olitere Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Tarihte diyalektik kullanabilirsin bunu tarihteki aktörlerin diyalektiğini anlatarak yapabilirsin.Yapılan hamlelerin , alınan kararların ,değişen her olgunun sebep-sonuç bağlantısı içersinde anlatımı tam aksine nesnelliktir ; çünkü sen bunu anlatırken bu tarihi yazanların diyalektik sebeplerini anlatıyorsun
Dragonmax Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 kendi görüşünle değil ama, var olanı aktarıyorsun. bu diyalektik değildir kanımca. story teller maybe ^^ çıkarım yapmak oluyor bu. yeniçeriler işlevsiz ve tehlikeli bir hale geldiği için dağıtıldılar dersek diyalektik yapmış olmayız. zamanın padişahı yeniçerilere kıldı ondan kaldırmak istedi dersek diyalektik olur. peki bu ne dekar gerçek olur ?
DeaN Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Tarih bilimi metafizik, ruhi olgular içerebilir (ki bunlar gerçekliği olmayan, dönemin edebi eserlerinde bulunur. Onlarda tarihin bir gerçekliği olamaz. ) ancak ruhi ve metafiziksel gerçekliklere sahip olamaz Dragonmax. Eğer ki bugün Fatih'in İstanbul'u fethettiği sırada kutsal bir yeşil sisin var olduğunu söylüyorsan, var olan inancından dolayı bunu gerçeklik olarak kabul etmişsindir ki bu asıl taraflılıktır. Ancak bir bilim olarak ele alıyorsak tarihi o zaman durum farklı. Diyalektiğin tanımını veriyorsun. Verdiğin diyalektik tanımı eski abicim. Antik yunan diyalektiğinin bir üstü, diyalektik materyalist kuramın bir altı bir tanım o. Aşılmış bir tanım. Dolayısıyla diyalektik derken senin diyalektik materyalizmin maddelerini aklına getirmen gerek. Tarih biliminin en önemli ilkesi "neden-sonuç" ilişkisidir. Bu ilke aslında diyalektik materyalizmin 6 kategorisinden biridir. Kısaca tarih bilimi diyalektik materyalist bakış açısı olmadan işlenebilir diyemezsin. Aksi takdirde tarih bilimi aynen şöyle ifadeler içerir: " O gece ansızın ışıklar süzüldü Fatih'in üstünden yeşil. Ve bunu 2 anglo saxon, 3 viking, 3 arap, 5 türk yazıverdi kitaba ".
olitere Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Dragonmax said: kendi görüşünle değil ama, var olanı aktarıyorsun. bu diyalektik değildir kanımca. story teller maybe ^^ çıkarım yapmak oluyor bu. yeniçeriler işlevsiz ve tehlikeli bir hale geldiği için dağıtıldılar dersek diyalektik yapmış olmayız. zamanın padişahı yeniçerilere kıldı ondan kaldırmak istedi dersek diyalektik olur. peki bu ne dekar gerçek olur ?Öeh tam tersi maddi koşullara dayandırılmış sebep-sonuç hangisi ?Yeniçerilerin işlevsiz ve tehlikeli hale geldiği için dağıtılması . İşte diyalektik yorum odur
Dragonmax Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 DeaN said: " O gece ansızın ışıklar süzüldü Fatih'in üstünden yeşil. Ve bunu 2 anglo saxon, 3 viking, 3 arap, 5 türk yazıverdi kitaba ". ahahahah bu kısmı süpper yazmışsın cidden süper, teşekkürler eheh. moralim yerine geldi akşam akşam. o halde benim bilgilerimde bi paslanma olmuş olabilir. bi tazeleme yapmam lazım. eyvallah ^^
Dragonmax Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 Mesaj tarihi: Kasım 23, 2010 teşekküür etmeyi unutmuşum cık cık. muhabbet için teşekkürler size :) madem ikiniz de bu böyle diyosunuz o zaman hata bende olabilir. dediim gibii bir ara tazelemeliyim.
paparnoz Mesaj tarihi: Ocak 3, 2011 Mesaj tarihi: Ocak 3, 2011 Tarafsız Tarih yok mu ? denmiş bir yığın tartışma dönmüş okumaya üşendim cevaba gelirsek var ama günümüzde yok denecek kadar az. Mesela ben Ksenophon'u bu bakımdan tarafsız buluyorum eskiye dair çünkü Atinalılar Spartalılarla işbirliği yaptın diye baskı yaparken bir taraftan da Spartalılar Atinalı bu adam baskısı içinde davranmaktalar,bir taraftanda Pers Satrabı Kyros'un ordusunda bulunuyor derken olaylar gelişiyor. Mesela en ünlü eseri Anabasis de yaptıklarını gayet net ve tarafsız şekilde anlatıyor sadece aralarda kişiler için bence iyiydi bence kötüydü yorumu yapıyor ki zaten kişisel görüşü olağan bir durum onun dışında yaşadığı olayları son derece tarafsız anlatmış mesela onbinlerin dönüşünde tecavüz rehin alma gibi bütün kısımlara değinmiş yani biz Atina'lıyız aman diye kılıç kaldırmayız gibi fasarya dan bilgiler sallamamış. Neyse onu vermiş. Mesela Herodotos öyle değildir palavranın imanını gevretir tarih'in babası denir ama ben yalanların babası olarak almayı daha uygun görüyorum,çok uçuk yalanlarla doludur ama zevklidir okunur o başka. Sonra yine Thukydides'i nispeten tarafsız ve bilimsel bir tarih yazıcısı olarak görürüm. Onun dışında antik mısırlıların yazdığı eserlere güvenmem çoğu taraflıdır mesela II.Ramses tarih katliamcısı olarak bilinir. Hititler nispeten tarafsızdır,Telipinu ve II.Murşili özellikle. Tarihler ileriye atladıkça tarihde yalan söyleme olayı çok yaygın bir form kazanıyor mesela çünkü iletişim ve etkileşim kuvvetleniyor,devletlerin gücü artıyor. Mesela ben Milliyetçilik akımı ile beraber Tarafsız Tarih'in %78 oranında azaldığını söyleyebilirim (yüksek oran ve küsürat vererek sallıyorum bu noktayı mazur görün,inandırıcı olarak kabul edin :-) ) Yani Tarafsız tarih arıyorsak antik kaynaklara yönelmek ve o çevirilere dikkat etmek çok daha mantıklı olacağı kanaatindeyim. Saygılar
Mal Mesaj tarihi: Aralık 13, 2011 Konuyu açan Mesaj tarihi: Aralık 13, 2011 vay arkadaş ne topik açmışım
Sparkcaster Mesaj tarihi: Aralık 13, 2011 Mesaj tarihi: Aralık 13, 2011 hahahah lan cidden 2. sayfa full banlı
ovchinnikov Mesaj tarihi: Aralık 15, 2011 Mesaj tarihi: Aralık 15, 2011 kovalev iyidir ekrem memişte güzeldir , bülent iplikçioğluna bak derim eskiçağ tarihinin ana hatları kitabın adı sonacıma sümer medeniyeti ile alakalı olarak samuel noah kramerin tarih sümerde başları atlama derim , onun dışında bide şey vardı firuzan kınal - eski mezopotamya tarihi , Mısır Yunan ve Roma Antik Akdeniz Uygarlıkları - charles freeman bunlar yeterli olacaktır herhalde olmazsa da kütüphanenin yolları daşlı
escape Mesaj tarihi: Aralık 15, 2011 Mesaj tarihi: Aralık 15, 2011 ahahah o banlananlardan birini yüzyüze tanıyorum ya bayadır arkadaşımdı dsfs
Hao Mesaj tarihi: Aralık 24, 2011 Mesaj tarihi: Aralık 24, 2011 2. sayfanın tamamı banlanmış lan ehahu, tarafsız tarih yoktur tarafların anlattığı tarihler vardır.
Öne çıkan mesajlar