Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Foxconn İntiharları

roket adam

Öne çıkan mesajlar

neden şükredilir.benim şükretmem için arada bir uçurum bir zıtlık olması lzm

yani dolar milyarderi bir adam olsam sokakta yaşayan aç insanarı gorunce kötü şartlarda calısanlara bakınca halime şükredebilirim.yardım etmeye calısırım yada calısmam ama şükrederdim.

herkes kendi mucadelesini veriyor.her zaman senden biraz daha iyisi biraz daha kötüsü var.şükretmek bana kabullenmek gibi geliyor.bunada şükür gecekonduda yaşıyoruz.ya sokakta yaşsaydık.bunada şükür 400 lira maaş alıyorum ya işsiz olsaydım.bunada şükür calısıtım iş yerindeki malzemeler bana şöyle etki yapıyor ama ya öldüren madde olsaydı.
Sosyal ağlarda paylaş

Haline Sukret Bakiyim...

kaderci zihniyet hakim bu ulkede, ondan

sukretmek, az ile yetinmek tesvik edilir

kotu calisma kosullarinda uc otuz parayami calisiyorsun

bak kardesim senden daha kotusu var, haline sukret

basian kotu birsey gelirsede senin sucun degil, develtin sucu

hic degil kader tamamen

madenciligin kaderi olummus misal

avrupanin 2000-3000 euro ortalama maas odedigi, 30 senedir

kaza yasanmiyan madencisi ile bizimki esitmis misal

yaptiklari is ayni, calisma saatleri ayni

bizimki kazaniyor 900

o kazaniyor 3000avro

onun madeninde grizu patlamiyor, patlarsa yetkili istifa ediyor

bizde ise "meslegin kaderinde var, bu ise baslarken bilmiyorlarmiydi bu tehlikeleri" oluyor

yani isin kisasi

kaderde varsa olursun, yoksa yasarsin

onlem almaya filan hic gerek yok

haline sukret!

(yozdilin yarinki yazisi, kolaylik olsun diye copy paste cakabilir, yorulmasin diye bir kerelik ben yazdim
bu kiyagimida unutmasin, enteri eksikse bol bolda basabilir)
Sosyal ağlarda paylaş

3. dünya ülkesinde para kazanmak kolay değil..

zaten bu da bir nevi eleme usulü oluyor en tpedeki patron çalışanı insan değil makine oalrak değerlendiriyor..

hatta iktisatta şöyle karip bir durum var..

bir ürünün maliyei marjinal kârı marjinal faydası vs hesaplanırken faiz rant vs konuşulşur da ücret kısmı konuşulma.. çünkü ücret sabittir.. sabi bir değer olarak kabul edilir çünkü o ücret miktarında çalışacak başka proleter bulunabilir ama rant değişkendir çünkü jeopolitik konumu olsun, amortisman katkısı olsun bunların ikamesi çıoğu zaman yok (mesela marmara bölgesinde bir sanayi bölgesi.. yer, konum oalrak ikamesi yok) aynı şekidle faiz de çünkü faize bağlı olarak firma finansmanını ayarlar ve ödeyeceği bedele karşılık ikame bir finanasman şekli işletmenin çalışma türüne gö blunamayabilir.. ama ücret.. işte onun için her zaman çalışacak sendikasız bir başkası bulunabilir..

3. dünya ülkelerinde sendikalaşma yeteri kadar başarılı olamıyor.. olanlarda çok büyük ve göz önünde olan çok uluslu şirketler.. tabii bu yüzden o ÇUŞ lrda işlerinin b,,k kısmını taşeron firmalara yaptırır.. taşeron ne bok eyrse yesin bize ne mantalitesi vardır..

ibneler.. mezara götürecekler o paraları hep.. hayır yatrım yapsalar canımı yeseler en azından istihdam artıyor vs deriz bir züğürt avuntusu olur..
Sosyal ağlarda paylaş

Konu bu kadar ilgi çekmişken merak ediyorum acaba toplumsal bi tepki oluşacak mı dünya çapında.

Teknolojiyi iyi kullanan, genç, iletişim çağının yarattığı kültüre hakim bi kitle var (bütün dünyada). Apple, Hp, Dell x, y, z (foxconn kimlere üretim yapıyor tam bilemiyorum) ürünlerini almıyorum, bu işe çözüm bulunsun diyebilicek miyiz? Yoksa TC başbakanı gibi "bu onların kaderi" mi diyeceğiz?
Sosyal ağlarda paylaş

aktiftablet said:

Konu bu kadar ilgi çekmişken merak ediyorum acaba toplumsal bi tepki oluşacak mı dünya çapında.

Teknolojiyi iyi kullanan, genç, iletişim çağının yarattığı kültüre hakim bi kitle var (bütün dünyada). Apple, Hp, Dell x, y, z (foxconn kimlere üretim yapıyor tam bilemiyorum) ürünlerini almıyorum, bu işe çözüm bulunsun diyebilicek miyiz? Yoksa TC başbakanı gibi "bu onların kaderi" mi diyeceğiz?

Abi ne toplumsal tepkisi ya. iPad almak için millet pre-order'da birbirini yedi, ne toplumu ne tepkisi.

Hangimiz taşlanmış kotu boykot eti.
Sosyal ağlarda paylaş

Foxconn her sene kar marjını daha da yükseltecem diye kasmayıp o ürettirdikleri ne zımbırtı varsa aypod mudur ayfon mudur nedir işçilerine de birer tane verse delikanlı gibi bunlar belki yaşanmazdı.

Şirketler bir yerden sonra neden sadece karlarını yükseltmek için yarışıyorlar anlamıyorum. Belki kardüşerse ileride batarlar vs gibi durumlar vardır, ekonomi bilmediğim için belki anlamıyorumdurda, zaten kazançlarının üstüne kazanç eklemek için bu kadar eşşeklik yaptırılmaz. Şirket tepesindekiler egolarından şişmiş patlamış olmalılar.

Geçen krizde de anlamadığım birşey bu, esnaf birşey satamazken bankaların tek derdi kar oranlarının düşmesi miydi?
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Foxconn her sene kar marjını daha da yükseltecem diye kasmayıp o ürettirdikleri ne zımbırtı varsa aypod mudur ayfon mudur nedir işçilerine de birer tane verse delikanlı gibi bunlar belki yaşanmazdı.

yaşanırdı..

montaj hattı gibi tekrarlı işlerde çalışan adama çalışma saatlerinde düzenleme ve dinlenme ve de belli sıklıklarla istasyon değiştirme gibi bi yaklaşımda bulunmazsan anası elbette ağlayacak ve pikaçuuuuuu diyip camdan atlayacaktır..

kâr marjını yükseltirken dinlenme sürelerini düşürmeseydi / iptal etmeseydi belki önlenebilirdi..
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle bir durumda en azından şirket onlara değerli birşey vererek motivasyonu arttırır, insanların yaptığı işe değer vermesini sağlardı. Bu da iş ne kadar tekrar olursa olsun strese karşı bir ekstra motivasyon olurdu diye düşünüyorum. Tabi bu tek başına yeterli olmaz. Karlarını bırakıp, birazda kendilerine o karı getiren insanları düşünseler çok şey kendiliğinden temizlenecek. Fakat, insanlar arasında rekabet oldukça (işçisinden yöneticisine) bu tür düşünceler eskiyip unutuluyor herhalde.

düzenleme: yazım hatası
Sosyal ağlarda paylaş

said:

adamlar aylık 130 dolara çalışıyor.
ayfon 600 dolar.
sen düşün gerisini.

ayrıca 750 bin çalışanı var foxconn'un.
sırf çalışanları için ayrı iphone fabrikası açması lazım.

ayrıca iphone fiyatları aşırı düşer bedava dağıtılırsa.

onun yerine, ücret sabit tutulsun, çalışma şartları hafifletilsin daha mantıklı
Sosyal ağlarda paylaş

Hiçbir halt olmaz. Çinin kendi hükümeti umursamıyor adamları, toplumsal bir olaya yol açmadıkça, ABDli kapitalist firmalar niye umursasın.

Görende forumda herkes dandik 100liralık tel kullanıyor snacak, çoğu kişide var ayfon.

Gerçekten tepki vermek istiyorsanız, tüketimi minimum'a indirin, sadelik felsefesinin 1 numarası olun, adidastan 100liraya ayakkabı alacağınıza, Hangardan 12 liraya alın.

Ama o zamanda karizma çizilir dimi.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...