Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar Programcılığı Geliştirme Önerileri

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Okulda bişey öğretmemişlerdi. Hatta bilmem nerenin ne ilçesinin meslekyüksek okulu sitesini Web ve Visual Basic derslerimize giren hocamızdan yapmalarını istemişlerdi. Oda zor durumda yapamam dese rezil olacaktı bana yaptırdı 2 derstende yüksek notla geçirdi. Fakat Delphi hocamız ve diğerleride çok kötüydü. Ne işe yaradığını bilmediğimiz kodlarla bişeyler yaptırıyordu ortaya basit programlar çıkıyordu ama ezber yöntemdi kimse anlayamadı. Hocada zaten kitaptan hazır kodlarla yaptırıyordu. Yani bişey öğrenemedik. Bir süre Visual Basic ve Delphi eğitim CDleri topladım ama onlarada bakamadım.

Nasıl geliştirilebilir. Kurslar çok pahalımıdır ve işe yarıyor mu? Evde kendi kendine nerden başlanır hangi sıra izlenir? En azından bir şirkette ufak tefek işleri alabilecek kadar geliştireyim sonra şirkette geliştirmeye devam ederim diyorum.
Mesaj tarihi:
Önce nasıl bişey yapmak istediğine karar vermelisin. Web mi, konsolmu ne uygulaması geliştirmek istiyosun? Şimdiki durumun ne ve nasıl bir duruma gelmek istiyosun onları anlat ona göre bişeyler önerelim.
Mesaj tarihi:
Her ne yaparsan yap en önemli şey tecrübe bana kalırsa. Sürekli bi şeyler yaz, projeler oluştur. Büyük, küçük, önemli, önemsiz, geniş, basit farketmez. Kendini eksik gördüğün yerde internetten tutoriallara bak veya adam gibi bi kitap alıp ordan bak.
Bi de tavsiyem VB ve Delphi'den ziyade C türevlerine ve Java'ya yönelmen.
Mesaj tarihi:
Web tabanında temelimde var kendi uğraşlarım. Yeni dilleri öğrenmek için illa bu eski programları öğrenmeye gerek varmı? Yada sizin önerdiğiniz bunları geliştir iş imkanı ihtiyaç çoktur dediğiniz var mı? Gerekirse kursta alırım.
Mesaj tarihi:
evet arkadaşa katılıyorum,java öğrenirsen senin açından iyi olur.Web tabanlı programlamada php öğrenirsin,platform sorunu yaşamazsın olur biter.Ama ben illa windows tabanlı çalışıcam dersen,c# falanda öğrenebilirsin.
Mesaj tarihi:
gömülü sistem diye bir mevzu var işte elektronik pazarında baya iş var orası için c.
daha sistem işleri web üzerinden protokol işleri parsing gibi işlemler için c++ genelde.
Onun dışında java ile c# genelde uygulama geliştirmek için kullanılıyor.

Deitel in kitaplarını tavsiye ederim, türkçe kitaplardan çalışmanı hiç tavsiye etmem.

Genelde programlama dillerinde mantık aynıdır temel diyorsan c ye bak derim nesneye dayalı programlama (OOP) diye bir mantık var onu ögrenmek istiyorsan c++ iyi bir başlangıç olur.
Mesaj tarihi:
Kojiroh said:

Her ne yaparsan yap en önemli şey tecrübe bana kalırsa. Sürekli bi şeyler yaz, projeler oluştur. Büyük, küçük, önemli, önemsiz, geniş, basit farketmez. Kendini eksik gördüğün yerde internetten tutoriallara bak veya adam gibi bi kitap alıp ordan bak.
Bi de tavsiyem VB ve Delphi'den ziyade C türevlerine ve Java'ya yönelmen.

eger arastirmaya usenen bir adamsan bir kitap al. yok zaten wikipedia'dan cikmiyorsan, merakli melahat kivaminda bir adamsan ona bile gerek yok. internetten buldugun tutorial'larla bir yere gelirsin.

dil olarak da ozunde pek fark etmez ama bence c# ya da java'ya odaklan.
Mesaj tarihi:
Bir arkadaş pm attı saolsun kitap önerdi bahsettiğiniz gelişmiş dillere geçmeden başlangıç için. Sonra Java yada C# geçtiğimde çok zorlanmazsın dedi. Bana da mantıklı geldi başlangıç için o kitap. Dediğim gibi temelde bile biraz öğretseydiler okulda bende nerden başlıyacağımı bilirdim. Yada az buçuk bildiklerimi geliştirerek devam ederdim.
Mesaj tarihi:

yeni yazılım dili hakkında uzun blablabla
Bütün yazılım dillerinde genel mantık ve olaylar aynıdır. Bunlar:
değişkenler, ifler, döngüler, diziler, fonksiyonlar...

Kullanım şekilleri veya yöntemleri farklı olabilir ama temel konuları bunlardır. Bunların mantığını bilmen yazılımdaki en önemli olay zaten. Bir dilde bu konuları öğrenmen demek o dilin syntax'ını da öğrenmiş olursun denilebilir..

-Ben işe yarar bi dil öğrenmek istiyorum hangisini öğreniyim?
-Java veya C#. İncelersen zaten birbirlerine syntax olarak çok benziyorlar.
Java bir çok yerde masaüstü yazılımlarda kullanılıyor, kullanım alanı geniş baya, sadece windows'da çalışcak diye bir kuralı yok.
C# ise mikrosoft amcanınki. C#'ın özelliği: bunu öğrenirsen .NET denilen şeyi de öğrenmiş olursun bir nevi. Aynı zamanda ASP.NET kodlamasında c# kullanılıyor (diğeri vb.net).

C# da bir çok olayı çok basit bir şekilde gerçekleştirebilirsin. Mikrosoft hazır olarak sunmuş önüne bir çok şeyi. Ama bu hazır şeyleri kendi isteğine göre ayarlayamıyosun tam olarak, javada bunları yapabiliyosun(muş... kareciyim ben). Tercih meselesi biraz... Yutupda veya patide arat "Java 4 Ever" diye çok da güzel bi vidyosu var :D

Diyelim ki bi dili seçtin kullanmayı da öğrendin... Eee ne oldu? hiçbişiy. O dille yazmayı öğrenirsin fakat bu, güzel yazılım yazabildiğin anlamına gelmez... Bu konuda teknikleri, dile özel yöntemleri bilmen gerekiyor işte.
Bu konuların en temeli ise OOP diye sürekli sayıklanan object oriented programming (nesneye yönelik proğramlama). Gugıl varken kitap önerisi filan vermicem boş yere. ingilizcenin olması kâfî. E bunu da öğrendin kalıtımdı, düzendi vs.vs. ne oldu gene? çok az bişiy.
İşte burdan sonrasını ne kadar okusan da çok fazla etki etmez. Olay artık deneyimlerine bakmaya başlar. Çünkü sen kendin o sorunla karşılaşmadan çok da anlamazsın okuduğun şeyleri. Veya okuduğun gibi unutursun...
Çeşitli yerlerden bildiğin dil hakkında projeler ara (örn: freelancer.com) Sadece projenin ne yapacağını öğrensen yeterli. "Yapabilir miyim acaba"yı bi kenara koyup direk bir tanesinden başlayarak çeşitli projeler yapmaya başla. Bunları yaparken zaten farkedeceksin ki yazılım teknikleri/yöntemleri hakkında makaleler okuyosun...

Benim bildiğim yazılım tanımı böyle işte :D Bazı cümlelerim anlaşılamaz olabilir normaldir :p
Mesaj tarihi:
kitabını okuman lazım şahsen bende lisede bilgisayar programcılığı okudum büyük bi hata yaptım keşke düz liseye gitseydim öf bea nese aynen bizim hocalarda öğretmezdi sınavında sorardı.hayatım boyunca sürekli kitap okumuşumdur.bazıları çok işime yaradı.skillerim arttı.visual basic delphi falan var bende istiyorsan ödünç verebilirim ciddiyim şaka olarak algılama ben istanbuldayım sende istanbuldaysan gel veriyim kitapları ama geri getirmek şartıyla.yada kimliğini bırakırsın
Mesaj tarihi:
Hocam o kitaplar türkçe mi peki? İngilizce kitap okuyacak seviyede değilim de?

Edit= İstanbulda değilim. Zaten önce ingilizce geliştir diyor herkes.
Mesaj tarihi:
her "hangi dili öğrenmeliyim" sorusuna "günümüzün dili c# ve java olduğu için bunları öğren" cevabı gelmesine karşın normal c öğrenilmeden java ve c# öğrenilmesini tavsiye etmem.

tamam yeni şirketler hep bu dilleri kullanıyor, o şirketler c kullanmıyor, ama c# ve java'da object oriented giriyor işin içine. c gibi bir dilde temel programcılık konularını oturttuktan sonra c# ve java'ya geçmesi kişinin işini daha kolaylaştırır.

ruby var bi de işin içinde.
Mesaj tarihi:
İngilizce şart her şeyden önce -bence-.

Çok ama çok fazla olanak var ama yeterine bilgi vermemişsin. Kodlama tecrüben nedir? Yeni dil öğrenmekten mi bahsediyorsun, yoksa daha verimli algoritmalar yazmaktan mı vs gibi daha spesifik şeyler söylersen daha net cevaplar alabilirsin.

Ama her şeye şurdan başlayabilirsin mesela:

http://stackoverflow.com/questions/76364/what-is-the-single-most-effective-thing-you-did-to-improve-your-programming-skill

not: evet gene ingilizceye geliyorsun :p
Mesaj tarihi:
Evet bende notu görmesem öyle diyecektim :) Önemli değil ingilizce bilmeden bunalıma girerim yemez. Ankara'da yazılım kursu bile düşünüyordum. Fakat ingilizceyede extra kurs parası ayıramam. Onu artık Cd DVD filan alıp öğrenmeye çalışacam. Sonra yazılım geliştirme hakkında tekrar sorularımla gelecem :)
Mesaj tarihi:
Kurslarla ilgili söyleyebileceğim tek bişey var, o da seni bilgi bombardımanına tutuyolar. Kurs aralıksız devam ediyor ve sen daha eski öğrendiklerini pekiştiremeden yeni konulara geçiyosun. Tabiki çok faydalı kurslar ama iyi bir konsantrasyon ve boş zamana ihtiyacın olacak..
  • Yeni Oluştur...