Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bedelli askerliği kaybettik, kısa dönem de kalkıyor

elaidi

Öne çıkan mesajlar

BabacumMostors said:
Sam said:
bana sorarsan çöp almasınlar ama her profesyonel ordu dediğimde birileri çıkıp "ama devletin parası yok kiiiiiii" dedi. 500k acemi besleyecekleri parayla rahatça 200k profesyonel beslerler ama varsayalım ki para yetmedi, elbette ki askere gitme çağı gelenler vergi vermeyi tercih eder 1-2 yıllarını gömmek yerine.

+1

askerliği zaten herkes kaldıramaz yani bazıalrı en fazla cephe gerisinde askerlik yapabilir ben komando olarak yapmak istiyordum subay bir tanıdık "seni anca komnado tugayında aşçı yamağı yaparlar" demişti :P

Evet ben de aynen böyle düşünüyorum, şehit sayılarında azalma olur ayrıca profesyonel orduya geçildiğinde. 1-2 yılı gömmek var bir de hayatında kavga etmeyi bırak, karanlıkta kalmamış adamlar var gidince psikolojileri darmadağan oluyor. Herkes her işi yapamaz sonuçta, askerliği de herkes kaldıramaz Babacum'un dediği gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

Dediklerinize katılıyorum ve ekliyorum;aslında mesela askerlik birçok kişi için de kurtuluş demek..
Mesela ben İngiltere'de otobüslerde bile görüyorum ordunun reklamlarını,"işiniz mi yok,gelin hayatınız kurtulsun,asker olun,para kazanın,rütbeniz olsun,saygınlığınız artsın"..
O kadar mantıklı bir hareket ki örnek alınması gerekir bence..
İşi gücü olmayan,geleceği olmayan biri için askerlik çok güzel bir çözümdür mesela,hem karnı doyar,hem para kazanır hemde toplumda saygınlığı artar,böylece topluma kazandırılmış olur,ne gide hırsızlık yapar aç olduğı için ne kimseye zarar verir...Tabii ki herkes için değil ama isteyen için mantıklı,sistem nasıl böyle mi bilmiyorum,ama birçok kişi için kurtuluş olabilir...
Mesela doğu'da böyle bir politika izlenebilir...Şimdi örnek ters olacak belki ama PKK'nin yıllardır yaptığı bu değil mi..İşi gücü olmayan,aç adamı alıp ona yemek verip gel bizim için çarpış diye kullanmak...(Elbette ki herkes için geçerli değil bu ama işi gücü olan ailesinin karnı doyan geçinen bir aileyi,en koyu kürt milliyetçisi de olsa,kimse dağa mağa çıkaramaz eline silah verip)..
Doğu'daki gençlerimize hem iş verip,hem millete topluma kazandırmak uzun vadede çok yararlı olabilir...Bu sırada da zaten askerlikle pek alakası olmayacak-aksine askerlik yapmanın vakit kaybı olduğu meslek sahibi insanlar için- bedelli çıkartılıp büyük miktarlarda para toplanabilir..
Bu hem oradaki karakolların daha güvenli kuvvetli olmasını da sağlar..
Aket-Akum'un dediği elbette ki doğru hiçbirimiz "ya biz ölmeyelim biz eğitimliyiz,onlar ölsün" demiyor,diyemez ancak Sam ve diğerlerinin dediği gibi profesyonel bir ordu ile hem kayıplar azaltılır,sağlanan gelirler de ekipmanlar,karakollar güçlenir,böylece ordu 2'de bir paramız yoktu bahanesine yatmaz diye düşünüyorum...
Ayrıca üniversite mezunlarına da silah öğretip şınav çektirmek,ot toplatmak yerine öğretmenlik gibi veya meslekleri neyse onu yapabilecekleri en azından daha faydalı olabilecekleri ortam sağlanabilir..
Sosyal ağlarda paylaş

Insanların secenegi olmalı..
Almanyada 2 sey arasında secebiliosun..1. 9 ay boyunca maaslı askerlik.. 2. si de 12 ay boyunca sosyal gönulluluk projelerinde falan calısmak.. ve bunu lise ile universite arasında yapıosun.. Ah boyle olsa ne guzel olurdu..

Nese ben nasılsa gidemiyorum sdf eger onumuzdeki 5 senede 60 kilo falan vermezsem dur bakalım veririm belki.. ozaman dsunurum =))
Sosyal ağlarda paylaş

yanlış anlamadıysam öyle ama değildir umarım er olmak isteyen er olsun yedek subay olmak isteyen yedek subay olsun. şuan profesyonel orduya geçiş dönemindeyiz ama sen üniversite eğitimi yapmış adamı 15 ay askere alarak zaten o insanın ülkeye katkısını engelliyorsun bir de boş boş 15 ay erlik yaptıracağına yedek subaylık ver kafasının kaldırabileceği işler varsa onlarla uğraşsın bir faydası olsun en azından. 15 ay azar işitecek de ne olacak ki? hoş üniversite eğitim almamış diye er olmak zorunda kalan insanlar da var onların durumu kötü ama nasıl çözülür o bilemiyorum birden %100 profesyonel askerliğe geçmek zor gibi.
Sosyal ağlarda paylaş

İhtiyaç olan meslekler yine yedek subay olarak yapacak sözleşme imzalanarak ama adı sözleşmeli subay gibi bir şey olacak sanırım. Diğer üniversite mezunları ise er olarak yapacak; ikisi de 12 ay. Üniversite mezunu olmayanlar 15 ay. Bence bu uygulama çok tepki görecek, mecliste görüşülmesi sırasında dahi olay olur. Beyin göçü zirve yapar, askerliği özendirmek yerine böyle bir tavır TSK nın işini zorlaştıracaktır.
Sosyal ağlarda paylaş

Genelkurmay başkanı "bedelli olmayacak!" dedikten sonra bir cümle söyledi, onu koymayı unutmuşsunuz. O cümle de şuydu: Askerliğin zorunlu olduğu şu anki sistemde bile asker ihtiyacının sadece %65'ini karşılayabiliyoruz. Ve bu oran gittikçe düşüyor!

Tablo bu kadar vahimken ve dün 10 şehit verirken bugün bedelli askerlik yapabilecek vicdanı olan var mı bu ülkede?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...