Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Almanya'nın Türkiye'yi işgal planı

_TaYFo_

Öne çıkan mesajlar

Ama Türkiye'de gücünün yettiği kadar Yunanistan'a yardım etmiştir.Mesela kurtuluş savaşında ele geçen Yunan toplarını geri iade etmiştir Türkiye.O günün şartlarına bakarsak Almanya'ya doğru düzgün destek olmadan savaş ilan etmek delilik olurdu.Çünkü İngiltere zaten kendi anakarasının derdine düşmüştü.Bize yardım etmezlerdi büyük ihtimalle.
Sosyal ağlarda paylaş

ORdunun daha iyi kötü olmasından çok coğrafya ön plana çıkardı bence o devirde. Birinde sınır komşularına layloy yürüyerek giriyorsun diğerinde hem uzak bir ülkeye hem birçok başka devlet arazisinden geçip girmen hem de girdikten sonra boğazlar gibi akmali engelleyen sıkıntılı alanlardan nakil yapman gerekiyor. Kaldı ki Türkiyenin o zamanki alt yapısına bakarsak Avrupa kadar düz ayak olarak orduların ilerlemesine olanak vermeyen bir yapısı var. Hele de Rusya tarafından girilse idi Türkiyeye o karadeniz dağlarında orduları zaten o kadar savaş sonrası çok yıpranmış olurdu. Belki en baştaki Alman ordusu olsa rahat rahat ilerlerdi ama TRye gelene kadar zaten fazlasıyla yıpranmış halde olacak olan Almanların bence TRyi işgali ancak hayalde kalırdı.
Sosyal ağlarda paylaş

• 2 hafta sonra ...
yukarıda yazılanları biraz hızlı da olsa okudum.

diğer ülkeleri bilmiyorum ama almanların eğer çıkarına uyuyorsa her türlü anlaşmayı ve askeri/sivil ortak geçmişi hiçe sayarak, istediği gibi at oynattığını biliyoruz. tarih bunu zaten gösteriyor. o yüzden, o dönemde imzalanan hiçbir anlaşma referans teşkil etmeyecektir.

almanlar geçen yıllarda hakkımızda fazlası ile bilgi sahibi olmuşlardı. ne tür ekipmanlarımız olduğu, askerlerin nasıl savaştıkları, orduda ne tip komutanlar olduğu falan vs. yani adamlarda zaten hali hazırda onca cephe açıkken direk buraya girmedilerse, vardır o anda göze alamadıkları bir takım etkenler herhalde.

sonuç olarak savaş napolyonun da dediği gibi, parmağı harita üstünde şurdan girerdik burdan çıkardık diye hareket ettirerek kazanılmaz. total war değil bu. işin içinde bir sürü görünen ve görünmeyen bir sürü stratejik ve politik değişkenler var.

benim fikrim ise:

savaşın seyri o şekilde devam ederken, diğer cepheler çözülene kadar bizi karşılarına almamaları gayet normal.

savaş esnasında diğer cepheleri çözdükten sonra bizim topraklarımızı işgal etme fikrine kapılmış olmaları da normal, adamlar önümüze gelene bin tekme modunda.

fakat iş oraya gelince dünyadaki stratejik ve politik dinamikler ve menfaatler nasıl olacaktı onu bilemeyiz. o yüzden ilk başlarda girme fikrinde olsalar dahi sonradan bunun yerine başka bir karar verebilirlerdi belki.
Sosyal ağlarda paylaş

işgal edilirdik orası kesin ama işgal edildikten sonra almanların başına ne gelirdi onu düşünmek gerek. ankarayı geçersinde daha doğuya gittikçe bişi yapamazsın. karadenizden geçemezdiler kafkaslara orası zor. güneydoğudan ırağa geçmeye çalışsa ingiltere destek çıkardı o bölgeye. rusya ne yapardı belli olmaz onlar almanlara dalarsa ok. ama gelip bizde pay alalım diyim bizede girebilirlerdi polonya gibi. ama tek başına alman birlikleri anadoluyu kontrol altına alamazlardı onu söyleyebilirim. zaten şu var almanların yenilişinin en büyük sebebi rusya cephesidir ardından amerikan birliklerinin gelmesinin elbette etkisi vardır bir tarafta taze kuvvetler diğer tarafta ise yorgun alman ordusu. hiçbir devlet tüm dünyayı kontrol işgal edemez. tarihte hep öyle olmadı mı birisi büyük bir ordu kurar ilerler ilerler önüne çıkan orduları yener fln ama sonunda bir noktada yorulur ve orada işi biter. almanlarda avrupada ve afrikada büyük başarılar elde etmiştir ama italya gibi bir müttefikle gidebilcekleri yere gitmişlerdir ilerisi yemez... rusyada aynı kapıya çıkar türkiyede. elinde tutamayacağın ülkeye dalmayacaksın.
Sosyal ağlarda paylaş

iyide ispanya zaten almanlarin kontrolu altinda gibi birsey, franconun istegiyle kasaba bile bombaliyorlardi almanlar

cengizhan66 said:
yav zaten mantiken sacma. yani buruya gelcegine direk ispanyaya saldirsin daha mantikli en azindan cebelitarik ve afrika da cok buyuk ustunluk ve italyan gemileri kuzeye gidip almanlarla birlesmesi bi ihtimal ingiltereye saldrimak falan filan...
Sosyal ağlarda paylaş

Bir de sanıldığı gibi İngilizlerin elindeki Cebelitarık üssünün, Cebelitarık boğazının en dar noktası olmadığı gibi bir gerçek var.

Ayrıca Almanlar Cebelitarık'ı almak adına İspanya'nın geçiş izni vermesi için çabalara girmişler fakat Franco bunu reddetmiştir. O köy bombalamaları falan İspanyol iç savaşı zamanındadır daha sonrasında değil.
Sosyal ağlarda paylaş

Strateji oyunlarına insanın kendisini pek kaptırmaması gerekiyor. Çünki strateji oyunlarında birimlerin belli bir attack puanı ve defans puanı vardır. Ama gerçek hayat öyle değil.

Türk halkı toprağına ve şerefine düşkün bir halktır. Şimdi yozlaşma nedeniyle pek diyemesemde.

Evet hitler ve ordusu gerçekten kuvvetliydi peki ya fransızlar, ingilizler, yunanlılar ? Onlar çantada keklikmiydi ?

Bilemiyorum ama birde ulu bir önderi kaybettikten sonra, o halkın o toprakları bırakacağını ve kaçacağını hiç zannetmiyorum. Dolayısıyla son kişiye kadar savaşırdı Türk halkı ( kaçanlar elbette olurdu ama ne kadar olurdu onu bilemem ? ) ve Almanya'yı yenemese bile ciddi anlamda güç kaybına uğratır, uğraştırır, başının belası olurdu. Belkide ne püskürtebilirdi, nede pes ederdi Türk halkı.

Hani ezer geçerdi demeyin bari. Milliyetçiliğin faşist yönünü bende sevmem ama bir halkın kurtuluşu ve o halkın şerefinide düşünmek lazım ...Yoksa Atatürk bunlar bizi ezer geçer boşverelim deseydi ne olurdu ?
Sosyal ağlarda paylaş

Boğazlardan savaş gemisi geçircem dedi izin verdik; bana krom çelik sat dedi izin verdik, savaşa yanınızda gireceğiz diye söz verdiğimiz Fransa Sovyetler düdüklendi; biz görmezden geldik. Adam niye işgal etsin ki Türkiye'yi? Bir zararı mı varmış Türkiye'nin?

Ayrıca isteseydi girer çıkar yine girerdi; Türkiye'de tank gitmez falan saçma laflar; Yunanistan'ın %90'ı dağ orada gittiler ya?
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...