Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Marmara Üniversitesi Bölünüyor

Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
doktora kısmı aynı türkiye'de de.
yard.doç. olmak içinse belli kriterler var.
makale sayısı, hakemlik sayısı, citation sayısı, konferans sayısı falan.
ama marmara nın koşulları bile öyle düşük ki, birçok doktora yapan, tez aşamasındaki arkadaşım o koşulları sağlamış durumda.

citation değil de derginin index i önemliydi sanırım sallamiyim
Mesaj tarihi:
GEd said:

Burda (el alamanya) doktor olabilmen için seni bir komisyon sözlüye alıyor birde en son aşamada ,bütün çalışmalar yazımlar bittikten sonra.

sorun bizdeki komisyonda işte. sen hayatını matematiğe adamış adama üniversite 1 matematik dersinin en kolay sorusunu sormazsın, makalelerini falan incelersin ne bileyim yahu. bunu soracak kadar tırt adamlar kayırma da yapar diyesim geliyor ki kesin yapıyorlardır zaten. yoksa nasıl dolacak üniversiteler bu kadar mal adamla.
Mesaj tarihi:
GEd said:

fizban said:

onun sebebi de mühendislik, aslında mühendislik olmadığı içni diyor işte.

evet

iyide gerek yok o zaman abi bu kadar muhendise
yildiz her sene 250 tane elektirk muhendisi mezun ediyo
lazim deil abi bu kadar elektirk muhendisi
sonra millet makine okuyup bankaci felan oluyo
Mesaj tarihi:
Bence bölmek yerine toptan kapatsınlar okulu.
Ayrıca nasıl bölüceklerçok merak ediyorum. Kampüsün ortasından duvar mı çekicekler?. Mesela iibf'si 3 kampüste faaliyet gösteriyor. zaten kendi içinde bölünmüş :). Zor iş yani.

Edit: Ntvmsnbc'deki habere göre üniversite senatosu istemiş.
http://www.ntvmsnbc.com/id/24970793/
Mesaj tarihi:
fizban said:

doktora kısmı aynı türkiye'de de.
yard.doç. olmak içinse belli kriterler var.
makale sayısı, hakemlik sayısı, citation sayısı, konferans sayısı falan.
ama marmara nın koşulları bile öyle düşük ki, birçok doktora yapan, tez aşamasındaki arkadaşım o koşulları sağlamış durumda.

citation değil de derginin index i önemliydi sanırım sallamiyim

dergi indexi, citation'a katsayi oluyor sanirim.

ben buradan (hollanda) bahsedeyim, burada konferansa katilmak kimseye puan muan kazandirmaz, kiciyla gulerler konferansi puan diye yazmak isteyen adama. keza hakemlik de ayni. bunlar akademisyen olmanin gereklilikleri, bonus olarak yazmak sacma.

bizim fakultenin (isletme) kriteri su sekilde. bir yayin listesi var. p-star (p*), p, s bizdeki siralama. p-star en yuksek seviye. dunyadaki bu konuda en kallavi yaklasik 25 yayin p-star sayiliyor. bu multi-disiplin bir liste oldugu icin genelde bunlarin 5-6 tanesi calistiginiz konu uzerine olur. bu yayinlarda yilda ortalama 50-60 makale yayinlanir, toplamda da 1500 civari makale yapar. ortalama bir akademisyen 5 yilda 2 p-star yayinlamalidir. hadi birden cok yazarin oldugu makaleleri de katarak 1 diyelim. 5 yilda 7500 makale yayinlanacagini sayarsak yayin baglaminda dunyadaki ilk 7500 kisi icinde olmak demek.

bu bir akademisyeni "siradan" kilan kriter. e siradan olmayan adamlar da var. hatta bazilari 5 yilda 8-9 p-star yayinladiklari icin bu 7500 kisi aslinda 2500 kisiye filan tekabul eder.

yani en genis genis hesaplanmis haliyle genel alaninizda (yonetim bilimleri) dunyadaki ilk 2500'e, departmaninizdaki (misal stratejik yonetim) de yaklasik 500'e giriyorsaniz "siradan" bir akademisyensiniz..
Mesaj tarihi:
Ben geldim üniversiteyi bölüyorlar, 2 gün sonra da benim olduğum bölümünü toptan kapatırlar. İstemiyoruz deseniz giderdim be bu kadar uğraşa gerek yok :(
Mesaj tarihi:
konuya yorum yazmamisim =)

simdi bu kriterle bakarsan turkiyedeki neredeyse her okul dokulme seviyesinde.. o yuzden abuk subuk seyleri puan sayiyorlar. adam gibi bir makale yayinlamadan profesor olan adam sayisi cok fazla. sadece bazi ozel okullar buna dikkat ediyor.

marmara ise bu konuda dunya standartlarinda kotu,turkiye standartlarinda orta karar bir okul. daginik kampusunun bir etkisi olabilir. kaciniz biliyor bilmem ama marmaranin istanbulda 14-15 kampusu var. bence ya hepsi bir araya toplanmali, ya da gercekten bolunmeli.
Mesaj tarihi:
Marmara rektörünün bu konuda bir açıklaması vardı. Ben bir gün içerisinde kendi üniversitemin her birimini gezmek görmek teftiş etmek isterim ama helikopter kullansam bile bu mümkün değil diye. Sadece bu ufak ayrıntı bile üniversitenin buyuklugunu gosteriyor.

Bu konuda Ayhan Aktar'ın Taraf gazetesinde yayımlanmış bir yazısı vardı. Buyrun bakınız.
http://www.taraf.com.tr/makale/5354.htm
Mesaj tarihi:
adamlar bence de haklı. sadece marmara değil, bir çok üniversiteyi bölsek, ya da kendi içinde daha etkin bir yönetim biçimi oluştursak daha güzel olur her şey. zira şehir içinde dağılmış onlarca kampüsün yönetimi zordur hakkaten. yerinde yapayım desen yetemezsin, kağıt üstünde desen bürokraside boğulursun.
Mesaj tarihi:
bence bölünmesin, eyalet olsun, vali atansın.

ne mutlu marmaralıyım diyene yazısı da silinsin, marmaralı olmayıp da marmara üniversitesinde okuyan varsa alınabilir, hatta dağa felan çıkabilir.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

doçentlik sınavı var onla beraber tabi makale kriteri var ama o kriter nasıl bilmiyorum. ama az sayıda ve çok referanslı makale ile çok sayıda ama az referanslı makale bir tutuluyor onu biliyorum heh.

en az 1 kitap 5 yayınlanmış makale gerekli
Mesaj tarihi:
Mum_Chamber said:

marmara ise bu konuda dunya standartlarinda kotu,turkiye standartlarinda orta karar bir okul. daginik kampusunun bir etkisi olabilir. kaciniz biliyor bilmem ama marmaranin istanbulda 14-15 kampusu var. bence ya hepsi bir araya toplanmali, ya da gercekten bolunmeli.

bu nasıl bir önyargıdır.

diğer bölümlerini bilemiyeceğim ama türkiyenin en iyi hukuk fakültesine sahip hatta avrupa çok saygın bir noktada
Mesaj tarihi:
yurtdışında durum nasıl, önde gelen üniversitelerin nufusları kaç? tek rektör mü var, yönetim sistemi nasıl? bilen var mı?
internetim aşırı yavaş olduğundan araştıramıyorum şu an. bunları da topiğe yazsak, farklı bir yaklaşım getirebiliriz belki.

edit: bir de şu "en iyi şurası" listelemesi nasıl yapılıyor, türkiye de üniversiteleri karşılaştırabileceğimiz bir kriter yok mu acep merak ediyorum. gidip webometrics e göre falan karşılaştırılıyor bazen, saçmalık.
Mesaj tarihi:
Mighty_THoR said:

Ardeth said:

doçentlik sınavı var onla beraber tabi makale kriteri var ama o kriter nasıl bilmiyorum. ama az sayıda ve çok referanslı makale ile çok sayıda ama az referanslı makale bir tutuluyor onu biliyorum heh.

ozaman doktora tezini de kitaptan sayıyorlar çünkü kitabı olmayan hocalar biliyorum
Mesaj tarihi:
var var.. kitabı olmayan tonla adam var ki halk arasında "kitapsızlar!" olarak anılan bir gruba dahil ediliyorlar.

genel konuşalım, okullarımız tırt, hocaların bi kısmı tırt, okulların olanakları da tırt.marmara'nın ayrılması ile lokal olarak uzmanlaşmış üniversiteler, daha geniş şartlar ile yeni nesil bir üniversitecilik anlayışına evrileceklerse durmasınlar..

ancak benim korkum sadece ayrı kampüslerin farklı adlandırılıması ve yanlarına bir tek idari bina eklenmesi sonucu işlerin eski tas eski hamam devam etmesidir.

bugün hangi üniversitemize bakarsanız çok eksik yanları, kapatılması gereken çok büyük açıkları var. umarım bu ayrılmalar bir tek kontenjan arttırmak, lobicilik yapmak, adam kayırmak, tanıdık yerleştirmek gibi siyasi olaylara kaynaklık edicek merkez olarak kullanılmaz..
Mesaj tarihi:
devlet parasal destek vermedikten sonra o üniversitenin bazı bölümlerinin iyileşmesi zor. biz böldük gerisi sizin derler bence onlar en fazla o durumda da çok bir şey fark etmez gibi geliyor. itü, odtü gibi üniversiteler artık kendi yağında kavrulacak kadar çok şey üreten devlet üniversiteleri ama muhtemelen marmara değil, dolayısıyla devletin buna bir şekilde önayak olması lazım. ama devlet onun yerine bu işlerden elini eteğini çekti, özel üniversitelerin yaygınlaşmasını bekliyor. özel üniversitelerin faydalı olduğuna inanıyorum ben, gidebilen gitsin ama bu ülkenin belirli miktarda çok iyi devlet üniversitelerine de ihtiyacı var yoksa potansiyeli olan bir çok kişi boşa gider.
Mesaj tarihi:
öncelikle doktora tezlerini okullar yayınlıyor dolayısıyla evet oda kitap olarak sayılıyor

ikinci olarak okullarımız rezil durumda çünkü kapasite üstü çalışıyorlar bugün yine 15% kontenjan arttı bu kabul edilebiilir birşey değil yurtdışında x fakültesine ortalama 50 öğrenci alınıyorsa bizde 400-500 kişi alınıyor bu şartlarda kaliteli sonuca ulaşmak mümkün değil

öte yandan devletin özel üniversite kisvesi altında faaliyet gösteren paralı diploma merkezlerine her sene trilyonlarca yardım yapması başka bir sorun o paranın devlet üniversitelerine verilmesi lazım.
Mesaj tarihi:
said:
öte yandan devletin özel üniversite kisvesi altında faaliyet gösteren paralı diploma merkezlerine her sene trilyonlarca yardım yapması başka bir sorun o paranın devlet üniversitelerine verilmesi lazım.

Çok klişe bir analiz kusura bakma. Tabi ki her özel üniversite değil bir çoğu "madem para verdiler diploma verelim" tarzı bir anlayışla bir işe yaramayan insanlar yetiştiriyorlar ama bilkent, koç, sabancı, bilgi gibi özel üniversiteler devlet üniversitelerinin %95inden falan iyi bazı bölümlerde ve geri kalanlarda ise denkler.

Devletin devlet üniversitelerine yaptığı yatırım, özel üniversitelere yaptığı yatırımdan daha fazla devlet zaten bu yüzden muhtemel özel üniversitelere kaymak istiyor. O özel üniversitelerin iyileri, gelirlerini öğretim parası ve ürettikleri projeler üzerinden kazanıyorlar. Paralı eğitim ideal bir durum değil şuan sabancı, bilkent gibi üniversiteler Türkiye için çok önemli bir pozisyonda. Bazı fikirlere sabitlenip bunları görmezden gelemezsiniz, bugün yurtdışına en çok öğrenci gönderen üniversiteler o üniversiteler.
Mesaj tarihi:
pilot 1 veya 3 uni secip devlet oraya abansa , yanlarina birerde arastirma enstitusu acsa ortak calisacaklari guzel olacak ama nerdee :)

Secilen okulun kosullari agir olacak ama ona görede ödemesi yapilacak falanda filan , neyse cok hayal kurmayalim :p
Mesaj tarihi:
ben de öyle bir şey önermiştim zaten, onlara abanmak değil de pilot bir kısım üniversite seçip onları yökten bağımsız kılmak geri kalanlarını da akademik araştırma yapması zorunlu üniversitelerden ziyade meslek üniversitesi haline getirmek yavaş yavaş.

başta tabi hala insanlar bu pilot üniversiteler girmek isteyebilir ama bu üniversitelerin akademisyen ve araştırmacı yetiştirmek için olduğunu kavrayınca insanlar çoğu meslek üniversitelerine yönelecektir çünkü insanların istediği bu. Buarada meslek üniversitesi derken 2 senelik gibi değil yine 4 senelik ve iyi temelli bir eğitim olabilir sadece araştırma zorunluluğu yok daha staja ve sanayi ile vs işbirliğine yönelik üniversiteler mesela. Yani temel bilimler dışında eski bölümlerini koruyabilirler hala. Ya da o da kalabilir, araştırma yapmaya üşenen fizikçi, matematikçiler ders vermek için oraya gider heh
Mesaj tarihi:
Mighty_THoR said:

Mum_Chamber said:

bu nasıl bir önyargıdır.

diğer bölümlerini bilemiyeceğim ama türkiyenin en iyi hukuk fakültesine sahip hatta avrupa çok saygın bir noktada

ben onyargiyla konusmuyorum. siralamalara bakiyorum, ilk 200'de degilse kotu kabul ediyorum. cok saygin bir nokta demissin, kime gore? benim bildigim hicbir siralamada dunyayi birak, avrupada ilk 200'de degil marmara universitesi. aksini gosterebilecegin bir siralama varsa koy, tartisalim. (ben de marmara mezunuyum da, bu marmarayi iyi bir universite yapmaz)

Mighty_THoR said:

öncelikle doktora tezlerini okullar yayınlıyor dolayısıyla evet oda kitap olarak sayılıyor

ikinci olarak okullarımız rezil durumda çünkü kapasite üstü çalışıyorlar bugün yine 15% kontenjan arttı bu kabul edilebiilir birşey değil yurtdışında x fakültesine ortalama 50 öğrenci alınıyorsa bizde 400-500 kişi alınıyor bu şartlarda kaliteli sonuca ulaşmak mümkün değil

universitenin kalitesinde egitimi kismen onemsiz bir kriterdir. onemli olan akademik arastirmalaridir. ona ragmen, yurtdisi/turkiye kiyasin hatali. bizim okuldan ornek vereyim:

turkiyede standart bir universitenin (misal marmara) isletme fakultesi/bolumu yaklasik 300-350 kisi kabul eder (turkce/ingilizce). bir avuc kadar da master ogrencisi vardir. bizim okulun isletme fakultesi 1500'den fazla ogrenci kabul eder (hollanda/ingilizce) 1000'den fazla da master, mba, excecutive mba ogrencisi olur her yil..

yani oyle turkiyede 10 kat daha fazla ogrencinin kabul edildigi filan yok.
Mesaj tarihi:
Ardeth said:

Mighty_THoR said:

Ardeth said:

ozaman doktora tezini de kitaptan sayıyorlar çünkü kitabı olmayan hocalar biliyorum

Birebir samimi olarak hocalarla konuştuğumuzda, öğrencilerine tez olarak bölüm bölüm kitap çevirtip kitap yazdım diyen insanlarında olduğunu öğrenip şaşırdığım bir ülke burası.
  • Yeni Oluştur...