Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

MMORPG'nin Tırmanışı


Qui

Öne çıkan mesajlar

www.mmorpg.com'a göz atıyordum, yeni çıkacak oyunlara takıldı gözüm. Adı bir kere bile duyulmamış 10larca oyun yapımcısı, saçma sapan isimli bir tomar oyun..

Bir türlü anlam veremiyorum bu cesarete. Cesaret dedim çünkü mmorpg işine girmek için ciddi yatırımlar yapmak zorundasınız ve geri döneceğine garanti yok! Evet kabul ediyorum bir kere sattıktan sonra devamlı bir kazanma süreci içersindesiniz ama her gün çıkan mmorpg'ler ile oyuncular devamlı bir bölünme halindeler.

O kadar büyük bir hızla oyunlar çıkıyorki, bunların betasını oynayıp bir başka oyuna geçen bir kesim türedi. Bunu paticik'te de görebiliyoruz zaten.

Ne olacak bu çılgınlığın sonu? Oyun sayısı artıyor ama oyuncu sayısı aynı çılgınlıkla artmıyor. Mükemmel bir oyun çıkarsanız bile, oyuncuların "hadi şunuda denesek" politikasından dolayı payınıza düşen oyuncu sayısı bir süre sonra düşüşe geçiyor.

GuildWars oynamayı düşünmüyorum ama nasıl bir başarı grafiği çizeceğini merakla beklemekteyim. Oyunu almak parayla, oynamak bedava olacağı için bu yaklaşımın başarısı bizi çok yakından ilgilendiriyor. Zira başarılı olursa, bu tür oyunların sayısı artacak, paramız cebimizde kalacak :))

Acaba 20 yıl sonra, single player oyunlar müzeye kalkar mı? :)[signature][hline]@ui
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
ek$i | DevianArt | Eve-Online | K.O.C.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Online oyunlar çok pahalıdır, o aptal saçma oyunlar en fazla 1 yıl orda kalacak, sürekli oyuncuyu bağlamak için bir kere daha önce yapılmamış birşey yapıcaksın. Hani Everquest, DAOC, Shadowbane türü birşey çıkartırsan boşuna artık gına geldi insanlara aynı geyik.

Başarılı olacak oyunlar ise:

* SWG ( fanları var. Gelecekte geçiyor )
* Eve-Online ( Uzay gemisi konsepti ile yapıldı )
* Matrix online ( fanları var ve günümüz dünyası ve vice city tarzı yaşayan bir şehir konsepti ile yapıldı )
* World Of Warcraft ( fanları var ve masal dünyası gibi renkli ve tatlı grafikleri var. )
* Sims Online ( Normal hayatta yaptıklarımızın sanal versiyonu, burda çok oynayan olmasada özellikle kadınların çok oynadığı bir görüntülü chat )

Yani anlatmak istediğim çıkacak oyunların mutlaka diğerinden bir oynanış farkı ve konsept farkı olmalı yoksa batar gidersiniz.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

"Başlık mersine giderken, yazarlar nasıl tersine gider" probleminin rezil bir örneğini görüyoruz!

Single'ların kalkabileceğini düşünüyorum çünkü kanımca 10 yıl sonra internete bağlanmak şeklinde bir kavram kalmayacak! Internet, bilgisayarın değişmez bir parçası olacağından single player oyunlar bir şekilde bundan nasibine alacaktır.[signature][hline]@ui
ICQ UIN: 1957744 MSN Messenger: [email protected]
ek$i | DevianArt | Eve-Online | K.O.C.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Qui, 06 Haziran 2004 15:21 tarihinde demiş ki:
Single'ların kalkabileceğini düşünüyorum çünkü kanımca 10 yıl sonra internete bağlanmak şeklinde bir kavram kalmayacak! Internet, bilgisayarın değişmez bir parçası olacağından single player oyunlar bir şekilde bundan nasibine alacaktır.


single oyunlar kalkmaz. 5 senedir kesintisiz online oyun oynuyorum. hiç bir online oyun bana starcraft'ın, hom&m'in (çok çok eskilere dönersek boulder dash'in :)) verdiği zevki vermiyor. aslında online oyunlarda büyük bir zevk alma sözkonusu değil. online oyunların tek sürükleyici olma sebebi aşırı hırs: en güçlü olma hırsı, en çok parayı kasaya çakma hırsı, en bulunmayanları bulundurma hırsı vs. vs. sims'in durumu özel, onun da başka bağlama sebepleri var, ama kesinlikle iyi bir single player oyunun verdiği zevk gibi bir sebep değil.

internete bağlanma kavramı zaten şu an birçok ülkede kalkmış durumda. dünya çoktan interneti bilgisayarın ayrılmaz bir parçası yaptı bile. türkiye'de de kablo ve adsl'in ulaştığı birçok yerde de kalmaya yüz tutmuş diyebiliriz.[signature][hline]Her hakkı mahfuzdur. ©2004
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Qui, 06 Haziran 2004 12:10 tarihinde demiş ki:
Acaba 20 yıl sonra, single player oyunlar müzeye kalkar mı? :)


20 yıl sonra kim öle kim kala..
ama sanmıyorum.
mmorpg oyunlarının düşünce tarzı değişmediği sürece, singleplayer oyunlar rafa kalkmaz..

bir fallout, bir baldur's gate, bir icewind dale oyunlarında aldığım hazzı, lineage II'de, uo'da, ao'da alamadım.[signature][hline]XaGoN, 14 Şubat 2003 17:35 tarihinde demiş ki:
Hala GeoCities yasiyor ona hayret ediyorum
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

single oyunlar 10 yıl sonraya filan kalkmaz ama daha ötesini görebilmek için 10 yıl sonraki trendi yaşamak gerek önce..

sufi'nin dediğini genişleteyim şu şekilde:

multi oyunlar sadece kazanmak üzerine kurulu. bir insanın öbürünü yenmesi ana motivasyon. bu durumda her insan kazanamayacağı için birileri kaybedecek. "bugün ben kazanayım yarın sen" gibi bir durum da olmadığından birileri sürekli yenilecek. elbette ki sürekli yenilmek hiç kimsenin hoşuna gitmez, bu nedenle bilgisayara karşı oynayabilmek, onu herkesin yenebileceğinden emin olmak için de zorluk seviyeleri var. maalesef mmorpg'ler de yukarıda arkadaşların yazdığı gibi öyle yaşayan dünya kıvamında yerler değiller, eğer kurallarla pvp sınırlandırılmamışsa ya da kaldırılmamışsa birilerinin diğerini ezmesi şeklinde geçiyor oyun sürekli. sürekli hırs, daha güçlü daha ölümcül olmaktan ibaret. online fps'lerde de durum böyledir, çoğu kişi oynar biraz sonra göremezsiniz bir daha..

single player'ın kalkmayacağının bir diğer nedeni de işlem gücü ile gittikçe gelişen yapay zeka. geçen gün syndicate'i yükledim de (93 bullfrog yapımı bir oyun peter molyneux şaheserlerinden) vaktinde yapay zekası bana zorlu gelen oyunu şimdi gözümü kırpmadan tokatlayabiliyorum. unreal tournament botları çoğu insanı aratmıyor takım arkadaşlığı ya da rakiplik konusunda. half-life 2'de de muhtemelen yine hayrete düşürecek bir yapay zekaya tanık olacağız..

foxx'un dediği gibi insana karşı oynamak bambaşka birşey ama sürekli keyifli değil, insan en efektif çözüme doğrudan gidiyor, onunla oynamak bilgisayarla oynamanın da keyfini veremiyor. insanlara karşı bir max payne oynamazsınız mesela dünyanın anasını ağlatan battal gazi modunda..

bir de multi oyunlar vakit ve ustalaşma gerektiriyor, öyle okuldan işten gelip başında rahatlayabileceğiniz oyunlar değiller. adeta bir iş gibi yapmanız gerekiyor hatta..

single player görünür gelecekte kalkmayacak ve muhtemelen multiden daha yaygın olarak kalmaya devam edecek..[signature][hline]Where life had no value, death sometimes had its price. That is why the bounty killers appeared.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

yıllar geçtikçe internetin gelişmesiyle bi dolu insan mmorpg oynamaya başlicaktır. ztn temennimiz de bu. mmo oyuncu sayısı artsın her oyunu oynayan adam olsun ki bütün mmo ları tek tek denemek isteyelim oyundan oyuna atlialım. diceksiniz bunu ztn yapıoruz çünkü biri sıçınca başkasına geçioruz. ama bnm kastettiğim oyuncunun içine bütün mmo ları deneme isteğinin geleceği şekilde mmorpg dünyasının gelişmesi

inşallah yakın zamanda olur (biliorum çok hayalperestim)[signature][hline]a.k.a "bay bomba"
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
  • Yeni Oluştur...