Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Açık Kaynak Yazılım Alternatifleri

aramil

Öne çıkan mesajlar

Merhabalar pek muhterem patidaşlarım, günlük hayatta yoğun olarak kullandığmız ofis, resim düzenleme, tarayıcılar, derleyiciler ve bilimum yazılımların açık kaynak kodlu alternatiflerini arıyorum. Örneğin ofis için open office var. Bu gibi kullandığınız yazılımları paylaşırsanız sevinirim.
Sosyal ağlarda paylaş

firefox denilcek hemen ama özellikle source açıp değiştirip kurcalamayacaksaniz opera ve chrome daha iyi.

ek: illa open source istiyorsan,
microsoft media player yerine media player classic, winzip yerine 7-zip, notepad yerine notepad++, paint ve photoshop yerine paint.net, hesap makinesi olarak speedcrunch.
open source muydu hatirlamiyorum ama şunlara da bak: magicdisc, imgburn, process explorer, virtualdub, blender, dragon unpacker.
Sosyal ağlarda paylaş

kithnos_1 said:

Aslında open-source dan ziyade , free license tarzı istemiş bence . Açık kaynak kodlu her zaman ücretsiz olmadığı gibi , her ücretsiz uygulama da açık kaynak kodlu değildir ama , genel kullanımda dile öyle oturmuş , büyük çoğunluk opın sors diyince bedava diyor :)

ücretli açık kaynak bu işin mantığına ters değil mi zaten? ücretli olanlar hangileri? bi konu daha çıktı yandık :s
Sosyal ağlarda paylaş

bu durumda ücretini vermeden o yazılımın kaynak kodlarına erişemeyeceğim? Geliştirici sayısı az olacak buna bağlı olarak hata tespiti ve giderilmesi daha kısıtlı olmayacak mı? ya da bu noktada açıklığa kavuşturmamız gereken nokta ücret talep eden firma, kişi, kuruluş neyse o açık kaynak kodlu yazılıma ne kadar destek verdiği? aslında çokça soru işareti belirdi şu anda. biraz araştırayım, okuyayım geliyorum!

http://opensource.org/docs/osd said:
Açık kaynak sadece kaynaklara erişmek değildir.
Açık kaynaklı yazılımlar, aşağıdaki şartlarla uyumlu olmak zorundadır:

Ücretsiz yeniden dağıtım
Kaynak kod
Türetilmiş çalışma
Yazarın kaynak kod bütünlüğü
Kişi veya gruplara karşı ayrımcılık yapılmaması
Çalışma alanlarına karşı ayrımcılık yapılmaması
Lisansın dağıtımı
Lisansın ürüne özel olmaması
Lisansın diğer yazılımları kısıtlamaması
Lisansın teknoloji-nötr olması
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Abi, ben uzun bir süre bunların ekonomisi üzerine çalıştım. Ücretsiz dağıtım ya da kaynak kodlarına erişim beleş demek değil. Hepsinin ücretsiz dağıtılması gereği de yok.

Sonra anlatırım belki, vaktim yok şimdi. Red Hat ile başla ama okumaya. O kadar basit değil hiçbir şey.
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Opensource.org'da resmi bir site değil bu arada. Bunun GLP'si var -ki senin aklındaki o sanırım-, Apache'si var (favorim), BSD'si var, bir sürü var daha.

Ekonomi modellerini inceleyerek başla işi anlamak istiyorsan. Android'e bak mesela.
Sosyal ağlarda paylaş

GERGE said:

Açık kaynak beleş demek değil. Bu konuda en büyük hata bu olsa gerek.

şu önemli bir mevzu aslında,
"beleş" program kullanmak için adam "gidip opensource kullanayım" diyor oysa işine yarayabilecek freeware programları es geçiyor.

bir şey open source ise illa freeware olmak zorunda değil.
kaynak kodları kapalı her program da parayla satılıyor olmasına gerek yok.

mesela bazı developerlar open source hallerini parayla satıyor, open source olmayanları bedava oluyor felan.

o yüzden topiğin başında sormuştum, "open source'u ne için kullanacaksın" diye.
bir programın open source olup olmaması son kullanıcı için bir anlam ifade etmiyor. programlama bilip bi de orasını burasını kurcalamak istemiyorsan open source olmuş open source olmamış birşey değişmiyor.
Sosyal ağlarda paylaş

havada kalan yer telif haklarıyla açık kaynağın bağlantısı aslında. örneğin bu alanda ön bilgiye sahip birkaç kişiye açık kaynak yazılımların telif hakkı kime aittir diye sorduğumda: olmaz, fikir sahibine, anonim, en son geliştiriciye aittir gibi cevaplar geliyor. telif fikir sahibine aittir fakat üretim, pazarlama, ticari kazanç sağlayacak bir ürün söz konusu olduğunda patent de giriyor devreye. bu durumda patent kime ait olacak?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...