Mortis Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Öncelikle, bu topic bilgilendirme topiği değil, fikir almak için açılmış bir topicdir =) eğitim veya başka bir yere taşıyın gerekiosa. Şimdi bu çarşamba Japon arabaları ile ilgili sunumumuz var(Japonyadayım bilmeyenler için). Benim konum da özellikle çevre sorunu. Hybrid arabalar , eco-carlar vs. Fakat bunlardan bahsetmeden önce de Japonya'da günlük yaşamdaki insanların çevreyi korumak için neler yaptığından bahsedicem kısaca. Bunu yaparken de kendi ülkemle karşılaştırmam gerekiyor. Ben burda gördüğüm ve türkiyede yok die düşündüğüm şeyleri yazıcam şimdi, siz de onaylayın veya hayır var diin ki , sunumda gidip yanlış bilgi vermiyim die açtım bu topiği =) 1) Japonya'da, her yerde, sokakta, odalarda, istasyonlarda minimum 4 maximum 7 türlü çöp kutusu var. Kağıt, pet şişe, cam şişe, plastik şişe, karton şişe vs. Recycle a çok önem veriolar, Böle bi olay var mı türkiyede, Ben büyük o yeşil ve beyaz çöp kutularını biliomr cam şişe plastik şişe vs attığımız onların dışında var mı böle bi olay. 2) Klimaların üstünde genellikle , yazın 28 in altında, kışında 20 nin üstünde kullanmayın die uyarı yazıları var. Bazı insanlar sallamasa da çoğu insan dikkat ediyor özellikle toplu yerlerde. klimayı çok aşırı soğutacak şekilde kullanmiolar. Böle bi olay yok die biliorum türkiyede yani haberdar mısınız böle bi limitin çevreye yararlı olduğundan? 3) Burda herkes alışverişe giderken, yanında eko bag dedikleri , poşetlerden götürüolar kendilerine ait. Aldıkları eşyaları da ona koyduruolar bi daha extra plastik poşet harcamamak için. Röportaj yaptığım 10 tane öğrencinin de çantasında vardı hepsi kızdı ama olsun. Erkekler sanmiorum ki taşiodur =) Böle bi eko bag alışkanlığı var mı türkiyede, ben görmedim hiç de ama alışverişe giden bi insan değilim pek. 4)Türkiyede hybrid araba var mı veya çevre dostu araba eko car dedikleri, Toyota Prius olsun vs bu tarz araba kullanan insan var mı ben arabalardan pek anlamadıım için görmüş olsam bile farketmemişmdir. Benim bildğim herkes ucuz die diesel kullanio =) Bu 4 madde ile ilgilibildiklerinizi yazarsanız sevinirim etrafta gözlemlediklerinizden.
ginaly Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Dediklerinin hepsi var, eko bag dahil. ama kullanan yok sdf
Mortis Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 olay o zaten kullanılıo mu . tabi ki vardır. =) hybrid araba kullanan var mı. Eko bag kullanan var mı =) hani klima olayını geç onu bilemessin herkes evinde takılıo da =)
kermit Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 işte onu diyo uygulayan varmı diyo Türkiyede hibrid araba hiç görmedim eko bag kullanmayı geç millet alışveriş merkezine gidince fazladan fazladan poşet çalıyo lan. klima olayıda antalyada 28 in altına baya bi inmek zorunda kalıyosun.
Saeros Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 tamam işte kullanan var mı diye sormuş
ginaly Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 adam kullanan var mı diye sormuş, yok işte.
Nakamura Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 hybrid araba gördüm. eco bag kullanan pek görmedim. binde bir desem yanlış olmaz. bide o dediğin dönüşümlü kutuların oranı da 4 mahalleye 1 tane düşüyo. Az olduğu için mi kullanılmıyo yoksa kullanılmadığı için mi az koyuyolar bilemem. Ben şahsen ayırmıyorum kağıt/plastik/cam diye. Çöpçüler ayırsaydı düşünürdüm heralde ayırmayı.. ha bide; klima kullanmıyorum ben. Kullananlar da kışın ortamı yakmak, yazın da dondurmak için en uç noktalarda çalıştırıyolar böyle.. Yazın öyle mekanlardan dışarı çıktığımda yüzümü alevle yıkıyomuş gibi oluyorum.
Bella Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 migrosta fazladan poşet alan insanlardan geçilmiyor. ama yanında kendı şu ipli böyle manav şeysinden getiren çok gördüm ben.tanımlamam da harika oldu sdkfl klima ayarlarına dikkat edildiğini sanmıyorum. pil için de gördüm pet şişenın falan haricinde çöp kutusu.hatırlayamadım başka.
kermit Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 yokmu bi delikanlı ya "BEN HYBRİD ADABA KULLANDIM yada KULLANIYORUM" diyecek adam soru sormuş beyler.
Deacon Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Bırak geri dönüşüm kutusunu, çöpü bile bulamıyorum ben bazı yerlerde. Bazen yere atanlara hak veriyorum allah belasını versin böyle belediyenin diye. Geri dönüşüm kutuları da zaten aşırı yetersiz. Pilleri atıcam, koskoca antalyada bildiğim tek pil kutusu mezun olduğum lisede, başka hiçbir yerde görmedim. Eco bag hiç görmedim, görsem kendi adıma kullanırdım mesela, haberim bile yok. Hybrid car türkiyede var mı bilmiorm görmedim henüz.
deadwoll Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Türkiye'de hepsi var evet, ama kullanan olmamasından ziyade tabana yayılamadı yıllardır. O yeşil beyaz geri dönüşüm kutuları mesela belli semtlerde oluyor. Türkiye'de ayrıştırma genellikle hurdacılar, kağıt toplayıcıları ve çöpleri karıştıran bilimum insan tarafından yapılıyor. Büyük ihtimalle Japonya'daki kadar olmasa da iyi ayrıştırılıyordur çöplerimiz. Klima konusunda birşey diyemeyeceğim biz dikkat ediyoruz, kamuda da dikkat ediliyor gördüğüm kadarıyla. (İMKB'de her klimanın üzerinde limit sıcaklar yazar mesela ve bu sıcaklıklara otomatik ayarlanıyor klima, üniversitelerde vs. de böyle) Hybrid araba kullanan görmedim daha Türkiye'de hatta tersine yaşlı çevreyi kirleten arabalar kullanmaya yatkın bir toplumuz. Poşetlere, ıvır zıvıra da hiç önem vermiyoruz, bu da bence eğitilmemekten kaynaklanıyor. İlk ve ortaöğretimdeki çevre derslerinde genellikle lak lak yapıldığından ya da dersler boş geçtiğinden bu gibi konularda odun olarak yetişiyor insanlar hala.
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 yok turkiyede boyle seyler varsada cok sinirli burda japionyadan bahsediyoruz kendine yeni ev yapicaksan belediye gelip senin projenin golgesini olcuyor ve arkandaki binanin gunde belli bir saatten fazla gun isigi almasini engelliyorsa yapima izin vermiyor bride ben ekliyim cevre listesine diyelim ps2 niz vardi bozuldu yenisini alicaksinzi eskiyi oyle gidip cope atamiyorsunuz sonye teslim edilicek ve ustu ucret vericeksinizki sokulup kullanilri parcalari alinicak ise yaramiyanlar cevreye zararsiz sekilde imha edilicek o yuzden atiyorum yeni plazma alan biri eskisini kapinin onune birakip "istiyen alabilir" diye etiket koyuyor cope atamadigi icin adamalrin zaten fazla dogal kaynagi yok o yuzden bizim gibi sacmiyor geri donusume cok onem veriyorlar yuakrdaki yazanada ekliyim geri donusumu sokakta cop karistiranalrin yaptigi bir ulkeyiz lol, bizim belediye bir onceki donem bu elinde boya fircasi sapiyla cop karistiran adamlara geri donusumcu plakasi vermisti, islerine yariyani alip copun butun cierigi saciyorlardi les gibi oluyordu sokaklar poset konusunda az bucuk gelisme var en azindan migrosun son olayi umut verici yeni posetleri 90 gundemi ne un ufak olup dagiliyor cevre dostu, balkondaki cope koymsutum cok gec doldu atiyim dedim elimde parcalandi poset guzel bisi ama pahalli diye vazgecerler kesin yakinda heh
SeaGle Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Klima olayı mümkün değil bence, görmedim, zaten yapmaz kimse. eco bag tarzı şeyler deneniyor, özdilekte falan var mesela ama satın alman lazım tabi önce o yüzden kimse bedava plastik poşet varken sallamıyor. Bedava versen de kullanmaz kimse onu her seferinde yanında taşımaz. Hibrit araba, kullanımda zannetmiyorum ama toyota piyasaya bi modelini sürdü Türkiyede diye biliyorum. Geri dönüşüm hedesi ise; 1 çöp bulursan sevin valla genelde. Bazı noktalarda cam, kağıt, plsatik gibi ayrılmış büyük konteynerler var ama, çok çok nadir. Okullarda proje olarak şey başlatıldı yanlız, öğretmenler odasına falan, idare katına, ve her koridora kağıt atık kutukları konuldu. Da kullanmıyoruz ne yazık ki.
kermit Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 bi ara şey oluyodu apartmanlara poşetler dağıtılmıştı kapıcı her gün kapının önüne bırakıyodu poşeti sen plastikleri ayırıp ona koyuyodun oda yalan oldu son 1 aydır hiç dikkat edilmiyo bizim kapıcı getirip koymuyo bile poşet.
Mortis Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 valla çok saolun cevaplarınız için, tahmin ettiğim gibiymiş =) yani çok da kötülemicem tabi ki türkiyeyi de , hani böle böle türkiyede de yapımlaya çalışılsa da gerekilen önem verilmio diecem herhalde =)
Laurelin Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 idarecilerden tesvik var ancak vatandas gerekli onemi kavriyamamis, turkiyenin cok fazla siyasi ve diplomatik sorunu var cevre filan cok ikinci planda kaliyor o yuzden de http://www.superpoligon.com/img/news/cevreci_basbakan.jpg basbakanimiz cevrecinin daniskasi diyede ekliyebilirsin bak resimide goster sever japonlar dsafasdfafasdf
Aket-Atum Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 hybrid arabalar elektrikle çalışıyor değil mi? neyse kaçak hat var zaten
Baluu Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Mesaj tarihi: Ağustos 30, 2009 Bahsettiğin ayırma çöp kutusu sistemi, Ankara, İzmir, İstanbul gibi 3 büyük şehirde toplasan 15 semt de 2şerden 30 tane ya vardır ya yoktur. Ankara'da en düzenli kullanıldığı semt, Kızılay, oradaki tüm restoranlar, şişelerden tenekelere kadar çok güzel değerlenmesini sağlıyorlar, ancak bu bölgeyle sınırlı. Türkiye'de 60'ın üzerinde şehir var. Çöpümüzün yuzde 1'i anca geri dönüşüme gidiyordur. Bu konuda vur çal parçala ülkemizi, hiç de öyle hafif kelimeler kullanma, biz söyleyince bir anlam ifade etmiyor, ama japonya bu konuda sağda solda ülkemizi kullanırsa belki birisi bir adım atar. Bir de partileri ve dağıttıkları milyonlarca broşürü ekleyebilirsin, çok güzel çevrenin içine bizzat kendileri ediyorlar, israf olayını da abartıyorlar.
Öne çıkan mesajlar