Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

2023'TE UZAYDAYIZ


salvation

Öne çıkan mesajlar

Hayret kimse açmamış,

http://teknoloji.samanyoluhaber.com/bilim-teknik/689335/Kendi-ucagimizi-uretmeye-basliyoruz/

said:
Kendi uçağımızı üretmeye başlıyoruz
'Tencere, traktör' üretmek için kapatılan uçak fabrikaları asli görevine dönüyor.

Çılgın Türkler geri dönüyor... 1950'lerde kapatılıp 'tencere, traktör' üretmek için kullanılan uçak fabrikaları asli görevine dönüyor. İlk uçak 2 yılda hazır. 'Uzay'lı projeler yolda...

Türkiye uçuşa hazır... Türk mühendislerin 2. Dünya Savaşı yıllarında uçak üretip ihraç ettiği, savaş sonrası ABD'nin Marshall yardımlarıyla kapatılan uçak fabrikaları geri dönüyor. Düdüklü tencere, traktör ve tekstil için kullanılan Ankara'daki tarihi binalarda yeniden uçak üretilecek. Tekstil fabrikası yapılan Türkkuşu'ndaki bina, bu yıl kurulan Türk Hava Kurumu Üniversitesi'ne tahsis edilerek, uçak üretimi sağlanacak. Türkiye'nin ilk havacılık üniversitesinin Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, tencereden uçağa dönüşün öyküsünü anlattı:

1950'LERE KADAR UÇAK YAPTIK: Eğitime Türkkuşu'nda 120 öğrenciyle başlıyoruz. Gelecek yıldan itibaren buradaki fabrikayı uçak fabrikasına dönüştürüp üretime başlayacağız. Türkiye, 1950'lere kadar kendi uçağını yaptı, birçoğunu Danimarka ve Hollanda'ya ihraç etti. 1941'de inşa edilen fabrikada çok sayıda uçak yapılmış. Aralarında 8-10 kişilik yolcu uçakları da var.

KAPATILMASI ANLAŞILMAZ: 1950'lerden sonra anlaşılamaz nedenlerle uçak fabrikaları kapatılmış. Ankara'da uçak parçalarının üretildiği iki fabrikadan Atatürk Orman Çiftliği arazisinde olan bina önce 'düdüklü tencere', sonra 'traktör fabrikası' haline getirilmiş. Türkkuşu'ndaki uçak fabrikası ise tekstile çevrilmiş. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın katkılarıyla tekstil fabrikasını uçak fabrikasına dönüştürüyoruz.

AVRUPA'YLA YARIŞIYORMUŞUZ: 1941'den itibaren Türk Hava Kurumu'nun uçak fabrikası yapılan bina, 14 bin metrekare üzerine kurulu. O günkü değeri 8 milyon TL. 600 işçi ve tek vardiyada o gün için yılda 5 milyon TL uçak imal edebilecek kapasitedeymiş. O dönem Avrupa'dakilerle aynı. Maalesef kapatılmış.

ASTRONOT DA YETİŞECEK: Bina bize tahsis edilince iki ve dört kişilik eğitim uçakları üreteceğiz. Uzay yolunu da Ankara'dan başlatıyoruz. Astronotlarımız yetişecek. Astronot için ilk öğrencileri gelecek yıl alacağız. 4-5 öğrencimiz astronot olarak yetişecek ve iki yıllık eğitimin ardından bizimle çalışmaya başlayacak.

KALKIŞ VAKTİ PAZARTESİ: Prof. Ban, 'İlk aşamada Ankara'da 60 Pilotaj, 60 Sivil Havacılık bölümünde olmak üzere 120 öğrenci aldık. İzmir'de 180 öğrenci uçak bakım teknolojisi ve kabin hizmetleri alanlarında ders görecek. Öğrenciler 2 diploma alacak. Biri bölüm diploması, diğeri ABD'ye giderek 2 yıl okuyacağı Voughn Havacılık ve Teknoloji Üniversitesi diploması olacak' dedi.

2023'TE UZAYDAYIZ: Rektör Ban, 'Hedefimiz 2023'te güçlü ülkeler havacılıkta neyi kullanıyorsa, onu üretmek. Uzay araçları üretiliyor olacak. Hedefimiz de uzay araçlarımızı yapmak. Savunma ve havacılık kümesiyle işbirliği halindeyiz. TÜBİTAK, Aselsan, Roketsan ve Havelsan'la işbirliğimiz var. Hava Kuvvetleri ile çalışıyoruz.

'HAYALET'İ 40'LARDA BİZ HAYAL ETMİŞİZ: Prof. Dr. Ban, 'Çılgın Türkler ruhunu tekrar hayata geçiriyoruz. Belgelerde, ABD'lilerin görünmez uçaklarına benzer modellerin 1950'lerden önce Türkiye'de üretildiğini görüyoruz' diyor. UçanTürk'ün Nisan sayısında yer alan araştırmada da Hayalet'e benzer uçakları, yıllar önce Türkler'in çizdiği görülüyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad said:

haber ne kadar saçma olsa da şu da yanlış bir düşünce. bazen içecek ayranı hatta fazlasını kazanabilirsin bazı projelerden. karın tokluğunu dert edersen hayatın boyunca yerinde sayarsın.


belki. Ama nedense bana öncelikler ve yatırımlar başka kanllara yönlendirilmesi gerekiyor gibi geliyor.

Ama yolcu - savaş uçağı gibi şeyleri üretmemiz tabii ki ülkemiz için güzel olur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

kulağa çok hoş geliyor da 12 yıl yeni nesil bi uçak üretmek için çok az bir süre.bizde işin ileri teknik kısımlarında how know da yok.kaldı ki üretsek alıcı da yok.rusya fransa abd zaten silah piyasasını parsellemişler,bize pazar bırakacaklarını sanmam

Uzay işini ise mevcut şartlarda kaale bile almıyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:

'Tencere, traktör' üretmek için kapatılan uçak fabrikaları asli görevine dönüyor.


said:
1950'lerde kapatılıp 'tencere, traktör' üretmek için kullanılan uçak fabrikaları asli görevine dönüyor.


said:
Düdüklü tencere, traktör ve tekstil için kullanılan Ankara'daki tarihi binalarda yeniden uçak üretilecek.


said:
Ankara'da uçak parçalarının üretildiği iki fabrikadan Atatürk Orman Çiftliği arazisinde olan bina önce 'düdüklü tencere', sonra 'traktör fabrikası' haline getirilmiş.




bu nasıl bi habercilik anlayışıdır abi, bıktım şu olaydan artık. satır doldurucaz diye aynı bok 4 kere yazılır mı ya...
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Xenocide said:

bu nasıl bi habercilik anlayışıdır abi, bıktım şu olaydan artık. satır doldurucaz diye aynı bok 4 kere yazılır mı ya...


O iş verenin suçu. Böyle haber başına 0.5 TL vercez her haber de şu kadar paragraf olmalı deyince, internet sitelerine haber yazanlar da bu yolu seçiyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...