Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

"Evlenecek kadında bekaret vasfı bulunmalı"


Böjeek

Öne çıkan mesajlar

said:

Evlilikte kadında bulunması gereken vasıflar arasında ’bekaret’ de sayıldı. Buna göre Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, bir davada kadının bakire olmadığı gerekçesiyle evliliği geçersiz saydı.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin, bakireliği evlilikte kadında bulunması gereken vasıflar arasında sayarak kadının bakire çıkmaması gerekçesiyle evliliğin iptaline karar verdiği ortaya çıktı. Üstelik daire bu kararı alırken kadının bakire olduğuna ilişkin doktor raporuna değil kocanın beyanına itibar etti. Yargıtay bu yüzden, evliliği kadının bakire çıkmaması nedeniyle evliliğin iptal edilmesi istemini reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Daire, boşanma yerine iptal kararı verilmesini istedi. Yargıtay bunu da “kadında bulunması lazım gelen vasfın bulunmaması” olarak açıkladı. Hukukçular ise “kadında bulunması gereken vasıftan” söz edilmesinin kadını bir nesne olarak düşünmek anlamına geleceğini belirterek kararı eleştirdi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 2007 yılında verdiği ancak son günlerde hukukçular arasında tartışma yaratan karara konu olay şöyle:

Kadın raporunu gösterdi ama nafile

Bolu’da nikah masasına oturan çiftin evliliği, kocanın, eşinin gerdek gecesi bakire çıkmadığını ileri sürmesi üzerine ayrılıkla sonuçlandı. Koca mahkemeye giderek kadının bakire çıkmaması yüzünden evliliğin iptal edilmesi davası açtı. Kadın ise Bolu İzzet Baysal Kadın Doğum Hastanesine giderek bakire olduğu ve kızlık zarının duhule müsait olduğu yönünde rapor aldı. Kadın bu raporla kocası aleyhine boşanma davası açtı. Bu iki dava Bolu Aile Mahkemesi’nde birleştirilerek görüşüldü. Mahkeme, erkeğin açtığı evliliğin iptali davasını reddetti, ancak kadının açtığı boşanma davasını kabul etti. Erkek bu kararı temyiz etti ve dosya Yargıtay’a geldi. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararında ise aynen şöyle denildi: “Kadının zifaf gecesi bakire (kız) çıkmadığı toplanan delillerden anlaşılmaktadır. Bu suretle kadında bulunması lazım gelen vasfın bulunmaması sebebiyle kocanın davasının kabulü gerekirken reddi isabetsizdir.”

Beşte üç çoğunlukla alındı

Bu karar 5 üyeli dairede 3 üyenin oyuyla alındı. Karara karşı çıkan iki üye yazdıkları karşı oy yazısında, kadının bakire olduğu yönünde aldığı doktor raporuna dikkat çekti ve “Tıbbi bulgular karşısında davacı tanıklarının soyut ifadelerine dayanılarak davalının bakire çıkmadığının kabulü olanaksızdır” diyerek yerel mahkemenin boşanma kararının onanmasını istediler. Yani bu iki üye de esas olarak bakireliğin kadında bulunması gereken bir vasıf olduğu yönündeki diğer 3 üyenin görüşüne itiraz etmedi, sadece kadının bakire olduğunu söyleyen raporun göz önüne alınması gerektiğini savundu.

Evlilik geçersiz sayılıyor, başka şart aranmıyor

YargItay bu kararınI Türk Medeni Kanunu’nun evliliğin hangi hallerde “nisbi butlan”la geçersiz olduğunu düzenleyen 149. maddesinin 2. bendine dayandırdı. Bu bentte eşlerden birinin “Eşinde bulunmaması onunla birlikte yaşamayı kendisi için çekilmez bir duruma sokacak derecede önemli bir nitelikte yanılarak evlenmişse” evliliğin iptali için dava açabileceği düzenleniyor. Evliliğin iptalinin boşanmadan pek farkı yok. Yani eşler arasındaki mal rejiminin tasfiyesi, tazminat, nafaka ve soyadı hakkında boşanmaya ilişkin hükümler uygulanıyor. Ama iptal kararı verilebilmesi için boşanma kararlarında aranan “şiddetli geçimsizlik, evlilik birliğinin çekilmez hale gelmesi, aldatma” gibi bir şart gerekmiyor.


kaynak
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

E toplum geneli için bekaret onemli. Zihniyet degisecekki yargı da değişsin.
Ki bu zihniyet değişmez.daha halkımız bekareti bozmadan da bin bir türlü sevişme yolu oldugunu çözemedi. Karım belki 50 erkeğe muamele yapmış kucak dansı yapmış. ama olsun bekaret duruor
koy gitsin namuslu bu kadın. Çok moronca bı düşünce ama iste bu baskı kadınıda erkegide etkiliyor.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Hukukçu ve kesinlikle geri kafalı olmayan bir arkadaşım ;

"yanı mesela bekarete onem veren bırıyle evlenen bır kadın bu adamı kandırırsa evlılık bu nedenle bozulabılır
herkesın deger yargısı farklıdı
r"

yorumu yaptı ve ne yalan söyleyeyim mantıklı geldi.

zihniyet hatalı tabi, kesinlikle hatalı hele şu devirde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Cassiline said:

paspatur said:
evleneceğim kadının bakire olması benim için önemlidir.


Bence de.

Zaten tanrı kadına güvenseydi zar takmazdı.


lan tanri hahahahahahahah
ulan tanri ne adamsin ya
oysa yalanin duzenin bini bin para ha sende.

neyse din dicekler ban gelmesin ahahahahaha
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

ben de bakire kadinla evlenmicem diye yemin etmistim, sonra bi sekilde hala beraber oldugun kadinla tanistim, bakire cikti falan. ne bileyim, kafa kabullendi bekareti de, gene de kendi kendime hic merak etmiyor mu lan acaba baska erkegi falan diyorum. soruyorum, hayir diyo tabi otomatikman da ne bileyim, kafa karisiyo arada. ha evlenmedik o ayri, hala yeminimi bozmus degilim ehuehue

not: ben seks yapiyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...