Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Nükleer Santral İhalesinde Son Durum

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Abi mevcut santraller taşımıyor demekki yükü ki doğalgazla üretim yapmaya çalışıyoruz.

Nükleer santral kurulsa işletmesi gayet profosyonel, know how'ı bilen ellere bırakılacaktır. Rusyada komunizm zamanından kalma barakadan çatma reaktörlerden bir tek çernobil sızdırdıysa, ki onun da arka planını anlatmış Rewendor, ben güvenlik sorunu olacağına inanmıyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Abi mevcut santraller taşımıyor demekki yükü ki doğalgazla üretim yapmaya çalışıyoruz.

Nükleer santral kurulsa işletmesi gayet profosyonel, know how'ı bilen ellere bırakılacaktır. Rusyada komunizm zamanından kalma barakadan çatma reaktörlerden bir tek çernobil sızdırdıysa, ki onun da arka planını anlatmış Rewendor, ben güvenlik sorunu olacağına inanmıyorum.

yok abi o dediginle alakası,yukle alakalı degil demek istedigim devlet elektrigin kwh sını 0.4 - 0.6 kurusa satıyor fakat onu uretmek icin yaktıgı gazın maliyeti kurtarmıyor,fransa elektrik uretiminin 1/7 sini (ki bu korkunc bir rakam) sadece medcezirden saglıyor bizim ulkenin 3 tarafı deniz mevcut su potansiyelinin %30 unu kullanıyoruz,elbet fransadaki kadar medcezir olmayabilir turkiyede ama bunun oldugu yerler var
Sosyal ağlarda paylaş

Öyle ya da böyle , çok verim alınamayan projelere parça parça yatırım ve para harcamaktansa , getirisi net ve belli olan bir projeye girişmek çok daha mantıklıdır. En azından yaraya acil pansuman kıvamında enerji politikamıza iyi gelecek birşeydir.

Bu pansuman yapıldıktan sonra diğer dallara da yavaş yavaş geçilebilir. Ama sorun "ACİL" olması zaten. Bize en kısa zamanda , en fazla enerji sağlayabilecek projeler gerekiyor ki o da nükleer santralden başkabirşey değildir.
Sosyal ağlarda paylaş

ne yazık ki pansuman değil nükleer enerji. şimdi başlasak 5 seneyi bulur nükleer santrali kullanmamız. şimdi de başlayamıyoruz zaten oldukça zaman alacak yani.

elektrikte çok büyük sıkıntıdayız önümüzdeki sene krizin etkileri geçmeye başlayınca hissedeceğiz bunu. yani pansuman ameliyat ilaç ne varsa yapmamız lazım. gerekiyorsa kolonoskopi yapmak lazım ama hepsine aynı anda başlanması (en azından önündeki engellerin kaldırılması) gerekiyor :D
Sosyal ağlarda paylaş

Horizon said:

Öyle ya da böyle , çok verim alınamayan projelere parça parça yatırım ve para harcamaktansa , getirisi net ve belli olan bir projeye girişmek çok daha mantıklıdır. En azından yaraya acil pansuman kıvamında enerji politikamıza iyi gelecek birşeydir.

Bu pansuman yapıldıktan sonra diğer dallara da yavaş yavaş geçilebilir. Ama sorun "ACİL" olması zaten. Bize en kısa zamanda , en fazla enerji sağlayabilecek projeler gerekiyor ki o da nükleer santralden başkabirşey değildir.

mantıklı ama eksik geldi bana şu yazı. en azından haberle ilişkilendirdiğimde öyle geldi. nükleer enerji bildiğim kadarıyla üretilen diğer enerjilerden çok daha ucuz ve temiz bir enerji kaynağıydı. konuyla ilgili haberleri okuduğumda verilen fiyatların (önce 21.16 sonradan 13-15 cent arası) türkiyede üretilen ortalama elektrik fiyatlarının üzerinde olduğu vurgulanmış. zaten yürütmeyi durdurma kararının özünde de (yönetlmeliğe ulaşamadım gerçi) "1 yer tahsisi, 2 aktif elektrik enerjisi birim satış fiyatını oluşturma usul ve esasları" yer alıyor.

açıkçası ben de artık türkiyenin nükleer enerji kullanarak hem daha ucuz hem de kendi kaynaklarıyla enerji üretmesi taraftarıyım. ancak bunlar yapılırken de yere sağlam basmamız "acil yapmalıyım" dan çok daha önemli bence. artık uzun vadeli düşünerek ülkeyi külfet altında bırakacak anlaşmalardan kaçınılması gerektiğini düşünüyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

biz türkler olarak avrupa ve asyaya kıyameti yaşatırız gibime geliyor,öğrencilere,vatandaşlara santrale gezi düzenlerler bayramlarda falan sonra şu replik çıkar meydana,
eleman: muammer abi şu çekirdeğe dokunabilirmiyim?
muammer abi: olm o oyuncak değil çek elini,
eleman: ah abi baştan söylesene kaptık abi radyasyonu
muammer abi: boşver muammerim atın ölümü arpadan olsun

puhauahuhauha
Sosyal ağlarda paylaş

Wispy said:

Arada teknoloji know how'ıyla nuke'u de unlock ederiz. Caydırıcı güç, oh mis !

Nük'ü unlock etmekte bişey yok şimdi google'dan arat sen de görürsün nük üretimini. 70 senelik teknoloji, bilmeyen mi kaldı? Sorun bilmekte değil zaten üretmekte, o tesisi maddi kaynağı ve altyapıyı kurabilmekte. Hadi bunları başardın diyelim (İran mesela) üstüne kendini kabul ettirebilmekte. Bugün ABD'ye Rusya'ya kimse höt diyemiyo da tutup Türkiye olarak (ya da herhangi başka bir "ergen" ülke) denersen kafana binerler silahsızlanma var lan! Yasak" diye. Napalm bile bulunduramıyorsun nük mü bulunduracan?

Ha, bu arada Türkiye'nin elinde 50den fazla nük var zaten. Yani şöyle, ABD İncirlik üssünde ve çevresinde bayağı yüksek sayıda (200 tane mi neydi ama tam hatırlamıyorum sayıyı atmak olmasın) nuke tutuyo (tabii hiroşima nagasaki tarzı nükler değil bunlar taktik nük.), başta "hadi len" diyince "bakın 50 tanesini size verelim izin verin" demişler kabul etmişiz. (Ha, atmaya kalkarsak zaten abd'nin elinde yeri geldiğinde kullanmak üzere bi defuse kodu falan vardır o ayrı tabii) Ama elinde kontrollü olarak bulundurmak ayrı her istediğinde seri üretimle basarak arsenal kurmak ayrı. Kontrolsüz mass production'un en son etkisini Almanya'da gördük işte. 1. dünya savaşından 0'la çıkan Almanya 30 senede tank bastı (hem de denetimlere rağmen) tuttu yine dünyayı işgal etti vs vs.

Ha, alakasız dip not, tank sözcüğü de o devirden kalmadır. O devre kadar tankları tanımlayan gerçek kelime "panzer"dir, Almanyanın silah üretimi komple yasak olduğu için o sırada fabrikalardaki denetimlerde "su tankı" ürettiklerine ikna etmişler ingilizleri. Sonra Tiger'leri basmışlar "alın size tank" diye, o dönemden beri tanka tank deniyo panzeri de eski model tanklara, daha sonra da işte şimdi polisin jandarmanın kullandığı zırhlılara demeye başlıyor dünya.
Sosyal ağlarda paylaş

Rock said:

Belirli süreçleri hızlandırması açısından faydalı ;)

Buna katılıyorum, nükleer santral teknolojisine bilinçsizce bu kadar isyan olmasaydı ya da chernobil gibi uç bir örnek olmasaydı bugün saf sudan enerji üretip doğaya da sadece helyum salıyoduk (suyu ağırlaştırıp ağır suyu -H3O- parçalayarak, ve geriye sadece H2 ve H2O çıkartarak) ne sızıntı kalıyodu ne atık ama işte süreç yeterince hızlanamadığı için hala uranyuma plutonyuma muhtacız.
Sosyal ağlarda paylaş

İşte dedim ya teknolojiyi öğrenmekte sorun yok, sorun malzeme altyapı ve tesis kurmakta :) Ha bi de siyahlı adamları bilmem de ülkece buna girişirsen yeşilli adamlar gelebilir tankla topla ülkene :D

Bu arada zamanında nükleer teknolojiye İran acaip merak sarmıştı, ülkeden %100 burs ve hatta çok para alarak pek çok genç ABD'ye ve Avrupa'ya bu işin eğitimini almaya gittiler çok sağlam bir kuşak yetişti bu konuda. Sonrasında da 2 adet nükleer santral kurulumuna başladılar. Eğer o santraller tamamlansaydı (bugün hala yarım inşaat halinde duruyorlar) bugün İran şimdikinden kat kat güçlüydü hem ekonomik hem de siyasi açıdan. Ama bi şekilde yönetim devriltildi müdahale edildi o santrallerin yapımı durdurtuldu.

Bunun da sebebi dışarıdan yardım almadan kendileri yapmalarıydı santralleri. Bahane de hazır, santral neyse de onu besleyecek zenginleştirme işlemlerini yapacağın tesisi kendin nasıl yaparsın, o zenginleştirilmiş maddeyi yakıt olarak kullanmayıp kendi nükünü üreteceğin ne malum diye geldi müdahale.
Sosyal ağlarda paylaş

birincisi yaptıracaklarsa ruslara yaptırmasınlar, eli yüzü düzgün bir ülkeye yaptırsınlar. sadece tek rus şirketi başvurursa yinelesinler ihaleyi.

ikincisi de özel kurumların yatırımlarına çok geç izin verildi, daha birkaç yıl önce su değirmeninden evinin elektriğini karşılayan adamı dava ediyordu devlet tek'e rakip olmuş diye. daha rahat hale getirmeleri lazım bu işleri. babam ileride çatıya güneş paneli koymak istiyor mesela, biraz daha ucuzlasa güney illerinde hayli talibi olur abd'de yeni yaygınlaşan yeşil evler gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Sam said:

birincisi yaptıracaklarsa ruslara yaptırmasınlar, eli yüzü düzgün bir ülkeye yaptırsınlar. sadece tek rus şirketi başvurursa yinelesinler ihaleyi.

Bu işte önemli, zamanında Ereğlideki(ydi galiba) termik santrali bile sırf ucuz diye polonyaya yaptırmışız biz, o derece ahmağız o konularda. Şimdi zaten dünyanın en kalitesiz kömürünü tüketen o santral üstüne bir de en kötü gaz salınımını yapıyor. O dönemde Polonya'ya termik santral yaptıran başka hiçkimse yok, onu geçtim polonyalılar kendi santrallerini bile başkasına yaptırıyorlar kendilerine güvenmeyip. O derece komedi.
Sosyal ağlarda paylaş

BonePART said:

abicim 50 senedir dunyanin hic bi ulkesinde bi yere karismiyo bu radyasyon
turkiyede neden karissin onu anatamiyoruz

bu cok yanlış olmuş. 50 yıldır dunyada sayısız nukleer kaza/sızma/kirlenme oldu.
bir cernolobil değil yanı.

atıklarla mermi yapıyolar zaten.

bide koca hidrolik enerji üretimini barajlara havzalara abülamakda yanlış. bunun denize dökümü var, medceziri var, dalga'sı var. Bulunduğu cervenın koşullarını değiştirmeyen hidroelektrik santralleride var yanı. Öyle korkuncyatırımlarda değiller, cok daha moduler ve yerel cözümler. Güney sahillerimizde yapılıyor zaten böyle santraller.

bide nedense nükleer enerji üretimi korkunc bir üretitmiş gibi konusuyorsunuz, ama en son baktıuğımda %17 diyorlardı. komik bir rakam bence bu kadar abartınnın yanında.
Sosyal ağlarda paylaş

Rewendor said:

Ha, alakasız dip not, tank sözcüğü de o devirden kalmadır. O devre kadar tankları tanımlayan gerçek kelime "panzer"dir, Almanyanın silah üretimi komple yasak olduğu için o sırada fabrikalardaki denetimlerde "su tankı" ürettiklerine ikna etmişler ingilizleri. Sonra Tiger'leri basmışlar "alın size tank" diye, o dönemden beri tanka tank deniyo panzeri de eski model tanklara, daha sonra da işte şimdi polisin jandarmanın kullandığı zırhlılara demeye başlıyor dünya.

boyle birsey yok ;) http://en.wikipedia.org/wiki/Tank#Etymology
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...