Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Yaslilar icin isletim sistemi ve kolay bilgisayar kullanimi


Kharon

Öne çıkan mesajlar

Yurtdisindaki bir yakinim annesine eski ibm makinesini verip gunluk gazete, i.m., mailing islerini yerine getirebilecek bir makine getirmis fakat makine su an o.s. bakimindan hem cok agir aksak hemde kullanicisini dusununce fazla -pro- bir makine.(win 2000 pro)

Benim ise derdim bu makineye goreceli kullanici dostu bir os yukleyip ayni derecede mumkun mertebe ilerde basimi az agritacak cinsten, fazla soru sormayan, sorun cikarmayan gereksiz islemleri yapmasi zor olan(kurcalanmasini istemiyoruz evet) bir os bulmak. Ilk etapda windows xp lite dusunduysemde kullanicisinin 55+ yas, ingilizce ve bilgisayar tecrubesi sifir olan bir portfoyu oldugunu dusununce pardus u olaya cok yakin gordum.

3-5 tane bknz verilebilecek uzak masaustu threadleri var biliyorum ama bir diger sorunda win kullandigim makineden mevzu bahis distroya nasil rem. desktop destegi vericem? Terminalle ugrasmak istemedigim icin putty yi cozum olarak gormuyorum, kde yi de win uzerinde pencere icinde gormek nasil bir fantazi oluyor dusunemiyorum. =P
Vnc bu isi gorur mu diye merak etmiyor degilim ama daha once isim dusupde kullandigim hic olmadi.

Yada kac kisi "sacmalama birader bul kur bi yerden xp home turkce, teamviewer la gor isini" diyor oyle sorayim.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Windows-Linux arası grafikli uzaktan bağlantı mümkün. Detayları ben de bilmiyorum ama örnek olarak NoMachine adlı firmanın NX Server programıyla yapabiliyorsun bu tür şeyleri. Ücretsiz versiyonu da var ama ücretsiz versiyonunda ne tür özellikler vardır bilmiyorum.

Mesela şu resimde Vista altından Fedora'ya bağlanmış:

http://www.nomachine.com/img/screenshot/nxserver/img6.jpg
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Turkce xp starter edition bulamadim,
ubuntu netbook cok rafine bi os fakat yine dil yuzunden ilk tercigim degil.
55+ yas insanina linux kullandirilir mi diye bi konsept olduguna da inanmiyorum acikcasi, sonucta iki sistemede es yabanci olacak, ayrica bir cok da arastirma vardi K desktop env. in bilgisayarla yeni tanisanlar acisindan cok yerinde ve uygun bir tercih oldugu konusunda, turkce ve goreceli rafine olmasi dolayisiyla pardus dusundum.

Acikcasi yazilim konusunda kendimi donanimda oldugu kadar rahat hissetmiyorum ozellikle destek/cozum konusunda. Benim icin ne yapacagim tamamen bir muamma.

windows to linux icin grafik arayuzlu remote D. icin ise VNC ve nx server a goz atiyorum, alternatif icin sagol mirage.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
55+ yaşında pc bilmeyen adama linux mü kullandırılır ya :D

windows xp kullanamıyorsa linux hiç kullanamaz.


Neden? Hangi gerekçeyle söylüyorsun bunları?

Kimse bilgisayara format atsın, sıfırdan linux kurup ayarlarını yapsın ya da terminal kullansın demiyor. Kurulumunu yaparsın, gerekli ayarları yapıp sık kullandığı programları yüklersin. Masaüstüne de koyarsın 5 santimetre kare boyunda ikonları. Mutlu mesut kullanır.

Bilgisayardan anlamayan adam için Linux, Windows falan ne farkedecek ki? İşletim sisteminin ne olduğunu bile bilmiyordur muhtemelen. İşini görsün yeter.

Ayrıca bilmediği şeyleri download edip virüs bulaştırma gibi dertleri sonradan temizlemeye çalışmak yerine, bu dertlerin oluşmasını toptan engellemiş oluyorsun.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Doğru bu. Hiç bilmeyen biri eğer oyun falan oynamayacaksa, sadece online işler için kullanılacaksa en rahatı Gnome kurulu bir Linux bence. KDE karışıktır, daha yeni yeni oturduğu için son sürüm hata da çıkartabilir yaşlı teyzemizin çözemeyeceği. Windows'da spy, virüs kaynıyor. Eğer yapalibilim diyorsan bir Arch Gnome kur, sadece gereken yazılımları yükle sonra. Türkçe var diye biliyorum. Firefox, Thunderbird, Ooo, Mplayer, Audacious bir yaşlı teyzeye yeter. Update komutunu da öğretme, öyle kalsın. Hem Ubuntu'nun yanında gelen, kara karıştırma ihtimali olan bir sürü programdan kurtulursun, sistem ayarlarını yapan Gui'lerin kurcalanma riski de olmaz öyle birşey olmadığı için.

Eğer Arch kuramam dersen Debian kur. Asla çökmez yani. Ama kesinlikle şu özel NetBook arabirimini kullanmalısın, ya da Gnome kullanmalısın. Ubuntu gibi yanında birsürü şey gelen birşeyi tavsiye etmem. NetBook versiyonu iyi çünkü minimalist. Nerede çokluk orada bokluk lafı tamamen geçerli bilgisayar bilmeyen kişilerin bilgisayarlarına yüklenecek programlardan bahsettiğimizde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Herhangi birsey kurmak problem degil, bu durumda netbook arabirimlerine de goz aticam madem dil destegi problem degil. Bu arada yanlis mi anladim, netbook arabirimi dedigimiz sey kde ve gnome gibi baska bir desktop environment midir? Yoksa ikisininde netbooklara gore hafifletilmis versiyonlari mi mevcut?

Birde destek icin herzaman ben olmayacagim icin nx server veya vnc herneyse sistemi hazir edip vericem gerektiginde oglu falanda baglanip basit isler icin bana ulasmaya calismalarina gerek kalmadan problemlerini halledebilsinler diye. Bu acidan windows ile benzerligi acisindan yabancilar icin kde nin gnome a gore daha basit demeyimde, aliskanliklara daha yatkin oldugunu dusundum. Kendimde gnome ile cok fazla ugrasma firsatim olmamisti acikcasi o yuzden neden kde nin uzerine tercih edilmeli denildiginde subjektif bi karsilastirma yapamiyorum.

Bu arada makine hayli eski belirtmemde fayda var. thinkpad t21 workstation. ustunde herhangi birsey olmadigi icin acip bakamiyorum ama p3 700-800, 256ram, s3 savage tarzi bi donanimi olsa gerek. driver problemi yasayip yasamayacagimdan emin degilim acikcasi.
xp den kacinmamin bir sebebi de bu aslinda.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

  • Genel Yönetici
Ubuntu Netbook ayrı bir DE, ama sistem epey eskiymiş. Gnome bile kaldırmayabilir. Bu arada ben KDE yükleme diyorum KDE kullanıcı olmama rağmen. Bir sisteme göz attım da şimdi, yok, KDE yükleme yükleme.

Şuna bak, sistem antika olduğu için en uygunu bu olur bence ya da bu eğer uğraşamam diyorsan. Arch tabanlı olan daha stable olur ama. Crunchbang'i nasıl Türkçeleştireceğini bilmiyorum, ama yaparsın, Ubuntu repolarını kullanıyor ne de olsa.

NetBook dağıtımları ağır çalışır çünkü daha güçlü sistemler için düzenleniyorlar.

Yukardaki iki şeçenekten başka pek bir alternatifin yok bence.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...