Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Mizah

Estel_Anorien

Öne çıkan mesajlar

camel said:
Sypro said:
Efrasiyab said:
Biraz Saygılı olsanız. Muhammed, ve İsa dediğiniz kişi sizin babanız yada kankanız mı ? ki, babanıza bile direk ismiyle hitap edemezsiniz. Biraz daha düzgün hitap edin. laubali konuşmayın lütfen.

Vuuu... Babamıza ismiyle hitab etmediğimizi nerden biliyorsun? Evde de ayakkabı ile geziyor olabilirim, bunlar niye seni gersin. Sonuç olarak onlar da insan, daha fazlası değil. Hz. ile başlamak ile başlamamak arasındaki fark, Atatürk yazmak ile atatürk yazmak arasındaki fark gibi.

Sen babana ismiyle hitap ediyorsan.
Evde ayakkabı ile geziyorsan. Sen tamamen yoz kültürü kapmışsın sende. Sen daha kim olduğunu bilmiyorsun.
Birgün babana ismiyle hitap ederken sana "ne diyorsun lan ben senin babanım arkadaşın mıyım?" derse ne cevap vericeksin. O zaman da anlatırsın bunları.

Greeny said:
bone

bi nevi annene küfür edince alınmak gibi birşey. sen inanmıyorsan senin için sorun yok, ama biz değer veriyoruz yani bazı şeylere. koyuyor açıkçası. annene küfür edince nasıl alınıyorsan, bu da öyle birşey. aynısı değil (sazanlar için yazmak lazım) ama benzer.

+1
ve ayrıca;

Espri, mizah tarzı şeyler başkalarını üzmeyecek kırmayacak yere kadardır.
"özgürlük, etrafındakilere zarar vermeden özgür olmaktır"

Emperyalist guclerin kolesiyiz biz.
Sosyal ağlarda paylaş

cengizhan66 said:
diyer yandan ifade ozgurlugune gelcek olursak bagra bagra kufretmek ifade ozgurlugudur tabi baskasina bulasmadan...

Evet, ama problem 1. seçenekte birilerine bulaşılıyor olması. Bu özgürlük sınırlarında değil yani.

Sypro said:
Vuuu... Babamıza ismiyle hitab etmediğimizi nerden biliyorsun? Evde de ayakkabı ile geziyor olabilirim, bunlar niye seni gersin. Sonuç olarak onlar da insan, daha fazlası değil.

Başkalarının değerlerine göre daha fazlası olabilir. Ortak alanda da buna saygılı davranmak gibi bir gereksinim çok doğal. Kim olduğunun ya da hangi düşünce olduğunun bir önemi yok yani.

Ayrıca olay şu:

Mum_Chamber said:
ulkede adam gibi egitim vermeden, millete hosgorulu olmayi ogretmeden, herkes kavga etmek ve biz-siz yaratmak icin yer ariyorken cikip da mizah nasil olmali diye tartismak kuveti sutle doldurup kica buzlu badem sokmaya benzer.
Sosyal ağlarda paylaş

camel said:

Evde ayakkabı ile geziyorsan. Sen tamamen yoz kültürü kapmışsın sende. Sen daha kim olduğunu bilmiyorsun.
Birgün babana ismiyle hitap ederken sana "ne diyorsun lan ben senin babanım arkadaşın mıyım?" derse ne cevap vericeksin. O zaman da anlatırsın bunları.

Bunun dışında herşey tamamda.. "yoz kültürü kapmışın" edebiyatı yapabilecek ahkam kesme yetkisi olan mercih sen değilsin. Senin klonun olarak üremiyor insanlar. Kültür, yetişme tarzı ve kişilikler farklıdır. Bunu farkında olabilmen lazım. "Ne diyorsun lan ben senin senin babanım" diye cevap veren elemanlarda bana göre yoz insan olabilir. Fakat ben, kendi doğrum bu diye başkasındanda bu şekilde davranmasını beklemenin çok aptal birşey olduğunu biliyorum.

edit: alıntı kadar..
Sosyal ağlarda paylaş

Redeagle said:
camel said:

Bunun dışında herşey tamamda.. "yoz kültürü kapmışın" edebiyatı yapabilecek ahkam kesme yetkisi olan mercih sen değilsin. Senin klonun olarak üremiyor insanlar. Kültür, yetişme tarzı ve kişilikler farklıdır. Bunu farkında olabilmen lazım. "Ne diyorsun lan ben senin senin babanım" diye cevap veren elemanlarda bana göre yoz insan olabilir. Fakat ben, kendi doğrum bu diye başkasındanda bu şekilde davranmasını beklemenin çok aptal birşey olduğunu biliyorum.

edit: alıntı kadar..

Yahu ne alakası var?
Ayrıca kimmiş o mercih merak ettim?

Ve ben ona yoz kültürü kapmışsın dedim kötü olan birşeyi söyledim. Tabiki insanlar benim klonum falan değil ama ne yapalım "böyle gelmiş böyle gider bu adam" diye bırakalım mı?

Zaten ne geldiyse başımıza bu vurdumduymazlıktan geldi.
Sosyal ağlarda paylaş

En basit bir şekilde ifade edeyim "sana ne?" Etrafta mercih aramaya gerek yok, yok öyle birşey çünkü. Sen insan nasıl yetişmiş, ne etmiş ona karışamazsın. Onun doğrusu senin doğrundan daha az değerli değil. Böyle bir yanılgıya kapılma. "Başıboş mu bırakalım" dediğinde karşındakinede sana aynı şekilde yaklaşma hakkı yaratır. O da senin için düşünür "başıboş bıraktık, noldu şimdi?" der. O zaman nasıl çıkacaksın işin içinden? Senin doğrun über doğru değil. Yetişme biçimin yoz vs. diyecek bir konumun yok yani. İnsanlar farklıdır, biri diğerinden daha fazla ermiş falanda değildir yani.
Sosyal ağlarda paylaş

mizah, evrensel konularda veya büyük kitlelerin önemsediği konularda yapılıyorsa ilgili tüm kişileri güldürebilmelidir. güldürmese bile hafif bir tebessümle yahut en fazla tepki olarak çatık kaşlarla insanların üzerinde çok durmayacağı şeyler olmalıdır. aksi takdirde mizahdan çok hakaret halini alır zaten. ki bu da; 5 yaşındaki bir çocuğun misafirlerin yanında salonun ortasına sıçması gibidir. ev sahipleri de misafirler de gülmez, tek gülecek olan 5 yaşındaki diğer çocuklardır. onlarda gülerse.

ortası yok mu bu işin?

edit: imla.
Sosyal ağlarda paylaş

Başlığı açtıktan sonra mesaj yazacak zaman bulamadığım için özür dilerim öncelikle.

öte yandan konu da kendini alıp çok değişik yerlere gitmiş.

Hz. sıkıntısından başlarsak, o insanlara şu saatten sonra hazreti denilip denilmemesi neyi değiştiriyor anlayabilmiş değilim. Ben Hz. dedim veya demedim diye hiçbir din diğerinden üstün hiçbir peygamber diğerinden überalles olmuyor. Kutsal karakterler oldukları için başına hz. koyduğunda kendini daha rahat hissedenler koymakta serbesttirler buyrun.

baba'ya ismiyle hitap etmek ekseninde dönen tartışmaya gelince hiçbir "birey" doğduğu ülkenin kültürünün tüm özelliklerini birebir taşımak zorunda değildir. Kültür de sosyalleşmenin 1. ve 2. evrelerinde elde edilen bir olgudur. Dolayısıyla kişiden kişiye değişebilir ve bu durum hiçbir kültürü ya da yetişme tarzını bir diğerinden daha üstün veya hakir bir pozisyona düşürmez.

insanların neden bu kadar alıngan ve hassas takıldıklarını gerçekten anlayamıyorum. ankette verdiğim şıkların kuruluşu açısından önemli gördüğüm nokta hz. muhammed karikatürlerinin müslüman dünyada yarattığı tepkiydi. isa, buda, konfüçyus gibi kişiler hakkında binbir çeşit karikatür çizilince sesini çıkarmayan kitlelerin iş hz. muhammede gelince seslerini yükseltmelerini komik buluyorum. Kaldı ki bu hassasiyeti de başka topluluklar pek göstermiyor.

sadece her hareketten, hal ve tavırdan işkillenen insanlık artık yorucu hale geliyor. her daim züccaciyeci'de dolaşır gibi hissediyor insan artık kendini. bu kadar alıngan ve hoşgörüsüzü olmanın ve herşeyi bu kadar ciddiye almanın manasını çözebilmiş değilim. Belki de kitleleri bir arada tutan değerlerin hepsini yıkmak gerekiyor ki bireysellik artık ön plana çıkabilsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Bende bu kısıtlamalara kılım. Kim neye isterse ona inanır ve inandığı şeye saygı gösterilmesini ister. Fakat bu saygı hiçbirzaman başka bir bireyin özgürlüğünü kısıtlamamalı . Misal herhangi biri istiyorsa oturup peygamberin resmini çizebilir. Bunu engellemek direk olarak ifade özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Bazı şeyleri aşabilsek hakkaten iyi olacak özellikle inancın sadece kendimizi ilgilendirdiği ve diğer bireylere kendi inancın yüzünden karıştığından aslında zorbalık yaptığının farkına varabilsek herşey daha iyi olacak. Ayrıca Belli bir seviyeye gelmeden bu konuda tartışmak buzlu badem ve süt örneğini gerçekleştirecek farkındayım ama laf etmeden duramadım. :D
Sosyal ağlarda paylaş

Başka dine saygı duyan adam neden ona ters olan bişeyi yaparak resim çizsin ki? Hayır ona ait bir görsel de yok, neresinden bilmediği bir şeyi çizme ihtiyacı duyuyor?

Bir kere bence çizme isteği de iyi niyetli değil en başında. Ki karikatürlerdeki manevi saldırıları eklemiyorum bile.
Sosyal ağlarda paylaş

bondcuğum o saygı duyma işi yaş iş.

çok basit bir örnekle hepinizi dinlere saygısız ilan edebilirim. -vejeteryanları tenzih ederim- hepiniz çatır çatır hinduizm için kutsal olan ineği yemeyi biliyorsunuz ama. pirzolaları sıyırırken sesiniz çıkmıyor?

yasakçı baskıcı zihniyetle nereye kadar?
Sosyal ağlarda paylaş

Helcaraxe said:
Mizahla hakaret arasındaki ince çizgiyi tutturdukları sürece sorun olmaz bence

Avrupa'da bi ara "abi biz mizah yapıyoruz, ifade özgürlüğü bla bla" diye takılıyordu insanlar.
topiğin ondan açıldığını düşünüyorum. İsa Muhammed felan diyor.

Avrupalı'lar böyle "o ye ifade özgürlüğü, cool" ayaklarında takılıyorlar da, kendileri bir o kadar ifade özgürlüğüne ters hareketler yapıyorlar, ama buna da kılıf hazır tabii.

"Ay bir karikatür çizdik diye bizi öldürceklerini söylüyorlar, bombalıyacaklarını söylüyorlar, ay ne kadar da uncivil" felan diye böyle züppe ayaklarına yatıyorlar.
Ama işim komik yanı, "Demokrasi getircez" ayaklarında gittiler Irak'ı ele geçirdiler. Hani insanlarla "uncivil" diye dalga geçmek kolay da, bu işin "civil" yanı ne bi de onu söylerlerse sevinirim.

Mizah eleştiri içerir. İçermek zorundadır. Eleştiri içermeyen şeye mizah denemez. Özellikle Politik mizah gibi şeyler yapmaya kalktıysan.

Mesela eşşek kulaklı bush ile deve boyunlu obama çizersin, kolkola gidiyordur bunlar, "ya kanka, yarın da ırak'ı bombalayalım, ev kira masrafı çıkar" diye bir balon koyarsın. o zaman eleştiri olur, hiciv olur.

Ama tutup da Muhammed'i 14 kızı birden tecavüz ediyor gibi gösterirsen, buna mizah denemez. Çünkü bunda bir eleştiri, hiciv bulunmamaktadır. Direk olarak aşşağılama ve hakaret amacı vardır.
Sosyal ağlarda paylaş

insanlar bana, inancima, sosyal gorusume, kisiligime, aileme istedigi kadar espiri ya da ciddi olarak hakaret edebilir, bu dunya uzerinde elle tutulur kanitlari, gercek olan hic birseyi degistirmez, cunku ben 3 yasinda bir cocuk zekasina sahip degilim, kendimden suphe etmiyorum, egom, idim, superidim mevcut ve kontrol altinda. bu bana sadece insanlarin dusuncelerini, kalitesini, zekasini gosterir, kiminle karsi karsiya oldugumu daha net anlarim.

ve yanlis anladiginiz sey dunyada ki hersey gibi mizahin da bir hedef kitlesi vardir.

arabaniz yoksa tekerlek almazsiniz.
adanali gay bir tas ocagi ustasiysaniz adanali gay tas ocagi ustalari hakkinda yapilan espiri size komik gelmez.
muslumansaniz muslumanlar hakkinda yapilan espiri[ki kalitesini tartismiyorum] size komik gelmez.
Sosyal ağlarda paylaş

Estel_Anorien said:
bondcuğum o saygı duyma işi yaş iş.

çok basit bir örnekle hepinizi dinlere saygısız ilan edebilirim. -vejeteryanları tenzih ederim- hepiniz çatır çatır hinduizm için kutsal olan ineği yemeyi biliyorsunuz ama. pirzolaları sıyırırken sesiniz çıkmıyor?

yasakçı baskıcı zihniyetle nereye kadar?

"Görselini bile bilmediğin birinin resmini çizme isteği"yle "bir dinde günlük bir rutinin değişiklik göstermesi" aynı şeyler değil.

Saygı duymak illa o dindeki rutini yerine getirmek demek değil. Onu yerine getirse zaten o dine mensup olur. Ama resim çizme olayında bir rutin yerine getirme durumu yok. Spesifik bi değer aşağılama olayı o. Ayrıca resimlerdeki aşağılama niyeti de tartışmasız bi durum.

dominic said:
insanlar bana, inancima, sosyal gorusume, kisiligime, aileme istedigi kadar espiri ya da ciddi olarak hakaret edebilir, bu dunya uzerinde elle tutulur kanitlari, gercek olan hic birseyi degistirmez, cunku ben 3 yasinda bir cocuk zekasina sahip degilim, kendimden suphe etmiyorum, egom, idim, superidim mevcut ve kontrol altinda. bu bana sadece insanlarin dusuncelerini, kalitesini, zekasini gosterir, kiminle karsi karsiya oldugumu daha net anlarim.

ve yanlis anladiginiz sey dunyada ki hersey gibi mizahin da bir hedef kitlesi vardir.

arabaniz yoksa tekerlek almazsiniz.
adanali gay bir tas ocagi ustasiysaniz adanali gay tas ocagi ustalari hakkinda yapilan espiri size komik gelmez.
muslumansaniz muslumanlar hakkinda yapilan espiri[ki kalitesini tartismiyorum] size komik gelmez.

burda problem bizim ya da aşağılamaya maruz kalanın düştüğü durum değil. Sonucu hiç önemli değil yani. Sen etkilmezsin başkası etkilenir ayrıca. Yasalar ve hak herkese eşittir. Dolayısıyla kişisel sonucuna değil eyleme bakarsın. Sen etkilensen de etkilenmesen de etkilenmek önemli değil burda. Eylemin yapılıyor olması problemli.

Aynı mantıkla biri sana küfretse etkilenmeyebilirsin, birilerine komik de gelebilir. Ama bunun yapılması yasal olarak yanlıştır.

dominic said:
fede, sadece mizah degil konu aslinda bu ulkede resmen dusunmek - daha dogrusu - dusundugunu bir sekilde yuksek sesle dile getirmek yasak. cunku tabular. tabular. tabular.

Düşünmek suç değil. Burda bahsettiğin şey "eylem" e giriyor. Eylem olarak ifadelerde problem olabiliyor sınırı aşıp. Bu sınır aşılmasına özgürlük denmiyor çünkü özgürlük karşı tarafın özgürlüğüne müdahale ettiğin yere kadardır.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...