Mirage Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Selamlar, Dürüst olayım. Aylardır buraya ilk defa bakıyorum. Demin yeni UO projelerini ve RunUO/Sphere tartışmalarını görünce düşüncelere daldım. RunUO hakkında bir şeyler yazarken aklıma Pati UO sunucusundaki güzel anılarım geldi. Sunucu hala açık mı ya da kapalıysa ne zamandır kapalı onu bile bilmiyorum. 2007 Haziran'ı civarı sunucumuz çok iyiydi. Ortalama iki aktif developer olmamıza rağmen sürekli bir şeyler geliştirip orjinal eklentiler bulmaya çalışıyorduk. Ama ortalama oyuncu sayımız 20'nin üstüne çıkmadı. 20 dediğim de en aktif zamanlarımızdı. Yine de eğleniyordum ben. Eminim ki o sunucudaki diğer oyuncular da eğleniyordu. Etkinlikler yaptığımız özel günlerde bile 20-30 kişiyi geçemedik. Ortalama 20 oyuncu ile kalsaydık yine devam da ettirirdik diye düşünüyorum. Ama gittikçe azaldı ve en sonunda ortalama oyuncu 5 kişiye falan düşünce o aktif olan 2-3 developer'da da motivasyon kalmadı ve sunucu aylarca o haliyle kaldı. İlginç olan ise en ufak dev ilgilenmediği halde 2-3 oyuncu online oluyordu devamlı. :) RunUO/Sphere dalgasına girersek, biz RunUO'yu kural sistemi olarak değil, güçlü bir emülatör olarak görüyorduk. RunUO gerçekten çok gelişmiş bir emülatör. Yeterli vakit ve hayal gücü varsa her şey yapılabilir. Sphere ise tam aksine, artık eskimiş ve geliştirme imkanı çok kısıtlı bir sistem. O yüzden doğal olarak RunUO seçildi ve kurallar forumlardaki yorumlara göre değiştirildi. Yeni zindanlar, yeni boss'lar ve oyunlar geliştiriyorduk. Ama sergileyebileceğimiz oyuncu kalmamıştı. Edit hiç olmadı. Skill alma hızı çoğu skill için hızlı sayılırdı. Sunucu stabildi. GM desteği vardı. Eklemeler, (az da olsa) etkinlikler oluyordu. Niye oyuncu sayısı bu kadar az kaldı ben hala onu soruyorum kendime. Tamam UO çağı bitti artık diyorum. Ama bakıyorum hala onlarca sunucu var, hala yüzlerce oyuncu var ve burda tartışmalar sürüyor. Arada bu yeni UO projelerini görünce diyorum, keşke belli bir oyuncu sayımız olmuş olsaydı da devam ettirebilseydik pati sunucusunu. RunUO ile gerçekten çok eğlenceli şeyler yapılabiliyor çünkü.
arcane Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Pati UO default bir sunucuydu. Sunucuyu farklı kılan şeyler 7hatırlamıyorum. Hata yamalamanın, sunucu stabilliğinin oyuncuyu kestiği dönemler bir 7-8 sene geride kaldı. Skill alma hızı oyuncu toplamaya çalışan ve bunu ortada insanların paralarını, saatlerini verdiği MMORPGler varken yapmaya çalışan bir sunucu için yavaştı. Sonradan arttırmıştınız, ama hala 8x8di makroydu uğraşıyorduk. RunUO'yu emülatör olarak doğru tercih, Sphere cidden manasız ama Sphere isteyenlerin asıl istediği şey oyunun o dönemdeki halini oynamaktı. Etkinlikler geçici çözüm, geçici eğlence. Devamlılık customization ve content ile olur, UO'da uzun soluklu olabilen sunucular bunu başaranlar çünkü dediğin gibi UO'nun çağı bitti. Yapacak motivasyon yoktu, geliştirdiğimiz şeyleri oyuna eklemedik diyorsun. Burada hata nerede görmek zor olmamalı. UO'nun çağı bitti demek UO oynanmaz demek değil tabii. Sadece tercih edilmesi daha zor olur, eski yöntemlerle tutunması zor olur ama UO bitmez, çünkü UO rox! Böyle bir konu ortaya çıktığına göre en azından fikir bazında birşeyler vardır. Darkfall'ın ertelendiği, üzerine karabulutların toplandığı şu günlerden daha iyi bir zamanlama olamaz diye düşünüyorum.
DoruK Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 bir kez kulak vermediniz sphere diye derinden atılan çığlıkları. hep antipatik geldi size sphere fikri. asıl oturup uo oynayacak insanlar sphere istediği, bir iki gün takılıp sonra yüzüne bakmayacak insanlar runuo istediği için böyle oldu. tamam runuo gelişmiş bir sistem, süper her şey yapılabilir harika ama destekçilerinin anlayamadığı bir şey, oynayacak olanlar sphere istiyor işte bu kadar basit. kaç bin kez dile getirildi bilmiyorum ama bir kez bile bu yönde bir adım atılıp "acaba sphere olsa nasıl olur deneyelim mi bir kez olsun" denmedi, her seferinde mantıklı mantıksız şekilde reddedildi bu öneriler, hem de oyuna girmeyip sunucunun runuo olmasını isteyen garip bir kitle tarafından. yani biz eski kafalılar, hiç bir zaman anlamayız runuonun güzelliklerini, ve yeni kafalılardan da hayır gelmiyor maalesef. nebulayı bıraktığım bir ara 1 sene runuo serverda oynamıştım ama ilk fırsatta o bug dolu ama uo tadı veren sphere servera geri dönmüştüm. seramik çaydanlıkta çay demlemeye benzer sphere; uzun sürüyor ve bardağa çayı dökerken filtre kullanmak lazım artıklar yüzünden. runuo ise ketılda su kaynatıp içine demlik poşet konmuş termosta çay yapmaya benziyor. iki dakikalık bir iş ve kolay bir çözüm. ama ilkindeki tadın yanından bile geçemiyor.
Jadelith Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 .ibanthee bunu çalıştıran insanın serverine girip 7x yapmayan epic fail olsun :p
Black-ice Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 runuoda netten serverı indirip mis gibi bir server açabilme lüksü var ama sphere'de oturup scriptler yazman herşeyi düzenlemen gerekiyor. bunun için ekip gerekiyor zaman gerekiyor. tabii runuo için de scripting lazım ama en azından sphere kadar uğraş istemez genelde extradan birşeyler eklenir. mix rebornun test serverını hatırlıyorum çılgınlar gibi eğleniyorduk. hep diyorum TEST CENTER muhabbeti olsa herkes rahat rahat takılsa efsane olucak bence.
Mirage Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Arcane, sen önceki sunucudan bahsediyorsun sanırım. O zamanlar ben sunucuda da yoktum dev takımında da. Ben sonradan kurulan sunucudan bahsediyorum. Default sunucuyu baz almıştık ama üstüne eklemeler yapıyorduk devamlı. Geliştirdiğimiz şeyleri de ekliyorduk tabii. Ama oynayan kalmadığı için yarın kalan bir çok planımız oldu. Onu anlatmaya çalıştım. DoruK, zamanında çok tartıştık bunları. Olay kullanılan emülatörde bitmiyor. Sphere'in sevilen yanları alınıp RunUO'ya entegre edilebilirdi. Ama "neden sphere?" diye sorunca verilen cevap dönüp dolaşıp nostaljiye geliyordu. Nostalji kötü bir şey değil tabii ki, ama kalıcı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü nostaljiden sıkılınca sphere imkanlarıyla oyunu geliştirebilmen çok zor. RunUO'da yeterli oyuncu olsa şimdi WoW 2 yapmıştık onu. (yalana gel) :)
DoruK Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 ama işte hep varsayımlarla ve kişisel fikirlerle sphere fikrini yok ettiniz diyorum ben de. "yapılabilirdi" ama yapılmadı, yapılmayacak. "gelişime açık" ama insanlar gelişim, yenilik istemiyor. "kalıcı olduğunu düşünmüyorum" demişsin ama denemeden bilemezsin. runuo da kalıcı değil demek ki. hatanız burada bence, eğer bir hata arıyorsanız.
tunca Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 reklam azdı sanırım o geliyo aklıma bi tek
arcane Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Vaktinde aktif olarak oynadığım sizin sunucunuzdan bahsediyorum. Önceki sunucuda da oynadım ama onu eleştirmek bile zaman kaybı. Oynayanın kalmaması yukarıda açıkladığım sebeplerin sonucu. Oyuncular bir anda nedensiz yere sunucuyu terk edip sizi elinizdeki gelişmekte olan projelerle bıraktılar gibi bir izlenim oluşmuş halbuki öyle olmadı. Ekleme yaptığınızı hatırlamıyorum. Geliştirip eklediğiniz, content sayılacak birşey de hatırlamıyorum. Planımız vardı, yapacaktık ile karın doymaz. RunUO ile oyunu geliştirilebilecek şekilde nostalji yapılabiliniyor. Öyle olsa hala oynuyor olur muyduk? Sanmıyorum ama en azından yaptık denilebilirdi. :P Sphere'i istemek mantıksız bir istek. O zaman da açıklanıldı ama okuduğunu anlayana. RunUO ile birebir default Sphere shard da yaparsın, Nebula da, herhangi birşey de. Nostalji istemek farklı birşey, emülatörü bununla bağdaştırmak farklı birşey.
Mirage Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Konuyu açan Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 DoruK, bunlar da senin kişisel fikrin. Yalnız yazdıklara göre patide çoğunluk sphere istiyor ve kimse yenilik istemiyor. Öyle değil ama. Pati UO forumunda topu topu 16 sayfa konu var zaten. İstersen 16. sayfadan başlayıp bir göz atıver konulara. Sphere isteyen bir iki kişi çıkmış. Onlar da "sphere isterük" deyip, dil çıkarıp kaçmışlar. Zaten konu Sphere vs RunUO değil. Sunucu ilk başladığında hiç fena değildi. Hazirandaki forumun haline bakınca ne kadar canlı olduğunu görürsün. Her gün 5-10 konu başlığı açılmış. Yüzlerce mesaj atılmış konular var. Eylüle kadar da gayet canlı devam etmiş. Kimse ağzını açıp sphere dememiş. Bunları da varsayımlara göre söylemiyorum. "Sphere açılsa ne olurdu" sorusunu da merak etmiyorum. Merak ettiğim RunUO açıldığında o gayet aktif oynayan kitlenin niye kaybolduğu. Arcane, özetle skill'ler çok yavaş artıyordu ve yeterli yenilik eklenmedi mi diyorsun? Bu arada ortada yeni sunucu fikri falan yok. Dediğim gibi sadece oynayanların neden bıraktığı sorusu bugün aklıma takıldı. Ortalama 15 aktif oyuncu varken gitgide ortalama artmaya devam ediyordu. Biz 50'ye çıkar diye umarken 20 civarı takıldı. Sonra tepetaklak düşmeye başladı.
sipeyskeyk Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 valla ben pati uo da oynarken o 1-2 online a kadar daynadım sonra dayanamadım bıraktım. uo öldü artık kalp masajı yapmaya gerek yok.
Silphatos Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 21, 2009 online sayısının azlığı bırakma sebebi değil bence ya zamanında hobbit/ethernass'ta tek başıma emote yapıp gezindiğimi bilirim aehuh. geçti artık tabii ama orası ayrı.
b1vRiP Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 benim şöle bi düşüncem var.. şu an benim de çalıştıım bi aos runuo projesi var.o bitince şöyle bir şeye girebiliriz hatta ben de scripting yapabilirim; runuo ile t2a serverı açalım.yani sphere zamanındaki oyun sistemini runuo ile sağlıyalım.ama runuo yu default olrak t2a açınca bizim sphereden bilmediğimiz şeyler de oluyor.mesela magicallar direk +9 falan diye değil. vanquishing ya da harden(durability artıyo) falan oluyor. sonra mesela şeyleri kullanabiliriz. stun falan için clientın içindeki runuo daki abilityleri kullanırız. ama gariplik şu.. biz o t2a runuo yu o kadar geliştirirz ki sonunda yine aos a döner :) zaten zamane sphere serveları yok işte stun mtun hep aos tan arak zaten. ama şöle bişi yapabiliriz.runuo da t2a açarız. sonra fazlalıkları törpüleyip eksikleri ekleyerek sphere tadında bi runuo açarız. ama bunun için baya büyük bi tester ekibi lazım.
Jadelith Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 insanlar 1) aksiyon istiyorlar, bunun için 50 aktif oyuncu civarı gerekiyor. bunu nası sağlıcan bilmiyorum :p belki başa eski başarılı serverlardan bi gm? bimiyorum 2) "x zaman açık kalıcaz" şeklinde bişi. ben şimdiki serverlara sıcak bakmıyorum çünkü kapanıcaklar nasısa hemen diye düşünüyorum 3) .ibanthee. şaka yapmıyorum çalışsın şu evden banlama artık :p baydık sadece kicklemesini
b1vRiP Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 runuo da çalışıo i ban thee.. ya bi çok parametre var.hepsini tutturmak gerekio. mesela; ph 100 >> oyuncu gelir >> piyasada hiç bişiyin değeri olmaz >> kalite düşer.oyuncular servera bağlı olmaz. >> çabucak tükenir server ph düşük >> oyuncu çok az >> kaliteli olur. oyuncular serverı geriye de atsanız bağlı kalır >> yeni oyuncu gelmezse eskiler gider >> çabucak tükenir. bence şunu tutturmak lazım ph düşük >> oyuncu çok az >> kalite >> yeni oyuncular gelir >> server uzun ömürlü olur. ama burdaki o başta az oyuncuyu ve sonraki yeni oyuncuları bi şekilde çekmek lazım. o da serverın uzun soluklu olmasına bağlı.insanlar kapanmıyacağını anlarsa gelir her türlü diye düşünüyorum.
ShadowFury Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 2 ay açık kalıp kapanan o kadar çok server oldu ki oyundan soğudum ben. 100% ph bile olsa skill filan kasmam açıkçası, nasıl olsa 2 aya kalmaz gidicek hepsi. ya server kapanıcak ilgisizlikten, ya bi bug, hack olayı yüzünden hadi beyler reset, değmez açıkçası.kapanmasa bile 20-30 player kalınca oynamanın zevki kalmıycak, kasmak yine anlamsız. tüm herşeyin full başladığı serverlar var ama onlar da saçma bence.
tunca Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 22, 2009 azami pvp skill-gearla başlanıp, pvp yaparak daha iyi ama çok da daha iyi olmayan gear toplanılan bir sörvır bence en güzeli olur bu günlerde
necmi Mesaj tarihi: Ocak 23, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 23, 2009 dürüst olmak gerekirse cafe olarak gelmeyi düşünüyorduk fakat editten çok tırstık yanlış anlaşılmasın kimseyi zan altında bırakmak istemiyorum edit düşüncesi o anlık bi refleksti
Giovanni Mesaj tarihi: Ocak 23, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 23, 2009 Tek cevabi var daha oyuna baslamadan once deneme zamanlarinda skill artis hizi cok guzel ve hizliydi PH vardi sanki hep ve herkes cok egleniyordu. Ne zaman oyun gercekten basladi skill artis hizi yavasladi bu kadar veteran oyunculari cok sikti herkes birakti. GERCEKTEN tek sebep bu.
b1vRiP Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 bu ph hakkatten artık uo nun tek sorunu oldu sanırım. ben açıkçası düşük ph tan yana olmuşumdur hep ama, son zamanlarda gerek patideki tartışmalar, gerek dahil olduğum projedeki tartışmalar sayesinde bu işe bir orta yol bulunması gerektiğine kanaat getirdim. peki nasıl olmalı; bence şöyle olmalı. adventurer charlar (sw,mage..) yüksek ph ile olmalı.bu advent. charlar genelde herkesin artık asıl karakteri oluyor zaten. tai,bs,poi ve tame hariç diğer skiller adventure ph ın biraz daha altında tutulmalı. tai,bs,poi ve tame de diğerleri kadar kolay olmasa da yaklaşık 15 saat oynama ile 100 lenebilmeli.. (günde ortalama 5 saat oynandığı düşünülürse bence gayet makul, 3 gün.) ve unattended macro kesinlikle yasak olmalı. diye düşünüyorum ben.
Syn Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Runuo olacaksa bile pvp serverı tarzı birşey yapın, yani en azından sadece minor artiler bedava olsun, diğerleri için champ yapmak durumunda kalalım, biraz customization katın, farklı itemlar koyun ne bileyim, ama yani insanlar skill kasmak zorunda kalmasın, casual oynayabilsinler, zaten burada oynayan adam pvp için oynar. ha lamer dolar derseniz onun da çözümü vardır, oyun accountlarını forum accountlarıyla paralel yaparsınız vs. çözüm var yani, ama şu saatten sonra gerçekten de kimsenin kasmaya hali yok, bayarlar kısa sürede, uo son demlerini yaşıyor Türkiye'de.
D@rkwish Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Mesaj tarihi: Ocak 24, 2009 Herkes ne kadar rahat tüm oyuncular için konuşmuş helal yok kimsenin kascak hali yok vs vs açın serverı kapanmıycak en az bi kaç sene garantisi verin geliyim başlayayım kasmaya ph felanda istemem rezil bişi adam gibi kassın herkes bende böyle seviyorum.
Öne çıkan mesajlar