mawiman Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Fransız matematikçi Blaise Pascal, Tanrı’nın varlığına dair olasılıklar ne kadar az olursa olsun, yanlış tahminde bulunmanın daha da büyük asimetriye sahip bir cezaya sebep olacağını öngörmüştür. i) “Tanrı’ya inansan iyi olur, çünkü eğer haklıysan ebedi mutluluk seni bekliyor; ancak hatalıysan zaten bir şey farketmeyecek. ii) Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”. Görünürde hangi tarafı seçmemiz gerektiği gayet açık : Tanrı’ya inanmalıyız. said: Fransız matematikçi Blaise Pascal, Tanrı’nın varlığına dair olasılıklar ne kadar az olursa olsun, yanlış tahminde bulunmanın daha da büyük asimetriye sahip bir cezaya sebep olacağını öngörmüştür. “Tanrı’ya inansan iyi olur, çünkü eğer haklıysan ebedi mutluluk seni bekliyor; ancak hatalıysan zaten bir şey farketmeyecek. Diğer taraftan eğer Tanrı’nın var olmadığına inanıyorsan ve hatalıysan o zaman ebedi azap seni bekliyor, ancak haklıysan zaten bir şey farketmeyecek”. Görünürde hangi tarafı seçmemiz gerektiği gayet açık : Tanrı’ya inanmalıyız. Ancak bu argümanla ilgili temel bir sorun var. Bir şeye inanmak siyaset icabı ya da tedbiren yapılabilecek bir şey değildir. En azından benim özgür irademle karar verip uygulayabileceğim bir şey değil. Camiye gidip namaz kılmaya karar verebilirim. Oda dolusu Kuran’a el basıp içerisinde yazan her şeye inandığımı söylmeye karar verebilirim. Ancak bunların hiç birisi gerçekten inanmıyorsam benim inanmamı sağlayacak şeyler değil. Pascal’ın kumarı, ancak Tanrı’ya inancı taklit etmeye yarayabilen bir argümandır. Ayrıca inandığınız Tanrı’nın her şeyi bilen bir Tanrı olmaması gereklidir zira eğer inanmadığınız halde inanıyormuş gibi yaparsanız Tanrı sizin sahtekarlığınız görecektir. Blaise Pascal Blaise Pascal Peki niye Tanrı’yı en memnun edecek şeyin Tanrı’ya inanmak olduğunu düşünüyoruz? İnanmak niye bu kadar özel? Tanrı’nın şefkati, cömertliği ve mütevaziliği de ödüllendirmesi olası değil mi? Ya eğer Tanrı bir bilim adamı gibi düşünüyorsa ve en yüksek ahlaki değer olarak gerçeği aramayı görüyorsa? Eğer bu evreni tasarlayan Tanrı’nın bilim adamı olması gerekli değil midir? Bertran Russell ölüp de Tanrı’yla karşılaşırsa ne diyeceği sorulduğunda “yeterli kanıt yoktu Tanrım, yeterli kanıt yoktu” diye cevap vermiştir. Tanrı’nın Russell’ın cesur şüpheciliğine Pascal’ın korkak kumarcılığına duyduğundan daha büyük saygı duymayacağı ne malum? Unutmayın, bir iddia’dan bir kumardan sözediyoruz. Siz iddiaya girecek olsaydınız paranızıTanrı’nın dürüst olmayan sahte inanca mı (hatta dürüst inanca da) yoksa son derece dürüst şüpheciliğe mi kıymet vereceğine yatırırdınız? Daha da ileri gidelim, öldüğünüz zaman karşınıza çıkan Tanrı’nın Allah, Yahveh, ya da İsa-Baba-Kutsal Ruh değil RA ya da Baal olduğunu düşünün. Baal de en az Eski Ahit’teki Tanrı kadar kıskanç olsun. Pascal’ın bu durumda yanlış tanrı yerine hiç bir tanrıya inanmaması daha iyi olmayacak mı? Diğer olası tanrı ve tanrıçaların sayısı aslında olasılıkları tümden değiştirmiyor mu? Pascal muhtemelen bu iddayı söylerken şaka yapıyordu, aynı bizim de iddiayı çürütürken şakayla karışık çürüttüğümüz gibi. Ancak bir çok insan bu iddiayı çok ciddiye alarak Tanrı inancı için bir koz olarak kullanıyor bu sebeple de değinmek yerinde olacaktır. Pascal hesaplarını yapmış uygun tercihin kendisi adına daha yararlı olduğunu düşünmüş ve seçimini yapmıştır. Bu olasılıklar dahilinde sizler ne düşünüyorsunuz?
BonePART Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 sir zamaninda guzel bisi demisti katiliyorum bende tanri inancina sahip olmak icin kar zarar hsabi yaiyosan yannis yoldasin
mani Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 sir güzel söylemiş. ayrıca var olmasına rağmen inanmıyorsan bile ebedi azapla karşılaşacaksın diye birşey yok. Varlığını ispat edemediğin, dolayısıyla dileklerinide bilemediğin bir varlığın seni cezalandıracağını nerden biliyorsun. eğer bi tanrı varsa belki narsist değildir ? Belki öbür dünyaya gittiğin zaman "ooo hoş geldin hemşerim otur bi küçük açalım. ne var ne yok bi anlat" diyebilir. çokta ipinde değildir belki yaşananlar.
peder zickler Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 mani said: sir güzel söylemiş. ayrıca var olmasına rağmen inanmıyorsan bile ebedi azapla karşılaşacaksın diye birşey yok. Varlığını ispat edemediğin, dolayısıyla dileklerinide bilemediğin bir varlığın seni cezalandıracağını nerden biliyorsun. eğer bi tanrı varsa belki narsist değildir ? Belki öbür dünyaya gittiğin zaman "ooo hoş geldin hemşerim otur bi küçük açalım. ne var ne yok bi anlat" diyebilir. çokta ipinde değildir belki yaşananlar.eheh aslında pascalı çürüttüğünü söylüyen argümanı çürütmek için çok şey denebilir ama şimdi vaktim yok
Economics Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 pascal abimizden beklemezdim bunu . gözümden düştü
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Tombala kumardan sayılıyomu demeye gelmiştim de matematikçiymiş bu. Ama mantık yanlış tabii ki. Çıkar ilişkisi ve döt korkusundan hidayete erme fikri komik geliyo bana. Tanrı da salaktı çünkü, anlamıycak senin çıkarcı güdülerini. Anlamıycak tabi, yok çünkü der kaçarım:)
balon Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Çıkara bunu bağlamak veya bu adamın Tanrıya olan inancının yalan ya da mantıksız olduğunu sorgulamak çok yüzeysel bence . Matematiksel olasılıklara göre kendi kafasına göre bir inancı arttırmış içinde. Sadece bu sebepten dolayı Tanrı inancına inanmak daha doğrusu gerçekten sadece bu sebepten dolayı Tanrı'ya inanması birinin imkansız , tabi ki başka sebepleri de olmuştur.Gerçekten inandıysa elbette=) İnancının gerçekten ya da yüzeysel olduğunu bilmeden bir yorum yapamayız çünkü inanç farklı bir şeydir,niyetlerle ilgilidir.Yani lan bu yüzden mi inandınız , bu ne lan kumar mı oynuyorsunuz demek fazlaca hani çocuk zekası. Kimsenin de niyeti tam olarak bilinemez. Para ve imanın kimde olduğu belli olmaz derler ya, böyle bir şey.
Law Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 BonePART said: sir zamaninda guzel bisi demisti katiliyorum bende tanri inancina sahip olmak icin kar zarar hsabi yaiyosan yannis yoldasin Önünde eğiliyorum. Diğer saçma ve gülünç husus. Tamam öldük ve gerçekden tanrı var. Ne olacak şimdi cehenneme gidip ömür boyu azap mı çekeceğim ? Peki bunun amacı ne ? Ben orda yandıkça, pişman olup, vay be keşke inansamıydım diyeceğim yada vay be tanrının büyüklüğüne bak diye kıssadan hisse mi edineceğim ? Pişmanlık duyarsam acı çekdiğim için duyarım vay be keşke inansaydım en azından yanmazdım diye bir mantık geliştiririm en fazla. Beni yaratıp bu bokun içine atıp sınava tutması mantıksızlığını saymıyorum bile. Madem bu kadar büyük bir güç ve merhamet dolu olan Tanrı neden benim sonsuz acı çekmemi istiyor. Kendide elbet biliyor ki yanarken duyacağım acı ile gelecek pişmanlık en fazla acının bitmesi içindir. Pascal'ın durumu ayne hesap işte şark kurnazlığı yapıyor kendi aklınca, sanki tanrısı gerçek niyetini bilemeyecek.
Sylian Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Pascal gözümden düştü valla, Sylian'da şunu diyor; Yaklaşık 5500 adet tanrı biliyoruz, bu sayı insanoğlunun yazıyı bulduktan sonra ki hali yani belki de çok daha fazla tanrıya tapmış insanoğlu sonuçta yazının olmadığı döneme dair pek bir şey söyleyemiyoruz. Bu tanrıların büyük çoğunluğu ultra evil tipler, şimdi efendim doğru tanrıyı seçme olasılığınız 1/5500 civarı (Tamam pek doğru olmadı bu sonuçta çok tanrılı dönemler olduğu için bu şekilde olasılık hesabı yapılmaz ama ne demek istediğimi anladığınızı varsayıyorum). Seçemezseniz sonunuz pek iyi olmaz. Neyse şimdi bir tanrının olmama olasılığına gelelim, tabii bu çoğu kişi için değişiyor tanrı var mı yok mu tartışması yapmayacağım ama kendim için konuşacağım. Bana göre çok ama çok büyük bir ihtimalle bu 5500 tanrıdan hiç biri yok, sonraki yaşama da inanmıyorum e Pascal niyetiyle bu 5500 içinden bir tane seçsem hayatımı boşa harcamış olacağım. O yüzden de yürü git Pascal diyorum.
shipitducy Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Law said: BonePART said: sir zamaninda guzel bisi demisti katiliyorum bende tanri inancina sahip olmak icin kar zarar hsabi yaiyosan yannis yoldasin Önünde eğiliyorum. Diğer saçma ve gülünç husus. Tamam öldük ve gerçekden tanrı var. Ne olacak şimdi cehenneme gidip ömür boyu azap mı çekeceğim ? Peki bunun amacı ne ? Ben orda yandıkça, pişman olup, vay be keşke inansamıydım diyeceğim yada vay be tanrının büyüklüğüne bak diye kıssadan hisse mi edineceğim ? Pişmanlık duyarsam acı çekdiğim için duyarım vay be keşke inansaydım en azından yanmazdım diye bir mantık geliştiririm en fazla. Beni yaratıp bu bokun içine atıp sınava tutması mantıksızlığını saymıyorum bile. Madem bu kadar büyük bir güç ve merhamet dolu olan Tanrı neden benim sonsuz acı çekmemi istiyor. Kendide elbet biliyor ki yanarken duyacağım acı ile gelecek pişmanlık en fazla acının bitmesi içindir. Pascal'ın durumu ayne hesap işte şark kurnazlığı yapıyor kendi aklınca, sanki tanrısı gerçek niyetini bilemeyecek. bize anlatma bunlari, zamani gelince mudure konusursun.
Law Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Ben aslında alıntı yaptım, şimdi aklımda değil kimden yaptığım ama vallahi ben onun yalancısıyım derim müdüre.
Queen Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Bunu ilk ben düşündüm zannetmiştim sonra baktım başkası düşünmüş. Bu olay yüzünden inancımı kaybettim.
Cassiline Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Tüm sevenlere, sevip de kavuşamayanlara gelsin; http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o
Cassiline Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 ...he has a special place, full of fire and smoke and burning and torture and anguish, where he will send you to live and suffer and burn and choke and scream and cry forever and ever 'til the end of time! But he loves you!
sir Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 heheh adam kendi argümanımı benden daha iyi ifade etmiş :P bi de şunu eklemek lazım ki, tanrı var olmadığı halde inanıyosan "hiçbişey değişmez" demek de saçma. boşu boşuna inanmak, mesela bir dinin şartlarını yerine getirmek; bunlar bi insanın hayatını değiştirebilir gayet. ve aynı şekilde, kar zarar mantığıyla, pragmatik yaklaşımlarla inanıcaksan zaten inancın o "ulvi" bi yanı yok demektir, tamamen döt korkusuyla inanılıyodur. kafeinsiz kahve gibi bişey =)
fede Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 ben bunu geçen dekart dedi diye sallamıştım. pascalmıymış
Laurelin Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 ben imparatora inaniyorum http://tvtropes.org/pmwiki/pub/images/t-be-Wr.jpg anadolu cocugu diyorlar hem adam hem imparator hem tanri lan
fede Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 orhan babadan bunca yıl habersiz, yaşadım seninle bu günde dün gibi, dertlerimi dinle yaşamak sen demek ölmek de seninle bu günde dertlere ortak ol benimle hepimiz tanrıdan bir parça değilmiyiz hepimiz o eşsiz duygunun esiriyiz işte ben hep böyle geceleri beklerim yıllardır seninle aşkımda birleşirim (bu sessiz dünyamda, seninle birleşirim) gayesiz yaşanmaz, ben ise yaşıyorum ümitsiz olsada seni çok seviyorum mutluluk sen demek sevmektir biliyorum ben böyle mutluyum sana da diliyorum ölmek de seninle kalmak da seninle mutluluk seninle hep seninle
Farinal Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 Mesaj tarihi: Ocak 6, 2010 god is a dj life is a dance floor OH YEAH MAN
Öne çıkan mesajlar