Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Kürtçe Radyo Hazır. Arapça Tv Yolda.

elaidi

Öne çıkan mesajlar

Estel_Anorien said:
öte yandan sg-1 bir önceki mesajda quoteladığın mesajın tamamını ben okuduğumda çok beğenmiştim mesela. sosyolojik açıdan içeriği dolu bir mesajdı.

Yani sözcüklerden ve sıfatlardan kaçınmak için bu kadar da hiçbirşeyi söyleyemez hale gelmeyi içim malesef kaldırmıyor. Daha önceden mizah konusunda da yaşanmıştı. Bu kadar eleştiri kaldıramamazlık da enteresan. Kimse kimseye laf etmesin sonra düşünce özgürlüğü.

ben de onu diyorum, o mesajın içeriğinin doğruluğunu yanlışlığını tartışırım, o ayrı bir mesele, ama kimse o yazı yazıldığı zaman kalkıp da "ırkçısın sen, türk milletini aşağılıyorsun" demedi, kendince inandığı doğruları yazdı ve geçti.
bi benzerini irenikus yapınca, ne hikmetse, kalkıp ona "ırkçısın sen, ırkçılık %100 budur" dedi, garip bir durum.
ya bi kavram kargaşası durumu var arkadaşın, veyahut bazı konulara mantıkla değil duygusallıkla yaklaşıyor, kendisi türklere rüşvetçi diyebiliyorken kürtlere suça meyilli denince aşırı tepki veriyor.
Sosyal ağlarda paylaş

ehah çarpıtmalar gırla yine =) bi de özür dileyecekmişmişim, süper.

ben türk milleti rüşvetçidir gibi bi cümle kurmadım, yaptığın alıntıyı dikkatlice okursan suç işlendiğinde takınılan tavrı belirttim ve bu tavrın da suç unsurunu yaygınlaştırdığını söyledim. zaten bu tavır bütün halk için değil, suç işleyenler için geçerli. yoksa şu kültür şuraya suç ihraç etmiş, yayılması tehlikelidir gibi bir ithamda bulunmadım, hiçbi kültür veya etnisite için de böyle bi ithamda bulunma hakkımız olduğunu düşünmüyorum. bulunanlara da "sen kim oluyosun" diye sormak isterim.

sözü geçen "sosyal yapı" tamamen muğlak bir kavramdır, hangi kültürün hangi unsurunun yapının neresini bozduğu belli değildir. dolayısıyla bu mantıktan kurulan argüman da geçersizdir, sosyolojik bir tutarlılığı da bulunmamaktadır. hele bir kültürün gelişmesini bir "tehlike" addetmek, çok açık bir öfkenin ve ırkçılığın dışavurumudur. kültür bu yahu, dil, iletişim, konuşma, diyalog, müzik, şarkı, türkü, ağıt, sanat, resim, heykel, örf, adet..ha kültürün yozlaşmış, baskıcı bir yanı varsa da diğer kültürlerle etkileşerek, harmanlanarak bu yanından arındırılabilir, yoksa bi köşeye koydun mu kendi içinde çürümeye devam eder.

estel, devlet tüm etnik gruplara aynı mesafede dursaydı zaten böyle bi kanal açmaya gerek olmayacak ve bütün etnik gruplar kendi kanallarını kurmakta özgür olacaklardı. ama içinde yaşadığımız ülkede, bu mesele bikaç yıl öncesine kadar tabuydu. şimdi de standartların oturması ve korkuların giderilmesi için devletin bu adımı atması gerekmekte.

vergi meselesinde ise eğer amaç artı değer kazandırmaksa, arapça ve kürtçe kanal açmak da devlete ve ülkeye mutlak bir artı değer kazandırır; hele şu an içimizde bulunduğumuz durumda birlik ve beraberliği pekiştiren, farklı etnik unsurları devlet çatısı altında birleştiren bir araç olabilir.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

ben türk milleti rüşvetçidir gibi bi cümle kurmadım, yaptığın alıntıyı dikkatlice okursan suç işlendiğinde takınılan tavrı belirttim ve bu tavrın da suç unsurunu yaygınlaştırdığını söyledim.

yani yakalanmadığın sürece biraz suç işlemenin sakıncası yoktur bizim topluma göre. dolayısıyla, emre aköz aslında tespitinde haklıdır. bu halk, kendi gibi olanı sever, kendi gibi olana oy verir. bu basit bir gerçeğin dile getirilişidir, yağcılıkla falan hiç alakası yok. bu halk "ben dürüstüm" diye yırtınana oy vermez, çünkü hem onu inandırıcı bulmaz, hem de kendi çarkına çomak sokulma ihtimalini sevmez.

evet, "türk milleti rüşvetçidir" kalıbı hiçbiryerde geçmiyor, hakkaten dememişsin, yemin etsen başın ağrımaz.
Sosyal ağlarda paylaş

bana kalsa zaten ırkçılık veya ayrımcılık değil,
ama ben sirin irenikus tezinden hareket ediyorum.

sonuçta türk toplumu entegre bir yapı ve yurtdışına çıktığında kimse senin hangi alt kimlikten geldiğine bakmaz, üst kimlik türklüktür ve sen "türkler rüşvetçidir" deidğinde t.c. pasaportu taşıyan herkese bu damgayı vurmuş olursun.
ayrımcılık sadece kendi aramızda olacak diye bi kaide mi var?
Sosyal ağlarda paylaş

ben etnik gruplara aynı uzaklıkta kalması gerektiğini savunmaya devam edeceğim özür dilerim.

devlet özel sektöre böyle bir izin verdikten sonra en fazla girişimde bulunacakları teşvik edici önlemler almalıdır. statüko değişiyor olsa dahi devlet bir grupla daha sıcak ilişkilere girişme ve hatta imtiyazlar vermek ile uğraştığı takdirde bütün bu şartları diğer gruplar için de sağlamak zorunda kalacaktır. Özür dilerim ama devletin görevinin bütün etnik grupların bütün kültürel ihtiyaçlarına cevap vermekten çok daha başka şeyler olduğuna inanıyorum.

Etnik kökenli televizyon ve yayıncılığın yapılmasına izin verildikten sonra gerek gördüğü takdirde özel sektör zaten teşebbüsü eline alacaktır. Ama bu açılımı devlet eliyle yapmak Türkiye gibi birçok etnik kökeni bünyesinde barındıran bir devlet için sorunları daha da yumaklaştıracaktır bence.

Şimdiye kadar kürt kültürünün tasviyesine yönelik izlenen tutumun doğru veya yanlışlığını tartışmıyorum. Bahsettiğim şey bir yanlışı düzeltmek için başka bir yanlış yapılmaması gerektiğidir.

Wiki'ye göre Türkiyede Yaşayan Etnik Gruplar

* Türk : Avşar, Yörük, Manav, Türkmen, Tahtacı, Kıpçak, Tatar, Nogay, Pomak, Kırgız, Karapapak, Terekeme, Gacal, Azeri, Özbek, Harzem, Çepni, Oğuz, Kırımçak, Karaçay, Balkar, Kazak, Kumuk, Karakalpak, Uygur, Ahıska, Muhacir, Gagavuz, Salurlu, Yerli, Pallık, Dadaş, Gakkoş, Efe, Aydınlı, Abdal, Aşiret, Sıraç, Nalcı, Çaylak, Teber, Beydili, Barak, Şirvan, Karabağlı, Şaman, Şamlı, Torbeş, Patriot, Ortakçı, Amuca, Bedrettinli, Karamanlı, Kırım Tatarı, Kazan Tatarı, Başkırt, Yakut, Hazar, Karakeçili, Sarıkeçili, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Torlak, Kasap, Kıvırcık, Kızılbaş, Peçenek, Göçmen, Çıtak, Eybek, Zeybek, Sancaklı, Dobrucalı, Afgan Türkü. * Boşnak: Bosnalı, Sancaklı. * Arnavut: Şiptar, Toska ve Gega * Zaza: Zaza, Dimili, * Gürcü: Acar, Kartveli, Kart, Melaşvili, Gurian, İngilo * Çerkez: Abhaz (Kavimleri: Aşıwua, Aşkarıwua, Apsuwa) , Adige (Kavimleri: K'emguy,Yegerukay, Abadzeh, Şapsığ,Hak'uç, Hatukay, Natuhay, Kabardey, Besleney, Mahoş,Mamhığ, Bejduğ, Jane), Ubıh, Dağıstanlı (Kavimleri Avar, Lezgi, Dargi, Lak), Çeçen, İnguş, Oset * Süryani: Türoyo, Qıltu, Mlahsö * Roman : Rom, Çingene, Poşa * Yezidi: Ezidi, İzdi, Azidi, İzid, Izdi, Darsın, Rasni * Kürt: Kurmanc, Sorani, Gorani * Arap * Laz * Hemşinliler * Ermeni * Yahudi * Rum * Nasturi * Keldani * Bahai * Sudanlı * Leh * Rus

işin sonu bütün bu etnik gruplara birer tv ve radyo açmaya varacağı gibi her lehçe, dialekt, ağız, şive için açılacak tv'nin radyonun bütçeye yükünün gerekliliğini ve bütünleşmemize faydasını malesef göremiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:

sözü geçen "sosyal yapı" tamamen muğlak bir kavramdır, hangi kültürün hangi unsurunun yapının neresini bozduğu belli değildir. dolayısıyla bu mantıktan kurulan argüman da geçersizdir, sosyolojik bir tutarlılığı da bulunmamaktadır. hele bir kültürün gelişmesini bir "tehlike" addetmek, çok açık bir öfkenin ve ırkçılığın dışavurumudur

değildir
kültür bir zevk renk değil amaca giden bir yoldur, insan davranışıdır dolayısıyla gözlemlenebilir ve eleştirilebilir. ırkçılıkla alakası yoktur çünkü ırkla kanla alakası yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

Hatay'daki Arapları sayacağınıza İzmit'teki Arnavutları, İzmir'deki Bulgar göçmenlerini falanda sayabilirsiniz. Arapça tv açmanın(hemde devlet eliyle) abesliğinden bariz başka birşey yoktur herhalde. Irkçısınız diye de ağlaşmanın manasıda yok. Yapılan iş gereksiz bir iş. Özel kurumlar açıyorsa açsın, benim devletim benim paramla niye açıyor? Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi dili olan Türkçe ile yayın yapan tvleri gösterip başkalarıda sizin dilinizde yayın için vergi veriyor demeninde çok zekice bir tarafı yok.
Başbakanın ortadoğunun kralı ünvanıyla attığı yemler kesmemeye başlarsa, ortadünyanın krallığına soyunup elfçe tv falan açtırmayıda deneyebilir gerçekten.

Viktor said:
cok yakinda TRT Noldor!

Sindarin dilinde yayin yapicak, kendilerini ifade etmek turkiye elflerinin en buyuk hakkidir ve devlet bu hakki saglamak icin vardir!

Sosyal ağlarda paylaş

AKP adresleri karıştırdı... Giresun Şebinkarahisar’a "Sen İstanbul’sun büyük düşün" pankartları asıldı!
İlk bakışta çok matrak gibi görünüyor ama, "eğrisi doğrusuna denk geldi" aslında...
*
Çünkü, Giresun’da kütüğü Giresun olan 371 bin Giresunlu yaşarken, İstanbul’da 457 bin Giresunlu yaşıyor!
*
Normalde, Sivas’a, Erzincan’a, Sinop’a, Bayburt’a, Rize’ye, Çankırı’ya ve Kastamonu’ya da "Sen İstanbul’sun" pankartları asılmalı... Çünkü, Sivas’ta 583 bin Sivaslı otururken, İstanbul’da 688 bin Sivaslı oturuyor! Rize’de ne kadar Rizeli varsa, İstanbul’da da o kadar Rizeli var... İstanbul’daki Sinopluların sayısı, Sinop’taki Sinopluların iki katı... Kastamonu’da kütüğü Kastamonu olan 323 bin Kastamonulu var, İstanbul’da 519 bin!
*
"Ne malum hemşerim?" derseniz, kıçımdan uydurmuyorum, İstatistik Kurumu’nun adrese dayalı nüfus sayımı sonuçlarından aktarıyorum.
*
Adana’da 339 Çanakkaleli var. Adıyaman’da 28 tane Tekirdağlı; Bolu’da 34 tane Hakkárili; Eskişehir’de 45 bin tane Afyonlu; Gaziantep’te 894 tane İzmirli yaşıyor. Antalya’da en çok Konyalı var; 63 bin tane... Boşuna "Konyaaltı" denmiyor yani!
*
Edirne’den Ardahan’a klişemiz boşuna değil... Edirne’de 512 Ardahanlı var, Ardahan’da 67 Edirneli... Kuzeyden güneye bak; Sinop’ta 139 Mersinli yaşıyor, Mersin’de 559 Sinoplu.
*
"Başkent Çorumlu" desek, sürçü lisan etmiş olmayız; 324 bin kişi... Her 5 Ankaralıya 1 Çorumlu düşüyor... Ankaralılar Ankara’dan sonra en çok İstanbul’da; 76 bin kişi... En az Kilis’te 140 kişi... Muğla’da Adana’dan iki kat fazla Ankaralı yaşıyor; 7 bin.
*
Diyarbakır’da en az Bilecikli var, 202 kişi... En fazla Mardinli var, 68 bin kişi... Diyarbakır’dan sonra en fazla Diyarbakırlı İstanbul’da, 154 bin... En az Diyarbakırlı Karabük’te sadece 55... Türkiye’de toplam 1 milyon 810 bin Diyarbakırlı var; 533 bin Diyarbakırlı Diyarbakır dışında yaşıyor.
*
Trabzon’daki Trabzonluların yarısı kadarı İstanbul’da; 358 bin... Bana enteresan geldi; Ankara ve İzmir’den daha fazla Kocaeli’de oturuyor Trabzonlular; 48 bin.
*
İzmir’de... 10 bin Bingöllü, 13 bin Batmanlı, 19 bin Tuncelili, 20 bin Ordulu, 23 bin Ardahanlı, 25 bin Bitlisli, 26 bin Elazığlı, 30 bin Kayserili, 31 bin Malatyalı, 35 bin Tokatlı, 36 bin Şanlıurfalı, 48 bin Muşlu, 59 bin Ağrılı, 60 bin Diyarbakırlı, 60 bin Sivaslı, 69 bin Karslı, 115 bin Konyalı, 121 bin Erzurumlu, 122 bin Mardinli yaşıyor... Bi türlü alamadıkları için "gávur" dedikleri İzmir bu.
*
Türkiye’nin en kalabalık hemşo kitlesi, kütüğünde "İstanbul" yazanlar... Toplam, 2 milyon 432 bin İstanbullu var. 289 bin İstanbullu, taşı toprağı altın dememiş, gitmiş, İstanbul dışında yaşıyor... 3 bini Adana’da, 18 bini Bursa’da, 35 bini Ankara’da, 23 bini Antalya’da, 246’sı Bitlis’te, 32 bini İzmir’de, 27 bini Tekirdağ’da, 253’ü Iğdır’da, 2 bini Samsun’da...
*
İstanbul’da en çok İstanbullu Kadıköy’de yaşıyor; 185 bin... Üşenmedim, baktım, İstanbul’daki İzmirliler de, en çok Kadıköy’de yaşıyor... Dolayısıyla, "Burada seçimi kazanır mıyım acaba" diye merak eden arkadaş, havada bulut, sen Kadıköy’ü unut... En az İstanbullu, 8 binle Sultanbeyli’de.
*
İstanbul’da en az Hakkárili var; 7 bin kişi... En çok Kastamonulu Bağcılar’da, en çok Sivaslı Ümraniye ve Káğıthane’de; en çok Karslı Küçükçekmece’de; en çok Diyarbakırlı Bağcılar’da; yazının başına dönersek, en çok Giresunlu Beyoğlu’nda yaşıyor.
*
Şimdi sıkı durun!
81 şehrimizin 81’inde de, 81 şehrimizden insanlarımız oturuyor...
81’de 81.
İç içe.
*
Vanlının olmadığı, Aydınlının olmadığı, Burdurlunun olmadığı, Samsunlunun olmadığı, Muşlunun olmadığı bir şehrimiz yok... Muş’ta olmayan, Van’da olmayan, Aydın’da olmayan şehrimiz de yok.
*
Anneannem Giritli, dedem Bursalı, anam Mardinli, babam Aksaraylı, kayınvalidem Aydınlı, kayınpederim Nazillili, eşim Stuttgartlı, kızım İzmirli, İstanbul’da oturuyorum... Sanırım, dünyada şark çıbanı olan tek Giritli benim anamdır.
*
Komşu, arkadaş.
Gelin, damat, dünür.
*
Özetle.
Hálá "biz kimiz?" diyorsanız...
Aha işte tablo...
Etle tırnağız.

Yılmaz Özdil
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Çünkü orada değişim şart. Benim Diyarbakırlı kardeşim, Kürt kökenli kardeşim burada hizmet istiyorsa, A'dan Z'ye hizmet istiyorsa, eğitimden sağlıktan, adaletten, emniyetten, yoldan, toplu konuttan ki bunlar başlattığımız hizmetler serisi... Bunların artarak devamını istiyorsa ki Güneydoğu Anadolu Projesi oraya yoğun bir şekilde şu anda zaten girdi. Bu kalkınmada bizim yerel yönetimden sıkıntı yaşamamamız lazım. Yerel yönetim sıkıntısını yaşamadığımız zaman bu hizmet patlar, çok daha hızlı gider.''

Türkçesi, yerel seçim sonucu bizde olmayan belediyeler hizmette sıkıntı çekecekler.

Misal İzmir'e yapılması istenen ama bir türlü gerekli izinleri çıkartılamayan baraj.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...