Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

CGI, HTML 5, DHTML/XHTML, Facebook

Bone

Öne çıkan mesajlar

- 10 sene önce CGI'yı duymuştum ama hiç kullanmamıştım. CGI ne işe yarar? PHP/ASP ile CGI'ın işlevleri uygulanabilir mi? CGI'yı son yıllarda görmedim hiç, CGI halen kullanılmakta mıdır?

- HTML 5 çıktı mı yoksa test aşamasında mı? Sitede HTML 5 kullanmak için ek ayar yapmak gerekli midir? Opera/Chrome/Firefox gibi browserlar HTML 5 destekliyor mu?

- DHTML ve XHTML arasındaki fark nedir? Hangisi daha iyidir, pratik kullanımda etkisi hissedilir mi?

- Facebook sistem olarak ne kullanmaktadır? PHP + Ajax mı? Özel Mesaj atılırken açılan pop-up, Mesaj kutusundaki X düğmesine basarak mesajı silmek, sayfanın altındaki çubuk gibi şeyler hep ajaxla mı yapılmış?
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

- 10 sene önce CGI'yı duymuştum ama hiç kullanmamıştım. CGI ne işe yarar? PHP/ASP ile CGI'ın işlevleri uygulanabilir mi? CGI'yı son yıllarda görmedim hiç, CGI halen kullanılmakta mıdır?

evet.
Bone said:

- HTML 5 çıktı mı yoksa test aşamasında mı? Sitede HTML 5 kullanmak için ek ayar yapmak gerekli midir? Opera/Chrome/Firefox gibi browserlar HTML 5 destekliyor mu?

hayır.
Bone said:
- DHTML ve XHTML arasındaki fark nedir? Hangisi daha iyidir, pratik kullanımda etkisi hissedilir mi?

ara sıra hissedilir.
Bone said:
- Facebook sistem olarak ne kullanmaktadır? PHP + Ajax mı? Özel Mesaj atılırken açılan pop-up, Mesaj kutusundaki X düğmesine basarak mesajı silmek, sayfanın altındaki çubuk gibi şeyler hep ajaxla mı yapılmış?

neden olmasın.
Sosyal ağlarda paylaş

cgi bildiğim kadarıyla tek başına bi dil değil başka dilleri üzerinde kullanabildiğin bi yapı. c, perl gibi dillerle dinamik web sayfası oluşturuyosun. şu sıralar kullanımı yaygın değil.

html5 şu anda w3c tarafından (yine yanlış bilmiyorsam) hazırlanıyor tamamen bitmiş değil hala nelerin olup olmaması üzerinde tartışıylıyor ama firefox ve webkit tabanlı browserlar (operada da olabilir bilmiyorum) çeşitli etiketleri destekliyorlar. pratik olarak firefoxu son sürüm olan herkes kullanıyor.

dhtml dinamik html ama bir standart değil yani bazı şirketlerin browserlarının kafalarına göre ekledikleri özelliklerden oluşan süslü html gibi bir şey. xhtml ise bir w3c standartı. htmli belli standartlar içinde yazmanı sağlıyo ki her yerde aynı yorumlansın standart dışı şeyler olmasın. yani ben xhtml kullanayım dur dhtml kullanayım diye bir şey yok. html kullanıyosun ama xhtml valid yazmak insanda bir tatmin duygusu oluşturuyor bence.

facebooktaki şey ajax evet. yani bu genel olarak xhtmlrequestobject veya xhr kullanılarak sayfayı yenilemeden servera sorgu gönderme olayına ajax deniyor. asenkron çünkü response gelene kadar programı bekletmiyor. internette gördüğün yenilemeden yapılan her server side işlem ajax zaten (iframele de yapabilirsin benzer bi şey ama ajax gibi olmaz). kullandığı sistem ajax+php mi dersen orası muamma. php yazıyo ama adamlar çok farklı bi teknoloji kullanıyo olabilirler. ama zaten onun bi önemi yok. bi de facebookta sırf çubuklar falan değil nerdeyse her şey ajaxla geliyo dikkat edersen anchor var her gezdiğin sayfada. (ama atıyorum operada anchor değişimleri historye kaydedilmediğinden veya geri tuşu çalışmadığından kullanılmıyo olabilir mesela)
Sosyal ağlarda paylaş

html 5 standardı 2020'de biter diyorlar.. şu anda taslak ve geliştiriliyor. bazı tarayıcılar da bu taslakları şimdiden destekliyor.

dhtml, adındaki "dynamic"in refere ettiği gibi client-side'da html, javascript, css kullanmaya verilen genel ad. yani html ya da xhtml gibi bir standart değil. neden dynamic? çünkü javascript ile kullanıcı tarafında, çevreye bağlı olarak DOM üzerinde dinamik işler yapılmasından kaynaklı..

xhtml ise html gibi bir standart. başındaki "x", xml'e gönderme yapıyor. temelinde de html'i xml standartlarında kullanmak zaten. misal:
html:

<p>bu bir paragraf

xhtml:

<p>bu bir paragraf</p>

html'de elementleri kapatmak zorunda değilsin ama xhtml'de kapatmak zorundasın. ya da xhtml'de tüm element, attribute ve değerleri küçük harf olmalı vs. vs.. yani xml gibi html yazmak ki temelde daha derli toplu bir yapı sağlıyor. yoksa tarayıcılar html'i de yorumluyor, xhtml'i de..

facebook'un altyapısı öyle 2 şeye bakmaz.. php ile yazılmış facebook ama muhtemelen farklı bir interpreter'ı var. misal yahoo da php kullanıyor sistemlerin bir parçasında ama üzerinde bir sürü değişiklik yapılmış.. adamlar apache'yi bile değiştiriyor kendi yapılarına göre. arkada python, c gibi bir sürü dille, bir sürü farklı servis çalışıyor falan (yahoo'da). böyle devasa, dağıtık sistemlerde genelde görevine göre farklı platformlar kullanılır. front-end tarafında da ajax diye bir sistem yoktur. ajax, javascript'in bir parçasıdır. pek tabii her web sitesi gibi facebok'ta html ve css kullanmakta, yanında gelişmiş her web uygulaması gibi javascript'i çok yoğun kullanmaktadır.
Sosyal ağlarda paylaş

Rdoann said:

Facebook coderlara ve webmasterlara denesinler diye site scriptlerini public etmişlerdi yanlış hatırlamıyorsam.Serverine kurup deneyebiliordun tam bir facebook sistemini.Burdan daha da iyi incelenip anlaşılabilir sanırsam

nerdeymiş ya bu kodlar

Bone said:

sen on sene önce kaç yaşındaydın ya
Sosyal ağlarda paylaş

http://www.google.com.tr/search?q=upload+progress+bar+with+cgi+perl&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a

"modül yüklemetden php ile yapamazsın illaki cgi ile olur.
php ile arıyorsan biraz havanı alırsın "

http://www.r10.net/php/69379-php-upload-progress-bar.html
Sosyal ağlarda paylaş

nasi yapamazssin progress bar yaw?

en ilkel mantigida su sekildedir, atiyorum asp.net kullanirim ben

1- iframe ile yukleme postback ini yaparsin
2- sayfanin geri kalan kismi ile yuklenen ogenin kac kilobaytinin servera indirildigini her 10 ms de bir ajax call yaparak toplam boyutuna oranini bulur ekranda gosterirsin.

bu degilmidir istediginiz?
Sosyal ağlarda paylaş

ajax frameworkleri hakkında sorum olcak.
jQuery'i gördüm, çok methediliyormuş. SQL Query yazarmış gibi kolay kullanılabilen bir library'e sahipmiş.
http://docs.jquery.com/Plugins altında da pluginleri mevcutmuş.
jQuery'i başka library'lerle kullanmak için (Adobe'un Spry'ı da buna dahil sanırım) ince ayar çekmek lazımmış jQuery'e. O halde yüklemiş olduğumuz tüm library'lere ince ayar çekmek lazım birbiriyle uyumlu çalışması için?
Google'ın AJAX library'si varmış, online olarak library erişimi sağlıyormuş.
http://code.google.com/intl/tr-TR/apis/ajax/
Direk bunu kurup tüm libary'lere ulaşmaya çalıştığımızda yine uyumluluk için ayar yapmamız gerekiyor mu?
Yoksa direk jQuery kurup ihtiyacımız doğrultusunda geliştirmek yeterli olur mu?
Sosyal ağlarda paylaş

reyou said:

2- sayfanin geri kalan kismi ile yuklenen ogenin kac kilobaytinin servera indirildigini her 10 ms de bir ajax call yaparak toplam boyutuna oranini bulur ekranda gosterirsin.
bu degilmidir istediginiz?

işte php'de ne kadarının yüklendiğinni takip edemiyorsun dil yapısı müsait değil bu işe. istersen bi dene yapmayı ilk yapan insan olacaksın dünyada.

php+ajax ya da cgi perl ile gideceksin illa ki
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:

ajax frameworkleri hakkında sorum olcak.
jQuery'i gördüm, çok methediliyormuş. SQL Query yazarmış gibi kolay kullanılabilen bir library'e sahipmiş.
http://docs.jquery.com/Plugins altında da pluginleri mevcutmuş.
jQuery'i başka library'lerle kullanmak için (Adobe'un Spry'ı da buna dahil sanırım) ince ayar çekmek lazımmış jQuery'e. O halde yüklemiş olduğumuz tüm library'lere ince ayar çekmek lazım birbiriyle uyumlu çalışması için?
Google'ın AJAX library'si varmış, online olarak library erişimi sağlıyormuş.
http://code.google.com/intl/tr-TR/apis/ajax/
Direk bunu kurup tüm libary'lere ulaşmaya çalıştığımızda yine uyumluluk için ayar yapmamız gerekiyor mu?
Yoksa direk jQuery kurup ihtiyacımız doğrultusunda geliştirmek yeterli olur mu?

sen yapmaya çalıştığın şeye örnek versen insanlar da ona göre şununla şu şekil bununla bu şekil daha rahat olur bu istediğin dese. çünkü bu şekilde çok afaki olmuş yazdıkların. tamamen havada kalmış.
Sosyal ağlarda paylaş

ben yine aci ama gercek birsey soyleyeyim, icimde kalmasin:

bone, sordugun sorulari kendin dahi anlayamadigin icin majntikli cevap vermek mumkun degil. herkes elinden geldigince yardimci oluyor ama, server-side diller nedir, javascript nedir, ajax nedir, bunlarin framework'leri nasil olur, ne ise yararlar once bunlari arastirip ogrenirsen sordugun sorular daha anlamli olur, alacagin tavsiyeler de seni dogru yonlendirir.

su anki haliyle topluca post kasmaktan fazla birsey yapmiyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...