Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

(İstek) Kuzu Çevirme


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
kuzunun içini iyice temizliyeceksin ilk
sakatatlarını alıcaksın
sonra baş gölgesindeki delikten
yani kafası kesildikten sonra boynunda oluşan o delikten sokucaksın arkasından çıkıcak
büyük bi ateşin üstünde pişiriceksin
ateşde köz'ü bol olmalı ama yinede ateş çıkmalı
yani mangal olmadan 3 dk önceki kıvamda olmalı sürekli

üstünede yoğun bi şekilde eritme tereyağ
yada ayçiçek yağı dökülmeli ki iyi kızarsın.
Mesaj tarihi:
Birde üzerine tereyağını fırça yardımıyla devamlı sürüceksin. Pişen yerleri döner keser gibi kesip alacaksın. Öyle hepsini pişiriyim le yaş olur o iş.
Mesaj tarihi:
istanbulda uygun fiyata bu gibi bişiler yapan yer var mı?
anadolu yakası tercihtir,

bir de bunun gibi et vs yapan yer önerileri için özel mesajlarınızı bekliyorum (:
[Kuzu çevirme olur, kuyu kebabı olur, tandır olur, aklınıza ne gelirse]
Mesaj tarihi:
Once alıosun kuzuyu .. kestırıosun temızletıosun.. Sonra bu etın ustune Yogurt ile hazırlanan ozelk bir sos var. Tarifi devlet sırrı veremem :) onu suruyorssunki kurumasın , yanmasın. Sonra yavas yavas pişiriyorsun. Bazıları oncesınde haşlar buyuk kazanlarda hayvanı.. Sonra takar çevirir. Buda bir başka yöntemdir.
Mesaj tarihi:
ateş çıkmayacak lan.
biri yazmıs közü bol ateş diye.
yaptık biliyoz heralde.
köz olcak sırf.
ateş kenarda yanacak sürekli köz devir daim olacak.
3-4 saat çevrilecek.üstüne tereyag falan sürüp durmayın. ayçiçek yagınla bi ovalayın tamam.
agır agır pişecek içide dışıda.
köz alevli olmayacak dışı yanar içi pişmez.
sabır ister.
ona göre.
  • 2 hafta sonra ...
Mesaj tarihi:
fede said:

akan iğrençlikler derken
temizliyosun abi için şişe geçirmeden önce. yünüyle birlikte filan atmıyosun yani slkf


Ben yağından bahsediyordum abi xD

İğreniyorum da azıcık.
Mesaj tarihi:
Dartanian said:

http://www.bacanakkuzucevirme.com/nasil.html




kuzu çevirme nasıl hazırlanır?

Kuzu Çevirme yaklaşık 130 cm genişliğinde ve 80 cm derinliğinde, 150 cm yükseklikteki ocaklarda pişirilir. Kuzunun takılacağı sırık yaklaşık 2,5 metredir. Kuzu, sırığa takılarak çevrildiği için bu kebabın diğer adı Sırık Kebabı’dır.

Çevirme küçükbaş hayvanlardan yapılır. Kuzu, koyun, keçi, seyis gibi hayvanlar kebap için kullanılabilir.

Kebap yapılacak kuzu kesildikten sonra yüzülürken dikkatli olmak gerekir, deri altına kesinlikle bıçak kaçırılmamalıdır. Özellikle döş ve sırt bölümünde açılabilecek yırtıklar kebabın tam kıvamında pişmesine engeller.

Kuzunun iç organlarının çıkartılabilmesi için karın bölgesi yaklaşık bir karış uzunluğunda yırtılır, iç organlar çıkartılır, hayvanın içindeki kan temizlenir ve sırığın ince tarafı boyundan çıkacak şekilde sırığa geçirilir. Kuzunun öne doğru uzanan arka bacaklar geriye doğru döndürülür ve bağlanır, boynu da sırığa bağlanır. Bu işlem kuzunun sırıkta hareket etmesini önlemek için yapılır. Ön bacaklar eklem yerlerinden kesilir ve göğüs kısmında açılan deliklere yerleştirilir, buna sokma adı verilir. Karındaki açık olan yerden hayvanın içine tuz, (isteğe bağlı olarak; biber, domates, soğan vb. sebzeler) konulur. Karındaki açık olan yer, ucu inceltilmiş sığlık diye adlandırılan ağaçla dikildikten sonra pişirilmek üzere önceden yakılarak hazır hale gelmiş olan ocağa konur. (ateşin kesinlikle ortada değil, ocağın köşelerinde yanmasına ve ağacın çam odunu olmasına dikkat edilmelidir.)

Pişme süresince akan yağ, alta yerleştirilen bir tepside biriktirilir. Kebap ocağa koyulduktan sonra terlemeye başlayana kadar ateş ağır tutulur, daha sonra ateş güçlendirilir. Ateş hemen güçlendirilirse kebabın dışı pişer içi çiğ kalır. Kıvamında bir çevirme yapabilmek için ağır ateşle başlamak ve çok yavaş çevirmek gerekir. Çevirme işlemi orta boy bir kuzu için 4 saattir.

Etin pişip pişmediğinin anlayabilmek için kürekler içe doğru açılıp kapatılarak kontrol edilir. Ayrıca but kısmına bıçak sokularak akan sıvı incelenir eğer sıvıda kan rengi varsa kebap pişmemiştir, kürekler gevşemiş ve butlardan kan renginde sıvı gelmiyorsa kebap pişmiş demektir.

Kebap piştikten sonra kuzunun karnından sırtına kadar bıçakla yırtılır. Buradan dışa akan ve tuz suyu bir kaba alınır. Çevirme işlemi devam ettirilir ve bu su kol ve but bölgesine yavaşça dökülür. Bu işlemden sonra kebap ocaktan alınır ve servise hazır hale gelir. Ayrıca önceden alta yerleştirdiğimiz tepside biriken serit diye adlandırdığımız yağ küçük bir kaba alınıp içerisine soğan ilave ederek kaynatıldığında, eşsiz bir lezzet ortaya çıkar.
Mesaj tarihi:
Efrasiyab said:

Kuzu Çevirme müthiştir. Etin asıl halidir. Fındıkzadede var İstanbulda, Kuzu çevirme satıyor. Hayatımda orda yediğim kadar güzel et yemedim ben:D


Tavacı recep ustaya uğramalısın dayı
  • 1 yıl sonra ...
×
×
  • Yeni Oluştur...