Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Güncel/ Dersim

sipeyskeyk

Öne çıkan mesajlar

hah bak benim dediğimi demiş Fatih Altaylı

"Genç cumhuriyetin başına açılan bir dertten, o günlerin geçerli yöntemleriyle ve yine o günlerde çok da önemli olmayan ama bugün değerli hale gelen birtakım kavramları pek kaale almadan kurtulmaya çalışmasıydı. "

http://www.fatihaltayli.com.tr/index.cfm
Sosyal ağlarda paylaş

Şu gerçekler ortaya çıksın tartışmaya açılsın da okullardaki tarih müfredatını elden geçirsinler.

Neden okullarda öğretilen Türkiye tarihi 1923'de bitiyor acaba.
1923'ten 1938'e kadar şöyle bir inkilap ve devrim tarihi.
Ve tarih bitti. Pardon bir de 2. dünya savaşı vardı.

INB4 birşeyin tarih niteliği kazanması için X sene gerekir.

Disclaimer: Çok sene geçti üzerinden, değişiklik olmuş olabilr
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

Kendi halkına 1degil 2 defa soykırıma yeltenmek günün şartlarıyla açıklanamaz. Ulus devlet olmak için gerekli şartlara sahip olmayan anadolu silahla, baskıyla, asimilasyonla ulus devlet haline getirildi. Ermeniler öldürüldü ve sürüldü, kürtlere 80 yıldır yapılanlar ortada, rumlar, yahudiler kovuldu, aleviler dışlandı, katledildi. Ama hesaplar tutmadı..bu saatten sonra ya bu hataları telafi edecegiz ya da gg.
Bu kafayla hiç bir bok telafi olmaz ; çünkü sistem hala medya,eğitim ve her türlü devlet aygıtıyla tek ideolojide insan yetiştiriyor.Fikirlerin inanca dönüştüğü noktada artık basiretler bağlanıyor.
Televizyonun diktator dedigine diktator , serefsiz dedigine serefsiz, kahraman dedigine kahraman diyen uydu alicilari her tarafta
Kendi saçma devlet projelerini bu tür yasaklarla,sansürlerle,baskıyla daha da çıkmaza sürüklüyor statüko
Sosyal ağlarda paylaş

Seele said:

Sorun o adamin öldürülmesi degil. Ki o mektup bence biryerde caresizlikten yazilmis. hayatinda ucak görmemis insalarin kafalarina bomba atiyorsun. 13bin insani öldürüyorsun binlercesini sürgüne gönderiyorsun. Cocuklari alip yetimhanelere dagitiyorsun. 13bin kisi arasinda cocuklar var bebekler var.

Bu konu hakkinda yeteri kadar belgesel kitap var acin okuyun. ama x asker öldü oh iyi olmus gidip coluk cocuk katlelim kafasi insanliga sigmaz.

O askerler de hayatları boyunca kendi insanlarının hedeflerinde olacaklarını düşünmedilerse ne olacak?
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

Şimdi ama bak,
- insanlık dediğin şey değişir, yaşadığın yere ve zamana göre.
1937 türkiyesinde ülke içerisinde ikinci bir ülke kurmaya yönelik bir hareketin var, daha 15 sene olmuş yabancıları ülkeden kovalı; sen birilerinin seni ittirmesiyle kendi ülkeni kurmak istiyorsun.

Buna yönelik askeri harekat yapıyorsun ve "türk ordusuna karşı zafer" kazanıyorsun.
E bunun karşılığı, tabiki operasyon olacak. Ha şimdi olsa direk onların peşinden gidersin, o dönemde kökten çözüm uygulanmaya çalışılmış.

Çok açık söylüyorum, daha 15 sene önce katliamın içinden çıkmışsam, düzen kurmaya çalışıosam ve birileri bunu benim insanlarımı öldürüp bozmaya çalışıyorsa, 7 cedlerine kadar öldürürüm. Kim olursa olsun.

o zamanın koşullarıyla yargılamak lazım durumu, Tabiki kurunun yanında yaş da yanmış ama yapacak birşey yok. Savaşlarda, insanlar ölür.

Aynı düşüncede olmakla birlikte, tüm TR'e ve benzeri bir şey düşünen herkese gözdağı olması için harekatın bir yerden sonra abartıldığını/kontrolden çıktığını düşünüyorum. Bütün o bölge toptan kalkışmış olamaz, kurunun yanında yaş da yanmış, bu üzücü. Ha sabiha mezarından kalkar der ki laser guided missile vardı da biz mi kullanmadık, 2011 amerikası hala o teknolojiyle sivil vurup özzür diliyor, biz ne yapsaydık 2 tane uçak 10 yıllık cumhuriyet halimizle, ona da bişi diyemem.

Bunun yanı sıra, AKP'nin samimi olduğunu düşünen varsa bu konuda atlasın köprüden zaten. Kim bilir neler olacak da gündem oluşturuyor adamlar, samimiyet sıfır yani burada net. (KCK opersyonlrını nötrlemek için olabilir) CHP'ye vurmak için ypıyolar diyeceğim ama CHP'nin de vurulacak hali yok ki, yeter artık vurmayın adam öldü.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

Şimdi ama bak,
- insanlık dediğin şey değişir, yaşadığın yere ve zamana göre.
1937 türkiyesinde ülke içerisinde ikinci bir ülke kurmaya yönelik bir hareketin var, daha 15 sene olmuş yabancıları ülkeden kovalı; sen birilerinin seni ittirmesiyle kendi ülkeni kurmak istiyorsun.

Buna yönelik askeri harekat yapıyorsun ve "türk ordusuna karşı zafer" kazanıyorsun.
E bunun karşılığı, tabiki operasyon olacak. Ha şimdi olsa direk onların peşinden gidersin, o dönemde kökten çözüm uygulanmaya çalışılmış.

Çok açık söylüyorum, daha 15 sene önce katliamın içinden çıkmışsam, düzen kurmaya çalışıosam ve birileri bunu benim insanlarımı öldürüp bozmaya çalışıyorsa, 7 cedlerine kadar öldürürüm. Kim olursa olsun.

o zamanın koşullarıyla yargılamak lazım durumu, Tabiki kurunun yanında yaş da yanmış ama yapacak birşey yok. Savaşlarda, insanlar ölür.

İlk 3 sayfada desteklediğim bir yorum oldu tam anlamıyla. O zamanın şartları neyi gerektiriyorsa onu yapmışlar. İyi oldu, kötü oldu, bunu o zamanki insanlar değerlendirebilir. 8 koldan sarılmış bir ülkeyi düzlüğe çıkardıktan 10 sene sonra hop buralar bizim dağılın diyorsan sonuca katlanmak gerekir. Bugün sallama bir devrim olarak yaratılan Ergenekon için de eğer gerçekten planlama var ise, işte adamlar içerde, sonucuna katlanıyorlar 2 senedir iddianamesiz bir şekilde yatıyorlar. Dersim örneğinde gerçekleşen bir olay var üstelik.
Sosyal ağlarda paylaş

Meşhur(!) Kıbrıs Fotosu

http://tarihinizinde.com/wp-content/2011/01/tarihinizinde.k%C4%B1br%C4%B1s-katliamlar%C4%B1.kumsal-katliam%C4%B1..gif

Şu RUmlar tarafından katledilmiş insanların resmi çeken de o 3 çocuğun babası ve kadının kocası mesela. İnsanlık her çağda ve her zamanda vahşi.

O Dersim'deki resimdekiler aile büyüklerin falansa amenna, ama değillerse askerlerin ve çekenin hayvanlığı de geç. Hiçbir zaman ordumuzdaki her asker ve subay %100 centilmen salon erkeğidir demedik zaten.

Aşağı yukarı 13000 kişinin ölümüne sevinilmez zaten ama kurunun yanında yaş da yanar. Yeni kurulan ve kuruluşu imkansızlıklara rağmen kazanılmış bir savaş ile paralel olan bir ülkeye eğer kafa tutarsan başına ne geleceğini farkedememek dingilliktir.

Ne olacağını sanıyordunuz bu harekat düzenlenmemiş olsaydı?

Lütfen artık aynı şeyleri ısıtıp ısıtıp koymayın önümüze. Farkında olmadan olmak istemeyeceğiniz şeylerin piyonu oluyorsunuz diye korkuyorum. Yıllardır buradan bas bas bu sorunun çözümü için yeni fikirler lazım diyorum ve diyoruz ama hala aynı terane.
Sosyal ağlarda paylaş

isyan çıkmış, isyan bastırılmış. abartı olmuş/olmamış bilemiycem çok bi bilgim yok ve abuk subuk sayılardan bahsediyo çünkü insanlar.
olayı iyice dramatize etmek için de gidip cesedin kafasıyla fotoğraf çektiren asker fotoğrafları geliyo işte.

edt, hah mesela 13000 sayısı geldi. geçen tvde kızın teki 50000 diyodu. ben de izlerken 50000 kişiyi nerden bulmuşlar diye düşünüodum
Sosyal ağlarda paylaş

bir devletin isyan bastırmak için kan dökmesini mubah mıdır? bence evet. peki sınır nedir? sınır, isyanı bastırabiliyor olmaktır. bastıramıyorsan o bölgede artık senin devletinin bir gücü kalmamış, senin iradenin hükmü kalmamış demektir. o noktadan sonra hala silah kullanılıyorsa, o devlet cinayet işlemiş demektir.

dersim'de olanlar tam olarak böyle değil. devlet elindeki imkanları kullanarak kısa sürede sonuç almış. demek ki, o topraklar hala devletin.

ancak kadın ve çocukların da öldürülmesi benim açımdan hiç bir şekilde kabul edilemez. ülkenin geri kalanında kürtlere, alevilere uygulanmamış burada yapılanlar; ama tehdit oluşturmayacak insanları da işin içine katınca, iş kök kurutmaya giriyor. o kadarına hiç bir devletin, hiç bir şekilde hakkı yok.
Sosyal ağlarda paylaş

huun said:

bir devletin isyan bastırmak için kan dökmesini mubah mıdır? bence evet. peki sınır nedir? sınır, isyanı bastırabiliyor olmaktır. bastıramıyorsan o bölgede artık senin devletinin bir gücü kalmamış, senin iradenin hükmü kalmamış demektir. o noktadan sonra hala silah kullanılıyorsa, o devlet cinayet işlemiş demektir.

dersim'de olanlar tam olarak böyle değil. devlet elindeki imkanları kullanarak kısa sürede sonuç almış. demek ki, o topraklar hala devletin.

ancak kadın ve çocukların da öldürülmesi benim açımdan hiç bir şekilde kabul edilemez. ülkenin geri kalanında kürtlere, alevilere uygulanmamış burada yapılanlar; ama tehdit oluşturmayacak insanları da işin içine katınca, iş kök kurutmaya giriyor. o kadarına hiç bir devletin, hiç bir şekilde hakkı yok.

ilk paragraf sanki biraz çelişiyor gibi abi. Mesela bir zaman sınırı mı var? Ne süre içinde bastırılırsa sınırlar dahilinde?

edit: Ya da mesela devletin önceden elinde silah yoksa (Stark Hyperspace War) ama sonradan ordu topladıysa (Clone Army) isyancılara ( Confederation of Independent Systems) hala operasyon düzenleyebilir mi?

3.edit: Ortam fazla gerilmesin biraz yumuşasın diye özellike nerd örnekler verdim.
Sosyal ağlarda paylaş

şimdi suriye'de ayaklanmalar var ve devlet kan döküyor. bana sorarsan şu anda evet meşru sınırlar içerisinde bu kan dökme. kaddafi gibi en önemli liman kentini, enerji merkezini kaybetmiş haldeyken başkentindeki isyancılara silah kullanıyorsan iş başka.

iki uç örnek oldu farkındayım, arası zaten devleti yöneten insanların vicdanına kaldığı için net değil. dışarıdan izleyen benim açımdan olup bitenlere not vermek daha kolay. isyan ne kadar kısa sürede bitti, insanlardan kaçı isyan aslında bittikten sonra öldü?

bu iki açıdan bakınca, dersim konusunda terazi ilginç bir denge kalmış görünüyor bence.
Sosyal ağlarda paylaş

aşırı güç kullanımı her yerde yanlış. göstericilerin üzerine biber gazı sıkıldığında veya yerde tekme tokat dövüldüğünde nasıl itiraz ediyorsak, bunun çok daha büyüğü olarak, bir yerde bir aşiret isyan etti diye çoluk cocuk nerdeyse herkesi öldürüp sürmek, üstüne on yıllar süren bir devlet ambargosuna mahkum etmek hiç bir şekilde savunulacak şey değil.

o yılmaz özdil yazısını facebook'ta paylaşıp bakın tayyip neyden özür dilemiş diyen arkadaşlarımı da allah'a havale ettim. toplasan 50 60 asker ölmüş, sen adamları çoluk çocuk kılıçtan geçirmişsin.

bir de şu var, alevileri tek kesen tek parti zihniyeti değil, bin yıllık bir dönemde sürekli sünnilerle arasında çatışma çıkan katliama uğrayan bir grup bu.

bazı akpliler anlayamıyor neden chp'ye tunceli'den oy çıktığını. çünkü chp zihniyeti bir kez kestiyse alevileri, akp zihniyeti 42342345 kez kesti tarih boyunca.

tayyip erdoğan dersim için dilediği özrü sivas için de dilerse günün birinde, maraş için de dilerse o zaman bir şeyler değişir belki bu ülkede.
Sosyal ağlarda paylaş

Balkan savaşlarından beri nerdeyse 30 yıldır durmadan savaşan bir millet, ülkesini bilmemkaç ülkeden kurtarmış bir ordu. Milliyetçilik tavana vurmayı bırak stratosfere çıkmış. Herkesin canı burnunda zaten kurtuluş savaşında kansızlar ayaklanmış vs vs.

Ortada bunun milyon katı tahmin edilemez bir durum tahmin edilemez bir psikoloji varken burada bilgisayar karşısında bunun nekadarını, nekadar anlayabilip yorum yazabiliriz. Bu şartları suriyeyle veye günümün sözde demokrasi anlayışıyla nasıl bağdaşlaştırabiliriz ki. Şimdiki çuvala bişi diyemeyenlerin aksine o günler 60 asker için belki başka bir ülke bile işgal edebilirdi.

Mezardakileri kaldırıp ne bok yediniz lan diye sormadıkça tartışılması sonuçsuz şeyler.

Bu tür "soykırım yaptınız bize blabla" diyenler, atalarının hacışakir olmayışını ve kendilerinin de bu günleri görebildiklerine öncelikle şükür edip "ucuz kurtulduk" demeleri gerekir.
Sosyal ağlarda paylaş

samaella said:

Bu tür "soykırım yaptınız bize blabla" diyenler, atalarının hacışakir olmayışını ve kendilerinin de bu günleri görebildiklerine öncelikle şükür edip "ucuz kurtulduk" demeleri gerekir.

güldüm ben buna ya. hayatta kalan yahudiler gidip teşekkür etsinler almanlara falan, bizi kesmediğiniz için sağolun diye. veya kırım türkleri stalin'in fikirlerini sürdüren kominist partiye falan, iyi ki sürdünüz bizi, arada tabi öldürdünüz ama savaş ortamıydı, ne yapalım hacı, desinler vs.

oooy oy. neyse.
Sosyal ağlarda paylaş

yılmaz özdil yalan söylemiş demedim ki ben, sadece mevzuyu çarpıtmış ve tek taraflı anlatmış.

ayrıca akademik çalışma mı yapıyoruz burada, konuşuyoruz işte kahve ortamı gibi. kaynak google'da şurda burada zebil var, meraklısı bakabilir.

zaten bu ara belge şu bu ne varsa meydanda.

ingilizlere mektup mevzusunu araştıracağım ben mesela kendim. bir şeyler bulunca yazarım.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...