Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

dizilerdeki/filmlerdeki gelecek/geçmiş zamanda yolculuk


zeawee

Öne çıkan mesajlar

naraso said:

geleceğe dönüşteki gibi olsun hep :P


Zamanda yolculuktan anladığım 2 film vardır

biri RETURNER (uyku mahmuruyken adamın gelecekten gelen yeni kızı görmesi ama anlamaması, adamın vurulduğu fotoğrafı görmesi ama ciddiye almaması, gerçekten vurulması gibi) diğeri 12 MONKEYS

Geleceğe Dönüş'ü hiç sevmedim ben itiraf ediyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

zamanda yolculuk saçmalık. hiç olmasın bence çünkü beceremezler illa mantıken bir yerde bir sapma olur. paralel evren ayağını geçsinler. geçmişe gittin babanı öldürdün baban annenle tanışmadı sen hiç olmadın o halde babanı öldürmedin devamını getirin. zamanda yolculuk yaparsan hiç bir etkin olmaması gerekir misal anca geçmişi seyretme olayı olsa o tarz bişi olur. ama ben geçmişe gidip olacakları değiştireyim demek yemez illa bir yerde saçmalar. misal terminator serisi tam bir saçmalık üzerine kuruludur. tüm filmlerde dizide skyneti durdurmaya çalışırlar ama hiç akıl etmezler ulan başarılı olacak olsak zaten bu şey yaşanmaz gelecekten adamlar gelmezdi demek ki başarısız olacaz her halükarda. nitekim 3. filmde adamın komşusu skyneti yapmıştı galiba asdlasdlasd

edit: 12 maymun güzeldi mesela hiç değişim fln olmadı adam o geleceği kendi elleriyle yarattı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

chagy said:

stargate rulaz bence bu konuda.


SG-1'in 1969 ve Moebius isimli bölümleri zaman yolculuğu teması içerir. (Bunun dışında bazı bölümlerde zaman yolculuğundan bahseder, o kadar.) Bu bölümlerde ekibin amacı geçmişle minimum temasta bulunmaktır, Carter Moebius'ta "bir böceğe basıp geleceği değiştirmekten korkuyorum" der. Hatta bölümün finalinde çok alakasız bir şekilde O'Neill'ın balıksız gölünde balık görürüz. Ne yaparlarsa yapsınlar gelecek bir şekilde değişir.
Stargate: Continuum filmi ise başlı başına zaman yolculuğu üzerinedir, ama geçmişe giden iyi adamlarımız değil kötü adamımızdır, amacı geleceği kendi istediği şekle getirmektir. Geleceğin değiştiğinin farkında olan kahramanlarımız bir şekilde geçmişe gidip o kör noktadan geleceği eski haline döndürmeye çalışırlar. Bu içeriğiyle film BTTF 2'ye benzer.


12 maymun'dan bahsedilmiş, evet, 12 maymun bu temayı çok güzel kullanır. Ama geleceğin değiştirilememesi gerçeği kaderci bir anlayıştır ve ben zaman yolculuğu filmlerinde bu yaklaşımı hiç sevmem. O yüzden geleceğin değiştirilemez olduğunu değil, aksine elimizde olduğunu, yaptıklarımızla şekillendirebileceğimizi söyleyen BTTF her zaman daha çok sevdiğim bir film olmuştur.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

lost 5. sezonun baslarindaki ve 12 maymundaki cok mantikli bence. birsey olduysa, zaten olmustur. belki sen gecmise gidip birseyleri degistirdigin icin olmustur (bkz. 12 maymun) ama olmustur.

o yuzden gelecege donus gibi filmlerdeki yaklasim cok mantiksiz (film super, o ayri). ozellikle de gelecegin komple degisip gecmise giden adamin hafizasinin filan ayni kalmasi iyice sacma. grandfather paradox'tan bahsetmiyorum bile.

hele paralel evren olayi iyice sacma. eger gelecegi (gunumuzu) her degistirdiginde paralel evren yaratiliyorsa gecmiste gecirdigin her gun milyonlarca yeni evren yaratirsin demek..
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

bence tek bir tane zaman çizgisi yok. sonsuz sayıda yaşanmış ve yaşanacak dünya var. mesela atıyorum zamanda yolculuk yapıldığında üstünde bulunulan çizgiden bi başkasına geçiliyor ve zaman ordan ilerleme başlıyor. yani zamanda yolculuk yapıldığında o çizgideki dünyada doğmamış bile olabilirsiniz. sonuçta zamanda yolculuk sadece yer değiştirme olayı
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

teorisi bile hala tartışılan bir kavram için "öyle mi olmalıdır/böyle mi olmalıdır" demek pek mümkün değil. film kendi kurallarını mantıklı bir şekilde koyup, bunları gelişigüzel çiğnemiyorsa sorun yok bence. bu temanın bir güzelliği de sabitlenmemiş olduğu için yaratıcı yorumlar getirilebilmesi halen.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

naraso said:

geleceğe dönüşteki gibi olsun hep :P

Azmodai said:

bu konu artik bir "hadi zamanda yolculugu guzel isleyen filmler listesi yapalim" konusu olsun..


Back to the Future diyerek en bariz ornegi ve herkesin favorisini once listeleyeyim.

Cuce said:

groundhog day


+1

ayrıca Quantum Leap vardı.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...