Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Hükümete Muhalif Gazete Okumak Ahmaklık Değil Ahlaksızlıkmış

sg-1

Öne çıkan mesajlar

Emre Aköz, Sabah, 21.02.2009 said:
'Ahmaklık' değil bir 'ahlak' sorunu

Geçenlerde arkadaşlarla gazeteler hakkında konuşuyorduk. Biri şöyle dedi: "Bir gazete halkın tercihlerine, duygularına, değerlerine uzun süre direnemez. Neticede o yola girer..."
Bense bu yaklaşıma itiraz ettim.
Çünkü halkın gazeteleri diye bir durum yok, her gazetenin kendi halkı var ! Burada kastedileni açıklamaya çalışayım.
Biz 'halk' deyip geçiyoruz. Halkı bir bütün olarak tasavvur ediyoruz.
Aslında 'halk' diye bir sosyal nesne, bir aktör yok. Toplum, sınıf ve zümrelerden oluşuyor.
Farklı yayın çizgilerine sahip olan gazeteler, işte bu sınıf ve zümrelerin değişik kesimlerine hitap ediyor.
Tabii bu sınıf ve zümrelerin; dünya görüşleri, ideolojileri, siyasi tercihleri, kültürleri birbirinden farklı.
Dolayısıyla her kesim, 'kendine uygun' gazeteyi takip ediyor. ' Kendine uygun', yani kendi dünya algılamasıyla aynı frekansta yayın yapan gazeteler...

Bir örnek vereyim.
Araştırmalara göre: Vatandaşların yuvarlak hesap yüzde 60'ı, Ergenekon adlı bir şebekenin varlığına inanıyor ve bu örgütün ciddi biçimde soruşturulması gerektiğini düşünüyor.
Ancak bu oran gazete okurları arasında dengeli biçimde dağıtılmış değil.
Mesela Ergenekon'un varlığına inanmayan ve bunun muhalefeti sindirmek için hükümetin bir uydurması olduğunu düşünen kişiler, bilhassa Cumhuriyet ve Hürriyet gazetelerinde toplanmış durumda.
Bu yüzden, takip ettikleri gazete, "AKP iktidarından korkmaları gerektiğini" belirttiğinde, heyecanlı bir oyuna katılırcasına, "Hükümetin kadınların başını zorla örteceğinden çok korktuklarını" söylemeye başlıyorlar.
Hiçbirinin aklına, takip ettiği gazetenin, bir iki yıl öncesine kadar hükümeti desteklediği gelmiyor.
Hiçbiri, "Bu parti nicedir iktidarda, niye şimdi korkmamız gerekiyor? Ne değişti? Yoksa gazetenin patronu ile hükümetin arası mı bozuldu" diye sormuyor.

Peki, aptal oldukları için mi böyleler?
Bu kolay soruları ahmak oldukları için mi sormuyor, ahmak oldukları için mi bu basit kıyaslamaları yapmıyorlar?
Hayır. Aptallıkla bir alakası yok.
Ama ahlaksızlıkla var!

Bu kişilerin çoğunluğu, hakikati duymak istemiyor. Çünkü hakikat onların kulağına ' Kaybediyorsunuz' diye fısıldıyor, "Hayat artık alışageldiğiniz biçimde akmayacak" diyor.
Sonuç: Hakikate tahammül edemeyen bu kesim, olayların kendi ideolojileri doğrultusunda deforme edilerek sunulmasına onay veriyor.
Yani düpedüz yalan söylenmesini istiyorlar ki yukarıda ahlaksızlık derken tam da bunu kastediyordum.
Şöyle düşünüyorlar:
"Bu gidişle onlar kazanacak, biz kaybedeceğiz. Ne yapıp etmeli, gidişatın önü kesilmeli. Kavgada yumruk sayılmaz. Madem bir savaşın içindeyiz; o halde yalan söylemek, uydurmak, çarpıtmak, aka kara, karaya ak demek, yok saymak, tehdit etmek mubah. Vur sevgili gazetem vur!"

Bunca laftan sonra tekrar başa dönersek: Belli bir okur sayısına ulaşmış, statükocu bürokrasi tarafından desteklenen ve reklam geliri tatmin edici düzeyde olan bir gazetenin, (arkadaşımızın iddia ettiğinin tersine) nüfusun çoğunluğunun sahip olduğu değerlere, tercihlere ve duygulara uyum sağlaması gerekmiyor.
Çünkü kendi halkını (okur kitlesini) tatmin etmesi ona yetiyor.

Bold kısımlar efsane. muhalif gazete okuduğumuz için ahmak değil ahlaksızmışız, yandaş gazete okuyunca da herhalde erdemli, güzel ahlaklı felan oluruz.

emre aköz, yalakalıkta sınır yoktur.
Sosyal ağlarda paylaş

Nasıl boş bir insan şu herif anlatamam.Türkiye'de Gazetecilik diye bir kavramın olmadığının en şahane yapıtı.
Anlamıyorum gazetede köşe yazan böyle tipleri.Nasıl beceriyorlar bu noktaya gelmeyi.Köşe başına da 2500lira para alıyorlar.
Yalakalıksa kralını yapar hergün köşemde.İçten yazarım.
var mı tanıdık sokun beni sabahtı vakitti akitti.Hürriyettede aydın doğana yalanırım.Bi cumhuriyette iş yapamayız herhalde.

Sabah bir gazete değil.Eskiden gazeteydi.Türk medyasının geldiği konumum en güzel örneklerinden biriydi.Şimdi Türk medyasının nasıl kukla olduğunun en güzel örneklerinden biri.Gazeteden çıktı orası.AKP gençlik kolu dergilerinin daha eliti.
Sosyal ağlarda paylaş

eheh her cümlenin ardında bi artniyet aramayanlar için gayet mantıklı bi yazı. orada verdiği örnekte hangi yayın grubundan bahsettiği gayet açık, mesele muhalif olmak değil, bilerek yalan yanlış haberler yapılması ve okuyan kitlenin de buna "inanmak istemesi".

ve her kitlenin/sınıfın kendine ait gazetesi var demesi çok mantıklı. nasıl ki akp taraftarları, biraz sosyetikse sabah okuyo, milli görüş geçmişi varsa zaman-yeni şafak falan okuyo..akp karşıtları-ordu yanlısı kişiler de cumhuriyet-hürriyet-vatan okuyo. ordu karşıtları-demokrasi yanlıları taraf okuyo. taraf kadar sivri olmak istemeyenler radikal okuyo vs vs

ha her gazetenin haberleri kendine göre yonttuğu oluyo, bu da gazetecilik etiğinin henüz ülkeye yerleşmemiş olmasından kaynaklanıyo. şu da var ki türkiye çok büyük bi ülke, hergün binlerce olay ve gelişme yaşanıyo ve her gazetenin her haberi vermesi mümkün değil. o yüzden biraz "algıda seçicilik" de yaşanıyo.

yine de kendi yazarını dahi manşetten eleştiren, kendi içinde bile en sağlam tartışmaları yaşayan ve karşıt seslere de "her taraf" köşesinde yer veren, ve tabii demokrasiyi en çok savunan gazete olduğu için ben taraf'ı tercih ediyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Sg-1 C/p production gururla sunar;

gene bir fail.

Emre Aköz demişki,
Eskiden aydın doganın gazetesi hükümet yanlısıydı,yandaş gazeteydi.
Dogrumu? evet soruyoruz ?
-dogru

Çölaşan gibi muhalif bir yazar muhalefetligi yüzünden bu gazeteden atıldı mı?soruyoruz?
-atıldı

Peki o zamanlar akp bildigimiz akp miydi?RTE baştamıydı hala?
-evet baştaydı.bildigimiz akpydi dimi ?

E peki noldu da bu gazete "kadehte içki içmek yasak" gibi türden, "bilmemkaç el kaosa kalktı!" türünden manşetler atıp full akp karşıtı, "şeriat geliyor kaçınız!" türünden korkulara büründü?

Bu medya AKP nin tarafındayken şeriat gelmiyormuydu?RTE içkili zurnalı alemlerdemiydi?
2 seçenek var.Ya akp 1 ay içinde ülkenin en büyük tehlikesi oldu, yada dogan grubu ahlaksız.hangisi?

Ama sg-1 kardeşimiz her zamanki gibi kendisinin işine gelmeyen gerçegi yontup, kendine göre baştan yazmıştır.
Ayrıca Emre Aköz de, olaylara objektif yaklaşanların,gerçekten gerçekleri görmek isteyenlerin her zaman begenecegi bir yazardır, engin ardıçtan bile net ve kesin konuşur,lafı dolandırmaz.çünkü canına tak etmiştir.
Sosyal ağlarda paylaş

Emre Aköz dediyse doğrudur.
Yüzde yüz.

loserz said:
Bu medya AKP nin tarafındayken şeriat gelmiyormuydu?RTE içkili zurnalı alemlerdemiydi?

Partinin durumunu Hürriyet gazetesi ile değerlendirmek epic fail.

Hükümete muhalif gazete bir tek Hürriyet var zannetmek de ayrı bir epic fail.

Tercüman, Yeniçağ, Cumhuriyet, Sözcü gibi gazetelerin adını bile duymamışsınızdır eminim.
Sosyal ağlarda paylaş

Doğan-AKP ilişkileri hakkında söyledikleri doğru da,diğer söyledikleri büyük saçmalık.
Hürriyet-Sabah gibi gazetetleri belli görüşlerde insan okumaz.Ailem AKP'yi hiç sevmez,Hürriyet AKP yanlısıyken de Hürriyet alırlardı hala alıyorlar.Sabah için de benzer örnekler verilebilir.
Aköz ve bazı liberal(!) yazarlar iğrenç bir politika izliyorlar.Kafalarında CHP'ye oy veren,kentli,bence ancak mizahi bir anlamı olabilecek 'beyaz Türk' bir kitle yaratmışlar,habire onlara sövüyorlar.Bunun 180 derece tersini Cumhuriyet gibi gazeteler yapıyor;halkın bir bölümünü gerici diye adlandırarak.Açı ve yön farklı,iğrençlik,pespayelik aynı.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
Tercüman, Yeniçağ, Cumhuriyet, Sözcü gibi gazetelerin adını bile duymamışsınızdır eminim.

Kesinlikle katılıyorum. Cumhuriyet benim için bir numara, Sözcü de çok iyi ama biraz fanatik. Cumhuriyet gene objektif gözükme çabasında. Sözcü ben fanatiğim diyor. Sadece bu iki gazete bizim eve giriyor, eskiden Sabah alırdık o da yalan oldu
Sosyal ağlarda paylaş

sacmalama

cumhuriyet cok abarti yaptigi sirf muhalefet icin yazdigi cok oluyor ama sabah gibi bir pacavra gelmiyor en azindan onume

hayali dusmanlara saldirilmiyor, su veya bu skeilde dindarlara saldiran bir yazar yok

ama cocuk gibi muhalefet ediyorlar bak bunu kabul ediyorum

ama adam gibi bir gazete en azindan
uc otuz para icin egri bugru yazip cizen tipler kokusmus magazin ve iktidarin agzi ile yazilmis mansetler yok

ve adim gibide eminim bugun dunya tersine donse CHP iktidar olsa cumhuriyet onlarada giydirmeye devam eder

surekli muhalif olan bir yapisi var gazetenin iktidar kim olursa olsun, bugun cumhuriyete cuntaci darbeci diyenler bugun darbecilikten yargilanan yazarlarin iki askeri mudehaledede iskence gordugunu hemende unutuyorlar

CHP nin gazetesi diyip gecenler sayfa sayfa yeri gelicne CHP ye yapilan giydirmelerden bir haberler tabi

ah birde su cocukca muhalefeti biraksinlar tuncay dan feyz alip
Sosyal ağlarda paylaş

Viktor said:
sacmalama

cumhuriyet cok abarti yaptigi sirf muhalefet icin yazdigi cok oluyor ama sabah gibi bir pacavra gelmiyor en azindan onume

hayali dusmanlara saldirilmiyor, su veya bu skeilde dindarlara saldiran bir yazar yok

ama cocuk gibi muhalefet ediyorlar bak bunu kabul ediyorum

ama adam gibi bir gazete en azindan
uc otuz para icin egri bugru yazip cizen tipler kokusmus magazin ve iktidarin agzi ile yazilmis mansetler yok

ve adim gibide eminim bugun dunya tersine donse CHP iktidar olsa cumhuriyet onlarada giydirmeye devam eder

surekli muhalif olan bir yapisi var gazetenin iktidar kim olursa olsun, bugun cumhuriyete cuntaci darbeci diyenler bugun darbecilikten yargilanan yazarlarin iki askeri mudehaledede iskence gordugunu hemende unutuyorlar

CHP nin gazetesi diyip gecenler sayfa sayfa yeri gelicne CHP ye yapilan giydirmelerden bir haberler tabi

ah birde su cocukca muhalefeti biraksinlar tuncay dan feyz alip

CHP'ye de giydirme yapılıyor,biliyorum.O pek önemli gelmiyor bana,Fehmi Koru'nun bile Erdoğan'ı eleştirdiği oluyor,siyaseti geçtim adamlar kanka.Seviyesi çok düşük yazarları var(Deniz Som mesela).Muhafazakar kesime de gayet saldırıyorlar,tabi bunu yaparken lafımız şeriatçılara diyorlar.Tarz olarak liberal 'takılan' AKP savunucularına çok benzetiyorum,benzer yöntemler kullanıyorlar.
Sosyal ağlarda paylaş

Bone said:
Emre Aköz dediyse doğrudur.
Yüzde yüz.

loserz said:

Partinin durumunu Hürriyet gazetesi ile değerlendirmek epic fail.

Hükümete muhalif gazete bir tek Hürriyet var zannetmek de ayrı bir epic fail.

canım kardeşim emre aköz bu yazısında dogan medya grubunun gazetelerinden bahsediyor canım cicim.
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
  • Yeni Oluştur...