Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

İnsanlık gerçekten ileri mi gidiyor ? Medeni olmanın kriterleri nedir ?


Öne çıkan mesajlar

Mesaj tarihi:
Bugünün medeniyet anlayışıyla "en medeni" olarak değerlendirdiğimiz devletlerden birini ele alalım : Amerika. Bilim, teknoloji, sanat, ticaret, gibi alanlarda oldukça gelişmişler. Maddi güçleri de yerinde ve insanlarına dünya üzerindeki en iyi imkanları sunabiliyorlar.

Öte yandan yine aynı devlet her sene onbinlerce insanı bizzat öldürüyor. Belki de yüzbinlercesinin ölümüne ya da çileli bir hayat yaşamasına kasten yol açıyor. Örneğin Afrika'da insanları birbirine düşürüyor. Ya da gelişmekte olan bir devletin yönetimini yolsuzlaştırıyor ve gelişmesinin önünü kesiyor. Kattığı artı değerden çok zarara sebep olmuyor mu ?

Bu noktada medeniyet anlayışında bir sorun var demektir. Bugünkü insanın medeniyet hedeflerinin çoğunu gerçekleştirmesine rağmen hala barbar kavimlerden farksız şekilde kasten savaşlar çıkarıyor, çekinmeden çevreyi kirletiyor, insanlar arasında bozgunculuk çıkartıyor, yoksulluğa sebep oluyor ve niceleri.

Cinsellik ve hollywood özentisiyle bizi uyutup suçlarını örtüyorlar mı ?

Mesela Fransa'ya bakarsak medeniyetin beşiği olarak görülen bir ülke. Ancak o şaşaalı rönesans ve reformlarından sonra değişen ne oldu ? Dünyada bir çok soykırım yapmadılar mı ? Yani gerçekten ileri mi gittiler ?

İnsanlık gerçekten ileri mi gidiyor ?

Sizce medeniyet kriterleri nedir ? Sorun nerede ? Medeniyet anlayışı nerede tıkanıyor ?

http://en.wikipedia.org/wiki/Development_criticism
http://en.wikipedia.org/wiki/Social_criticism
http://en.wikipedia.org/wiki/Critique_of_technology
http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_living
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Çoğu açıdan ileriye gidiyor diyebiliriz bence. Gelir dağılımı, çocuk ölümleri, ortalama yaşam süresi, savaşlar, bilgiye ulaşım, insanlar arası iletişim, sosyal hayat...

Ama ben bunları 400 yıl öncesiyle kıyaslayarak söylüyorum.
Mesaj tarihi:
Yaşananları ve medeniyet kavramını dar bir zaman diliminde sınırlayıp, olanları böyle anlamaya çalışırsak doğru olmayan sonuçlara ulaşabiliriz.

Tarihin tekerleği hala durmadı, bin yıl önce nasılsa bugün de öyle dönüyor.

Şunu da gözden kaçırmamak lazım. İnsanlık tarihi, inişlerle çıkışlarla doludur.

Önümüzü açan o büyük Yunan felsefesi, Yunanistan'ın içine düştüğü bunalımdan ötürü ortaya çıkmıştır.

Keza 1800'lerden sonra filiz veren Alman felsefesi de sanayi devriminin getirdiği büyük atılımın yarattığı tahribattan ötürüdür.

Kısaca insanlık geriye gitmiyor, insanlık daima ileri doğru gider ama bu yolda inişiler de oluyor çıkışlar da.
Mesaj tarihi:
o kadar detaylara girmeyi sevmiyorum ben.

* insan hakları (hatta hayvan hakları da dicem de, önce insan haklarını öğrenmemiz gerekli).
* doğaya saygı.
* bağımsız / düzgün işleyen bir yargı.
* ülkenin her ferdi için bedava (veya ucuz, herkesin parasını verebileceği) sağlık & eğitim.

bunlar olsun, gerisine gerek yok. türkiyedeki en önemli konu insan hakları. politikacılar rant sağlamak için diğer grupları dışlama konusunda çok rahatlar.

gördüğüm en medeni ülke ingiltereydi. isveçli izlandalı arkadaşım oldu, onlar da amerikalıların yanında aşırı medeni gözüküyorlardı : )
Mesaj tarihi:
GERGE said:
Çoğu açıdan ileriye gidiyor diyebiliriz bence. Gelir dağılımı,


2002 yıl sonu itibarıyla dünya nüfusu 6.2 milyar kişi. Bu nüfusun 1.3 milyarı Çin'de, 1.1 milyarı Hindistan'da, 290 milyonu ABD'de, 306 milyonu Avrupa para birliği bölgesinde yaşıyor. Bunlar dışında kalan dünya nüfusu yaklaşık 3.1 milyar kişi. Avrupa para birliğini de ülke kabul edersek dünyanın yarısının bu ülkelerde yarısının da diğer ülkerde yaşadığını söyleyebiliriz.
2002 yıl sonu itibarıyla dünyanın toplam mlli geliri 31.5 trilyon dolar. Çin'in milli geliri 1.2 trilyon dolar; Hindistan'ın milli geliri 502 milyar dolar; ABD'nin milli geliri 10.1 trilyon dolar; Avrupa para birliği bölgesinin toplam milli geliri 6.2 trilyon dolar. Bu dört ülkenin toplam milli geliri 18.4 trilyon dolar ediyor. Yani dünya milli gelirinin yaklaşık olarak yüzde 60'ı.
Mesaj tarihi:
GERGE said:
Çoğu açıdan ileriye gidiyor diyebiliriz bence. Gelir dağılımı, çocuk ölümleri, ortalama yaşam süresi, savaşlar, bilgiye ulaşım, insanlar arası iletişim, sosyal hayat...

Ama ben bunları 400 yıl öncesiyle kıyaslayarak söylüyorum.


Gelir dağılımı daha çok uçurum oldu, tam tersi geriye gidiyoruz o konuda..

Çocuk ölümleri dünyanın birçok yerinde sorun, dünyanın büyük bölümü aktif/pasif savaş halinde..

400 yıl önceye göre pek fark yok gibi..
Mesaj tarihi:
medenilik teknoloji ile aynı oranda gelişmiyor, bbu bir gerçek. öte yandan yavaş dahi olsa bir gelişme var. evet, hala olmamız gereken noktadan uzaktayız ama şu son yüzyılda bile çok büyük yol katedildi.

evet ırak işgali haksız vesaire ancak daha birkaç nesil önce olsa "petrole ihtiyacımız var, geldik aldık burayı, gg" deyip geçebilirlerdi. sonra da bütün direnişçileri aileleriyle beraber imha edip sindirirlerdi. gelsin kar sonra.

günümüzde ülkelerin barış ve refah içerisinde yaşayabilmesi çok daha kolay, uyanık ve çalışkan olurlarsa. amerika da bugüne kadarki süper güçler arasında nispeten en insancılı. tacitus tarafından 2000 yıl önce söylenen şu sözler bugün için de geçerli, o yüzden halimize şükredip daha medenileşmeye çalışmalıyız kendimizi gereksiz çatışmaya sokmadan:

- büyük imparatorluklar çekingenlikle devam ettirilemezler.
- güvenlik arzusu her büyük ve asil girişimin karşısında durur.

bu sözler ne zaman geçerliliğini yitirir veya yitirebilir mi bilmiyorum, ama gittiğimiz istikamet doğru aracımız yavaş olsa bile.
Mesaj tarihi:
Sam said:
evet ırak işgali haksız vesaire ancak daha birkaç nesil önce olsa "petrole ihtiyacımız var, geldik aldık burayı, gg" deyip geçebilirlerdi. sonra da bütün direnişçileri aileleriyle beraber imha edip sindirirlerdi. gelsin kar sonra.

günümüzde ülkelerin barış ve refah içerisinde yaşayabilmesi çok daha kolay, uyanık ve çalışkan olurlarsa. amerika da bugüne kadarki süper güçler arasında nispeten en insancılı.


Bu ne ABD sevgisi inanılmaz gerçekten.. 1 feto 2 Sam
Mesaj tarihi:
Giovanni said:
İleri gitmenin tanımı nedir ki ? İnsanların daha mutlu bir hayat sürmesi ise bence 400 yıl önceden daha mutsuz bir hayat yaşanıyor.

hangi insanlar? istatistiğin var mı? o zaman yapılmış bir mutluluk/mutsuzluk anketi mi var elinde? :P

bence ileri gidiyor. ha ileri gitmiş hali bu kadar oluyor... bence insanlar ortaçağa filan fazla romantik bakıyor.

anne rice ın queen of the damned in de yeni uyanan vampir bi kaç yüzyıl öncesiyle kıyaslıyordu günümüzü mesela. orda anne rice baya güzel bir kıyaslama yapmıştı.
Mesaj tarihi:
yok gelir dağılımı düzeliyor:

http://simun.info/ehlog/wp-content/uploads/2006/06/1970.jpg

http://simun.info/ehlog/wp-content/uploads/2006/06/1984.jpg

http://simun.info/ehlog/wp-content/uploads/2006/06/1996.jpg

http://simun.info/ehlog/wp-content/uploads/2006/06/income_distribution.jpg

http://simun.info/ehlog/wp-content/uploads/2006/06/2015.jpg



soldakilerin sağa kayma oranı, sağdakilerin daha da sağa kayma oranından daha yüksek.

ha bi de afrikanın gittikçe kötüye gitmesi var :P
Mesaj tarihi:
Dünyada bir kısımın diğer kısmın üzerine basarak zenginleşmesi , ilerlemesi bana göre ileri gitmek değil. Bu yanlış ilerlemenin sonucunda da herzaman patlak veriyoruz. Küresel kriz , beklenen açlık tehlikesi vs. Siz ben gelişiyorum diye kendinizi kandırırken diğer tarafı yok ederek sonunda kendinizi de yok etmiş oluyorsunuz.

Nezaman dünyadaki her insanın aynı haklara ve imkanlara sahip olduğunu görürsek ozaman , işte bu medeniyet diyebiliriz bence. Basit bir örnek vereyim , startrek'deki dünyanın tek devlet olması vs. İşte ona medeniyet diyebilirim.
Mesaj tarihi:
o noktaya varmaka daha zaman alacak ama 'eğitimli' sandığın 'yeni nesil'den adam çıkıp "nolacak amerika'yla savaşırız, ırak'a kuzeyden girer güneyden çıkarız" diyorsa 2008'de, o olay bizim yaşam süresi sırasında olmaz eğer ölümsüz siborga dönüşemezsek heh.

öte yandan 100 yıl önce savaş ilan edilince "tanrı kralı korusun" diye nara atanların torunları bugün savaş ilan edilince "savaş istemiyoruz, durdurun savaşı" diyorsa evet birşeyler değişiyor demektir. sırf halkın tepkisi nedeniyle yarım bırakılan, kazanılacağı halde ortada kesilen savaşlar görüldü. artık çok daha az sayıda, yerel savaşlar oluyor ancak. el sobaya değe değe ateşin yaktığı öğrenildi.

ve yanmadan da anlamıyor bu insan denen meret, ilk paragrafa bakınız. en kıt insanın bile asgari bir bilinci olması lazım artık.
Mesaj tarihi:
Giovanni said:
İleri gitmenin tanımı nedir ki ? İnsanların daha mutlu bir hayat sürmesi ise bence 400 yıl önceden daha mutsuz bir hayat yaşanıyor.


insan her zaman başına gelenleri büyütür, herkes için başına gelenler çok fenadır

bu yüzden, muhtemelen o dönemde de bu dönemde de aynı mutluluğu ve mutsuzluğu paylaşıyordu insanlar.

max payne abi bile demiş, "nothing is a cliché when it's happening to you" diye :p
Mesaj tarihi:
Sam;

Benim kısaca demek istediğim biz hala medeniyetin "m" si bile değiliz. Aynen senin tarif ettiğin gibi medeniyet daha duyu organlarını yeni keşif ediyor , kullanmayı öğrenemedi , bilinci gelişmedi , daha yürümeyi bile tam bilmiyor.

Hala "para" denen ilkel bir araç kullanıyoruz vs.
Mesaj tarihi:
benim geleceğe yönelik, medeniyetin gelişmesi konusundaki en büyük umudum şu: insan ömrü ölümsüz olmasa bile çoooook uzayacak. yüzyıllar, hatta binyıllar sürecek kadar. makineler insanlar yerine çalışacak. insanlar uyanık oldukları sürenin çoğunu 'ekmek parası' denen kavramı elde etmeye ya da onu elde etmeye yönelik gelişimlerine (eğitim vs) harcamak zorunda kalmayacak. o zaman belki daha çok boş vakitlerinde araştıracak ve geçmiş olaylardan, tarihten dersler çıkaracaklar. farklı perspektiflerden bakacaklar olaylara, farklı kaynakları inceleyecekler. ders kitapları da tv haber bültenleriyle güdülmeyecekler. işte o zaman belki bir ihtimal en kıt insanlar bile belki belli bir sağduyuya ulaşabilirler.

ama dünyanın neredeyse bütün bilgi kaynaklarına bugün şu yazıları okuduğunuz pencerenin sağ üst kısmından anında erişilebildiği halde "demokrasinin kalkmasını istemek de demokratik bir haktır" diyecek kadar gerçeklikten kopuk insanlar varken dünyaya ortak devlet filan bunlar çok uzak. binyıllarca bomboş vakit olursa belki birşeyler öğrenilebilir illa eli sobaya değdirmeden.
×
×
  • Yeni Oluştur...