Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Parlaklığı Fotoğraflamak

Aiko

Öne çıkan mesajlar

parlaklığı fotoğraflamak mümkün müdür? mümkünse nasıl? buraya mı açsam görsel sanatlara mı açsam karar veremedim sonra burayı daha uygun gördüm. çalıştığım yerde sürekli pirinç,bakır ve demir plaka kaplıyorum metal kimyasallarıya ve arge çalışması için bu kaplamaları dökümanlıyorum. bilgisayara göz kararı seçtiğim kriterler olarak parlaklık, matlık, noktacıklanma gibi şeyleri belirleryip sayılandırıp bilgisayara giriyorum fakat bunların yanınada plakaların resminide koymak istiyorum. ben, bir kaç fotoğraf makinasıyla denedim fakat beceremedim, bir türlü istediğim sonucu alamadım. en sonunda plakayı yatırıp karsısna bi dosya kağıdı koydum dik duracak şekilde. kağıda siyah çizgiler çektim boydan boya ve plakaları fotoğraflamaya başladım.fotoğraflarda kağıda yansıyan kısmı baz alarak değerlendirme yaptım fakat full mat yüzeyle full parlak yüzeyin aynı olduğunu gördüm ondanda vazgeçtim.plakaları scan etmeyi denedim o zamanda simsiyah bi görüntü elde ettim. fikri olan var mı?
Sosyal ağlarda paylaş

parlaklıktan kastın ne tam anlamaıdm acıkcası.
teknik olarak yanlış bilmiyorsam, ne kadar ışık yansıttığı sonucta malzemenin.

ama farklı etkenlerde var. aslında mat yüzeyler genelde daha az ışık yansıtmıyor ama daha dağınık yansıtıyor. daha parlak yüzeyler daha düzgün yansıtıyor. aynı oldukca paralel düzgün yansıttığı için net görüntü alıyoruz.

şöle iki yöntem deniyebilirsin.

plakaları sabit bir ışık altında sabit bir acıda her seferinde aynı ayarlarla cekersin. sonra fotorafı acarsın photoshopta belli yerlerden (en koyu en parlak vs vs) renk alırsın brightness değerlerine bakarsın.

ama yok görüntüyü net yansıtması içinse (ki sonucta matt yüzeyler ışığı sıcaklık olarak sömürmüyo genelde, sadece dağınık bir şekilde datıyo böylece, high light almıyoruz) kağıda paralel cizgiler cizersin veya koyu cizgilerle grid cizersin. sonrasında yine belili ışık altında, aynı acıdan aynı uzaklıktan plakalı yerleştirirsin, cizgili kağıdın yansımasına bakarsın. sonra istediğin scalada en net gözükenden en bozuk gözükene doğru dizersin.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
şimdi doğru ayar diye bişi pek yok. ayar keyfi birşey.

gözün gördüğü şeyi cekcem desen bile, o sıradai ışık neydi, o göz bugun hiç dısarı cıktımı, yoksa 3 gündür evdemi vesaire vesaire.

ama sunu yapabilirsin, düzgün bir makine alırsın. kolay eskimiycek. öle cok profesyonel birşeye gerek yok.

ardından daha önce anlattığım gibi, standartlarını yaratıcaksın. en basit malzemeni temel alıp ona 50 diyiceksin gerisi +/- olucak işte o değere göre.

önemli olan parlaklıktan kastının ne olduğu.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

soruyu ben anlamadım. brightness mı kastediliyor? eğer öyleyse onu yapmak çok kolay.
yansıma kastediliyorsa, onu da fotoğraf makinenin çekmesi lazım.

örnek foto göstersene merak ettim ne kastettiğini.

kaplama yapılan metal plakaların parlaklığını yada matlığını resimlemek istiyorum.denemek için çektiği fotoğrafların hepsi yanıltıcı oldu belirli bir kirter tutturamadım. bunları daha sonra kendi aralarında sıralandıracağım en parlak en mat diye. evet cücenin dediği yöntemleri deneyeceğim muhtemelen.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 hafta sonra ...
cücenin anlattığı tek yöntem. bi ışık kaynağın olsun. böylece günün farklı saatlerinde, hava durumuna göre vs. yansıyan ışık değişmesin. bu ışık masa lambası bile veya odanın ışıda olur. sonra ise bi materyali çekersin, bakarsın. yanıltıcı olmayan istediğin resmi elde edene kadar makinanın ayarlarıyla uğraşırsın. aha oldu dediğin noktada ayarları sabit bırakır diğer materyalleride çekersin. sanırım böyle yapılabilir. yanlız ışık kaynağında parlaklığı ve materyalin rengini etkiler. beyaz ayarı bunun için önemli. eğer makinada bunun için yeterli değilse photo shopla beyaz ayarını yaparsın aynı ayarı kaydedip her foto için uygulayabilirsin.
ayrıca yüzeyin matlığı belirtmek istediğini söylemişsin. bunun için ışık yüzeyden makinaya yansırsa daha kolay başarırsın bunu. bunun için ışığın açısını ayarlaman gerek.

pek tavsiye etmem ama birde referans obje kullanabilirsin. sonuçta metal bir yüzey gören insan gözü zihninde bunun sert, soğuk, sıcak olduğu dokunmadan anlar. burdan yola çıkarak referans bi obje ile materyalin özelliğini daha çok vurgulayabilirsin. bunun için her kareye herkesin madde özelliklerini çok iyi bilgiği bi objeyi koyman gerekir. fotoğrafta sırıtmayacak, saçma durmayacak bir obje. mesela mat bir gitar çekeceksen çok kullanılan siyah bir penayı üzerine koyarsın. bunun gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...