Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

ACİL SORU

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Pyro said:

Amele onu kullanmadan buluyorsun zaten, işini kolaylaştıran birşey değil ki.
sacmalama lan x= (180-90-2x)/2 olacak burdaki 180 le 90 ı nerenden atıyon ozaman?
Mesaj tarihi:
Üslübuna dikkat et amele. Orası çap olduğu kabak gibi belli, adamın yarıçap yazması yanlış zaten. Oraya bakıp onu çap olarak görmessen zaten olimpiyat sorusuna gider bu soru. Büyü de gel.
Mesaj tarihi:
Sparkcaster said:

dikme indirmeye gerek de yok teğetten çapın sağ ucuna doğru çekersin açı direk 22.5 çıkar

Dostum soruyu çözeli kaç dakika oldu, yetemedin işte. Ayrıca geometri sorusu lan bu, tek yol yok ki çözüme giden.
Mesaj tarihi:
Pyro said:

Sparkcaster said:

dikme indirmeye gerek de yok teğetten çapın sağ ucuna doğru çekersin açı direk 22.5 çıkar

Dostum soruyu çözeli kaç dakika oldu, yetemedin işte. Ayrıca geometri sorusu lan bu, tek yol yok ki çözüme giden.

ahahaahah abi çok iyisiniz
Mesaj tarihi:
Pyro said:

Aradığın açıya "x" de. Paralellikten Z şeklinin daire içindeki açısı da x olur. Daire içinde o x in gördüğü yay 2x uzunluğundadır. Dairenin merkezinden aşağı bir dik indir, bu dik kirişin tam değdiği noktaya denk gelecek zaten. Böylece dik açının gördüğü yay 90 olacak. Dışarıdaki x açısının gördüğü yay da (90-2x) olacak. Ayrıca dışarıdaki x açısının gördüğü yay da x= (180-90-2x)/2 olacak. Buradan çıkan son denklemi çözünce kabak gibi 22.5 derece.

Bold kısmı anlamadım.
Mesaj tarihi:
Abi taa liseden hatırlıyorum eğer yanlış değilse, dışardaki açı, açının gördüğü yay uzunluğunun yarısına eşit gibi birşeydi. Hatta ben orada 180 yazarak gereksiz birşey yapmışım ama farketmez sonuçta aynı kapıya çıkıyor. Soru öyle cillop geldi ki formülü yanlış hatırlasam da aynı sonucu verdi eha. Kısacası x= (90-2x)/2 olacak.

Edit: Yok lan doğru yapmışım, olay şu arma; Dıştaki açı x ise, x in gördüğü yay uzunluğu y olsun. Sonuç olarak formül de ; x=(180-y)/2
Mesaj tarihi:
oyle mantıklı geldi cunku paralellik ve aynı uzunluk war ucgendeki oran olayına benzettim.. tabi yamuluyor olabilirim 3 sene falano ldu bu soruları goreli
  • Yeni Oluştur...