Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Ezanlı basketbol turnuvası tanıtımı

PZero

Öne çıkan mesajlar

oha! hatta çüş.

Okul Sporları Federasyonu saçmalamış tamamen.

Videoyu izleyince edindiğim ilk düşünce: "Şeriat gençliği yetişiyor, yola devam" oldu.

Bu ne abi filistin ırak falan mıyız nedir bu video boyunca alakasız dini sesler falan.

Ayrıca eğer o ezansa ezana ve dolayısıyla dine karşı terbiyesizlik ve saygısızlık yapılmış.

Eğer o ezan değilse spor videosunda "Allah büyüktür" denmesi ne alaka? İran mıyız?

Okul Sporları Federasyonu'nda işsiz kalması gereken problemli bir kadro var.

Sosyal ağlarda paylaş

Başındaki kısım sela'dan bir parça 'Sana selam olsun' diyor ve kesiliyor. Normalde 'ya Allah'ın elçisi' diye devam eder. Sela'nın tamamı, Peygamber'e yapılan bir selamdır. Sabah vakitlerinde ezan'dan darklı olarak okunur biri vefat ettiğinde. Cenaze olduğunda yani.

Öyle dipnot olarak yazayim dedim.

Geri kalanını da ben Allahu Ekber'e benzetemedim ama bu kadar kişi benzettiyse öyledir :)

Bu arada bunların hiçbirinin Arap olmakla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Biz de bir İnka klanı değiliz bu kadar kopuk olalım bunlardan. Bunlar hep müslümanlık temalı. İlla Arap ırkı ya da milletleriyle, emperyalizmleriyle bağlı bir şey değil. Bu coğrafya da tarihi olarak bir müslüman kültür yapısına sahip olmuş. Arap değil. Türklere özgü müslüman kültür yapısı. Yani Bizans - Türk - Arap karışımı diyebiliriz.
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Bu coğrafya da tarihi olarak bir müslüman kültür yapısına sahip olmuş. Arap değil. Türklere özgü müslüman kültür yapısı. Yani Bizans - Türk - Arap karışımı diyebiliriz.

Bu coğrafyanın basketbol oynayan gençleri Müslüman olsa da sadece Arap ezgileriyle temsil edilecek kadar milletsiz ya da sadece dini öğelerle temsil edilecek kadar kültürsüz değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Anlatamadığım; Türk müziği dediğin şey zaten dinden hayli etkilenmiş ya da ortadoğu kültüründen hayli etkilenmiş bir müzik

bak verdiğin linkte islamiyet öncesi Türk müziği nasıl tanımlanıyor

Türklerin İslamiyet'i kabullerinden çok önce dini törenleri yöneten şaman, kam ya da baksı, elinde belirli sesler çıkaran demir parçalarının bağlı bulunduğu bir değnekle topluluğu etkiliyordu. Bu törenlerde davulun da önemli bir yeri vardır.

Senin dediğin Türk müziği Ortadoğu müziğinden çok mu farklı bir şey ?
Sosyal ağlarda paylaş

Verdiğin linkten :

Osmanlılar yalnız musiki sanatına değil musiki ilmine de büyük önem verdiler. Türk müziğinin Arap, Acem, eski Yunan ve Bizans asıllı olduğunu ileri sürenler vardır. Ancak Klasik Türk Müziği genel nitelikleri bakımından Türk asıllıdır. Osmanlı uygarlığı her alanda büyük bir sentez geliştirdiği gibi, Türk müziği potasında yerel pek çok renk bu müziğin parçası haline gelmiş ve bunun karşılığında da Osmanlı musikisi devletin kapsadığı topraklar ve ötesine büyük etkilerde bulunmuştur.

Sizin fikrimce ilkel, insanları milletlerine göre tasnif eden anlayışınıza göre anlaşılması zor olabilir. Ancak bu topraklar bir global yapının parçasıydı. 72 milletle aynı kültürün çocuğuydu. Sen bugün Yunan müziğiyle bizim Ege'deki müziği ayırt edebiliyor musun ?

Ama biri Türk biri Yunan ? (sizin fikrinizce apayrı kimlikler ?)
Sosyal ağlarda paylaş

Giovanni said:
Videodaki sela kısmı alakasız. Ancak otantik Türk kültürü dediğinde dinin ya da Ortadoğu kültürünün etkisi olmayan bir alan bilmiyorum ben. "Biz"e ait gösterecekleri kültürel herhangi bir unsur dini etki içerecekti.

Burdaki alakasız olan şey "sela"dan ibraet değil. Komple sesin tamamı alakasız! "Bize" ait herhangi bir temsil illa dini etki içerir demek saçma. Ki burda olay "dini etki" de değil. Bariz Arap filmi olmuş. Din bile değil yani. Bizi temsil eden şeyin içinde Arapça geçmez.

Şimdi tutup da Türk kültürünün nerelerden etkilendiğini tartışmak detaya girmek saçma olur. İhtiyaç yok yani. Müzik ülkedeki bi göçten bile etkilenebilirken sadece dinden etkilenir demek saçma olur.

İrdelemeyip sonuca bakalım. Bu videodaki "şey" müzik bile değil, o bile tartışılır yani. Ki durum böyleyken bu "şey" bizi temsil etmiyor diyorum ben de. Etse etse Irak'ı falan temsil eder, bizim dilimizde bile değil!

Giovanni said:
Sizin fikrimce ilkel, insanları milletlerine göre tasnif eden anlayışınıza göre anlaşılması zor olabilir. Ancak bu topraklar bir global yapının parçasıydı. 72 milletle aynı kültürün çocuğuydu. Sen bugün Yunan müziğiyle bizim Ege'deki müziği ayırt edebiliyor musun ?

Ama biri Türk biri Yunan ? (sizin fikrinizce apayrı kimlikler ?)

İyi de kim kültür sentezini inkar edip ilkel buluyor burda. Bu detaylara ne gerek var basit düşünün. Videoda sentez bile yok. Diyorum ki videonun "biz"le yakından uzaktan geçmişimizle bile alakası yok. Videoda bariz Arap kültürü tanıtılmış. Şimdi bu lafın üstüne gelip Osmanlı'da kültür kavramını mı tartışıcaz? Biz Osmanlı mıyız?
Sosyal ağlarda paylaş

Çan sesini de ekleyelim tartışmaya.

Türk gençlerinin basketbol filminde neden sadece din var?

Biz Türk değil sadece Arap Müslümanlar mıyız?

Sonuç olarak eğer o ses ezansa ben dinimize karşı da terbiyesizlik yapıldığını düşünüyorum.

Bu mantıkla o zaman her sene Eurovision'a Arapça şarkıyla katılalım, iyi temsil eder bizi!

Binlerce yıllık kültürümüzü Araplaştırmaya çalışan iğrenç bi zihniyet var bugün ülkede. Bunun gibi badem bıyıklı eylemler iyi niyetli değil.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...