Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İş görüşmesi-mülakat tuto [istek]

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Ben 8 senede bitirdim. Okuldan atacaz dediler, peki o zaman diyip diplomami aldim :) Uzatabildigim kadar uzattim yani.

Sorduklarinda da calistim dedim - ki hakkaten calisiyordum. Turkiye'nin durumu belli dedim, ancak boyle kariyerde kendimi gelistirebilirdim dedim. Ama tabii benim sektorum sizinkinden farkli ve benim durumumda cok adam var. Dolayisi ile hic garip karsilamadilar, cunku zaten onlar da genelde uzatmis insanlardi.

Hicbir IK direk sormadi bunu bana, cunku zaten Teknik Mülakattan geciyordum problemsiz.
Mesaj tarihi:
abi o kadar yalan soylenmez. adam bir arastıracagı tutsa yandın. bastan kaybettin yalan yuzunden. bahane bulmak lazım mantıklı. bahane olcagı zaten her turlu belli ama adamın da aklına yatıcak akıllıca bir bahane cozebilir isi
Mesaj tarihi:
oss stressini yeni atlatmistim, 1 sene dinleneyim dedim gezdim tozdum, sora fazla uzatmadan calistim bitirdim de.
hem kafasina koydu mu yapar, hem sırf nerd degil, gezip tozmayı da seviyo hem de durust imaji.
  • 1 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
yalnız şu stres mülakatındaki neden 5 yıl olayına kafam takıldı ne cevap verilir ki?
okula ısınamadığımdan ilk yıllarda batırıp son sene topladım bu yaz mezun olciiim kısmetse. ne denir nasıl açıklanır bu?
Mesaj tarihi:
Gangren said:

Longshanks said:

boyum 1.96 bu eleman alımında olumsuz etki yapar mı

Ne yazık ki yapar.

Birçok İKcı buna kesinlikle "Aa olur mu? Kesinlikle fiziksel özelliklere bakıp, eleme yapmıyoruz" dese de, eğer şirkette çok aykırı duracak bir yapı söz konusuysa önyargı ile karşılanacaktır.

İKcı, diğer özelliklerine bakıp onay verse de, departman yöneticisi gıcıksa ve yönetici özellikleri yoksa seni eleyecektir.

düpedüz ırççılık bu, genlerim daha kaliteliyse suçum ne
  • 2 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
özellikle uluslararası şirketlerde bu soruların cevap anahtarları oluyor A, B, C diye rankliyorlar cevapları

mesela basket takımı, gönüllü yardım projeleri A falan gibi =)

erişimim vardı ama keserler beni hahah
Mesaj tarihi:
"Kendinizi 5 sene içerisinde nerede görüyorsunuz?" sorunu çok klişe bir soru aslında.

İşini iyi yapan bir İK departmanı (prosedürleri ve süreçleri belli olan) genelde benzer bir soruyu olası Profil testlerinde sorabilir. Bu soruya alacağı yanıtı da diğer sorular ile pekiştirir.

Bu tip testlerde 100% doğru veya yanlış diye ayrım yapılmadığından, en mantıklı hareket, verdiğin diğer cevaplar ile tutarlı bir şekilde yanıtlamak olur. (Profil testi söz konusu olduğunda, açık uçlu soru olmayacağından nitekim kolay)

İşi bilmeyen bir İK departmanı (veya çalışanı) söz konusuysa bu soruyu sadece sormak için sorar, vereceğin cevabın (eğer abartı bir cevap vermezsen - "5 sene içerisinde şirketin başına geçmeyi düşünüyorum") çok önemi yoktur. Senden alacağı cevaptan nasıl bir anlam çıkaracağını büyük olasılıkla bilmeyeceğinden, "he" der geçer.

Görüşmeye gittiğin pozisyonun ve firmanın önemi de büyük tabiki.

Bu soru çoğunlukla görüşmenin en başında gelmez, iş tecrübelerinden sonra gelir. Bu noktaya kadar karşındaki mülakatçinin işi bilip/bilmediğini anlayabilirsin.

İşi bilen, karar verme yetkisine sahip veya karar verecek kişiye danışmanlık yapan biriyle (bu noktada doldurduğun iş başvuru formu, randevunun saatinde olup olmaması, sana karşı gösterilen tavrı da işin içine katabilirsin) dürüst ve tutarlı davranmak gerekir. Aklındakileri düzgün cümleler ile aktarmak doğru olur.

Yok adam sadece işi bitirmek ve formu doldurtman için oradaysa, olabildiğince politik (aslında içi boş) bir cevap vermek daha mantıklı olacaktır.

"Oryantasyon ve eğitim sürecini hızlı ve efektif bir şekilde atlattıktan sonra, iş planımı belirleyip, kendi bilgi ve deneyimlerimi de işin içine katarak kariyer yaşantımda ilerlemek ve firmanızın belirlediği vizyona erişmesi için katkıda bulunmak" gibi :p
  • 3 yıl sonra ...
Mesaj tarihi:
forgiver said:

hayalperest ve ütopik cevaplar vermeden
gerçekçi ve net olarak konuş
ileriye dönük düşündüğünü, sürekli geliştirme çabası içinde olacağını araya fazla abartmadan sok

2010 da ne güzle kafam varmış
Mesaj tarihi:
Liman, Talaşlı imalat, Otomotiv yan sanayi vb. üretim ve operasyon süreçlerinin yoğun olduğu, erkek egemen ve genelde çalışanların mühendis olup rahat giyindiği yerlere Üni mezuniyetinde aldığınız takım elbise ile penguen gibi gitmeyin. Çok işe muhtaç gözüküyor, banka vb. ofis ağırlıklı yerlerde giyin tabi.

Ben IK'cı değilim de bizim IK müdürü baya gülüyor o tiplere. Smart Casual giyinin gidin, temiz ve net izlenim. Ben departmanımın müdürü olduğum için genelde ikinci ve teknik görüşmelerde yer alıyorum çok aşırı takılmıyorum doğal olarak teknik bilgi harici işlere, gerçekten iyi bir IK'cınız var ise nokta atışı adaylar bırakıyor size.

Hobilerinizi de değişik isimler ile tanımlayın: PS oynamak=Konsol oyunları, Yemek yapmak=Mutfak Sanatları, Yüzmek=Su sporları. Merak uyandırır, kalifiye durur

Diplomanızı destekleyin, mühendisseniz kalite sertifikalarının eğitimlerini mutlaka alın. İç tetkikçi olun. Firmayı mutlaka araştırın, yabancı orijinli bir firma ise bağlı bulunduğu ülkeyi de ziyaret etme fırsatınız olduysa alın size bir muhabbet konusu, sosyalliğinizi de göz önüne serer. Firmayı araştırmak cidden + puan. Bana bir aday kalmıştı, ne biliyorsunuz hakkımızda diye deniyorum makine müh eleman, valla sitenize bile bakmadım açıp inanın dedi. Ulan kürdan üretiyoruz desek napacan?
  • 1 ay sonra ...
  • Yeni Oluştur...