sg-1 Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Nükleer Santral İhalesi Yönetmeliğinin 5’inci ve 10’uncu maddeleri için yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kurul, Danıştay 13’üncü Dairesi tarafından yönetmeliğin 7’nci maddesi için daha önce verilen yürütmenin durdurulması kararını da yerinde buldu. Bu gelişme üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız “Danıştay’ın yönetmelikte yürürlüğü durdurmasına ilişkin gerekçeli kararı gelmedi. Danıştay’ın kararının ardından ihalenin iptal edildiğini söylemek için erken” dedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ( TMMOB ) Başkanı Mehmet Soğancı ise TMMOB’nin “Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesi ile Enerji Satışına İlişkin Kanun Kapsamında Yapılacak Yarışma ve Sözleşmeye İlişkin Usul ve Esaslar ile Teşvikler Hakkında Yönetmelik”in iptali için dava açtığını, Danıştay 13’üncü Dairesinin söz konusu dava çerçevesinde Yönetmeliğin 7’nci maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini ve diğer maddeleri yönünden yürütmenin durdurulması talebinin reddedildiğini hatırlattı ve “Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz ettik, Kurul itirazımızı kabul etti” dedi. http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/12913733.asp Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 ben nükleer santral kurulsun istiyorumda bu karar ne anlamadım yapılmıyor mu neyi durduruyor ihaleyi fln mı iptal etmişler? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 bu tmmobnin ve dahasi emonun kounizm tadindaki nukleer enerjiye hayir politikasi okadar yoruyo ki beni Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 yazının devamı şöyle: Mehmet Soğancı görüşlerini şöyle özetledi: “Danıştay kararıyla yürütmesi durdurulan maddeler, nükleer santral ihalesini geçersiz konuma koymuştur. ‘Yer tahsisi’ başlıklı maddenin ve teklifte sunulan birim satış fiyatına ilişkin esasları belirleyen maddenin yürütmesinin durdurulması ile ihalenin temeli ortadan kalkmıştır. Kurul, Danıştay 13’üncü Dairesinin yönetmeliğin ‘yarışmaya katılacaklarda aranacak şartlar’ başlıklı 7’nci maddesindeki yarışmaya teklif verenlerin nükleer santral işletmeciliği deneyimi olan şirketlerle ‘anlaşma yapılacağına dair niyet mektuplarının bulunması’, süpervizörlük anlaşması yapılmasına yönelik olarak da ‘veya anlaşma yapılacağına dair niyet mektuplarının bulunması’ yönündeki ibarelerin yürütmesini durdurmasını da yerinde bulmuştur. Kurul, tekliflerin usul ve esaslarını belirleyen, yönetmeliğin 10’uncu maddesinin yürütmesinin durdurulmasını da, birim satış fiyatlarına ‘ulusal radyoaktif atık hesabı ve işletmeden çıkarma hesapları katkı paylarını da dahil edilmesinin 5710 sayılı nükleer santral kurulumuna ilişkin yasaya aykırı olduğuna dayandırmıştır.” Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Başka kaynaklar varken tüm dünyanın yavaş yavaş elini çektiği nükleer enerjiye geçme çabalarını çok saçma buluyorum. Kısa vadede güzel bir haber. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Dünyanın diger ülkeleri nukleerden elini çekiyor cunku yeteri kadar nukleer enerjileri mevcut :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 veya bizimki kadar çok tercih hakları yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Wispy Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Hidroelektrik santralleri Nükleer Santrallerden daha çok bozuyor ekosistemleri diye biliyorum. Termiklerden hiç bahsetmiyorum zaten. Rüzgar enerjisi için çok fazla feasible bölge yok diye biliyorum, çanakkale, amasra ve bandırma civarları uygun, geri kalan bölgelerden ne kadar verim alınır meçhul. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Milamber Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 ya kim çekiyor adamlar daha iyisini geliştirmeye çalışıyor. neyse 50 kere tartışıldı tekrardan tartışmaya gerek yok. ben nükleer santral kurulsun istiyorum bunu söylerkende çevreci olduğum için söylüyorum. zamanında 200 sayfa rapor okudum nükleer enerji tam tersine doğayı koruyor. bir iki salak hata oldu diye tüm nükleer enerji kötüdür demek çok cahilce. tehlikeli mi tehlikeli ama önlemini alırsanız istanbul caddelerinde tur atmaktan daha güvenli. ki önleminide alıyor dünya 1-2 kötü örnek dışında başka bir olay duymadım hiç. o atıklar ne olacacak diyenlerede koyarsın bir koruma kabına betonla kaplı bir yere olur biter ha çok mu doldu koy rokete yolla güneşe doğru her türlü çözüm bulunur. :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Rock said: Başka kaynaklar varken tüm dünyanın yavaş yavaş elini çektiği nükleer enerjiye geçme çabalarını çok saçma buluyorum. Kısa vadede güzel bir haber. kim cekiyo abi elini nukleer santrallerden nolur bi sole bilmeden uydurmamak gerekiyo kimsenin bisiyi cektigi yok insanlar sadece cok daha efektif santraller yaptikca eskileri kapiyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Hidroelektrik çevreye vereceği zarar nüklerinkininvereceği zarar yanında hiç birşey. Ayrıca gerekli çalışmalar yapılırsa ondan da en az zarala çıkmanın yolulları var bildiğim kadarıyla. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 bakalim uydurmadna kaynak gostererek nasil curutuyoruz iddalari NUKLEER SANTRAL KIMSE YAPMIYOR Under Construction Country No. of Units Total MW(e) ARGENTINA 1 692 BULGARIA 2 1906 CHINA 16 15220 FINLAND 1 1600 FRANCE 1 1600 INDIA 6 2910 IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF 1 915 JAPAN 2 2191 KOREA, REPUBLIC OF 6 6520 PAKISTAN 1 300 RUSSIAN FEDERATION 9 6894 SLOVAK REPUBLIC 2 810 UKRAINE 2 1900 UNITED STATES OF AMERICA 1 1165 Total: 53 47223 http://www.iaea.org/cgi-bin/db.page.pl/pris.reaucct.htm Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 HEPSI KAPATILIYOR NUKLEERLERIN http://www.iaea.org/cgi-bin/db.page.pl/pris.reasdct.htm NUCLEAR POWER PLANTS INFORMATION Shutdown Reactors by Country Shutdown Country No. of Units Total MW(e) ARMENIA 1 376 BELGIUM 1 10 BULGARIA 4 1632 CANADA 3 478 FRANCE 11 3798 GERMANY 19 5879 ITALY 4 1423 JAPAN 5 1618 KAZAKHSTAN 1 52 LITHUANIA, REPUBLIC OF 1 1185 NETHERLANDS 1 55 RUSSIAN FEDERATION 5 786 SLOVAK REPUBLIC 3 909 SPAIN 2 621 SWEDEN 3 1225 UKRAINE 4 3515 UNITED KINGDOM 26 3324 UNITED STATES OF AMERICA 28 9764 Total: 122 36650 Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
canola Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Rock said: Hidroelektrik çevreye vereceği zarar nüklerinkininvereceği zarar yanında hiç birşey. Ayrıca gerekli çalışmalar yapılırsa ondan da en az zarala çıkmanın yolulları var bildiğim kadarıyla. şu gerçekten hiçbişey bilmemenin tanımı ya. sudan nolacak lan diyo adam resmen Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
BonePART Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 GORDUGUNUZ GIBI YAPILAN TEK SEY ESKILERI KAPATIP YENSINI GELISMISLEIRNI ACMAK AMERIKADA KAPANAN 28 TANE 9500 mW elektrik ureten santralin yerine 1 tane 1100 MW ureten aciliyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Ruzgar Gunes kesinlikle sabit enerji sağlayıcı degiller ve guvenilemezler. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rock Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Peki. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Rock said: Başka kaynaklar varken tüm dünyanın yavaş yavaş elini çektiği nükleer enerjiye geçme çabalarını çok saçma buluyorum. Kısa vadede güzel bir haber. epic fail bir mesaj olmuş bu yaa... Nükleer enerjiden kimsenin elini çektiği yok, yeterli doyumluluğa ulaşan daha fazla reaktör kurmuyor o kadar. Kaldı ki dünya üzerinde nükleer santralle yarışabilecek hiçbir enerji kaynağı yok. Güneş enerjisi son derece yetersiz ve verimsiz kalıyor, eğer o kadar iyiyse dizin çatınıza panelleri siz de apartmanınızı güneş enerjisiyle beslemeyi deneyin bakalım ne kadar elektrik alacaksınız. Rüzgar ve su enerjisi de çok yetersizler aynı şekilde. Tüm ege ve akdenizi komple yıkıp baraj yaparsak, g.doğu ve doğu anadoluyu da komple yıkıp rüzgar gülü yaparsak anca belki karşılar enerji ihtiyacını. Yoksa pek mümkünatı yok. Nükleer enerjiyle boy ölçüşemese de ona yaklaşabilen tek enerji kaynağı termik santraller. Termik santrallerse nükleere göre kat kat fazla çevresel soruna sebep oluyorlar. Hele Türkiye gibi dünyanın en kalitesiz kömürünün çıktığı ülkede (linyit kömürü) iyice beter hale geliyor durum. Hem daha verimsiz hem de daha zararlı bir kaynak kullanmanın da kimseye bir yararı yok haliyle. Kısaca yorum baştan sona yanlış. * * * Nükleer enerjiye karşı isyanın tek sebebi cehalet. İnsanlar nükleer ismi geçen her şeyi atom bombası falan zannediyor. Oysa nükleer santralin en temiz kaynak olduğundan haberi yok çoğunun. Herhangi bir termik santral günümüzde bir nükleer santralden daha çok radyasyon yayıyor. Herhangi bir rüzgar enerjisi tesisi nükleer santralden daha çok CO2 yayıyor vs vs. Ama insanların haberi yok tabii bunlardan, hala ucuz doğa sevgisi zırhıyla ve cehaletle birbirlerine 1950lerden kalma santral çizimlerini yollayıp çernobil diyerek gaza getiriyorlar. Aynı şekilde nükleer santralin patlaması diye bir şey de yok günümüzde. En fazla yapabileceği şey sızıntı ki o bile imkansıza yakın, ve yaparsa anında farkediliyor. Herhangi bir nükleer santrali "çalıştırmak" "kapatmak"tan daha zordur, kendi haline bırakırsanız radyoaktif reaksiyon doğası gereği kapanır. Sizin sürekli besleme yapmanız gerekir çalışır halde tutmak için. Kontrol edilmezse kapanır, patlamaz. Haa, çernobil diyecekler çıkacak, hep çıkıyor bunlardan 1-2 tane. Çernobil'in tarih öncesi bir teknoloji ürünü santral olmasının ve günümüz santralleriyle boy ölçüşmesinin mümkün olmamasının yanısıra "kapasitesinin üzerinde çalıştırıldığı" gibi bir gerçek var ortada, adamlar dayamışlar işte maksimuma, tabii o zamanlar güvenlik de daha manuel durumda. Buna rağmen Chernobil patlamadan önce 26 saat boyunca aralıksız olarak kırmızı alarm durumunda kalan ve kırmızı alarmı kaale alınmayan, bu halde 26 saat aralıksız olarak ve "kapasite üstü" çalıştırılarak" tutulunca anca patlayan bir santral. Ki bu bahsettiğimiz de fi tarihi teknolojisi. Günümüzde zaten alarmlarla beraber güvenlik de otomatik sağlanıyor sistemler devreye giriyor. İnsan faktörü de devre dışı yani. Zaten Chernobilden beri de tüm ülkeler kat kat dikkatli, herhangi bir nükleer santral denetimini sadece bize bırakmazlar merak etmeyin kolay kolay. Bu anti-nükleer cehaleti olmasa şimdiye dek nükleer santral teknolojimiz almış başını gitmişti de şimdiye sadece suyla çalışan ve çevreye gaz olarak sadece helyum salan santrallere geçiş yapmış olacaktık. Özetle sanılanın aksine biraz olsun bakılsa görüleceği üzere - nükleer santral çevre için en temiz kaynaklar arasında - nükleer santral patlamaz - nükleer enerjinin (çok zorlasak termik santral dışında) hiçbir alternatifi yok. Özellikle bu bilgileri örneklerle Taksim'de yanınıza gelip anti-nükleer propogandası yapan bilinçsiz greenpeace gençliğine anlatarak kendilerini kilitlemek çok zevkli tavsiye ederim. Ha, kısmi olarak nükleer karşıtlığını şu açıdan destekliyorum. Sivil toplumun ve halkın her konuda böyle bir duyarlılığı olmalı, bu kesim insanlığın "vicdanı" olarak her büyük adımı izleyip tepki vermeli ve böylece her teknoloji sorgulanmalı. Bu doğru ve güzel bir "kapalı devre" iç kontrol sistemi. Ama işte burada bu vicdan bilinçsizce gereksiz yaygara yapıyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
balon Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Nükleerden dünya çekiliyor mu :D Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 nükleer rulz Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sg-1 Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Konuyu açan Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 kutuplaşma yaratmayın oolum, topiği kitleteceksiniz. he diyin, asdsfs diyin, "haber için teşekkürler" diyin geçin, yönetimin istediği sakin patiler olun. nükleer'i de yasaklı konular listesine aldırmayın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Perfectionist Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Nükleer Santrallerden çıkan radyoaktif atıkların durumu ile son gelişmeler nedir peki? Atıklar ne şekilde oluyor ve nasıl saklanıyor? Bir de önceki sayfada birisi "üstüne beton dökersin ne olcak" demiş, onu gönülden kutluyorum. AIDS olmamak için acı yemeyi de öğütlemesini bekliyorum. Buarada rüzgar, su, yer altı ısı kaynağı, güneş temelli bir sürü enerjiyi kullanabilecek potansiyelimiz varken nükleer enerjiye yönelmek çok mu doğru? Daha önce okuduğum bir araştırmada sadece Karadeniz'deki irili ufaklı derelerin, ırmakların faydalı hale getirilmesiyle tüm Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanabileceğinden ve aynı zamanda yüz binlerce insana iş imkanı sağlanabileceğinden bahsediliyordu. Maliyet olarakta hesaplamaya göre nükleer santralden ucuza geliyordu. Bu işin sadece su temelli boyutuysa rüzgar, güneş ve yer altı ısı kaynaklarındna faydalandığımızda gerçekten fosil yakıtları yakan termik santrallere veya radyoaktif atıklar üreten nükleer santrallere ihtiyacımız var mı? MIT'nin raporuna göre ısı madenciliği teknikleri ile %78 randımanlı enerji elde etmek mümkün diyorlardı. Öyle dev ve yenilenebilir bir kaynaktan faydalanmak varken nükleer santral niye tercih edilsin? Olaya objektif bakıyorum, ama doğanın bize sunduğu birsürü güzel kaynak varken hala fosil yakıtlara, nükleer santrallere yönelmek bana çok saçma geliyor. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Absolut Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Turkiyenin bütün ruzgar potansiyeli 8.000MW gunes desen henuz %20-30 verimlerde yani yatırım yapmak hıyarlık bu aşamada, hidro zaten hepsi yapılıyor, jeotermal büyük kumar ama bulursan temiz enerji, bio ise kapasite az. Bunları göz önüne aldıgında TRnin acil olarak stabil enerji ihtiyacını jeotermal ve hidro dısında hicbiri saglayamaz ve onlar ise zaten kapasiteleri belli. TR için nukleer gerekmektedir. Haaa bundan 25 sene sonra artık enerji sıkıntımız kalmaz gunesti ruzgardı kucuk olcekli olarak evlere girer ve buyuk olcekli verimleri artar o zaman nukleeri kapatır geri donusturulebilir enerjiye bagımlı olursun ama TR için daha çok erken. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rewendor Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Absolut güzel yazmış. Diyorum ya tüm ege-akdenizi yıkıp komple baraj yaparsak g.doğu ve doğuyu komple rüzgar güllerine bezersek arada yıktığımız onlarca şehrin de elektrik kullanımları düşerse anca o zaman ülkeye yetecek elektrik karşılayabiliyoruz rüzgar ve suyla. Güneşe gelince, bir deneyin bakalım sırf kendi evinizin elektriğini güneş paneliyle sağlamayı, lütfen deneyin ve sonucu buraya yazın :) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Perfectionist Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Kasım 11, 2009 Anladım. Benim de merak ettiğim buydu. Pek atıklar konusunda son durum nedir nükleer santraller ile ilgili olarak? Buarada, enerji hatlarımızın bakımsızlığı nedeniyle ve kaçak elektrik kullanımının gayet yüksek seviyede olmasıyla ilgili olarak alınacak önlemler de en az santral yapmak kadar gerekli değil midir? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar