Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Anadolu'nun İsyanı

Vidar

Öne çıkan mesajlar

yenilenebilir enerjinin sürekli olanı HES..

ötekiler sürekli değil.. anında çevrime sokması imkansız gibi bişi..

nükleer atık ölece kalıyor.. hayır. recycle'ı var. hatta kanada'da ottensmayer diye bi prof faklı bi çeşit reaktör yapımı üzerine kasıyordu 2009'da falan..

adam diyor ki "millet bunları başka ülkelere satsın diye kasıyor. biz alalım. elektrik üretelim" nihayetinde yapacak da birisi bunu.

depolaması sorun mu? eh.. çok değil, hiç sorun değil desem o da değil. belli sıcaklık sınırları var. onlara göre depoluyorsun. şimdi nonbuilding altında pallet racking system çalışırken nuclear storage rackinglere de bakıyorum.. bol bol okudum yani..

ama milletin bilmeden konuştuğu kadar bi olay yok. onu söylemeliyim.
Sosyal ağlarda paylaş

ShadowFury said:

Nükleer atıkları uzaya atalım diye bi muhabbet vardı, o yapılırsa sorun çözülebilir aslında.

Evet cozulur de o dedigin ekonomik olarak imkansiz bir sey.

Su an ingilterede okuyorum da adamlar elektrik olaylarini tamamen cozmusler, 2020'de tamamen dinamik ucretlendirmeye gececekler smart meter denilen seylerle elektrik ureticileri yeterli guc veremedikleri zaman insanlarin evlerindeki buzdolaplarini felan 1-2 saat kapatabilecek. Ek olarak 2050'de yenilebilir enerjiyle karbon emisyonlarini 1990 seviyesinin 80% altina cekecekler.

Mesela iskocya 2030'da 90-100% yenilenebilir enerjiye gececek. 100% yenilenebilir enerji olayi imkansiz olayi tamamen yalanmis, enerji saklayabilecek ekonomik olarak mumkun olan bir suru teknoloji var. Ek olarak iskocyaya baktigimiz zaman bu adamlar elektrige fazla para odemeden 100% yenilenebilir enerjiye gececekler.

Ha eger global warming olayi gercekte mecburen Turkiye'de emisyonlarini kismak zorunda o zaman gelecekte mecburen bu yenilenebilir enerji teknolojisini kim gelistiriyorsa onlardan satin almak zorunda kalacak. Maalesef dunyanin geri kalaniyla kiyaslarsak(gelismis ulkeleri gectim Hindistan ve Cin bile bizden arastirma konusunda cok ileri) Turkiye cok geri kalmis durumda bunun cefasini da bir sonraki nesil odeyecek.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
, enerji saklayabilecek bir suru ekonomik olarak mumkun olan bir suru teknoloji var.

misal?

tüm dünya yenilenebilirdeki fazla enerjiyi depolamak yerine sisteme geri satılmasını öngörüyor da ondan diyorum misal..

fransa'da falan yazlığın var diyelim, rüzgar var. otomatik sistem. sen yokken yönünü, hızını ayarlıyor yani.. öle her bi rüzgar türbini olmaz çünkü sen kullanmadığın sırada ürettiği elektriği sisteme verir. sayacın geri döner yani, kabaca..

depolanmaz ama bunlar
Sosyal ağlarda paylaş

yenilenebilir enerjiye geçiş çok fazla para isteyen ve çok uzun vadeli şeyler. bir nükler santralin bile kazançlı olabilmesi için çok uzun süre işletilmesi gerekiyor, depolama maliyetlerinin mantıklı olması için daha fazla nükleer santral yapman gerekiyor vs. yani ne yaparsan yap çok uzun zaman isteyen şeyler, adamlar yıllar yılı nükleer kurup daha sonra yenilenebilir enerjiye geçiş politikası yaptılar doğrudan yenilenebilire geçelim demek türkiye gibi bir 3. dünya ülkesi için imkansız. yani yıl 2011, n'aparsak yapalım mantıksızlıkları olacak.
Sosyal ağlarda paylaş

şu an için çevrimi yakalamak istiyorsan en makulu hes.
yok ben nükleer yaparım çabucak diyorsan nükleer.

bunlar varken enerji politikanı şekillendirip yenilenebilir enerjiye bakarsın.

ama tutup da poponda donun yokken, ben ferrari alıcam dersen komik oluyor derim.
güneşin verimi ortada, rüzgar desen o da belli yani.

dalga, gelgit için araştırma yapman lazım. senin lokasyona olan bana olmaz çünkü..

yenilenebilir iyi de adam gibi çalışma gerektiriyor.

nükleerin birimfiyatları güzel ama. tık abi yer altına, dursun işte bi süre. zaten oraya sokana kadar da bi sürü işlemi var ya neyse..
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

said:
, enerji saklayabilecek bir suru ekonomik olarak mumkun olan bir suru teknoloji var.

misal?

tüm dünya yenilenebilirdeki fazla enerjiyi depolamak yerine sisteme geri satılmasını öngörüyor da ondan diyorum misal..

fransa'da falan yazlığın var diyelim, rüzgar var. otomatik sistem. sen yokken yönünü, hızını ayarlıyor yani.. öle her bi rüzgar türbini olmaz çünkü sen kullanmadığın sırada ürettiği elektriği sisteme verir. sayacın geri döner yani, kabaca..

depolanmaz ama bunlar

Mini-ruzgar turbini ya da gunes panelinden bahsetmiyorum. Hayvan gibi solar ve wind farmlardan gelen enerji depolanabiliyor.

Pumped hydro http://en.wikipedia.org/wiki/Pumped_hydro
CAES http://en.wikipedia.org/wiki/CAES
Flow battery http://en.wikipedia.org/wiki/Flow_battery

Evet ama mesela ingiltere tamamen depolamayacak. CAES ve pump hydro kurduktan sonra ek olarak EU'ya hat cekecekler mesela ispanya gunes bol oldugu zaman elektrik verecek, ingiltere ruzgar oldugu zaman. Iste arastirmasini yapmislar herhangi bir risk olmadan kurulabiliyormus boyle bir sistem.
Sosyal ağlarda paylaş

ahmedinejad said:

ha bi de o alanlar sit alanı ilan edildi zaten çoktan, ama hükümet yassa çıkarıp heslere özel izin verecek yine. hatta vermiştir bile.

verdi evet.

"HES mantıklı uygulandığı zaman, çevreye zararı ve getirisi karşılaştırıldığı zaman gayet yerinde bi tercih" diyenlere katılıyorum ama Türkiye'de -kimsenin haberi olmadan- başlatılan kampanya hiç bir şey göz önünde bulundurulmadan, bulduğun nehre HES yapma kampanyasıdır ve bunu kimsenin de destekleyeceğini zannetmiyorum, söz konusu böyle bir kampanya olunca da hep beraber güçlü bir şekilde tepkimizi koymamız lazım diye düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Onu yapmayalım bunu yapmayalım. İran'dan, Rusya'dan doğalgaz alıp onu yakarak elektrik elde edelim, paralarımız uçsun direkt, devasa bütçe açıkları çıksın, iyice batalım yani. Dediğiniz bu sizin.

Farkında değil gibisiniz ama bazıları yandaş firmalara bu ihalelerin peşkeş çekildiğini söylüyor. Keşke çekilmese ama bu ihale kanunlarıyla yapılabilecek de birşey yok. Lanet olsun bu insanlara orası ayrı. Ama iş de yapılsın be abi.

Herkes temiz enerji diyor, ama HES kurulmasın. Nükleer kurulmasın. Peki. Güneş panelleri ile olacak iş değil bu. İskandinav ülkelerindeki gibi denize trübin koyup onunla elektrik üretme gibi bir şansımız da yok. Adamların bulunduğu bölgede 365gün 7/24 deli gibi rüzgar esiyor. Türkiyede nerede var bu? Doğu derseniz gülerim hepinize. Doğudan batıya elektrik gelseydi zaten Keban ve Atatürk barajlarında üretilen fazla elektrik Suriye'ye, Irak'a satılmazdı. O da olmuyorsa bölgesel HES olmak zorunda. Bunun yapıması lazım.

İstemiyorsan, oturup hebele hübele edeceğine çalıştır kafanı, yeni bir teknoloji üret, hem sen kazan hem ülken kazansın. Bana ne, benim bu şekilde bir eğitimim yok dersen, e bilmeden ne diye bik bik ötüyorsun?

70 milyon'a ucu ucuna yeten bir sistem var, hem de çok pahalı bir sistem. Gelecekte daha da pahalı ödememek için, dışa bağımlılıktan en azından elektrikte kurtulabilmek için Nükleer ve HES şart. Hiç kusura bakmayın...

Edik: Şimdi bir de Elektrikli araçlar geliyor. Yaygınlaştığında hangi sistem karşılayacak bunu? Nükleer'in bilinçli ve denetimli olarak yaygınlaştırılması lazım. Her bölgede 2 tane (marmara ve iç anadolu da 3 olabilir) Nükleer santral kurulsa, ne HES kalır, ne Doğalgazlı santraller ne de Kömürle çalışan santraller.

"The USA has 104 nuclear power reactors in 31 states..."
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
  • Yeni Oluştur...