Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İş görüşmesi-mülakat tuto [istek]


Longshanks

Öne çıkan mesajlar

- Temiz ve düzgün giyin. Bana kalırsa takım elbise şart değil ama olası pürüzleri ortadan kaldırabilirsin.

- Başvurduğun şirket/firma hakkında edinebildiğin kadar bilgi edin. Faydalı olabileceğin yönlerini bir kenara yaz.

- Genelde mülakatta cevaplanması istenen temel soru "neden seni işe alalım, bize ne vereceksin" oluyor.

- Düzgün yazılmış bir CV/özgeçmiş. Nette bulabilirsin dünyaca kabul gören formatları.

- Kendinden emin ol, anlaşılır cevaplar ver, hevesli görün. Birikimine güven ama ukalaca davranma.

- Koltukta rahat otur, benim zamanında yaptığım gibi çekinik olma.

- Mümkün mertebe konuştuğun kişinin gözlerine bak.

- Eğitim gördüğün alanın konularını tekrar et, temel bilgileri mutlaka iyice kavra.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Çok iş görüşmesine gittim. Hemde çok.

Amacınız işe girmek ise yapmanız gereken işverenin duymak istediklerini söylemek. Nedir bunlar, hırslıyım, çalışkanım süperim überim, düperim vs gibi, cv nizde iyise zaten alınırsınız. Ama yinede zilyon tanede faktör oluyor. Torpiliniz varsa işe girdiniz.

Ben biraz tahammülsüz bir insanım malesef yani karşımdaki insana göre şekilleniyorum. Bakdım işveren angutun teki, bende ona göre davranıyorum. Bakdım adam veya kadın kibar saygılı size değer veriyor bende o forma bürünüyorum. Ve bu yüzden çok sık eleniyorun ve eliyorum, ama sonunda girdiğim işde çok saygılı insanlar ile çalışıyorum ve bana keyif veriyor bu, oraya kendimi ait hissediyorum.

Ama dediğim gibi ben işimin doğası gereği tecrübe kazanabileceğim bir ortam arıyorum. Maddi kaygılar benim için ikinci planda oluyor yani en azından belli bir süre. Dolayısı ile yeri geldi adamlar ile dalga geçdim, yeri geldi konuşmayı bitirip teşekkür edip çıkdım.

- Karşılaştığım en aptal olaylar, mesela bana çalışma saatleri 8-5 deniyor, ücret bu deniyor. Akabinde ama biz fedakarlık yapan çalışan istiyoruz diyorlar!!! Yani mesai saati sarkabilir tamam diyorum peki siz ne gibi bir fedakarlıkda bulunacaksınız diyorum ? Veya neden fedakarlıkda bulunayım. Cevap yok, fazla mesai ücretim ne olacak vs.

- İstediğiniz ücret ne mesela en aptal sorudur bu, yani kötüniyetli bir soru. Gidiyorum görüşmeye özelliklerimi sormuyor, elinde bir liste ne kadar ücret talep ediyorsunuz deniyor. Amaç belli en az ücret isteyeni alıp çalıştırmak ve genelde insanlar düşük ücret söyler o psikoloji ile. Bu soru ile karşılaşıncada ben kıpır kıpır olmaya başlıyorum. Yapılacak işin ücretini ben biliyorum yani piyasayı az çok biliyorum, işverende biliyor ama yinede yavşakça bir soru. Halbuki kendisi demesi lazım bizim şartlarımız şu, vereceğimiz ücret bu gibi. Onun üzerine bende çekincelerimi belirtirim. Ama soru bu olunca açıkca kötüniyetli bir soru olduğunu belirtip açıklamada bulunup, teşekkür edip kalkıyorum.

- Diğer bir handikap adam veya kadın ukala, cv gönderirsiniz. Sizi çağırırlar akabinde sizi neden işe alalım vs gibi klişe bir soru. Ben neden sizinle çalışayım peki diye cevap veriyorum, aynı üslup ve tonlama ile. Yani kendimi karşı tarafa pazarlamak zorunda bırakılıyorsam, yine kıpır kıpır olmaya başlıyorum.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Ama tuto olarak diyebilirim ki, şık olun, kendinizden emin olun. İstekli görünün. Uyumlu ve itaatkar bir tutum ortaya koyun. Ama cv son noktayı koyar genelde. Torpiliniz varsa işe alındınız.

"Varolmak ağır iş, başka iş istemem" Ferhan Şensoy.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

öncelikle temiz giyin, adama benze. mutlaka vaktinden 15dk önce git.

mülakata gitmeden önce şirketin web sitesini incele biraz bilgi sahibi ol. bu topladığın bilgiyi kullan. örneğin uluslararası işleri varsa şirketin hemen yapıştır ben uluslararası çalışan bir firmayı kendime uygun görüyorum ayrıca sizin çalıştığınız pazarlarda da büyük potansiyel/gelecek vs. var. ıvır zıvır salla işte. kurumsal bir firma istiyorum de. kurumsal değilse büyümekte olan bir firmada yer alarak şirketin byüümesine katkıda bulunmak istiyorum, çok çalışıp yükselmek için uygun bir ortam olarak görüyorum vs.

adam sana seni niye alayım diye tabi ki soracaktır. onun sana o kadar ihtiyacı varsa (süper başarılı, dereceli, veya çok tecrübeli bir adamsan vs.) zaten mülakat farklı şartlarda geçecektir ve sana öyle bir soru gelmeyecektir. ancak türkiyede bu kadar işsizlik varsa elini sallasa 50 tane aday çıkıyorsa doğal olarak sana bunu soracak.

2.si mülakat yöntemleri vardır senin üstüne gelen de olacaktır abuk subuk sorular da olacaktır. sen bunlara ben sizi niye tercih edeyim ki dersen doğal seleksiyona uğrarsın. kimi mülakat tekniklerinde stres testi yapılır ki seni sinirlendirmek, moralini bozmak için ellerinden geleni yaparlar. zor durumlarda nasıl bir tepki vereceksin görmek için. dolayısıyla mülakatlar bunu hep aklında bulundur elinden gelenin en iyisini yapmaya çalış sinirin bozulup ters çıkma veya kapıyı çekip gitme. efendi ol eğer şartlar uymuyorsa mülakattan sonra ararlarsa teşekkür edersin.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

cemad said:

2.si mülakat yöntemleri vardır senin üstüne gelen de olacaktır abuk subuk sorular da olacaktır. sen bunlara ben sizi niye tercih edeyim ki dersen doğal seleksiyona uğrarsın.


Evet böyle cevap verme, eğer o işi istiyorsan.

Ben ise farklı düşünüyorum. Benden CV mi istemek için aradılar. Bende gönderdim. Akabinde beni görüşmeye çağırdılar. Ben ortaya emeğimi koyacağım, onlarda ücret verecekler. Yani konumumuz eşit.

Kaldı ki onlara bir şey vaat ediyorum ki beni çağırdılar hakkımda bir fikre sahipler. Bense onları tanımıyorum. Bu şartlarda bana bize ne vaat ediyorsun seni neden seçelim demeleri ni saygısızca buluyorum, ben olsam karşıma gelen bir meslektaşıma o şekilde davranmaktan utanırım. Nihayetinde birbirimiz için birer alternatifiz, zaten cv im elinde, ondan önce 4 sayfa saçma sapan klişe sorulardan oluşan bir zımbırtıyıda doldurup önlerine koymuşum.

Bu şartlarda peki siz bana ne vaad ediyorsunuz demekde en ufak bir sakınca duymam. Zaten o soruları ile ben onları çokdan eledim amacım denyoluklarını onlara anlatmakdı.

Ama tekrar diyorum amacınız işe girmek ise bu şekidle davranmayın herşeye tabi diyip, yüzünüzde anlayış dolu bir ifade ile istediklerini yapın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3 senedir mülakat yapıyorum, bari faydam dokunsun. Bu bilgiler karşılığında artık bir dürüm ısmarlarsın. :p

- Kılık, kıyafetin düzgün olsun.

- Ne çok önce git, ne de geç kal. Eğer geç kalacaksan, mutlaka telefon açıp bildir, gittiğinde ise özür dile.

- Saygılı davran, güleryüzlü ol, konuşurken ses tonunu iyi ayarla, vurgularını iyi seç, kendinden emin ol ama ukalalık yapma.

- Daha önce iş tecrüben varsa, tecrübene odaklan, okuduğun okul üzerinde çok durma. İşverenler okuldan çok iş hayatında elde edilen tecrübeye önem verirler.

- Başvurduğun pozisyonla ilgili katıldığın eğitim/kurs/seminer varsa, tarihleri ve konularını tekrar et. Aldığın eğitimler sana işi kazandırmaz ama konu ile ilgili olduğunu gösterir.

- Stres mülakatı* denenebilir, bilinçli davran, sorulacak olası sorulara cevaplarını hazır et. (Ama mülakat sırasında hazırcevaplık yapma, sınavına çalışmış izlenimi verme)

- İşini bilen İKcı/mülakatçi farazi soru ("Siz olsanız kendinizi neden işe alırsınız?") sormaz, tecrübelerine ve bilgilerine odaklanır.

- Mutlaka gideceğin kurumun websitesini gez, bilgi edin. Referansları ve varsa kurumsal sayfalara bak.

- Dik otur. Ellerini masaya koyup, öne doğru eğilme = savunmacı tutum demektir. Sırtına yaslanıp, geniş davranma = çok rahat izlenimi bırakır.

- İngilizce gerektiren bir pozisyon ise İngilizce mülakata hazırlıklı ol. Ağırlıklı olarak önceki iş tecrübelerin sorulur.

- Form doldurman istenirse, önyazıyı kısa ve öz tut. Uzun önyazılar okunmaz, negatif izlenim bırakır. İş tecrübelerini de kalabalık göstermeye çalışma; zaten sözlü olarak senden isteyecekler.

- Soru sor, ama dikkatli ol. İlk görüşmeyse maaş/prim konuşulmaz, boşuna sorma. Mesai saatleri, ulaşım, organizasyon hakkında sorular kabul görür, sorabilirsin. Anlamadığın bir nokta olursa açıkta bırakma.

- Göz teması kur ama uzun süre bakma (İşini bilen İKcı/mülakatçi zaten en fazla 4 - 5 saniye göz teması kurar)

- Vücut diline dikkat et. Parmaklarına hakim ol, kalemle - yüzüğünle çok oynama. Ne kadar fazla hareket = o kadar fazla stresli olduğunu düşündürür.

- Görüşme sonunda, sürecin nasıl ilerleyeceğini sor. 2. görüşme olacak mı, olursa kiminle olur, ne zaman gerçekleşebilir?

- İKcı/mülakatçiye yalakalık yapma. O işini yapıyor ve büyük ihtimalle kararı o vermeyecek.

* Stres mülakati: Sana, seni strese sokacak sorular sorulur. Örnek: "Burada 4 sene çalıştığınızı görüyorum. Neden bir üst seviyeye terfi edemediniz?"
"Üniversiteyi 5 senede bitirdiğinizi görüyorum. Bir sene sınıfta mı kaldınız?"
"Son iki iş tecrübeniz arasında 1 sene boşluk görüyorum. Neden bu kadar süre iş bulamadınız?"
Burada istenilen, seni strese soktuktan sonra, maskenin düşmesi ve asıl cevapları vermen :)
Profesyonel mülakatçiler dışında stres mülakatlerini başarıyla yapabilen fazla kişi olmadığını unutma.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...