Kendercik Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Zaten bu tespitte bulunulmuş da Norveç saydıklarının arasında en pahalısı ve her şey aşağı yukarı 3 kat daha pahalı. Omlet aşırı pahalıydı ama, hatta yengeçten falan da pahalıydı. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
barbu Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 mesleğin nedir? hangi iş dalında çalışmayı düşünüyorsun sorabilirmiyim? 40k euro diyince cazip geldi de. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
goldbären Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 gidip napıcan abi beş on seneye ak parti burayı skandinav ülkelerinin refah seviyesine çekecek zaten Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Suark Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 yok 40k euro hikayesi yanlışmış, adamlar fakir lan benim maaşı alıolar orda lol dedim Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
goldbären Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 senelik 40k mı ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 http://ilkekaya.blogspot.com attigim ilk veya ikinci mesajda anlatmisti sanirim bu isvecte bi ogrenci sehri tabi, 4. buyuk sehir. stockholm yaparsan 1.5 ile carp, oslo yaparsan 2 ile rahat carpman lazim. oslo COK pahali insanin agzi burnu dagiliyo yani. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
throine Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 4, 2011 isveçlilere domatesin fiyatını sorun siz gidin. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alcest Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Öyle diyorsunuzda norveçde en düşük öğretmen maaşı 35000 dolar örnek veriyorum hayat 3x daha pahalı ise maaşlarda 10x daha çok Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pascalnouman Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 /summon Korax Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Norveçte yemek falan felaket pahalı, kiralar da yüksek. Hollanda'da kiralar aşırı pahalı, yemek memek falan da yine Türkiye'ye göre yüksek. Alcest said: Öyle diyorsunuzda norveçde en düşük öğretmen maaşı 35000 dolar örnek veriyorum hayat 3x daha pahalı ise maaşlarda 10x daha çok o maaş aylık değil yıllık ama. 35000 dolar aylık diye düşünmedin umarım :) aya vurduğun zaman 3000 dolardan az oluyor, evet Türkiye standartlarına göre çok çok iyi yine de, ama oradaki yaşama, giderlere göre normal. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
capul Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 said: Dentist Dental Practitioner in Norway, ME 04268 $142,000 :( Gidiyorum lan... edit: Aha ağlıcam şimdi... said: They make 120$ an hour (about) and recive 172,800$ yearly if they work 5 days a week all year round and theyt get the annual holidays off! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
LuNiZ Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 benim esim bi donem isvecde calisti, tek oda salon bir evde kalmisti, goteborg da. oyle gece gezmesi olmadan, turistik agirlikli bir yasam icin ortalama 1500 euro falan gidiodu.. yemekler falan dahil.. sanirim o evin kirasi da 1000eu civarindaydi. yanlis hatirlamiosam. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pascalnouman Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Feribotla alkol turları Türkiye’de yılda kişi başına düşen saf alkol 1.5 litre. O miktarı ben içmediğime göre, birileri daha fazla içiyor. AB’nin kuzeyinde birileri daha da fazla içiyor; 10-12 litre gibi. İlletle mücadele ediliyor, ama mekânda değil, zamanda sınırlayarak ya da vergi bindirerek. İşte bu yüzden Baltık’ta komşudan komşuya feribotlu alkol turları vızır vızır İstanbul sırasını savdığı için pek ilgilenmiyoruz ama, bu yıl Avrupa'nın yeni kültür başkentleri var: Turku ve Tallinn. Aralarındaki en sıkı kültür ilişkisi ise mümkün mertebe bol miktarda içebilmek. Geçen yıl Essen'deki Avrupa Kültür Başkenti açılışında, Turku ve Tallinn'in temsilcileri de vardı. Birlikte Berlin'e kadar uzandık. Finlandiyalı ile Estonyalı arasındaki muhabbetin 10'da dokuzu, içki fiyatları üzerine derin analizlere dayanıyordu. İki ülke arasında şöyle bir trafik var: Finlandiya alkol üretiyor, Estonya'ya satıyor. Sonra Finler atlıyor feribotlara, Estonya'ya içki almaya gidiyor. Çünkü orada daha ucuz. Küfelik içici İngilizler de, Fransa ve Belçika'ya gidiyor. Ancak en yoğun trafik nordik ülkeler arasında. İsveçliler, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Estonya ve Letonya'ya gidiyor. AB üyesi olmayan Norveç'in vatandaşı İsveç'e, Finlandiya ve Danimarka'ya. Bu seyrüsefer nedeniyle feribot şirketleri arasında müthiş rekabet var, neticede alkol turları tavsamaya yüztutunca fiyat kırıyorlar. Dover'dan Calais-Dunkirk-Ostend trafiği, eş-dost, arkadaş grubu halinde alkol ve tütün turuna çıkan İngilizlere işliyor. İngilizler Dover'dan Durkirk'e geçip önce içki alıyor, sonra da Fransa'dan Belçika'ya uzanıyor. Belçika'nın sınır kasabası Adinkerke'den sigara almak için. Fransa, millet gidip Belçika ve Lüksemburg'tan nikotin yükünü tutup gelmesin diye, ülke sınırları içinde bir karton sigaradan fazlasını taşımayı yasakladı. Aslında bu yasak, AB'nin malların serbest dolaşımı ilkesine aykırı diyenler var ama, olsun Doğrudur, AB'nin hiçbir ülkesinde 18 (bazılarında 16) yaş altı çocuklara içki satılmıyor. Gayet iyi bilinir, İngilizler içmeye düdükle başlıyor, düdükle bitiriyor. Mekânda değil ama, zamanda kısıtlama var. Pub'larda 23.00 dedin mi, içki satışı duruyor. O saatten önce alınmış içkileri içmek serbest. Taşrada ise ağır ihlal var. KOMALIK KOMŞULAR Ancak içki sorununun dikâlâsı Finlandiya ve Estonya'da yaşanıyor. İki ülke de komalık oluncaya kadar içmeye meyilli. Estonya'da alkol bir numaralı ölüm nedeni. Nüfus 1.3 milyon, yılda 1500-2000 kişi alkolden ölüyor. Genç ölümlerin çoğu, alkol bağlantılı trafik kazasından. Felç ve beyin hasarı ve alkol sonrası korunmasız seksle gelen AIDS gibi uzun vadeli problemler de cabası. Alkol yüzünden nüfus düşecek endişesi bile var. Basın "Bu meret neden benzin istasyonlarında satılıyor, gençler yollarda heba oluyor" diye isyanda. Alkolle mücadele grupları hükümeti duyarsızlıkla suçluyor. Satış saat 22.00'ye kadar, yüzde 30'a varan vergi artışı da var. Ama buna rağmen fiyatlar düşük kaldığı ve reklam, sponsorluk kısıtlamasına gidilmediği için tepkililer. Ve şimdi seviniyorlar. Niye mi? Ekonomik kriz yüzünden saf alkol tüketimi adam başı 10.16 litreye düştü diye. Çünkü 3 yıl önce 12.6 litreydi. 2004'te Estonya AB üyesi olunca, millet bu ülkeye gidip içki alır korkusuyla Finlandiya alkol vergisini yüzde 30 oranında düşürmüştü. Hiçbir işe yaramadı. Finler, hem içeride hem de Tallinn'e akın ederek daha fazla içmeye başladı. Alkole bağlı ölümler, hastalık ve suçlar arttı. İki yıl önce yeniden vergiyi artırdılar. Finlandiya'da içki, devlet kontrolündeki dükkanlardan alınabiliyor. Fin siyaseti de gençleri korumakta kararlı ama, çaresiz. "Alkole ketçap muamelesi yapıyor" diye AB'den şikayetçiler. Başka AB ülkelerinden içki alımını yasaklayamadıkları için elleri kolları bağlı. Ulusal alkol stratejisi oluşturamıyorlar. Şu sıra adam başı yıllık tüketim 10 litre. Bizim alkol tartışmalarında, 21 yaş sınırlaması var diye ABD'nin adı çok öne çıkıyor ama, orada da kişi başına düşen yüksek alkollü içki miktarı 8.5 litre. Ayrıca 18'likler, eğer yolu yakınsa Kanada ve Meksika'ya alkol seferine çıkıyor. Biline. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Alcest Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Rewendor said: Norveçte yemek falan felaket pahalı, kiralar da yüksek. Hollanda'da kiralar aşırı pahalı, yemek memek falan da yine Türkiye'ye göre yüksek. Alcest said: Öyle diyorsunuzda norveçde en düşük öğretmen maaşı 35000 dolar örnek veriyorum hayat 3x daha pahalı ise maaşlarda 10x daha çok o maaş aylık değil yıllık ama. 35000 dolar aylık diye düşünmedin umarım :) aya vurduğun zaman 3000 dolardan az oluyor, evet Türkiye standartlarına göre çok çok iyi yine de, ama oradaki yaşama, giderlere göre normal. Aylık yazıyor hatta 3-4 farklı kaynakdan bakdım aylık 35000 dolar en düşük öğretmen maaşı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
gellidus Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Alcest said: Rewendor said: Norveçte yemek falan felaket pahalı, kiralar da yüksek. Hollanda'da kiralar aşırı pahalı, yemek memek falan da yine Türkiye'ye göre yüksek. Alcest said: Öyle diyorsunuzda norveçde en düşük öğretmen maaşı 35000 dolar örnek veriyorum hayat 3x daha pahalı ise maaşlarda 10x daha çok o maaş aylık değil yıllık ama. 35000 dolar aylık diye düşünmedin umarım :) aya vurduğun zaman 3000 dolardan az oluyor, evet Türkiye standartlarına göre çok çok iyi yine de, ama oradaki yaşama, giderlere göre normal. Aylık yazıyor hatta 3-4 farklı kaynakdan bakdım aylık 35000 dolar en düşük öğretmen maaşı Yılda yarım milyon dolar kazanan bir öğretmen düşünün (420 bin dolar) Emekli olana kadar (30 yıl çalıssa) 12milyon600 bin Dolar para eder. Sonra şu yukardaki hesabı birkere daha sesli olarak tekrarla ve bulduğun 3-4 farklı kaynağa bir daha göz at :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
DoruK Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 bilip bilmeden sallamayın. norveç'te öğretmen maaşları aylık minimum 3800-4000 euro civarında. minimum bu yani üniversite derecesi olmayan yüksekokul tarzı yerlerin mezunları falan alıyor bu parayı diye biliyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Subroutine Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 o dediği 35000 norveç krondur o da 9500 lira eder o da 6000 dolar eder. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
paspatur Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 isviçre frangı isveç kronu Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Subroutine Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 isviçre nerden çıktı ya norveç kronu yazcaktım Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Sotto Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Öğretmene göre değerlendirmeyin yalnız...Norveç-İsveç sosyal devletler bunlar...Doktor,öğretmen çok önemli mesela...Gerçi ekonomi politikaları yıllardır "equalitarian wage" sistemine dayalı o yüzden maaşlar arası uçurumlar yok, halkın belli bir standartı var ki bu çok güzel... Ama dendiği gibi ya orada çalışacaksın paranı kazanıcaksın, yoksa euroyla filan olmaz bu iş... Norveç'te su almıştım marketten 33 NOK'tu, 3.3 Euro'dan bile fazla ediyor sanırım.. İsveç gene daha bi olabilir sanki, gece hayatı sigara olayına dikkat ettiğin sürece..Kaldığın yerlerde çok önemli tabi, başkent, büyük şehir çok farkeder... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Penthesilea Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Abi vergiyi unutuyorsunuz, tabi vergi bosa gitmiyo adamlar saglik, egitim vs. para vermiyorlar ki super bi sistem bence. daha onemlisi, maaslar arasi ucurum yok. kopek gibi zengin emekci pek yok yani, ama kopek gibi zengin olmaya da gerek olan bi sistem degil zaten. Hayat cok pahali olmasina ragmen siniflar arasi ucurum da yok, baya luks gece klubune demiryolu iscisi gidebiliyor mesela (bizzat sahit oldum). mc donalds'da calisan adam, turkiye'deki memurdan cok daha rahat yasiyor mesela. Bu arada dis doktoru ve doktor olmak icin dogru ulke ABD abi. inanilmaz paralar kazaniyorlar, ama inanilmaz yani. bir acile gittim, fatura 5 bin dolar allahtan sigortam her seyi karsiliyor. yine dun ic kulagi gormek icin MRI cektirtmem gerekti, 3500 dolar. fakir olan oluyo, zenginler de doktorlari zengin ediyo. dis doktoru daha da beter, bi dolgu 450 dolar. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
pascalnouman Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 neyle dolduruyorlar merak ettim simdi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Penthesilea said: Bu arada dis doktoru ve doktor olmak icin dogru ulke ABD abi. inanilmaz paralar kazaniyorlar, ama inanilmaz yani. bir acile gittim, fatura 5 bin dolar allahtan sigortam her seyi karsiliyor. yine dun ic kulagi gormek icin MRI cektirtmem gerekti, 3500 dolar. fakir olan oluyo, zenginler de doktorlari zengin ediyo. dis doktoru daha da beter, bi dolgu 450 dolar. para olarak öyle de, ABD'de en ufak hatanda (en ufak derken yani olabilecek en ufakta) donuna kadar alıyorlar elinden, üstüne lisansın da gidiyor. boşa başka okul üstüne tıp okutmuyo adamlar, lisansın giderse başka meslek yap aç kalma diye :D House mouse falan inanmayın, şimdiye kadar bin defa kayalara gelmişti house gerçek olsa :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Subroutine said: o dediği 35000 norveç krondur o da 9500 lira eder o da 6000 dolar eder. şöyle diyince mantıklı oldu, 6000 falan normal tabii ki, 35.000 dolar falan fazla hayalperest ama. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
fede Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 Paylaş Mesaj tarihi: Şubat 8, 2011 pascalnouman said: neyle dolduruyorlar merak ettim simdi petrolle dolduruyolardır hacı oh bugün de sosyal mesaj kotamı doldurdum Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar