Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

geçmiş

karapersembe

Öne çıkan mesajlar

Bertrand Russell ın ortaya koyduğu paradoksal bir görüş var. Buna göre, dünya birkaç dakika önce yaratılmıştır ancak "hayali bir geçmişi" anımsayan insanlıkla donatılmış olarak. Bi süredir bu düşünce yuvarlanıp duruyor aklımda. Gerçekten de bu dünya, sen bu post u okumandan, (muhtemelen trollemeden) sadece bi kaç dakika önce yaratılmış olsa (ki bu, talihsiz bi şekilde tanrı seni topicleri trollemen için yaratmış anlamına gelmekle birlikte) ve her birimiz sadece tanrıyı biraz eğlendirmek için kişiliğimiz içinde debelenmekte, kıyısından köşesinden bize battığını hissetmekle birlikte bildik bileli böyle davrandığımız gerekçesiyle değişmemekte isek, ve herkes üzerine ne kıyafeti verildiyse onu cukkadanak doldurmakta ise. komik olmaz mı. ben tanrı olsaydım, kesin eğlenirdim.
Sosyal ağlarda paylaş

Bi görüşe, hele onu 20. yy ın en büyük empiristlerinden biri sölemişse, o kadar kolay "çok saçma" dememek lazım. kaçırdığın bi kısmın olma olasılığı büyük çünkü.

Bertrand Russell, bunu dünyanın nasıl var olduğunu açıklamak için örneklemiyor. kişisel ya da insanlık tarihin olarak bildiğin herşey tanrının bir şakası olsaydı, hiç yaşanmamış olsaydı gene yapışır mıydın o mal mülk dediğin, bilgim dediğin, doğru dediğin şeylere, öteki hala o kadar öteki olur muydu diyor daha çok. insanlık olarak uydurduğun herşeyi kenara at bi de o gözle bak diyor dünyaya.

ki belki ve muhtemelen daha fazlasını da sölüyor, ben bu kadarını ayıklayabiliyorum. e hala çok saçma öle şey mi olur lan ise, tanrı bu şakayı yaparken sana pek bonkör davranmamış derim.
Sosyal ağlarda paylaş

o zaman allah cıkıp açıklasın şaka oldugunu.olsaydı etseydilere kafa mı yorulur.

dogdugun gunden itibaren herşeyin şaka oldugunu bilsen insanlıgın ona göre bi düzeni olurdu elbet.ama işte olsaydı etseydi

böyle konular hep en başa döner.allah var mı yok mu?neden dunyaya geldik.başka evrenler var mı?.uzaylılar gelicek mi ?

çok boş vaktin varsa zaman geçirmek için düşünülebilir.yoksa çok gereksiz.russel amcamında muhtemelen kafası güzeldi
Sosyal ağlarda paylaş

red sen elendin ya, kusura bakma. iki mesaj attım topice, ikincisinde ilkini yarı yarıya tekrarladım zaten, bu cevabı veriyorsun. bi daha sana açıklayayım istedim aslıda bu cevabı yazmaya başlarken ; tanrı var mı yok muya iliişkin bir mesele değil bu diyeyim ; ben zaten ataistim, tanrı varsa bile böyle bir şaka yapmadığından eminiz kaldı ki, denmek istenen insan olmak dışında sıkı sıkıya kendini tanımlamaya yarayan herşeyi bi çöpe at, ne görüosun etrafına bakınca, onu düşün diyeyim dedim, ama bunları sölemek de kendini tekrar olmayacak mı, tekrarla anlatabilecek olsam önceki mesaj anlatmaz mıydı dedim. o yüzden pes ettim.
Sosyal ağlarda paylaş

cevabımda birşey yok.saçma bir düşünce.tanrı var mı yok mu tabiki değil konu.benim dediğim bu tarz başı sonu olmayan düşünceleri tartışmanın bir anlamı yok.delinin biri kuyuya taş atmıştan bi farkıda yok bana göre

ayrıca şaka olmadıgından eminiz diyorsun.ee işte bizde onu diyoruz.ne konusucaz yani :).halamın niye pipisi olsun.hali hazırda dayı diye bir kavram var.
Sosyal ağlarda paylaş

ilk yazdığında matrix tarzı şeyler geliordu insanın aklına
diğer mesajında felsefeye döndü iş hatta mal mülk falan diyince kapitalizm uşaklığı falan bile gelmedi değil aklıma.

yani matrix olayıysa saçma
ama öyle düşünün bir de tarzı bi hayat felsefesiyse heralde saçma diyemeyiz.
Sosyal ağlarda paylaş

Vidar said:

felsefe konuşmanın yerinin burası olmadığını gözler önüne seren topik.

felsefe, felsefe gibi konu$uldugunda yerini bulacak olan topic.

kaldi ki felsefe olanla degil olmasi gerekenle ilgili oldugundan; bu topicin oznesi Bertrand Russell olsa da dolayli tumleci "berkant nasil" olacaktir.
Sosyal ağlarda paylaş

karapersembe said:

Bi görüşe, hele onu 20. yy ın en büyük empiristlerinden biri sölemişse, o kadar kolay "çok saçma" dememek lazım. kaçırdığın bi kısmın olma olasılığı büyük çünkü.

Sırf döneminin en iyilerinden diye fikirlerine toz kondurmayacaksan insanların, hiç okuma yazdıklarını daha iyi.

Kaldı ki Russel gibi ne kadar inançsız bir insan olduğunu cilt cilt kitaplarla belgelemiş bir adamın kuramını Tanrı teorisiyle bezemekte abesle iştigal olmuş.

20. yy epirisizm'inin duayeni olabilir adam, ama bu tamamen kendi yarattığı dogmalar içerisinde ve sayesinde gerçekleşebilen bir şey.

Kısacası adam geçmiş mevzusunu sadece bir hissiyat ve yanılgama olarak kabul edebiliyorsa, bunu bazı sınırlar dahilinde yapabiliyor.

Gidip Tanrı bizle taşşak geçiyor şeklinde yorumlamak da mümkün bunu tabii, ama o zaman adamın ortaya koyduğu şeyin temellerini sarsmış oluyorsun zaten.

Öyle bir diyeyim dedim.

Red said:

o zaman allah cıkıp açıklasın şaka oldugunu.olsaydı etseydilere kafa mı yorulur.

Böyle fikir tartışmak her özgürlük tartışması açıldığında 'O zaman herkes çıplak gezsin.' önerisini savunmaya benziyor.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...