GwindonSurion Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 uzun yazı biraz - kaynak -- Belediye otobüsleri ücretsiz. Okullara verilen sulardan belediye para almıyor. Vatandaşlar, aylık 10 tona kadar su tüketimleri için para ödemiyor. Ekmek 25 kuruş. Sağlık merkezindeki her türlü tahlil 1, rötgen ise 5 YTL. Üstelik maddi durumu kötü vatandaşlardan bu ücretleri bile ödenmesi beklenmiyor. Hayır. Burası başka bir ülke değil, bunların hepsi İzmir"in Dikili ilçesindeki belediye hizmetlerinin birkaçı. Belediye hizmetlerinin hepsini ucuzlatan, bir çoğunu ise parasızlaştıran Dikili"nin SHP"li Belediye Başkanı Osman Özgüven, hakkında "görevi kötüye kullandığı" gerekçesiyle başlatılan soruşturmayı ve "sosyal belediye" olmanın şartlarını bizimle konuştu. "Ben sosyal devlet olmanın yerel yönetimdeki koşullarını sağladım. Eğer bu hainlikse, Nâzım"ın dediği gibi; siz de yazın "Vatan hainliğine devam ediyor hâlâ!" »Size soruşturma açılmasına neden olan hizmetlerinizi kısaca söyler misiniz? Soruşturmaya sebep olan hizmetlerimiz yeni uygulanmıyor aslında 4 yıldır biz belediye olarak bu hizmetleri veriyoruz. Nedir bu hizmetlerimiz: Aylık su endekslerimize göre 10 ton ve aşşağısında su tüketen vatandaşlarımızdan para almıyoruz, ama 10 tonu geçen parasını ödüyor. Belediye otobüslerimiz ücretsiz olarak ulaşım sağlıyor. Okullara ve camilere verdiğimiz sulardan para almıyoruz. Ekmeğimiz 225 gram ve 25 ykr"ye satıyoruz. Belediye çalışanlarımız su faturalarını yüzde 50 indirimli olarak ödüyorlar çünkü biz, suyu buraya kadar getiren insanların bu kadarına da hakkı olduğunu düşünüyoruz. Sağlık hizmetlerini fakirler için ücretsiz, normal vatandaş için ise çok ucuza sağlıyoruz. Üstelik biz bunu 4 yıl önceki Belediye Meclisimizde toplanarak aldığımız kararlar çerçevesinde, yıllardır yapıyoruz. BELEDİYE BAŞKANLARININ ROBİN HOOD`U »Yeni belediyeler yasası açıklandığında bir çok belediyenin borçlu olduğu ortaya çıkmıştı. Siz bu kadar hizmeti neredeyse parasız vermenize rağmen zarar etmediniz mi? Bunlar belediyeler için çok ciddi rakamlar değil. Belediyenin bizzat kendi harcamalarından kısılarak bunlar yapılabiliyor, bu vatandaşın cebindeki parayı almaktan daha iyi bir yol bence. Sosyal Devlet içerisindeki sosyal bir belediye de böyle yürümelidir. Ben ekmeği 25 kuruşa satarak zarar etmiyorum, şimdi siz "ekmeği 50 kuruşa satıyorum ama zarar ediyorum" diyenlerin samimiyetini düşünün. » Yani yaptığınız çalışmalar sosyal belediye olmanın şartları mıdır? Tabi ki. Belediye bir hizmet kurumudur. İşlettiği otobüsten karı düşünürse ticari bir kuruma dönüşür. Ben burda yerel hükümetim. Aynı meclistekiler gibi halkın seçilmesiyle buradayım. Ben eğer buraya gelince halka verdiğim hizmetlerden kat kat paralar alırsam, doğru olur mu? Belediye hizmetlerindeki ücretleri bile ben belirleyemeyeceksem, ben neden bu ilçenin belediye başkanıyım! Devlette "ne kadar paran varsa, o kadar sağlıklı olabilirsin" anlayışı var. Ben ilçemdeki insanların sağlığını bile muhafaza edemiyorsam neden burdayım? yani ben, halktan aldığımı halka geri veriyorum »Peki ucuzlattığınız bu hizmete karşı çıkanlar olmadı mı? Bu hizmetlerin belediye başkanlığı seçimlerinde haksız rekabet yaratacağına dair öngörüler var... Ticari kaygılar güden bazı çevreler hoşnut olmadı tabi. Ama ben fırıncılar zarar etsin diye ekmeği ucuzlatmadım, ya da otobüsleri ücretsizleştirmemin sebebi özel sektör şoförlerini zora sokmak değil. Ben işimi yapıyorum. Ekmeğini ucuza sattığı için söylenen fırıncı, otobüse bindiğinde para vermeyince gülümsemeyecek mi? Devlet burayı kış nüfusuyla yani 14 Bin olarak görüyor ama burası yazın 200 bin nüfusa ulaşıyor. Bunun içinde kaynak vermeyen devlet, benden belediye hizmetlerinden fazla para almamı bekliyor ama ben bu görevi böyle yapmak için buraya gelmedim. Bu hizmetleri verirken de bana rakip çıkmasın diye düşünmedim, zaten bir daha ki seçime aday olmaya bile henüz karar vermedim. Aday olacak bir arkadaş varsa o da çıkıp suyun 20 tonundan para almayacağını ilan eder, olur biter! »Soruşturmayı muhtemelen dava takip edecek, duruma dair öngörünüz nedir? Benim yaptıklarım yanlış değildi. Bunları yanlış bulan 1580 sayılı belediye yasası değiştirilmeli. Dava henüz açılmadı ve biz Sayıştay"a itirazımızı sunduk. Ama açılsa da belediyenin muhasebesi, gelir- gideri ortada. Alnımız ak. Çalmadık, çaldırmadık, en iyi hizmeti verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Yine de davanın kötü sonuçlanacağını düşünmüyorum. »Medyadaki haberlerinizden sonra siyasilerden ve ünlülerden hiç tebrik aldınız mı? ve Dikili Halkı duruma nasıl bakıyor? Telefonlar susmuyor. Birçok milletvekilinden ve ünlüden tebrik, takdir telefonları aldım. Dikili halkı da durumdan halinden memnun ve bu memnuniyetinin bozulmasını istemiyor. Siz burda yaşasaydınız, bu koşullar bozulsun ister miydiniz? Ama altını çizerek söylemek isterim ki ben bunları popüler olmak için yapmadım, bunları Dikili için yaptım. Dikili kaplıcaları ve seralarıyla turistlerinde ilgisini toplayarak kabuğunu kırdı, turistler bile bu bedava hizmetleri gördüğünde mutlu oluyor. »Son olarak söylemek istediğiniz? Ben sosyal devlet olmanın yerel yönetimdeki koşullarını sağladım. Eğer bu hainlikse, Nâzım"ın dediği gibi; siz de yazın "Vatan hainliğine devam ediyor hala! * * * "Su hayattır, satılamaz" ZEYNEP KURAY Suyu halka bedava dağıtığı gereçesiyle Sayıştay Denetçisi tarafından İzmir Dikili ilçesi Belediye Başkanı Osman Özgüven"e görevini kötüye kullanmaktan soruşturma açılmasını protesto eden Halkevleri üyeleri, başbakanlığı tücarlıkla karıştıran insanların iktidar olduğu Türkiye"de, belediyeciliği, yöneticiliği halkın refahı adına yapan kişilerin suçlu ilan edilmesini artık olayların ne boyuta vardığının bir göstergesi olduğuna dikkat çektiler. ŞİMDİ DE SUYA EL ATTILAR Taksim Galatasaray meydanında konu hakkında açıklama yapan Halkevleri İstanbul temsilcisi Nuri Günay, yoksul halkın biraz da olsa rahat etmesi için suyun 10 tona kadar kullanımdan ücret almayan Dikili Beyediye Başkanı Osman Özgüven hakkında "görevini kötüye kullanma" dava açılmasının, iktidarın sahte demokrasi anlayışını bir kez daha ortaya çıkardığını belirti. Suyun dünya üzerinde uluslar arası tekellerin yüksek karlar elde etmeye çalıştıkları bir kaynağa dönüştüğünü dile getiren Günay, suyu hızla özelleştirimeye çalışıldığını bu ortamda, Türkiye"de IMF ve Dünya Bankası programları çerçevesinde hızlı bir özelleştirme planladığını belirti. Özellikle büyük şehirlerde yaşanan su sıkıntılarının bu özelleştirmelerden kaynaklandığını ifade eden Günay, AKP"li Büyükşehir belediyelerinin bir yandan halkı tasarrufa davet ettiğini, diğer yandan fahiş zamlarla suyu neredeyse ulaşılmaz hale getirildiğini vurguladı. Günay," "Halkın temel yaşamsal haklarını, sermaye kar alanı olarak peşkes çeken, eğitim, sağlık, ulaşım gibi hizmetleri özelleştiren, IMF"in sözünden başka kimsenin sözüne kulak asmayan bir zihniyetin iktidarda olduğu ülkemizde bakalım daha neler göreceğiz" dedi. Günay, Halkevleri olarak sosyal belediyecilik anlayışıyla davranarak görevini yapan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven"in sonuna kadar desteklediklerini ve yanında olduklarını bildirdi. Hakevleri üyeleri açıklamanın ardından vatandaşlara sürahi ile su dağıtıp başkan Özgüven"e destek mektubu postaladı. * * * GENÇSEN"den Özgüven"e destek ÖĞrencİ Gençlik Sendikası(GENÇSEN) üyeleri, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven`e açılan davaya tepki gösterdi. GENÇSEN, ayda 10 tona kadar kullanılan sudan ücret alınmaması, belediye otobüslerinin ücretsiz olması, belediye hastanesinde muayene ücretinin 1YTL olması gibi hizmetler veren Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven`e `görevi kötüye kullanmak` suçlamasıyla dava açılmasına tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada Özgüven`e seslenilerek "Suçunuz okullara bedava su vermekmiş, belediye otobüslerinin ücretsiz olmasıymış. Bu suçlardan sizinle beraber yargılanmaya, sizin yerinize hüküm giymeye hazırız" denildi. Toplu taşıma araçlarının öğrenciler için ücretsiz olması, eğitim ve sağlığın tüm yurttaşlar için ücretsiz, nitelikli ve ulaşılabilir olması için mücadele ettiklerini belirten GENÇSEN üyeleri, Özgüven`in Dikili"de bu planlarının bir kısmını gerçekleştirmiş olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. Özgüven`e hitaben yapılan açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: "Siz de belediyenin bütün hizmetlerini birer rant kapısı olarak görseydiniz başınıza bunlar gelmezdi. Halkın temel ihtiyaçlarını ticaret konusu yapmanın suç olduğu bir ülkede yaşamak istiyoruz. Size suç ortağı olmaya, sizin yerinize hüküm giymeye hazırız". * * * SHP: Başkanımızın yanındayız SHP Genel Saymanı Mehmet Yula, SHP"li Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven"in, halkçı bir yaklaşımla belediyeyi yönettiği için cezalandırıldığını belirtti. Osman Özgüven`in sosyal demokrat bir yaklaşımla belediyecilik yaptığını, rant için değil, halk için çalıştığını söyleyen Yula, "AKP"nin belediyeleri yolsuzluklarla çalkalanırken ve hiçbir soruşturma açılmazken, Türkiye"de örnek bir belediyeciliği yaşama geçiren Osman Özgüven"e dava açılması oldukça manidardır"dedi. AKP`nin, Özgüven`i, var olan yolsuzluklar ve rant düzenine muhalif olduğu için cezalandırdığını belirten Yula, "Türkiye"de yolsuzluk düzeni kurulmuştur. AKP bu düzenin asli sorumlusu ve sürdürücüsüdür. Belediye Başkanımız Osman Özgüven örnek bir kişilik ve yöneticidir. Yaptığı şey halkına ekmeği ucuz, suyu ücretsiz vermek, ulaşımı ücretsiz yapmak, sağlık sorunlarını çözmek ve yoksullara yardımda bulunmaktır. Bunların hangisi bir dava konusu olabilir. Ortada bir yolsuzluk veya kaçakçılık mı söz konusudur ki halkı için çalışan bir belediye başkanına soruşturma açılıyor. Bu soruşturma rezaletine son verilmelidir" diye konuştu. Yula, SHP olarak, belediye başkanlarının ve sol - sosyal demokrat belediyeciliğin gereğini yapan herkesin yanında olduklarını vurguladı. * * * Dikili halkı başkanına sahip çıktı Halka ücretsiz su verdiği için hakkında görevi kötüye kullanmaktan dava açılan ve Türkiye"nin gündemine oturan Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven`e Dikili halkı sahip çıktı. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven`e telefonla ve e-postayla destek mesajları gönderen Dikililer`in yanı sıra Türkiye`nin değişik illerinden de başkan Özgüven`i destekleyen mesajlar geldi. "Eğer bu yapılan suçsa bu suçu işlemeye devam edeceğim" diyen başkan Özgüven, "Uygulama belediye ye ek bir yük getirmiyor. Amacımız, ekonomik sıkıntılar çeken vatandaşın biraz rahat etmesini sağlamak. Suyu bedava dağıtmıyoruz. İlçede sadece 10 tona kadar su bedava. Eğer daha fazla kullanırsanız, tamamını ödüyorsunuz. Halkın su değil, ekmek almaya bile parası yok. Bedava su dağıtmak suçsa suça devam edeceğim" diye konuştu. Sudan 10 tona kadar kullanımda ücret alınmaması kararının belediye meclisinden oy birliğiyle alındığına anlatan Özgüven, "Hukuka hiçbir zaman karşı gelmem, gerekirse mecliste 20 ton sudan 5 kuruş ücret alınması kararını çıkarırız" dedi. * * * Özgüven "Yılın Belediye Başkanı" Görevİnİ kötüye kullandığı gerekçesiyle yargılanması beklenen SHP"li Osman Özgüven, "Halktan aldığımızı halka veriyoruz diye bizi cezalandırmak istiyorlar" dedi. Şehir ve Başkan Dergisi, medya mensuplarının oylarıyla yaptığı seçimde Özgüven"i, "Sosyal ve Kültürel Hizmetler Dalında Yılın Belediye Başkanı" seçti. Özgüven, ödülünü Birgün Gazetesi Ege Temsilcisi Engin Yavuz"dan aldı. Dikili"nin SHP"li Belediye Başkanı Osman Özgüven, "10 tona kadar kullanılan sudan ücret alınmaması" nedeniyle hakkında "görevi kötüye kullanmak"tan dava açılmasına karar verildiğini belirterek, "Eğer bunlar suçsa, bu suçu işlemeye devam edeceğim. Hatta suyun 20 metrekübünü halka 5 Ykr"a vermek için meclisten karar çıkartacağım" dedi. Türkiye genelinde 3 bin 225 belediye olduğunu hatırlatan Özgüven, "Bu belediyeler de bazı hizmetlerden ücret almıyor. Ancak o başkanlar hakkında ücretsiz belediye hizmeti götürdüğü gerekçesiyle görevi kötüye kullanmaktan dava açılmıyor. Ama bizim üzerimize bilerek geliyorlar`` dedi. Özgüven, şunları söyledi: "Dikili"de 10 tona kadar su kullananların sayısı çok az. Bütçemize de fazla bir yük getirmiyor. Öte yandan, Dikili`nin bir ucundan bir ucuna kadar uzunluğu 5 kilometre, öğrencilerimizi ücretsiz taşıyoruz. Bir sağlık merkezimiz var tıbbi müdahale 1 YTL. Röntgen için 5-6 YTL para alıyoruz. Ekmek ise 25 YKr ve zarar etmiyoruz. Belediyeler hizmet kurumlarıdır. Halka hizmeti götürürken `bu işten ne kadar kazanacağız` düşüncesinde olmamalıdır.
sg-1 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 sadaka dağıtıp sosyal devletçilik oynamakla, halk için birşey yapmak arasındaki fark
Estel_Anorien Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 her belediye böyle olsun istemez misiniz?
elesso Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 tam seçim propagandası, lafta kalır diye geçirdim içimden ki adam yıllardır yapıyomuş bunları zaten. helal olsun.
kermit Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 ben şunu anlamıyorum her belediye her sene mutlaka kaldırımları söküp tekrar takıyor iş yapmışlar gibi.oralara acaba ne kadar para harcanıyor bilmiyorumda kaldırım yerine bu adam gibi işler yapsalar biraz daha iyi olur küçük ilçelerde.
Joker Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 suyu beleş verirsen boşa harcarlar bunlar. bahçe fln sularlar..
sg-1 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 hastaneyi beleş yaparsan sağlıklarına dikkat etmezler gider hasta olur bunlar !!!!111!!!!11 sen halktan bunlar diye bahsedemezsin, halka müsrif diyemezsin, ban !!!11!!1111!!!!!
kermit Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 böyle yerlerde bide su ucuz oluyo ama ödemediğinde faizini çok alıyolar ve kapatmıyolar. direk suda açma kapama parası 20 lira felan ekliyolar her geçen gün içinde ybaya bi faiz alıyolar. hayvan gibi kullandığımız zamanda bile su faturasının 9 lira geldiği bi yerde (antalyada o kadar su kullansam 70 80 lirayı bulurdu) arkadaşlarım 6 liralık faturayı ödememişler unutmuşlar 2 ayda 60 lira olarak 67 lira olarak ödemişlerdi bide. kapatmıyolardı açma kapama parası alıyolardı direk her ay bide faizi iyiydi.
ShadowFury Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 kömür dağıtıp ta oy alabilecekken ne gerek var böyle uğraşmaya, dağıt 2 torba kömür, gerisini at cebine, YER AMA YAPAR desinler oy versinler. enayimidir nedir...
Reogmar Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 Mesaj tarihi: Mart 27, 2009 sosyalist değilde antikapitalist =)) iyiymiş.
cengizhan66 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 sol deyil... bu arada bu secimleri kazanamicak dikiliyi akp kazancak sebebiyse akp kazaninca buyuk bi hastene yapilcakmis diyer yandan dikili belediye baskani hukumet tarafindan kısıntıdan belediye calisanlarinin parasini verememis bide konser kermest zamani surekli sarki yerine baris sloganlarida halki acayip gicik etmis cok cirkin bi adam hem gerci diyer adaylarda asiri cirkin heralde dikilinin suyundan :) bu arada dikilinin suyunu sakin iciyeyim demeyin cay bile yapilmiyo bi kez yaptim rengi cay karisimi ayrana benzedi
Eternalus Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 sırf bu konuyu takip etmek için login oldum üşeniyodum kaç zamandır. bakalım seçim sonucu ne olacak, merak ettim.
Ardeth Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 başını okuyodum, okurken kendi kendime dava açalarlar yakında dedim açmışlar
Esh Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 kapitalizm bir uretim bicimidir. dolayisiyle, dikili belediye ba$kani olsa olsa anti-liberal olabilir. Ayni $ekilde sosyal devlet ile sosyalizmin arasinda duygusalliktan ote bir bag yoktur ki biraz okuduguma gore sosyal devlet anlayi$ini geri getirecegini soyluyor.
huun Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 kapital ne demek? para demek. bu belediye başkanı bunları ne ile yapıyor? para ile, yani belediye başkanı kapitalist. sadece kapitalden elde edilen faydayı mevcut piyasa şartlarının gerektirdiği şekilde değil, sosyal faydayı göze alarak dağıtıyor. eğer belediye zarar etmiyorsa, eğer yapması gereken yatırımları kaynak yokluğuna bağlı olarak ötelemiyorsa yaptıkları çok güzel. yok belediye zarar ediyorsa ya da yapılması gereken yatırımları kendi öz kaynakları yerine hazineden gelecek paraya güvenip geciktiriyorsa hakkında dava açılmalı ve anası ağlatılmalı.
Dennis Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 10 tona kadar su kullanımının ücretsiz olması süper ötesi bir fikir yalnız, suyun git gide daha da değerlendiği şu zamanda halkı su tasarrufuna teşfik edersin.
Bone Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 SHP'yi bu yüzden seviyorum. Bu tip adamların hala olması beni sevindiriyor. Estel_Anorien said: her belediye böyle olsun istemez misiniz? isterdim de bazıları kapitalizmi ve savrukluğu savunuyor. sosyalizmi komunistlik, komunistliği de teröristlik gibi gösteriyorlar. bu zihniyet devam ettikçe bu tip adamları süründürürler. aklıma sicko filmi geldi mesela. biz halen "realist olun tek gerçek kapitalizmdir" diyerek savrukluğa devam etme politikası izliyoruz... Reogmar said: sosyalist değilde antikapitalist =)) iyiymiş. topiği okuyunca ilk aklıma gelen buydu
Ardeth Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Bone said: biz halen "realist olun tek gerçek kapitalizmdir" diyerek savrukluğa devam etme politikası izliyoruz... Bunun için Marx'ın Dönüşü isimli şahane oyunu tavsiye ederim
Arkasokak Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 bir kez daha Fikri Sönmez'i rahmetle anıyorum.
Werewolf Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 huun said: kapital ne demek? para demek. bu belediye başkanı bunları ne ile yapıyor? para ile, yani belediye başkanı kapitalist. (tu)
Aket-Atum Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 Mesaj tarihi: Mart 28, 2009 bu adama açılan soruşturma baya eskiydi diye hatırlıyorum. yazın falan açılmıştı. herhangi bir şekilde "seçim öncesi propaganda bu!!111" demek isteyen olursa -ki biri yıllardır böyle olduğunu görünce demekten vazgeçmiş- onu da düşünsünler. estel'e +1..keşke her belediye böyle olsa.
Bone Mesaj tarihi: Mart 29, 2009 Mesaj tarihi: Mart 29, 2009 Ardeth said: Bunun için Marx'ın Dönüşü isimli şahane oyunu tavsiye ederim biraz açar mısın?
Rock Mesaj tarihi: Mart 29, 2009 Mesaj tarihi: Mart 29, 2009 naraso said: bu seçime katılmadılar mı :S chp'den birinci gözüküyor.
Öne çıkan mesajlar