Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Devlet bakanının Devletçiliğe karşı olduğu ülke : Türkiye

Reogmar

Öne çıkan mesajlar

matama said:
senin ataturk devletciligi dedigin sey bundan 80 sene once, ozel sermaye yokken, devletin zorunlu olarak sirket kurmasiydi.

emin ol ortada ozel sermaye olsaydi ataturkte gidip devlet eliyle seker fabrikasi acmazdi.

dunya degisti hala devletler sirket acip yurutmuyor bitti o donem. devletler kontrol mekanizmalaridir bu kadar basit, sirket patronu degil.

bana bankalar haric bir tane adam gibi para kazanan devlet kurumu soyler misin. ama iyi hizmet verip para kazanan.

tekel,erdemir,eti alüminyum,türk telekom,tüpraş,petkim,izmir limanı,mersin limanı

daha istiyor musun ?
Sosyal ağlarda paylaş

riglous said:
Iyi de adam da senin istediginin tersini sooluyo. Diyor ki bu tur toplumlar sadece yoksullugu paylasirlar.

Ayrica hepsi birden kaldirinca herkes 2lira alacaksa, tam o sirada birisinin vazgecmesi onun 4lira kazanmasini saglayacagindan, kimse birbirine guvenmez; sonuc olarak mevcut durum korunur ve herkes 1lira'yla gecinmeye calisir (ginaly'nin de dedigi gibi game theory).

e iyi de benim ütopyam gene sosyalist değil, sadece ihtiyacı olana temel yardım var. ekonomik sistem gene aynı ama askeriyeye filan gitmiyor vergi.

makinelerin insanlar yerine çalışacağı daha uç ütopyamda isteyen yan gelip yatabiliyor temel yaşam ihtiyaçları sağlanarak gerçi heh. başka bir başlıkta anlatırım onu da.

ha bu devletler tabii ki gitmeyecek görünür gelecekte, insanlar ulus devletlerin gazına geliyor kolayca. böyle bir toplumsal inisiyatif oluşması da zor devletler eskisinden daha uyanık olduğundan. kendilerini sosyal hizmetlerle özdeşleştirip olmazsa olmazlarmış gibi hissetmesini sağlıyorlar vatandaşlarının. şu başlıktaki tepkilerden belli. halbuki daha verimli çalışacak özel kurumlarla değiştirilmesi gayet kolay sistemler.

valla penth, atatürk de 2-3 yılda devlet üstüne devlet kurdu. bu kararları halkın seçtiği hükümet alamayacak da kim alacak?
Sosyal ağlarda paylaş

matama said:
senin ataturk devletciligi dedigin sey bundan 80 sene once, ozel sermaye yokken, devletin zorunlu olarak sirket kurmasiydi.

emin ol ortada ozel sermaye olsaydi ataturkte gidip devlet eliyle seker fabrikasi acmazdi.

dunya degisti hala devletler sirket acip yurutmuyor bitti o donem. devletler kontrol mekanizmalaridir bu kadar basit, sirket patronu degil.

bana bankalar haric bir tane adam gibi para kazanan devlet kurumu soyler misin. ama iyi hizmet verip para kazanan.

bide şu var "devlet şirket değildir, patron değildir" e devletin gorevi sansur yapmakda değil, yaşam şekilleirmizi denetlemekte değiştirmekte değil, ama yapıyorlar.

ayrıca istediği kadar ozel sermaye olsun eğer ozel sermaye şeker üretiyorsada bu halka kullanamıyacağı kadar pahalı geliyorsa, devletin gorevi seker üretmektir. mesela ozel sermaye meselesi falan değil yanı. Türkiyede ilac kıtlığı yasanıyorsa bu devletin sucudur.

ayrıca devletın kurdugu kurumların şirketlerin kara gecmesi beklenmez zaten, hizmet verip ilerde talep arttıkca buyuyup artan talebi karşılayabilmesi beklenir o kadar.
Sosyal ağlarda paylaş

matama said:
simdi bekliyorum bir tanesi atlayip kuba diyecek :) kubanin ne kadar iyi doktorlari oldugunu soyleyip :)

milletin fakirlikten yamuldugunu :) diktatorlugu falan hepsini unutacak.

bide bu var mesela
"kuba fakirlikten yamuluyo oluyo bitiyo"

kubada ac insan yok, ilacsız insanda yok. Turkiyede ac insan var, ilacsız insanda var, susuz insanda var, soguktan donup ölen insanda var, ferrarisi olanda var.

kuba fakir, evet ama yamulmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

sipeyskeyk said:

tekel,erdemir,eti alüminyum,türk telekom,tüpraş,petkim,izmir limanı,mersin limanı

daha istiyor musun ?

bana bu firsati verdigin icin coook tessekur ederim bende kapagi koyayim

TEKEL- Tekel dedigin firma karli marli bir firma degildi, icinde gereksiz binlerce insan calistiran artik piyasadan kalkmaya yuz tutmus sigaralari olan her sene pazar kaybeden firmaydi. Zaten ihalesine adam akilli giren bile olmadi zorla satildi gibi birsey.

Erdemir- yatirim icin para bulamiyordu, dunyada mittal in tekelinden dolayi pazari her gun azaliyordu. Alan oyakta gidip ortak olmak istedi cunku mittal siz is yapilmiyor dunyada. neyse bu krizle beraber gorecez erdemir in halini.

Turk telekom- heralde dunyanin en boktan sirketi oldugunu kabul etmeyen yoktur devletin elindeyken. sacma sapan dial upta takilip kalmistik, hat isterdik gunlerce beklerdik. devletin tek bir hatasi oldu oda piyasayi once serbestlestirmeden satti. ben su an isyerimde 32 mbit internet kullaniyorsam bu ozellestirmenin etkisi var, simdi piyasada serbestlesiyor biri adsl var mesela quik net var; bunlarin hepsi bu ozellestirmenin sonucu gelinen tekel in yikilmasiyla oldu. ozellestirme en dogru karardi ancak 10 sene once yapilip once piyasa tekellikten kaldirilip sonra ozellestirilseydi super olurdu, buda bize 15 sene yani internetin en onemli zamaninda 15 seneye mal oldu. ben kendi adima ulusalarasi reklam sirketi kurdum internette keske benim gibi diger insanlarinda sansi olsaydi cok daha fazla insan bu isleri yapsaydi. ozellestirme 10 sene once yapilsaydi keske.

Tupras: tuprasa yapilan yatirim miktarina bakarsan, yapilan teknolojik yatirimlara anlarsin, kaldiki devlet tuprastan o kadar cok vergi aliyorki isletmeye calismasinin hic bir mantigi yok.

limanlar hakkinda cok bilgim yok o yuzden yorum yapmiyacagim. ama devletin gorevi vergisini almaktir, yuzbinlerce memur calistirmak degil o yuzden sacmalamayin.
Sosyal ağlarda paylaş

iyiki yamulmuyor kuba, bir ara gidersen kubaya anlarsin dedigimi. su an paticikte olan insanlara gostersen kubadaki yasami bir tanesi kabul etmez.

oturup adam akilli sosyal devlet gostericekseniz iskandinav ulkerini gosterin bence.

Cuce said:
matama said:
simdi bekliyorum bir tanesi atlayip kuba diyecek :) kubanin ne kadar iyi doktorlari oldugunu soyleyip :)

milletin fakirlikten yamuldugunu :) diktatorlugu falan hepsini unutacak.

bide bu var mesela
"kuba fakirlikten yamuluyo oluyo bitiyo"

kubada ac insan yok, ilacsız insanda yok. Turkiyede ac insan var, ilacsız insanda var, susuz insanda var, soguktan donup ölen insanda var, ferrarisi olanda var.

kuba fakir, evet ama yamulmuyor.
Sosyal ağlarda paylaş

işin enteresan yanı matama, 2004 te tekel kırılacak dendi. bir iki yasa değiştirildi, fakat pratikte tekelliği engelleyecek yasalar hala duruyordu. amaç eğer gerçekten özelleştirme olsa, gerçekten para kazanmak olsa, hiçbir şirket 1.5-2 yıllık karına satılmaz, sen de piyasadasın, bilirsin bu işleri. böyle büyük şirketler 10 yılda yatırımı çıkarabiliyorlarsa karlı sayılırlar. e hadi bi eşşeklik ettin, 2 yıllık karına vatandaşın malını sattın, şimdi niye vatandaşın daha iyi hizmet almasını sağlamıyorsun ? benim anladığım anda "devletçi" değilsin, ve bunu savunuyorsun bir şekilde, e "halkçı" da değilsin sen bu durumda..

p.s. lafım bakana, matama ya değil. matama nın kişisel görüşleri piyasamızı şekillendirmiyo sonuçta.
Sosyal ağlarda paylaş

2004 zaten bir cok sey bagimsizlastirildi, problem yasada degil ozel sirketlerdeydi ayni zamanda. telekom cok buyuk yatirimlar gerektiren bir sektor kimse cok istekli davranmadi. lisanslar alindi baktilar para nerde hemen voip leyip uluslararasi gorusmelere ziplandi. devlette istekli davranmadi onu tartismiyorum. birde turk telekom gibi sirketlerde 6-7 sene normaldir geri donus fizibilitesinde kimse 20 sene beklemez verdigi parayi almak icin otoyol degil cunku bu.

diyorum ya turkiye gencligi kaderini degistirecek buyuk bir donemi kacirdi. internette bizimde google larimiz olabilirdi ama gerek tekellik tekellikten onemlisi devletin ozellestirmeyi cok gec yapmasiyla bu firsatlar kacti.
Sosyal ağlarda paylaş

ne yazıkki daha gıtme fırsatım olmadı, ama giden goren cok fazla tanıdıgım oldu. cok fazla sey dinledim, okudum.

sen istediğin kadar "paticiklerile kabule etmez, sürünuyolar, bitiyoalr" diyebilirsin ama bu gercekleri değiştirmiyor. Adamlarda aclık yok, bizde var.

neden iskandinav ülkelerini gostermiyoruz, cunku kubanın bizden cok cok daha fakir bir ülke, toplam zengilikten bahsetmiyor, kişi basına düşenden bashediyorum, ayrıca üstüne cok cok ağır ambargolar var. Buna rağmen bişeyler başarabilmişler. mesele "onlar şanslıymış iskandinavyada bizde yürümez" meseledi değil bunu anlatmak istiyoruz.
Sosyal ağlarda paylaş

@cuce

turkiyede aclik yok bu arada, ciddi anlamda turkiye belki cok gelismis bir sosyal devlet degil ama dogru olmayan istatistiklere bakip ikide bir sendika agziyla aclik sinirinin altindayiz demek dogru degil. aranizda acliktan olen birini duymus olan var mi turkiyede?

yok oyle birsey hindistan gibi falan degiliz, sosyal kurumlarimiz dogru yonetilmiyor belki ama turkiyede kimse acliktan olmez yada parasizliktan ilkokula gitmemezlik yapmaz. Ya o aile cocuktan para kazanmak icin dilendiriyordur yada baska bir halt vardir.

bu kadar fakir ac muhabbeti yaparken bazen yaptiklarimizida unutuyoruz. bu ulkede kast sistemi yok herkes basariliysa en ust makama gelebilir. baksaniza genelkurmay baskanlarina, basbakanlara cumhurbaskanlarina, hangisi gercekten zengin ailelerin cocuklari.

ulkede koc sabanci haricinde boyle gercekten surekli zengin kim var ki onlarda her sene dagiliyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

devletçilik kime ne fayda sağlamış ki bugüne kadar?

iskandinavya'yı gitsin görsün diyorsunuz; volvo, nokia, ikea bunlar hep devlet şirketleri di mi? devletçilikle sosyal devlet uygulamaları arasında fark var.

devletçilik konusunda en ciddi problem tekel konusu. nasılını, neden olmasınını tartışmıyorum. devlet işletmeleri, tekel hakkı olmadan özel sektörle başa çıkamamıştır, çıkamaz. karma ekonomi dediğiniz şey; geri dönüşü uzun olduğu için özel sermayenin rağbet etmediği barajdır, otoyoldur gibi yatırımların devlet taradından yapılmasıdır.

şekeri hem devlet kurumu üretecek, hem özel sektör üretecek şeklinde bir ekonomik model yok dünyada. türkiye'de vardı işte K.İ.T'ler zamanında sonucu ortada.

ya komünist ekonomiyi kabul edeceksiniz ya da kapitalist. sosyalist devlet politikalarıyla da karıştırmayacaksınız arada.
Sosyal ağlarda paylaş

zaten o sosyal devletler de "sosyalist" mantıkla değil, biriktirilen sermaye sayesinde vatandaşlarına o imkanları sunabiliyor. o sermayeyi devletleştirilmiş şirketlere yatıracağına, eğitim-sağlık ve güvenliğe yatırıyo adamlar, işte cillop gibi sosyal devlet.

ha şu an kriz var ayrı, ama egemen bağış haklı, bunlar geçici önlemler, kriz sonrası eski düzene dönülecektir. marx'ın hortlaması falan büyük hayaller yani..
Sosyal ağlarda paylaş

kübada eve internet bağlatmak yasaktı, eve bilgisayar almak yasaktı. üniversitelerde filan vardı ama görseniz geçen sene pentium 2 filan vardı anca. bizim ünivde en dandik bilgisayar p4 idi, mühendislik lablerinde hayvan gibi pimped out bilgisayarlar vardı.

castro yerine gelen kardeşi değiştiriyor bunları (değiştiriyor dediğim de yavaş yavaş, öle herkeste bilgisayar var olmuyo hemen) . ama 2008 senesine kadar kendi bilgisayarın olamıyordu düşünebiliyor musun? hatta hala internete giremiyorlar. cep telefonu kullanımının izni çıkalı bir sene olmadı daha. (edit: internete giriş %100 yasak değil, ama devlet kontrolünde, evden bağlanamıyorsun ama üniversiteden filan izin var galiba)

"Cuban president Raul Castro has lifted the country's ban on the sale of petit bourgeois merchandise like computers, DVDs, video players and other consumer electronics goods.

So ends years of technological prohibition placed under the regime of his brother Fidel Castro, which had classified the electronic devices and appliances as wasteful.

..

For years, government-run electronics stores have controlled what products could be sold to Cuban citizens. The legal purchase of a personal computer was often only authorized — and within the financial means — of foreigners and diplomats.

..

Cuba's proles must wait until next year before they can buy air conditioners, however. The dark influence of toasters won't be seen until 2010 — allegedly due to limited power supplies.

..

Access to the internet remains government-controlled.
"

evlerde vardı ama kaçaktı. internet de kaçaktı. yani evindeki bilgisayarı & interneti yakalasalar içeri tıkıyorlardı.

sokakta gördüğün herkes seninle fx trade etmeye çalışıyordu. restoranda garson "abi x dolarım var, tanesi y den alır mısın?" diye soruyodu.

tatlısu komünistliği yapıp kübayı savunmayın. ülkede bir sene öncesine kadar demir perde vardı, şimdi yavaş yavaş çekiliyor bu. siz internetsiz, bilgisayarsız, cep telefonsuz yaşayamazsınız. gelip "küba çok iyi" demeden önce kübanın gerçeklerini öğrenin plx.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...