Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Üniversitelilere Bir Hikaye

MartinLGore

Öne çıkan mesajlar

Bilginin sonu yoktur, nasıl ki üniversiteye yeni başlayan bir öğrenci lisede öğrendiklerinin çok temel bilgiler olduğunu algılıyorsa, son sınıfa geldiklerinde de kendilerine verilen bilgilerin o alandaki temel bilgiler olduğunu algılamalıdır. Bu noktada Yale Üniversitesi’nin 2000 yılı mezuniyet töreninde Oracle bilgisayar şirketinin kurucusu ve genel müdürü Larry Ellison'un şaşırtıcı, hatta şok edici konuşmasını aynen aktarmak istiyorum

Yale Üniversitesi mezunları, daha önce böyle bir giriş görmediğiniz için özür dilerim ama benim için bir şey yapmanızı istiyorum. Lütfen, etrafınıza iyi bir bakın. Solunuzdaki sınıf arkadaşınıza bir bakın. Sonra sağınızdaki sınıf arkadaşınıza bir bakın. Ve şimdi şunu aklınıza koyun:

Bundan beş yıl sonra, on yıl sonra, hatta otuz yıl sonra, solunuzdaki kişi hiçbir şeyi başaramamış olacak. Sağınızdaki kişi de aslında hiçbir şey başaramamış olacak. Ve siz, ortadaki? Ne bekliyorsunuz? Siz de başaramayacaksınız. Başaramayacaksınız. Aslında bugün şöyle bir etrafıma baktığımda parlak gelecek için yüzlerce umut ışığı göremiyorum. Yüzlerce değişik endüstride liderliği ele alacak kişiler de göremiyorum. Görebildiğim tek şey, geleceği başarısızlıktan başka bir şey olmayacak yüzlerce insan. O kadar.

Sinirlendiniz. Bu anlaşılabilir bir şey. Ben, Lawrence Larry Ellison üniversite terk, kim oluyorum ve bu yetkiyi nerden alıyorum ki, ülkenin en prestijli yükseköğrenim kurumunun bu yılki mezunlarına böyle şeyler söyleyebiliyorum? Bu yetkiyi nereden aldığımı söyleyeyim: Çünkü ben, Lawrence Larry Ellison, üniversite terk ve dünyanın en zengin ikinci adamıyım. Siz değilsiniz. Çünkü Bill Gates, o da üniversite terk ve dünyanın -şimdilik- en zengin adamı. Siz değilsiniz. Çünkü Paul Allen, o da üniversite terk ve dünyanın en zengin üçüncü adamı. Siz değilsiniz. Başka örnekler de var. Mesela Michael Dell, o listede 9 numara ve yukarı doğru hızla tırmanıyor, o da üniversite terk. Ve siz o listede hâlâ yoksunuz.

Hımmm... Şimdi çok kızdınız. Bu da anlaşılabilir. O halde biraz da egolarınızı okşamama izin verin. Pek çoğunuz burada dört ya da beş yıl eğitim gördünüz. Önünüzdeki yıllar için epey iyi bir eğitim aldınız, bilmeniz gereken pek çok şeyi öğrendiniz. Iyi çalışma alışkanlıkları edindiniz. Burada size o önünüzdeki yıllar boyunca yardımcı olacak bir sürü insan tanıdınız, onlarla bağlantı kurdunuz. Ve hayat boyunca yanınızdan ayrılmayacak, bir kelimeyle güçlü bir ilişkiniz oldu burada: Terapi. Bunlarin hepsi güzel şeyler. Ama gerçekte, o kurduğunuz arkadaşlık bağlantılarına fena halde ihtiyacınız olacak. O çalışma alışkanlığına ve 'terapi'ye de ihtiyaç duyacaksınız hayat boyu. Ihtiyacınız olacak, çünkü üniversiteyi terk etmediniz. Dolayısıyla asla dünyanın en zengin insanları arasına katılamayacaksınız.

Elbette, belki de listeye 10 ya da 11. sıradan, Microsoft yöneticisi Steve Ballmer gibi, girebilirsiniz. Ama herhalde onun kimin için çalıştığını söylememe gerek yok, değil mi? Sadece kayda geçsin diye söylüyorum, o da zaten master sınıfından terk.(2) Biraz geç kalmış anlayacağınız. Son olarak, herhalde bazılarınız ya da umarım bu konuşmadan sonra çoğunuz kendi kendinize soruyorsunuz: “Yapabileceğim bir şey var mı? Bir umudum varmı?'” Maalesef hayır. Çok geç kaldınız. Içinize çok şey dolduruldu, siz onlara bakıp çok şey bildiğinizi sanıyorsunuz. Artık 19 yaşında değilsiniz. Eveeet, simdi gerçekten çok kızdınız. Bu anlaşılabilir bir şey. Belki de şu an, size bir umut ışığı vermenin, bir çıkış yolu göstermenin tam zamanıdır.

Hayır, 2000 mezunları size değil. Siz kaybettiniz. Sizi, yılda 200 bin dolarlık komik (3) maaş çeklerinizle baş başa bırakıyorum. Üstelik o maaş çekinin üstünde sizden birkaç yıl önce okulu terk etmiş birinin imzası olacağını söyleyerek. Öğütlerim size değil daha alt sınıfta okuyanlara. Size söylüyorum: Hemen ayrılın. Daha güçlü söyleyemem: Ayrılın. Hemen toplayın eşyalarınızı ve fikirlerinizi ve bir daha geri dönmeyin. Terk edin. Her şeye yeniden başlayın. Size söyleyebileceğim tek şey, o başınızdakı kepler ve kıyafetin sizi aynen şu güvenlik görevlilerinin beni kürsüden aşağı çektiği gibi aşağı çektiği...

Yazıyı belli bir amaç için yazmadım. Salak yorumlar filtrelensin, gerisi gelecekse gelsin..
Sosyal ağlarda paylaş

tamam peki ben üniye gitmeyeyim 15 ay askerliğimi yapıp geleyim hayata atılayım?[signature][hline]
Boş bir kağıt bir kalem bir de silgi..
Kağıt ömür demek,kalemle silgi ise benim hayatımı sen yazarsın sen silersin demek..
Sen neyi yazarsan güzel, sen neyi silersen güzel.
İstediğin gibi yaşat,istediğin gibi öldür
Sosyal ağlarda paylaş

cahil olmayı paramın az olmasına tercih ederim[signature][hline]
Boş bir kağıt bir kalem bir de silgi..
Kağıt ömür demek,kalemle silgi ise benim hayatımı sen yazarsın sen silersin demek..
Sen neyi yazarsan güzel, sen neyi silersen güzel.
İstediğin gibi yaşat,istediğin gibi öldür
Sosyal ağlarda paylaş

said:
codmaster, 21 Temmuz 2004 13:44 tarihinde demiş ki:
Cahil olmaktansa paramın az olmasını tercih ederim.

Ben de; ama sadece üniversite diploması ile cehaletten kurtulamayacağımız konusunda hemfikiriz umarım? Tabii üniversite diploması olmayan herkesin cahil olmadığı konusunda da?[signature][hline]Emaleth, 04 Temmuz 2004 21:27 tarihinde demiş ki:
...kaliteli adult forum olacaksın...
Sosyal ağlarda paylaş

said:

Dünya'nın en zengin 2. adamı olmayı tercih ederim ben valla seni bilmiyorum :))

Edit: Devrik cümle.

[Bu mesaj MeSh tarafından 21 Temmuz 2004 14:10 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

üniverstede okuyanlar okulu bitirip iş hayatına başlayınca bu yazının önemini fakr edecekler. Çünkü çalışacakları iş yerinin patronu büyük olasılıkla üniverste ile alakası bilem olmayan biri olacaktır. Ne kadar yükselselerde elbette başlarında patronun oğlu oalcaktır.
Tavsiyem patrronun evlenebilceğiniz kızı varsa yavşamanız... :)[signature][hline]NO PAIN NO GAIN ® ©
oxxx[==============>

Sosyal ağlarda paylaş

said:
Nefr, 21 Temmuz 2004 13:58 tarihinde demiş ki:
said:

Ben de; ama sadece üniversite diploması ile cehaletten kurtulamayacağımız konusunda hemfikiriz umarım? Tabii üniversite diploması olmayan herkesin cahil olmadığı konusunda da?

Orası tabi herşey insanda bitiyor ama üniversitelerin bence çok faydası var insanlığa.Düşünsene herkes üni okumayıp böyle işlere girse dünya tekrar taş devrine döner.

Olaya güç olarak baksak bile,bilgi paradan daha büyük güç getirir.Sonuçta o adamın şirketinde çalışan mühendisler,avukatlar,ekonımistler olmasa o şirket de olmazdı.Asıl güç o adamda değil şirketinin genelindedir.Şirket adama para kazandırıyor o ayrı ama o adamın o kadar zengin olabilmesinin ana nedeni çalışanlarının kalitesidir.

Zaten adamın konuşması da saçmalık,kalitesini belli etmiş yani..Düz mantık yapmış,üniversite okumayan zengin olur.Tamamen genelleme ve yanlış.Eğer öyle olsaydı tüm afrika ülkelerinin zengin olması lazımdı.Amerika gibi bir yerde olabiir belki bir sürü iş olanakları filan ama,gelişmekte olan ülkelerde bakarsak böyle bir adamın 1-2 yıl içinde kuytu bir köşede açlıktan öldüğünü de görebiliriz.[signature][hline]Eaglef Ifock |SWG|(Retired)
Forgon,the space orc |EVE|

Sosyal ağlarda paylaş

klasik aptal laf oyunu. üniden terk olup da başarılı olanların birsürü nedeni vardır. ya arkası çok sağlamdır ya da bazı konularda aşmıştır. bill gates mesela zaten bilgisayardan dehşet anlıyordu diye biliyorum.

e sen sıradan bir adam okuldan ayrıl dersen bu çoık komik olur. hangi miras kalan şirketin başına geçecek o adam? hangi bilgiyle en zengin adam olacak?

tabi ki üniversite hiçbirşeyin garantisini vermez ama şansını arttırır. o saydığı adamlar üniden terk olmasaydı bu duruma gelmeyecekler miydi yani lol. aksine belki daha da yukarılarda olacaklardı
Sosyal ağlarda paylaş

terk-i üniversite yapan adam tedirgindir, günde 1.5 paket sigara içer, kahve midesini delik deşik eder, mide kanaması geçirir, ve it gibin çalışır.

eğer yeniden bi üniversiteye girerse oturur forumda lak lak eder.[signature][hline]Soru: Bir ampulü değiştirmek için kaç tane C++ programcısı gerekir?

Answer: Hala fonksyonel düşünüyorsun!
Doğru tasarlanmış bir ampul nesnesi, değiştirme metodunu genel ampul nesnesinden miras alır!

[Bu mesaj Rahan tarafından 21 Temmuz 2004 16:11 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Rahan, 21 Temmuz 2004 16:03 tarihinde demiş ki:
terk-i üniversite yapan adam tedirgindir, günde 1.5 paket sigara içer, kahve midesini delik deşik eder, mide kanaması geçirir, ve it gibin çalışır.

Aslında benim yakaladığım mesaj; üniversite mezunu gençlerin, diplomalarını aslında olduğundan daha değerli görüp, kendilerini geliştirmeye çalışmaktansa diplomalarının arkasına sığınmaları nedeniyle başarısız oldukları.

Özellikle ülkemizde bu çok yoğun olarak var. Zaten saçmasapan bir eğitim sistemi olduğundan üniversitelerin büyük bir kısmı amacına ulaşamıyor, gelgelelim üniversite mezunu insanın iş hayatından beklentileri yine de farklı oluyor.

Hatta bu yüzden mesleki eğitim gerektirmeyen işlerde lise mezunları üniversite mezunlarından daha avantajlı, çünkü işveren haklı olarak üniversite mezunu ukala bir adam almaktansa lise mezunu kendini geliştirmeye çalışan bir adam almayı tercih ediyor. Ben ukala değilim demeyin, evet öyleyiz. =]

[edit: rahanın mesajını katılıyorum anlamında alıntıladım, yazdıklarım ona cevaben değil yani]
[signature][hline]Emaleth, 04 Temmuz 2004 21:27 tarihinde demiş ki:
...kaliteli adult forum olacaksın...

[Bu mesaj Nefr tarafından 21 Temmuz 2004 17:53 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

universitede sana ne tur bir bilginin verilmesini bekliyorsun onu anlamadim ben . ben de 8 sene okuduktan sonra okuldan atildim . he okumaya niyetimiz yoktu o baska ama tutupta simdi universiteye bok atiyor muyum ? universiteyi bitirdikten sonrasi sana kalmistir tabii kendini ne kadar egitirsen universitede aldigin egitim o kadar onem kazanir . ticaret i dusunen birisi icin okunmasi elzem degil ama herkesin kendi ticarethanesi acacak durumu yok ya da sadece hayatin icinde yetisip basarili olabiliecegin bir is yapmak herkese nasip olmaz . universite yerine bir iyi kaportaci ustasinin yanina cirak girsen ilerde cok para kazanabilirsin ama bu ve buna benzer isler var diye universite okumamak sacma . bence o adam universitede tutunanamistir akli sira intikam gibi bir sey aliyordur . belki ilerde ben de cok buyuk bir is adami olursam ona benzer bir konusma yaparim universitelerde ^^[signature][hline]You must be silent in front of my famous presence .
Sosyal ağlarda paylaş

Size söyleyebileceğim tek şey, o başınızdakı kepler ve kıyafetin sizi aynen şu güvenlik görevlilerinin beni kürsüden aşağı çektiği gibi aşağı çektiği...

aman allahim bu nasi bir muhabbet ?

evet universite terklik olayiyla alakasi var anlattigi seylerin.

ama bir nokta daha var. bu insanlar universiteyi salladiklari bosladiklari icin degil, duramadiklari, kaliba sigamadiklari icin terkediyorlar.

bill gates ms dos u yaymaya baslayinca salladi isleri. neden ? cunku yakaladigi ipe tutundu. sikica sarildi, cekti ipi. onun yerine ay dur ortalamami 3 un uzerinde tutayim deseydi, bugun baska biri almis yurumus olurdu.

ayni sey digerleri icin de gecerli.

bir yandan bu konusmayi tutup da cemiskezek su urunleri mezunlarina yapmaya gerek yok.

neden yok ?

cunku bu universitedeki kisiler yaledekiler gibi bir amac belirleyerek, bir gaz ve hirsla birseyler yapmak uzere okullarina girmis insanlar degil. memur zihniyetiyle, ya da sallayarak bir sekilde universite bitirelim maasimiz iyi olsun yasayip gideriz diyerek girmis insanlar.

fakat yaledekiler oyle degil. ya da mit dekiler. bu insanlar bu zor gelinen noktalara birseyler yapmak amaciyla kasmislar ve gelmisler, caba sarfetmisler.

ama bu cabada bir hata var. daha dogrusu amacta hata var. bu kisilerin amaclari iyi bir okul bitirmek, kendilerini ispat etmek, begenilip, saygideger ise alinmak haline gelmis. kisacasi kazanimi disaridan bekliyorlar, densin ki ooo sen yaleyi x inci bitirmissin, formasyonun guzel, hebelo masterini yapmissin, su alanda cok guzel calismissin, gel aferin besyuz bin dolar maas sana. amaclari bu.

iste burada fark ortaya cikiyor.

ne bill gates, ne bu konusmayi yapan kisi, ne de soz konusu sahislar, kendilerinin disindaki dunyadan kabul ve saygi gorerek bir yerlere gelmeyi degil, kendi yaratimlarini ortaya koyarak bunu kovalamayi secmis insanlar. iste onemli fark burada. haliyle yaratimlari neticesinde geldikleri nokta onlari isveren digerlerini is alan konumuna getiriyor, cunku onlar yaratma riskini goze alacak cesareti gosterebilmis, digerleri ise bu cesaret, bu tehlikeye atilamamistir. cunku okuldan ciktiniz ya da mezun oldunuz, 5 sene bir sey yaratmak icin kastiniz, olmazsa artik 500 bin dolar maasla is bulamazsiniz. baskalari onunuze gecmis olur 'kariyer' olayinda. bu riski goze alamayanlari ve alabilenleri ayiriyor hayat.[signature][hline].~:&:* Let the sunshine in *:&:~.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Nefr, 21 Temmuz 2004 17:52 tarihinde demiş ki:
...kendilerini geliştirmeye çalışmaktansa diplomalarının arkasına sığınmaları nedeniyle başarısız oldukları...

aynen ve hatta sığınmak kelimesine dikkati çekerim. çünkü korkacak bişi yok.

unity aynen kafamdakileri yazmışın bu 2. oluyo du bakalım bu işin sonu nereye varcak.

hatta ben de bişiler daha ekliyim

sıçmışım sistemin verdiği etiketlere. dünya da güvenebileceğin ve güvenmek zorunda olduğun tek bir şey vardır o da kendin! gerçek olan yegane şey ne yapabildiğindir.[signature][hline]Soru: Bir ampulü değiştirmek için kaç tane C++ programcısı gerekir?

Answer: Hala fonksyonel düşünüyorsun!
Doğru tasarlanmış bir ampul nesnesi, değiştirme metodunu genel ampul nesnesinden miras alır!
Sosyal ağlarda paylaş

üniversiteyi para kazanmak için gidilen bi kurs zanneden herifin tekinin zırvalamaları. sadece girişimci ruhla uzay mekiği yapamazsınız. sadece pratik fikirlerle dünyanın yuvarlak değil de geoid olduğunu bulamazsınız.

üniversite eğitimi şarttır demiyorum, ama eğitim şart :)[signature][hline]"computer games don't affect kids; i mean if pac-man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms munching magic pills and listening to repetitive electronic music..."-kristian wilson, nintendo inc, 1989-
Sosyal ağlarda paylaş

Bu konuşmayı normal gelirli biri yapsa gelecek tepkileri düşünün bi de...adam tabi parayı kırmış şimdi konuşuyo yapıyo artistiğini kimse de bişi diyemez...ama ne demek bırak okuma, ünversiteyi terk eden parayı kırar diyosa o zaman kreşten terk adam paranın .....a koyar (<--pardonnn)... :D
Sosyal ağlarda paylaş

uniti ve nefr e ucundan bal damlayan bir +1, hele nefr in attigi msgi ben atmis sayabilirsiniz.
ozellikle bu sene paticikten bu kadar cok uniye giren ogrenci varken onemli konular bunlar.
diyecegim sudur, universite, herkesten oyle gordugunuz icin, lise okuyan herkesin universiteye kesin devam etmesi fikri herkeste sabit oldugu icin gittiginiz ve diplomasini almazsaniz cemiyetten geri kalip, hor goruleceginiz bir mucizeler kurumu degil. universite bir kendini yetistirme araci. oraya gidip geleceksiniz ve size surekli bir seyler anlatilacak, bir seyleri yapmaniz soylenecek, sinavlara gireceksiniz, iyi not alacaksiniz vesaire. oyle boyle derken uni bitecek. simdiden uniyi bitirdiginizi dusunun. sizin kafanizda ne degisti, alaninizla ilgili tek tuk hatirlayabildiginiz bir kac teorik bilgi haric? bu onemli zaten. bir sey degistirecekse oraya gitmek, gidin. yok degisecek tek sey elinizde bir diploma olmasi ve kafanizda ben universite mezunuyum fikri olusmasi ise, belki de gercekten her ne kadar abuk subuk olsa da bu yaziyi ciddiye alip uniye hic girmeyebilirsiniz. belki tesadufen gercekten uretici bir yonunuzu kesfeder de bir ise yararsiniz.
benden bu kadar, gerisini zaten bu konuda dusunmek isteyen dusunur, benim hazirlayip sunmama gerek yok.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
bill gates ms dos u yaymaya baslayinca salladi isleri. neden ? cunku yakaladigi ipe tutundu. sikica sarildi, cekti ipi. onun yerine ay dur ortalamami 3 un uzerinde tutayim deseydi, bugun baska biri almis yurumus olurdu.

said:
ama bu cabada bir hata var. daha dogrusu amacta hata var. bu kisilerin amaclari iyi bir okul bitirmek, kendilerini ispat etmek, begenilip, saygideger ise alinmak haline gelmis. kisacasi kazanimi disaridan bekliyorlar, densin ki ooo sen yaleyi x inci bitirmissin, formasyonun guzel, hebelo masterini yapmissin, su alanda cok guzel calismissin, gel aferin besyuz bin dolar maas sana. amaclari bu.

+1

insanlar tekdüze eğitim sisteminin ucundan tutup ayakta kalmaya çalışıyorlar.
ama asıl önemli olan, yaratıcı olmak, çalıştığın sektörde yeni birşeyler üretmek..

adamın dediği "üniversiteden ayrılın zengin olursunuz" değil tabii ki.
öyle birşey yaparsanız anca komi, kaportacı felan olabilirsiniz.
adamın asıl dediği, "yaratıcılığınızı, aklınızı ve hırsınızı, üniversiteyi bitirmek için değil, yeni birşeyler üretmek için kullanın. Yalın ayak şekilde birinci olup üniversiteyi bitirseniz bile, çok büyük bir başarı düşünmeyin"
en azından yazdıklarından çıkardığım bunlar.[signature][hline]iyi kötü çirkin

[Bu mesaj Bonecrusher tarafından 22 Temmuz 2004 03:26 tarihinde değiştirilmiştir]
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...