Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kuzey Afrika'da güneş ve rüzgar enerjisi projesi

Deathblade

Öne çıkan mesajlar

Radikal Çevre 06/06/2011 said:

http://i.radikal.com.tr/644x385/2011/06/06/fft5_mf736877.Jpeg

Sahra Çölü'ne kurulacak güneş enerjisi santrallerinin 20 yıl içinde Kuzey Afrika'nın ve Avrupa'nın yarısının enerji ihtiyacını karşılayacabileceği tahmin ediliyor. Ancak projeyle ilgili hâlâ yanıt bekleyen sorular var.

Sahra Çölü'nden elde edilecek elektrik enerjisine talip olan Avrupa ülkeleri ile Kuzey Afrika'da elektrik üreten ülkeler arasındaki işbirliği nasıl sağlanacak? Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenen “Bilim için güneş enerjisi” adlı konferansta bu soruya yanıt arandı.

Projenin fikir babası kabul edilen Gerhard KniesUzmanlar uzun yıllardır, kısa adı "Desertec" olan projeyi hayata geçirmeye çalışıyor. Projenin fikir babası kabul edilen Gerhard Knies, Desertec projesini "Dünyanın güneş enerjisi konusunda en önemli merkezlerini yani çölleri, dünyanın en iyi teknolojisine sahip olan ülkeleriyle buluşturuyor" sözleriyle tanımlıyor. Knies, proje sayesinde insanoğlunun ihtiyaç duyduğunun yüz misli elektrik üretebileceklerini savunuyor.

Desertec, güneş enerjisi denince akla gelen güneş panellerinden çok daha farklı bir prensibe dayanıyor. Projeye hayat veren solar termik santraller, güneş enerjisini önce ısıya, ardından buhara dönüştürüp tirbünlerle elektrik üretiyor. Knies, bunun santralin gökyüzü bulutlarla kaplı olduğunda ya da gece karanlığında da enerji üretimine devam edebilmesine olanak sağladığını kaydediyor.

Enerji üretimi ve istihdam
Dev projenin hedefi sadece Avrupa'ya elektrik sağlamak değil. Desertec'in aynı zamanda Kuzey Afrika'da yeni istihdam olanakları yaratması hedefleniyor. Knies "Burada gereken teknoloji var ama uygulama imkanı yok. Kuzey Afrika'da ise uygulama imkanı çok ama gerekli teknoloji yok. Bu ülkeler arasında bir işbirliği yapılması, gerek enerji tedariki, gerekse Kuzey Afrika ülkelerinin kalkınması ve iklim koruması için maksimum kazanım anlamına geliyor" açıklamasını yapıyor.

Ancak projeye kuşkuyla bakanlar da yok değil. Fas Enerji ve Teknik Merkezi eski genel sekreteri Abdülaziz Bennuna "Tarihte yaşananlar, insanlar istese de istemese de Avrupa'nın ihtiyacı olan şeyi mutlaka aldığını gösteriyor" şeklinde konuşuyor.

Bennuna, Avrupa’nın Kuzey Afrika ülkelerini bu projede kendine ortak olarak görmediğini, Tek istediğinin elektrik ihtiyacını mümkün olduğunca ucuza mal etmek olduğunu savunuyor

Avrupa'dan da itirazlar var

Öte yandan Desertec projesine Avrupa'da da kuşkuyla yaklaşanlar var. Birçok Avrupalı proje için Kuzey Afrika'da öncelikle suların tamamen durulmasının beklenmesi gerektiği görüşünde. Ancak Desertec ekibinden Gerhard Knies bu fikre katılmıyor. Knies "Kuzey Afrika ülkelerindeki siyasi değişimler sayesinde bu konu büyük bir ivme kazanabilir. Buradaki eski hükümetlerin tek amacı kendi hâkimiyet ve varlıklarını güçlendirmekti. Yeni hükümetlerin hedefi ise halkın makul yaşam standartlarına kavuşmasının sağlanması olmalı. Bunun için de iş imkânları yaratılması gerekiyor" açıklamasını yapıyor.

Yanıt arayan başka bir soruysa proje için gereken paranın nasıl temin edileceği. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nden Robert Pitz-Paal, proje için milyarlarca euroya ihtiyaç duyulduğuna ve bu miktarın nasıl karşılanacağının hâlâ belirsiz olduğuna dikkat çekiyor.

AB geçtiğimiz günlerde bu konuda olumlu bir adıma imza atarak, Fas ve Mısır'da kurulacak pilot santraller için 30 milyon euro yatırım yapacağını duyurmuştu. (dw)

http://www.desertec.org/

http://en.wikipedia.org/wiki/Desertec

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1051919&Date=06.06.2011&CategoryID=85

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/71/DESERTEC-Map_large.jpg/800px-DESERTEC-Map_large.jpg

Eğer gerçekten başarılıp, Afrika'ya verilen sözler tutulursa, geleceğin enerji projesi olabilir. Tersi olursa petrolden yıllardır başı yanan arkadaşlar, bu sefer güneş enerjisi yüzünden bu çektiklerinin çok daha fazlasını bir kaç asır çekicek gibiler.
Sosyal ağlarda paylaş

yeterince ince eleneip sık dokunursa herşeyde kusur bulmak mümkün, önemli olan en makul çözümü aramak ve bu ihtiyaca da bu çözüm gayet makul. faslı arkadaş saçmalamış. kuzey afrika'daki fosil enerjiler tükenince zaten sersefil kalacaklar gene. ülkelerine istihdamı geçtim, siyasi istikrarı oturtabilmek için böyle tükenmeyecek kaynaklara ihtiyaçları var.
Sosyal ağlarda paylaş

Adamlar ileri görüşlü değil ki. Nasıl olsa petrol içinde yüzüyoruz diye ekonomi adına tek bişey bile yapmıyolar. Bi işte Dubai turizmle, Suudi Arabistan da yatırımlarla filan geleceğini planlıyo ama diğer ülkelerden öyle geleceklerini kurtarabilecek ciddi yatırım tarzında bişey görmedim, duymadım. Dünya petrol rezervlerinin yaklaşık 40 yıllık ömrü kaldı filan yazıyo. Gaz hidratlar petrolün yerini alıcak deniyo, onlar da düşük sıcaklık ürünü, kuzey afrikada var mı bilmiyorum.
E petrol bitince base ten upgrade basar gibi "petrol bitti arkadaşlar hadi yeni enerji kaynaklarına geçelim" diye bişeye başlanması imkansız, bunun planını tedbirini onlarca yıl önceden almaları gerekli.

Şimdi buna burun kıvırırlarsa bayağı büyük bir hata olur yani. Hani proje üzerinde daha çok söz sahibi olalım tarzında çıkışları anlarım da kabul etmezlerse hem kuzey afrika ülkeleri açısından, hem de dünyanın enerji problemi açısından bayağı problem çıkar gibi geliyo.
Gerçi Avrupa bu konuda petrol konusunda olduğu gibi Kuzey Afrikaya bağımlı değil. Aynı santrali Avrupa topraklarında da kurabilir, tek kaybı da santralin veriminin daha düşük olması olur muhtemelen. "İnsanlığın ihtiyacının 100 misli" üretim kapasitesinde olduğu iddia edildiğine göre(:P) göre yarı verimle, hatta 1/10 verimle filan çalışsa bile durumu rahat kurtarmaları lazım.

Yalnız ben bu tipteki bi santralin gece(veya hava bulutluyken) nasıl enerji üreticeğini anlamadım. Aynalarla filan güneş ışınlarını tek noktada odaklayıp ısıtmıyomu bu teknoloji?
Güneş varken yeterince ısı toplarız, güneş yokken de bu ısıyla enerji üretmeye devam ederiz mi demişler, yoksa başka bi olayı filan mı var?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
gece(veya hava bulutluyken)

yok şimdi ne tip paneller kullandıklarına bakar, en son teknoloji ve süper pahalı olanlar geceleri falanda çalışıyor misal, geçen sene mi ne icat edildi hatta,

bide, japonyaydı sanırım 4 sene içinde süper verimli epic level paneller yapıcaz, çalışmalara başladık, güneşi emicez o derece demişti geçenlerde
Sosyal ağlarda paylaş

petrol bittikten sonra oil sands'e dadanacaklar daha.

o kadar kolay bitmez petrol.

bunlar iyi hoş ama dağıtımı bilmem nesi sorun olacaktır tabii.
çevresel etkisini de ülkesine yapılanlar düşünsün işte diye geçiştirmek mümkün.

keza adamlar bu konuları düşünmüyor ne de olsa.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

abi o kadar alanı kaplarsan ne olacağını biliyor muyuz?
saçma sapan şeyler olabilir koca gezenege o enerjiyi almayınca.
çoğrafizikçiler konuşsun plx

Dünya iç ısısının çok büyük bi bölümünü içindeki radyoaktif maddelerin bozuşmasından ve manto/çekirdek materyalinin kristalleşmesinden sağlıyo. Güneşten sağladığı ısı bayağı az, o da sadece kabuğun çok sığ bir kesimine etki ediyo. Gezegene bi etkisi olmaz yani.

İklim dengesi hedehödöleri bozma ihtimali olabilir gerçi.
Ama onda da ısıyı kaybetmiyosun sonuçta, çöle düşecek ısıyı tek bi noktaya odaklayıp ödünç alıyosun, su ısıtıp buhar elde ettikten sonra doğaya geri dönüyo. İklim dengesi hakkında pek bilgim yok ama muhtemelen en fazla mikro ölçekte yakın çevresinde sorunlar yaratır, ki çöle kurmak istemelerinin sebebi de o olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

türkiye için konuşursak ben önceki topiclerin aksine nükleerin maalesef bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. hayal dünyasından uzaklaşmak gerek. şu türkiye'de, şu durumda kimseye anlatamazsın yok şöyle enerji, böyle üretim falan diye. imkanı yok o "alternatif" düşündüğüm çözümleri buraya uygulayaman. o yüzden nuke maalesef. bari deniz kenarına yapmasalar.

ayrıca kuzey afrika'dan avrupa'ya sıfır kayıpla mı taşınacak bu elektrik? yolda zaten bitti gitti. ayrıca güneş panelleri koymak çok masraflı ve 20 yıldan öteye gitmiyor kullanım süresi, sonra bozuldu, üstüne kadminyum tellürid içeriyorlar, çevreye çılgınca zarar verip canlı organizmasında biriken bi madde bu. böyle işte.

şu paticikte bin tane okumuş adama bile anlatamıyorsun. halka nasıl anlatacaksın. yapılacak bu, mecbur.
Sosyal ağlarda paylaş

roket +1

zaten güneş yerine de rüzgar üstüne gidilse daha bi mantıklı hani.

ha şöyle bişi yaparsın -onda da yerli üretim olmaması sıkıntı bi yerde. bi yerde de yerli üretim olmaması avantaj- büyük şehirlerde yapılacak binaların harcadığı enerji tahminine bakıp ortalamanın %4'ünün (ya da aralık falan verirsin işte. şu kadar w/sa için bu yüzde diye) güneşten karşılanması vs gibi bi şart koşarsın. residential'ı düşürürsün biraz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...