Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

benim kırmızı algıladığımı herkes

fede

Öne çıkan mesajlar

Renkleri öğretirken de görsel algılamaya ihtiyaç duyduğumuz için anlamamız imkansız gibi geliyo bana. Sonuç olarak renkler gördüğümüz şeyleri adlandırmamızdan kaynaklanıyo sadece.
Mesela x kişisinin kırmızı gördüğünü y kişisi turuncu görüyo diyelim. z kişisi de mor görsün.

Ama hepsine o rengi "kırmızı" diye öğretmişsin. birşey değişmez ki. üçünü yan yana koyup kırmızı bi obje gösterip sorduğunda hepsi kırmızı der yani. Ama x kişisinin bilgisine göre y nin aklında beliren imge turuncudur, z kişisinin aklında beliren imge mordur filan.

Biraz kafa karıştırıcı bi soru olduğu için doğrudan sorunca anlaşılması zor oluyo. Sormamız gereken şey "algılamak"tan çok düşünsel olarak yarattığı sonuç, aklımızda beliren imge filan.
Algılamak olarak sorduğunda sonuç elde edemezsin çünkü. Renkleri öğretirken atıyorum domatesi gösteriyolar, bak bu kırmızı diyolar. Sonra sen çileği görüyosun, benzer bi renkte olduğunu farkediyosun, ha bu da aynı renk, o zaman bu da kırmızı diyosun.

Üstüne bayağı kafa yordum ve açıklayamıyorum bile. Bence -varsa- böyle bir ayrımı anlayabilmemizin tek yolu ya başka bir beyine bilinç nakli filan yapmak, ya da beyinden doğrudan data aktarmaya yarayan bi sistem geliştirmek.
Sosyal ağlarda paylaş

abicim ışıktaki belli dalgaboylarını reseptörler belli sinyallerle beyne iletiyo, o reseptörlerin yolladığı sinyaller beyinde yorumlanıyo.

örneğin reseptörlerde sorun varsa renk körü oluyo eleman. aslında teorik olarak beyinde bu sinyalleri yanlış yorumlasa da benzer bi karmaşa olabilir eleman için de...

zaten bildiğim kadarıyle renk algılayan reseptörler 3 renge yoğunlaşıyo. Bildiğin photoshoptaki RGB kanalları ayrımı gibi yani. Bunlar beyinde üstüste biniyo, ayrıca ışığı algılayan reseptörler de bundan önce şekli görüyo, onu beyne yolluyo, beyin renkleri bu şekillere oturtuyo.

yani RGB üçlüsünden birini veya bikaçını yanlış algılarsan farklı renk görüyosun. Başka türlü zaten renk körünün renk körü olduğu anlaşılamazdı.

Bahsettiğiniz şeye direkt cevap değil bu aslında farkındayım ama, sorduğunuz soru da deliler mi aslında akıllı olanlar gibi kısır döngülü bişey.
Sosyal ağlarda paylaş

paradoks deıl aslında,
senin algıladığın şey ışık,
ışıkta bi tü em dalga işte, renkleri frekans zart zurttan ayırt edebilir tek bir renge sabitleyebilirsin.

şimdi bu noktada evet yinede renkler farklı algılanabilir denilecek,tartışılan konsept farklı vs
ama yok değil işte.

Nasıl senin için 1 benim için de 1'se, kırmızıda aynı ikimiz için.Bunu gözün algıladığı şey değilde, matematiksel bişi olarak düşünmek lazım.
Sosyal ağlarda paylaş

aynen ben de düşünmüştüm bunu. bilemeyiz.

anca bi insan yetiştiricen kobay olarak, böyle 10 yaşına falan gelecek ama renklerle ilgili hiçbişi sölemiceksin. bi de normal 10 yaşında çocuğu koycaksın, renkleri gösterceksin sırayla. beyinde oluşan dalgaları falan karşılaştırcaksın. gerçi psikolojik faktörler de girebilir burda işin içine bilemedim.
Sosyal ağlarda paylaş

Suark said:

paradoks deıl aslında,
senin algıladığın şey ışık,
ışıkta bi tü em dalga işte, renkleri frekans zart zurttan ayırt edebilir tek bir renge sabitleyebilirsin.

şimdi bu noktada evet yinede renkler farklı algılanabilir denilecek,tartışılan konsept farklı vs
ama yok değil işte.

Nasıl senin için 1 benim için de 1'se, kırmızıda aynı ikimiz için.Bunu gözün algıladığı şey değilde, matematiksel bişi olarak düşünmek lazım.
iyi de ya adam onu yeşil olarak görüyorsa ama kırmızı diyorsa? bilemezsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Llama said:

öğretme öğrenme olmuyor mu
kırmızıyı aile yada öğretmen kişiler tarafında aha bu kırmızı diyip sende kırmızı diyorsun olay bu değilmi

hayır kafanda canlanan "kırmızı renk" o kırmızı olgusu nasıl bir obje, nasıl bir varlık nedir yani? o varlığın bizim beynimizde olup bitenlerle ilişkisi nedir. benim sorduğum soru çok daha derin.
Sosyal ağlarda paylaş

Ardeth said:

Llama said:

öğretme öğrenme olmuyor mu
kırmızıyı aile yada öğretmen kişiler tarafında aha bu kırmızı diyip sende kırmızı diyorsun olay bu değilmi

hayır kafanda canlanan "kırmızı renk" o kırmızı olgusu nasıl bir obje, nasıl bir varlık nedir yani? o varlığın bizim beynimizde olup bitenlerle ilişkisi nedir. benim sorduğum soru çok daha derin.

ya abi önümüzde benim sorduğum baya can alıcı bi soru varken neden iyice çetrefilleştiriyosun olayı
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...