliği, bir de kate upton'ı sevdim şu ölümlü dünya da...

Haydi makinacılar go go

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/1/17/TS-Wasserdampf_tr.png/1024px-TS-Wasserdampf_tr.png

suyun kuruluk derecesini verir misiniz ?
cp'yi 1 mi alıcaz ?
molier diagramı getirelim mi yanımızda ?
Mesaj tarihi:
yildirimokur said:

Gerçekten anlayamıyorum ne kadar öküzüm , açık diyorsun düdüklü tencere örneği diyorsun sonra..


La dingil düdüklü tencerede su kaynamadığı için daha yüksek sıcaklıklara ulaşır.O yüzden yemekler daha çabuk pişer.
Mesaj tarihi:
yildirimokur said:

ilk okul terk misin diyip kapalı diyen oldu aswdrhuera OK


şunu da bir tek ben dedim sanırım ve olayı öm den sana açıklayan da benim. bilemedim ilk postta dalga geçtiğimi belirtmeme gerek var mı, nicklere bakmadın sanırım :)
Mesaj tarihi:
SeaGle said:

Açık olarak.

Kaynama dediğin dış basıncın iç basınca eşitlenmesi olayı. Kapak kapalı olursa tencerenin iç basıncı -suya göre dış basınç- atmosfer basıncından daha yüksek olacağından kaynama gecikir.


Düdükü tencere misali.


hesaba katmadığın şeyler var mesela açık tencerede termal izolasyonun daha az olması ve suyunu daha hızlı ısı kaybetmesi, daha zor ısınması gibi.

düdüklü tencerenin amacı çabuk ya da yavaş kaynatmak değil. dış basıncı arttırarak kaynama derecesini yükseltmek ve suyunu daha yüksek sıcaklıklara ısınabilmesini sağlamak. orda yemeği çabuk pişiren suyun daha sıcak olması kısacası. oraya ne kadar sürede ulaştığı ile ilgili bir bilgi içermiyor sdf
Mesaj tarihi:
Archangel_ said:

yildirimokur said:

ilk okul terk misin diyip kapalı diyen oldu aswdrhuera OK


şunu da bir tek ben dedim sanırım ve olayı öm den sana açıklayan da benim. bilemedim ilk postta dalga geçtiğimi belirtmeme gerek var mı, nicklere bakmadın sanırım :)

Neden dalga geçiyorsun arkadaşım burası eğlence bölümü mü ? Bilim teknik :P
Mesaj tarihi:
bilim terkik :p

ciddi olalım hata yapıosunuz beyler,şöyle ki;

soru, su en çabuk nasıl kaynar dimi?

SeaGle said:

Açık olarak.

Kaynama dediğin dış basıncın iç basınca eşitlenmesi olayı. Kapak kapalı olursa tencerenin iç basıncı -suya göre dış basınç- atmosfer basıncından daha yüksek olacağından kaynama gecikir.

Şimdi bu şöyle doğru, suyun kaynaması için gereken sıcaklık anladığım kadarıyla daha düşük oluyor dimi. Yani kapak kapalı olunca basınç fazla ve bu basınca eşitlenmek için atıyorum 120 dereceye ulaşması gerekiyor suyun dimi.

Ama şu var, kapak kapalıyken, suyun sıcaklık artışı daha hızlı olacak. Yani açıkken ki 100 derece ye ulaşma hızı kapalıyken ki 120dereceye ulaşma hızından yavaş olabilir.

Hadi bakayım bunu cevaplayın :). Deneysel sonuçta olur matematiksel hesapta.
ama ben oyumu kapalıya veriyorum
Mesaj tarihi:
copry said:

tencerenin kapağı kilitlenmeyen cinstense yani hareket edip basıncı dengeleyecekse ısı korunacağı için kapalıyken daha hızlı kaynar.


mutfak tecrübesi ve üniversite 1 serway Physics ile sabitlenmiştir.
hadi byes ocakta yemeğim var .
Mesaj tarihi:
İçerideki buhar bir şekilde tahliye oluyorsa kapak açık olarak algılanması gerek miyor mu zaten, basınç dışarıyla dengelenecek şekilde buhar dışarı çıktıktan sonra kapağı 4/3 örtünce kapalı mı olmuş oluyor?
Mesaj tarihi:
tamam işte o kapağın basınç açısından bi görevi yok, sıcak havayı tutma görevi var.
duşakabinsiz banyoda üşürsün, ama üst taraf komple açık olmasına rağmen duşakabinli banyoda mmmpfh sıcacık olur.
Mesaj tarihi:
duşakabinde aralık yukarıda olduğu için soğuk havanın ordan girmesi zor. senin ısıttığın hava direk odanın tavanını kaplayacak, soğuk hava aşağılarda kalacak. Ama sen tencerenin kapağını az da aralasan dışarıdaki havayla içerideki yer değiştirecek. Uçakta ufak ta olsa cam açsan n'olur?
×
×
  • Yeni Oluştur...