Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hafıza, başlangıcı nerede?


SeaGle

Öne çıkan mesajlar

Selam,

daha önce bi konunun arasında sormuştum ama hem çok zaman geçti hem pek tartışılmadı arada olduğu için. O yüzden konu açayım dedim.

İnsan hafızasının başlangıcı hangi olayladır? Net birşey var mı? Hani, insan hafızası 3.5 yaşından sonra yazmaya başlar gibi bişey?

Aslında x yaşında yazmaya başlardan önce, insan hafızası doğduğundan beri yazar da, belli bi kısımdan sonrasını mı hatırlar? Sonuçta öğrenme süreci doğum ile başlıyor neredeyse, demek ki bi veri girişi var. Peki eğer yazılıyorsa hafızaya, hatırladığımız en eski andan daha eski şeyleri hatırlayabilmek mümkün müdür? Hipnoz, patos, çitos, çerezos vs vs.


İlk hatırlayabildiğim şeyler 3.5-4 yaş civarı mesela bende, örnekte de o yüzden onu verdim. Ama şimdi yeğenime bakıyorum, 1.5 yaşında, ailedeki insanları tanıyabiliyor. İşte ne bileyim x e git dediğinde x'e y ye git dediğinde y'ye yönleniyor falan. 1.5 yaşındaki bi insan bunları yapabiliyor genel olarak, demek ki hafızaya bi giriş yapılmış. Ama neden o yaşları hatırlayamıyoruz? Neden o bölge karanlık?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Ya tabi elbette her saniyeyi kayıt altında tutup hatırlayabilmek mümkün değil de, yani genel olarak bi yaş eşiğinden sonra başlıyorsun olayları hatırlamaya. Önce tek tük, işte 3 yaşından bi sahne, 4 yaşından 2-3 sahne, öyle öyle artarak gidiyor. Ama bi sınırda başlıyor genel olarak. Neden?
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Öğrenmenin yaşı yok.
1 yaşındayken de insanları objeleri sesleri filan tanımak mümkün, bu hafızanın işlediğini gösterir.

Sen bu soruyu sorarken olayları hatırlayıp hatırlamadığını kendin için, şu anki durumuna bakarak yorumluyosun. Aradan 20 sene geçmiş, tabii hatırlamazsın. 1-2 yaşındayken karakterin kişiliğin, bilincin pek gelişmemiş oluyo, olayların üzerine pek düşündüğümüzü de sanmıyorum, yani o zaman gördüğümüz olayların kalıcı bir etki bırakmamış olması normal. Zaten patates kadar çocuğun hayatında etki bırakıcak noolcak ya, yedim sıçtım uyudum, uyandım milleti uyandırdım uyudum filan anca. Hatırlaman için bir şekilde olayın hafızana kazınması lazım -ki öyle anılar bile aradan uzun zaman geçince unutuluyo. Dolayısıyla önemsiz hatıraları aradan 20 sene geçince hayli hayli unutursun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

@arcane

yani hafızaya giren her bilgi, hafızadan başka bir bilginin silinmesine mi sebep oluyor diyosun.

ama bence bu iraz genetik biraz da kendini ve beynini geliştirme ile üstesinden gelinicek bi sorun gibi durmuyor.

güzel bi video var, o çocuk nasıl gözleri kapalı yaptı o küpü mesela.

http://www.ilgincvideogoruntu.com/dunya-hafiza-sampiyonasi/
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bişielr yazmıştım da net koptu falan gitmiş yazdıklarım..

neyse ben de bunu diyodum. Doğduktan kısa bir süre sonra eve halam getirmişti beni. Bikaç şey hatırlıyorum bunla ilgili daha da ötesinde evin kapısından girdiğim anı hatırlıyorum ne gördüğümü falan.... ben bunu ne zaman söylesem tabi çok fotoğraf gördüğünden çok dinlediğinden falan yaşadığını hatırladığını sanıyosun dediler. Uzun bir süre ben bunu gerçekten hatırladığıma inandıysam da büyüyünce öyle şey mi olur len eheh meheh demeye başladım...... yine de arada bir mı acaba demeden geçemiyorum :D
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de 1,5-2 yaşıma ait birkaç anı hatırlıyorum. her şeyi hatırlamıyorum ama annem çalıştığı için bana bakan bir teyze vardı onla yaşadığımız birkaç şeyi hatırlıyorum. fotoğrafları olmayan, milletin unuttuğu bir takım olayları, yerleri de hatırlayıp anneme anlattığım ve onun da doğruladığı oldu. bazen şu anda izlediğim ya da yaşadığım şeyler bana geçmişten birkaç anı hatırlatıyor gibi geliyor bir de. içimde bir ferahlık oluyor o zaman.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

doğdunuz andan itibaren herşeyi depolamaya başlıyor beyin, fakat beyin zamanla önemsiz bulduğu şeyleri, aynı çürütülmüş tezler gibi bilinçatına atıyor. bilinçaltını geri dönüşüm kutusu olarak düşünebilirsiniz ama bu kutudan bilgileri çıkarmak evde otururken yapabilceğiniz birşey değil maalesef.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...