Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

14 yaşında çocuk SBS yüzünden kendini asmış

GERGE

Öne çıkan mesajlar

• Genel Yönetici

Haber

NEŞET DİŞKAYA - Mehmet YAYLIOĞLU (AHT)

İzmir'in Buca ilçesinde Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) düşük puan aldığı belirtilen 14 yaşındaki Yalçın Gencay Öktem, sınav sonuçları açıklandığı gün kendini kapı koluna asarak intihar etti. Olaydan sonra şoka giren anne Zülfiye Öktem'in polise, SBS'de düşük puan aldığı için oğlunun intihar ettiğini söylediği belirtildi.

Olay bugün (perşembe) saat 11.00 sıralarında meydana geldi. Ailesiyle Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yaşayan ve tatil için İzmir'de üniversitede okuyan ağabeyinin yanına geldiği öğrenilen Tavşanlı İstiklal İlköğretim Okulu 8. sınıf öğrencisi Yalçın Gencay Öktem (14), Buca 62/4 Sokak 19 numaralı apartman dairesinde kapı koluna bağladığı ipi kapının üstünden geçirerek kendini astı.

Sabah bir yakınını ziyaret için hastaneye giden Zülfiye Öktem, eve döndüğünde kapının açılmaması üzerine çilingir çağırdı. Çilingir yardımıyla eve giren Zülfiye Öktem, oğlunu kapıda asılı halde gördü. Kadının çığlıkları üzerine yardıma koşan komşular, olay yerine ambulans ve polis çağırdı. Eve gelen sağlık görevlileri, Yalçın Gencay Öktem'in yaşamını yitirdiğini tespit etti. Anne Zülfiye Öktem ile durumu öğrenerek eve gelen ağabey Berkay Öktem, sinir krizi geçirerek fenalaşınca Buca'daki Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Bankacı olan baba Osman Öktem'in de Kütahya'da olayı öğrenince şok yaşadığı belirtildi.

Yalçın Gencay Öktem'in, Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünde okuyan ağabeyi Berkay Öktem'i ziyaret için annesiyle 3 gün önce İzmir'e geldiği, bu sabah internetten SBS sonuçlarını öğrendikten sonra kendini astığı öğrenildi. 14 yaşındaki Yalçın Gencay Öktem'in SBS'de 336,608 puan alarak genel sıralamada 371 bin 301, il sıralamasında ise 3 bin 107'nci olduğu tespit edildi. Oğlu intihar ettikten sonra şoka giren anne Zülfiye Öktem'in polise verdiği ilk ifadesinde oğlunun herhangi bir sorunu bulunmadığını söylediği öğrenildi.

Oğlunun SBS'nin üzerinde oluşturduğu baskının kurbanı olduğunu belirten anne Öktem'in, "Oğlum SBS'de düşük puan aldığı için morali bozuktu. Sürekli düşünüyordu. Biricik oğlum SBS yüzünden intihar etti" dediği öğrenildi. Otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu'na gönderilen Yalçın Gencay Öktem'in, işlemlerinin ardından Kütahya'ya götürüleceği bildirildi.
Talihsiz gencin Kütahya Fen Lisesi'ne gitmek istediği öğrenildi.

SINAV YÜZÜNDEN İLK İNTİHAR DEĞİL

SBS yüzünden geçen yıl ağustos ayında Mersin'in Erdemli ilçesinde de bir intihar olayı yaşanmıştı. SBS'de başarısız olduğu için bunalıma girdiği öne sürülen 14 yaşındaki Tansu Özdemir adlı genç kız, aile fertleri ile birlikte çalıştığı tarla yanındaki kendilerine ait seranın çatısına kendisini iple asarak intihar etmişti.

2006 yılı Haziran ayında Diyarbakır'ın Bismil İlçesi'nde Ortaöğretim Kurumları Sınavı kötü geçen 17 yaşındaki Mücahit Tunç, pompalı av tüfeğiyle kendisini vurarak intihar etti.

2008 yılı temmuz ayında Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde 15 yaşındaki M.D. adlı genç kız, OKS'de başarısız olduğu için bunalıma girip kendini asarak intihar etti.

Van'da 2007'de Büşra Önem, OKS'de düşük puan alınca ilaç içerek intihar etti.

ÖSS

Adana'da ikinci kez girdiği ÖSS'yi kazanamayan Seren Buluç (18), 4. kattaki evlerinin penceresinden atlayarak intihar etti.

Ordu'nun Çaybaşı İlçesi'ne bağlı İlküvez Beldesi'nde 2006'da ÖSS'den düşük puan alan 18 yaşındaki Tuğba A., babasına ait tabancayla intihara teşebbüs etmişti.

Ankara Ümitköy Anadolu Lisesi'nde geçtiğimiz yıl üçüncü kez ÖSS'ye giren Pelin D. adlı öğrenci, sınavı kötü geçince sınavın bitiş saatinden kısa süre önce okulun üçüncü katındaki pencereden atlayarak intihara kalkıştı.Genç kız yaralı olarak kurtuldu.

Ben sınava girdiğim zamanları hatırlıyorum. Dershaneye bir yıl gitmiştim sadece, stres filan da yoktu hiç ne bende ne de etrafımda. Ne hale gelmişiz. Yazık.
Sosyal ağlarda paylaş

böyle sınavlar oldukça dersaneler daha da güçlenecek. daha da pahalı olacak.
yarış kızıştıkça daha da pis bi ortam alacak şimdikinin yerini.
üstüne aileler de bilinçsiz olunca böyle olayların yaşanması normal gelicek artık bizlere.

şuan bi öss dersanesinin 4000'den başladığını düşünürsek o çocuk o aileye yıl içinde en az 7-8 bin lira yük getiriyor. E bide aile parayı güç bela kazanıyorsa kendini ve çocuğu başarıya şartlandırıyor.

kısacası; at yarışına dönüştükçe bu sınav olayları,
dersaneler lord oldukça,
aileler ve çevre bilinçsiz oldukça daha çok görürüz böyle haberleri.
Sosyal ağlarda paylaş

fede said:

14 yaşında çocuk SBS yüzünden kendini asmış - yanlış

14 yaşında çocuk çevresi yüzünden kendini asmış - doğru

çok doğru..

milliyet gazetesinde bir haberde de sınavdan 499.80 gibi bi puan alıp 3. olan çocuğun annesi hakımızı yediler diye meb e dava açıyomuş, çocuk da üzgünüm 1. olamadığım için falan demiş..

osym ve meb'in 25 yaşından sonra insanın hiçbir işine yaramayacak sınavları yüzünden aileler çocuklarının karakterlerine etki edecek şekilde onları öyle bir eziyorlar ki yaş 26 ya geldiğinde geriye posa olarak asosyal bir sığır kalıyor..

aileler 25+ lı yaşlardan sonra a b c d e şıklarının değil bireysel gelişim ve sosyal iletişim seviyesinin etkisinin iyi bir kariyere etkisinin hayvan gibi yüksek olduğunu bilmiyorlar..
Sosyal ağlarda paylaş

CaNNi said:

Kapı koluna bağlamış yukardan geçirmiş ipi. Helal valla düşünmüş. Öbür yandan da nasıl bi psikolojiye soktularsa çocuğu böyle bişey yapabilmiş.

yanlız ilk anda ben de nasıl asmış lan oraya kendini dedim. Sonra yöntemi öğrenince benim böyle bişeyi düşünüp intihar edemeyeceğimi anladım. Ama ben oks de iyi puan yapmıştım. Nasıl bi çelişki aga bu.
Sosyal ağlarda paylaş

Genelde japon çocukları sınavlarda sıçınca intihar ediyorlarmış diye duymuştum. Millet sınava girerken kamikaze pilotları gibi headband falan takıyormuş hatta.

Onlarda aile/oplum baskısından mı bilmiyorum ama bizde kesin ailesi kötü yaparsan asarım keserim falan demiştir.
Sosyal ağlarda paylaş

AngeLlife said:

Faruk said:

fede said:

14 yaşında çocuk SBS yüzünden kendini asmış - yanlış

14 yaşında çocuk çevresi yüzünden kendini asmış - doğru

çevresi çocuga sbs'yi kullanarak baskı yapmıyor mu ? o halde sbs bir silah haline gelmiyor mu ?

Faruk doğru söylemiş beyler

Harbi iyi açıklamış faruk bu kadar basit.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...