Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ev malikinin belediyeden izinsiz balkon genişletmesi.

kavurma

Öne çıkan mesajlar

di mi ben de onu düşündüm.. atıyorum 18x18m olsa.. bi taraftaki balkonu sen böle 7metre uzatsan her katta..

hadi bi de binada a1 tipi düzensizlik olduğunu farzedelim ki vardır büyük ihtimalle, dahası çıkmalıdır da ilk kattan sonra.. ha bi de standart ilk kat yüksek olsun, yumuşak kat da varsa zaten..

bina şov yapar depremde..
Sosyal ağlarda paylaş

pascalnouman said:

abi alt tarafi cikma dediginiz balkonun binaya vermis oldugu bir burulma bir egilme momenti var yani cok fazla teknik konusmak istemiyorum ama olasi bir sarsintida hemen yanındaki binadan daha farkli davranir bu ek yuklerden dolayi sevgili binaniz

sen de doğru diyosun tabi ancak balkon zaten paralelinde genişliyo, derinlikte bi değişiklik yok momentine bu kadar etki edeceini sanmıyorum yine de dediğim gibi belediye insiyatifinde hepsi.

Yapılan değişiklik 1.5 metreden 7 metreye çekme biraz fazla olduğundan belki belediyesi mimari, statik vs projele müelliflerinin uygun görüşünü isteyip sadece balkonun böyle bir a4 çizimiyle öneri halini isteyebilir.
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

di mi ben de onu düşündüm.. atıyorum 18x18m olsa.. bi taraftaki balkonu sen böle 7metre uzatsan her katta..

hadi bi de binada a1 tipi düzensizlik olduğunu farzedelim ki vardır büyük ihtimalle, dahası çıkmalıdır da ilk kattan sonra.. ha bi de standart ilk kat yüksek olsun, yumuşak kat da varsa zaten..

bina şov yapar depremde..

belediye şunu bile diyebilir mesela, kardeşim adam zemin kat veya 1. kat yapar ama sana izin vermeyiz. hehe
Sosyal ağlarda paylaş

aga sana soyle soyliyim 1 ay kadar bir yapı denetim firmasinda calistim bu yaz-evraktan bunaldim kactim- bir defa ruhsati aldimi yurdum insani akla hayale gelmeyecek tadilat yapiyorlar ve bunlari ancak yerinde inceleme yaptiginda gorebiliyorsun denetim sirketi olarak hakkiyla denetim yapilsa zaten kimse kacak kat/balkon/vs yapamaz da neyse bunun ucu siyasete girer karistirmayayim
Sosyal ağlarda paylaş

dasaaa said:

Pipet said:

no offense ama çok pis kedi ciger ilişkisi var

bazen kurallara uyulmamasını bu şekilde savunmaya çalışanlara da ceza verilse ne güzel olur diyorum..

tabii dünyada binbir çeşit insan var..

lol.

kimseye zararı olmayan bir işte tutup da "kurallara uymayan kişileri savunanlara da ceza gelsin" demek çocukça kaçıyor be dasaaa.

judge dredd mi sandınız kendinizi. :D
"dışarda park yerine çişini yaptı, tamam direk idam edelim bu adamı. çişini yapan kişiyi savunan kişi çıktı, onu da kurala itirazdan idam edelim".

kurallar uyulmak içindir evet. ama bazı kurallar durumun sonucuna göre incelenir. mahkemeler de bu yüzden vardır.
hani şu paticikte bile kanunlara ve kurallara aykırı binlerce iş yapıyoruz gün boyu.

balkon meselesine gelirsem, evet kimseye zararı olmayan bir konuyu
(hani balkon yapılırken bizim balkona zarar verirler, ya da su sistemini patlatırlar bizim evin içinde sorun çıkar vs bunları anlarım)
bu kadar mühim bir hadiseymiş gibi abartılınca pipetin böyle bir yorum yapmasından sonra "keşke sizler de ceza alsanız da rahatlasak" gibi bir usluba girmek tuhaf olmuş.
onu diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

kavurma said:

Bariz bir şekilde balkonunu uzattı yani 1 veya 1.5 metrelik balkonu oldu 7 metre. Benim balkonum hala 1 veya 1.5 metre. Eğer bu durum yasal ise ben diğer balkona kadar uzatmayı düşünüyorum evimin balkonunu. Eğer yasal değil ise bu adamı cidden şikayet edeceğim.

kavurma said:

Kimlik falan umrumda değil zaten günaydın diyorum yüzüme bakmıyor meymenetsiz suratlar.

arkadaslar durum bu arkadas kendisi 5. kata büyük balkon istiyor yasalara uymayan durum kendisinin istedigidir kıskandıgıda sözlerinden cok acık ortada yapamayacagı da ortada bari yapılmışa çomak sokayım derdinde tipik türk insanı modeli..

ayrıca bütün yazlık evlerinin nerdeyse hepsinin zemin balkonu büyüktür deprem meprem derdinde de oldugunu düşünmüyorum arkadasın.. öyle olsa 5. kata büyük balkonu kendisi istemezdi..

altından farklı bir neden cıkacak merakla takip ediyorum..
ahahaha

bu arada bone beni savunmaya calısmıs tesekkür ediyorum kendisine de savunulcak bir durumum olmadıgı icin okadar komik ki "şunada ceza verelim hoppaaa " sözüne cevap bile yazma geregi duymadım ortada haklı haksız yok ve siz kendi kendine gelin güvey olmuş birisine hemen "sana en iyi avukatları tutcaz bro" modundasınız bi sakin olun geniş takılın
Sosyal ağlarda paylaş

almanya da yagmurun,komsusunun catısı yüzünden,kendi evine geldigi nedeniyle sikayet edip karsı tarafa ceza ödetip,sorunu düzelttiriyor insanlar.
biz de olan seye bak bi de konuyu acan adamı sucluyoruz ne diim abi müstehak bize :/ bok kalkınır bu ülke lan bu kadar sıg düsünülmez be arkadas ya
Sosyal ağlarda paylaş

T.C.
YARGITAY
1. HUKUK DAİRESİ
E. 2002/14298
K. 2003/269
T. 15.1.2003
• KOMŞULUK HUKUKU ( Davalının Açtığı Pencere ile Yaptığı Balkonun Komşuluk Hukuku Çerçevesinde Genel Örf ve Adetlere Göre Davacıyı Rahatsız Etmemesinin Gerekmesi )
• PENCERE AÇMAK ( Davalının Açtığı Pencere ile Yaptığı Balkonun Komşuluk Hukuku Çerçevesinde Genel Örf ve Adetlere Göre Davacıyı Rahatsız Etmemesinin Gerekmesi )
• BALKON ÇIKARTMAK ( Davalının Açtığı Pencere ile Yaptığı Balkonun Komşuluk Hukuku Çerçevesinde Genel Örf ve Adetlere Göre Davacıyı Rahatsız Etmemesinin Gerekmesi )
• MENİ MÜDAHALE DAVASI ( Davalının Açtığı Pencere ile Yaptığı Balkonun Davacıyı Rahatsız Ettiği İddiasıyla Bunun Önlenmesi İçin Dava Açılması )
• MÜLKİYET ( Tanıdığı Geniş Hak ve Yetkilerin Yanında Bazı Ödevlerde Yükleyen Bir Ayni Hak Olması )
4721/m.683,737
ÖZET : Komşuluk hukukundan kaynaklanan bir meni müdahale davasında, davalının açtığı pencerenin davacı parseline doğru baktığı, yaptığı nizalı balkonun ise kendi mülkiyet alanında kaldığı anlaşılmakla, mahkemece öncelikle açılan pencere ve yapılan balkonun komşu parsel malikine ne gibi bir zarar verdiğinin saptanması, bir zarar doğmuşsa bunun katlanılması gereken veya hoşgörü sınırlarını aşan bir niteliği bulunup bulunmadığının, konunun uzman bilirkişiler aracılığıyla araştırılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekir.

DAVA : Taraflar arasında görülen davada;

Davacı, kayden maliki olduğu 45 parsel sayılı taşınmazına, davalının taşkın duvar yapmak, komşuluk hukukuna ve ruhsatına aykırı olarak da pencere açıp, balkon ve teras yapmak; ayrıca 383 parseldeki kömürlüğünün tabanını kırıp, boru geçirmek suretiyle müdahalede bulunduğunu ileri sürerek, elatmanın önlenilmesi, yıkım ve zararının tazminini istemiştir.

Davalı, tecavüzünün olmadığını, imara aykırılıktan dolayı da, davacının dava açmada hukuki yararının bulunmadığını belirterek, davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece, davalının davacının taşınmazına elatması sabit olduğu, projesine aykırı olarak pencere, balkon yapıldığı gerekçesiyle, davanın kabulüne karar verilmiştir.

Karar, davalı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla, tetkik hakimi'nin raporu okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelendi, gereği görüşülüp, düşünüldü.

KARAR : Dosya içeriğine ve toplanan delillere göre, davalının öteki temyiz itirazları yerinde değildir, reddine.

Ancak, bilindiği üzere; çağdaş hukuk sistemlerindeki tanımıyla mülkiyet; geniş haklar, buna bağlı yetkiler ile birlikte bazı ödevlerin oluşturduğu bir hukuksal kurumdur. Başka bir söyleyişle mülkiyet, tanıdığı geniş hak ve yetkilerin yanında bazı ödevlerde yükleyen bir ayni haktır. Medeni Kanunun 683. maddesinde "bir şeye malik olan kimse o şeyden kanun dairesinde dilediği gibi tasarruf edebilir" hükmü getirilmek suretiyle mülkiyet hakkının kanunla kısıtlanabileceğine işaret olunmuştur.

Bu doğrultuda olmak üzere, taşınmaz malikini komşusuna zarar verebilecek her türlü taşkınlıklardan kaçınmakla yükümlü kılan aynı Kanunun 737. maddesi, komşuluk ilişkilerinden doğan zorunlu çıkar çatışmalarını düzenlemiş, bir arada yaşamak durumunda olan, komşu taşınmaz maliklerinin ekonomik, sosyal çıkarlarını dengede tutabilmek için onlara katlanma ve kaçınma ödevleri yüklemiştir.

O halde, bir toplumda birlikte yaşama olanağı sağlayan insancıl, gerçekçi, zorunlu temel hukuk kuralına göre, hakim; somut olayın özelliğini, taşınmazların konumlarını, kullanmâ amaçlarını, niteliklerini, yöresel örf ve adetleri, toplumun doğal ihtiyaç ve gerçeklerini gözönünde bulundurarak, komşuların birbirlerine göstermekle yükümlü oldukları olağan katlanma ve hoşgörü sınırını aşan bir taşkınlığın bulunup bulunmadığını saptama, zararı giderici önlemlerden en uygununu bulma, kaçınılmaz müdahaleleri yapmak suretiyle özverileri denkleştirme durumundadır.

Bunun içinde zararın niteliği, kapsamı ve ne surette giderileceği yönünde tarafların tüm delilleri toplandıktan, gerektiğinde yerinde keşif yapıldıktan sonra uzman bilirkişilerden bilim ve tekniğe uygun gerekçeli rapor alınması zorunludur.

Somut olaya gelince; davalının, davacı parseline bakan tarafa da pencere açtığı ve kendi mülkiyet alanında balkon inşaa ettiği anlaşılmaktadır. Kural olarak, bu gibi durumlar imar mevzuatı ile ilgili olup, idareyi ve idari yaptırımı ilgilendirir.

Hal böyle olunca; öncelikle açılan pencere ve yapılan balkonun, komşu parsel sahibine ne gibi bir zarar verdiğinin saptanması, bir zarar doğmuşsa bunun katlanılması gereken ve hoşgörü sınırlarını aşan bir niteliği bulunup bulunmadığının konunun uzmanı bilirkişiler aracılığıyla araştırılması ve sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, eksik araştırma ve soruşturma ile yazılı olduğu üzere hüküm kurulması doğru değildir.

SONUÇ : Davalı vekilinin temyiz itirazları bu nedenlerle yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerden ötürü HUMK.'nun 428. maddesi gereğince ( BOZULMASINA ), peşin alınan harcın temyiz edene geri verilmesine, 15.1.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sosyal ağlarda paylaş

vivavale said:

almanya da yagmurun,komsusunun catısı yüzünden,kendi evine geldigi nedeniyle sikayet edip karsı tarafa ceza ödetip,sorunu düzelttiriyor insanlar.
biz de olan seye bak bi de konuyu acan adamı sucluyoruz ne diim abi müstehak bize :/ bok kalkınır bu ülke lan bu kadar sıg düsünülmez be arkadas ya

doğru söylüyorsun da şimdi konuyu açan arkadaş da şu tavırda hani gözardı etmemek gerek;

kavurma said:

Ben işimi garantiye almak istiyorum. Yarın birgün komşu ceza meza yemezse ve benimde şikayet ettiğimi zaten bilecek hergün sabah işime giderken zaaaa nasılda koydum ama diyişini kaldıramam kan çıkar.
Sosyal ağlarda paylaş

+ karagözün postuna ithafen;

1. idare mahkemelerin yürütmeyi durdurma vermesi için;

"açıkça kanunlara aykırılık ve geri dönüşü mümkün olmayan telafisi mümkün olmayan hasarlara sebebiyet verecek sonuçlara neden olması"

yani bu açıdan hukuki süreçte imar vs idare mahkemede her süreç bir üst mahkemeye taşınmaya mahkumdür.

sonuç : en büyük belediyespor.
Sosyal ağlarda paylaş

Rasmon said:

vivavale said:

doğru söylüyorsun da şimdi konuyu açan arkadaş da şu tavırda hani gözardı etmemek gerek;

kavurma said:

Ben işimi garantiye almak istiyorum. Yarın birgün komşu ceza meza yemezse ve benimde şikayet ettiğimi zaten bilecek hergün sabah işime giderken zaaaa nasılda koydum ama diyişini kaldıramam kan çıkar.

abi haklı adam,komsusu ceza almazsa tanıdıgı varsa belediye de ne olucak ya tasınacak oradan ya da kavga cıkartıp rezil olacak maalesef böyle iste.
benim kızdıgım sey neden sıg düsünüyoruz bugün balkon cıkan yarın kacak elektrikte kullanır yeri gelir daha da büyük suc isler.
Sosyal ağlarda paylaş

yok benim söylemek istediğim sığ düşünüyorsunuz demene ithafen topakı açan arkadaşın adam ceza yemediği takdirde nasıl koydum zaa diyince kaldıramam kan çıkar demesi de bana göre çelişkili ve sığ. Yani şikayet edecekse avukatla gidecekse kanuna tüzüğe aykırıdır, duyarlı bi vatandaş olarak gider gerekli işlemleri yapar ama sırf ceza yemeyince laf koymasın diye harraslıycam mantığı da sığ yani.

hoş her halükarda zaten şikayet etsin elimden geldiğince yöntemi de anlatmaya çalıştım ancak adam ceza yemezse yemez yani illa ceza yesin diye şikayet etmek çok da iyi niyetli değil bana sorarsan.
Sosyal ağlarda paylaş

bu tür insanları siz durdurmazsanız kendileri durmazlar.zamanında bi komşu vardı sitenin çevre düzenlemesi yapıldığında sadece parasını o vermedi sorulduğunda da " ben yapın mı dedim " demiş :) (eminim adamı haklı bulacak bi iki kişi çıkacağı için söleyim mühendis 4 binayı yapıp bırakmış ne duvar ne otopark hiç bişi yoktu hatta inşaat zamanında kullanılan su havuzu bile duruyordu)bu adam şimdi arabasını otoparka parkediyor ve o kadar sölememe rağmen üstüne gitmediler. aynı adam ortak teras katına evinden kocaman bi oda çıktı üstüne hiçbi zaman da aidat falan ödemedi.en üst katta oturan bu insanın asansörün elektriği için 5 kuruş ödememesi ne sinir bozucu tahmin edersiniz.aklıma şeyi getirdi "namuslular, namussuzlar kadar cesur olmadıkça..."
Sosyal ağlarda paylaş

balkonu uzatmak cezaya tabii.. halamların yazlığındaki kıçı kırık verandasına bile ceza kesmişti belediye ama ceza ödendikten sonra imar planına eklenebilinmişti.. hani dandik verandaydı sonucunda momnet fln dengesi bozacak bir şey değildi..

hani birinci katda ve ufak bir tadilat olsa neyse de.. adam arakat da 1.5 metreden 7m ye uzatmış lan yuh

şu balkon oalyını savunanlar da evlerine araba krikosuyla kaçak kat çıkıyorlardır
Sosyal ağlarda paylaş

boğa.. söylediğina dam apartman ortak elektrik giderini ödemiyor mu? aidat içinde fln değil mi sizin apartman elektriği?

terasa oda çıktıysa belediyeye şikayete bakar zaten belediyeler genelde kaynak bulaiblmek için olmadık yerlerden ceza kesiyor

son olarak bahçe düzenlemesi için adam red vermişse yapacak bir şey yok adamdan para alamazsın çünkü zaten yapılacak değişiklik karar defterine "yapılacak" diye düşülemez.. anca dışarıdan hani para toplamış gibi yaptırtırsın adam kat amliki olduğundan kullanabilir

ama apartman ortak elektriğini ödememek ve terasa oda yapmak olmaz.. aidatını ödemeyene ihtar+ceza var

annem nereden baksan 20 senedir yönetici biz de aynı sorunu apartmanın altındaki dikkanlardan çok çektik.. çekiyoruz da hâlâ
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...