Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Bilgisayar satarken harddisk temizlemek / kazımak

Mirage

Öne çıkan mesajlar

Selamlar,

Dizüstü bilgisayarımı ebay'e koydum. Haliyle satmadan önce harddisk'i kökten temizlemek istiyorum. Gerçi önemli şifreleri hiç harddisk'te kaydetmedim ama yine de ben önlemimi alayım.

Sadece format atmak yeterli olmuyor sanırım bu durumlarda. Bütün harddisk'i özel bit paternleri ile dolduran yada başka yöntemlerle silinen verileri geri getirmeyi zorlaştıran yazılımlardan arıyorum. Öyle aşırı güvenli bir şey olmasına gerek yok. Sıradan bir kullanıcı verilere ulaşamasın yeter.

Ha bir de, Windows klasörüne dokunmadan diğer kısımları temizlemek mümkün mü. Recovery kullanarak işletim sistemini bilgisayarı aldığım hale getirdim. O işletim sistemine dokunmadan harddisk'in kalan yerlerini kazımam mümkün mü? Şimdi tekrar format, recovery vs uğraşmak istemiyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

Windows altında bir yol yok mudur? Netbook sattığım için cd/dvd yok. USB boot ile falan da uğraşmak istemiyorum.

Şöyle bir şey buldum. Nedir ne değildir? http://www.killdisk.com/

Rastgele bir program kullanmak istemiyorum. O yüzden denemiş test etmiş varsa çıtlatsın. :)
Sosyal ağlarda paylaş

• Genel Yönetici
Wikipedia said:
From the perspective of preventing the recovery of sensitive data through recovery tools, the data must either be completely overwritten (every sector) with random data before the format, or the format program itself must perform this overwriting; as the DOS FORMAT command did with floppy diskettes, filling every data sector with the byte value F6 in hex.

http://www.dban.org/ : Bunu format için kullan. (USB'den)

Windows'unu şu programla yedekleyip sonra geri yükleyebilirsin: http://en.wikipedia.org/wiki/Clonezilla , bunun yerine şunu da kullanabilitsin ama ben hiç denemedim: http://odin-win.sourceforge.net/ (Windows altında çalışıyor bu)

Proprietary software'ler vardır bunları yapan ama bilmiyorum ben.
Sosyal ağlarda paylaş

nette okumuştum ne kadar doğru bilemiyorum ama
format atıyorsun, sonra hdd leri full dolduruyorsun atıyorum 1gb lık film var 21512512kere kopyalıyorsun filmi
sonra tekrar format,
bunu 2kere yapın yeter diyorlardı

emin değilim ama ben şöyle biliyorum;
full dolu hdd var, format attığında o dosyalar silinmiyor ama pc hdd yi boş görüyor, yeni dosyaları onların üzerine yazıyor yani önceki bilgiler yavaş yavaş yeniden yazılıyor vs
Sosyal ağlarda paylaş

Evet benim bildiğim kadarıyla da durum dediğin gibi burax.
İsterseniz deneyin, formattan sonra bi kurtarma programı çalıştırın, eski dosyaları direkt bulursunuz. Ama formattan sonra diski fulleyip, sonra tekrar format çekerseniz ilk dosyalar yalan oluyor, bir önceki fullemedeki dosyalar çıkıyor.
Sosyal ağlarda paylaş

format attıktan sonra komple diski doldurursan yeter. üstüne bir daha format at tamam. program varsa da bilmiyorum bu iş için. ama format atılmış harddisk'ten bilgi kurtarmak istiyorsan üstüne hiç birşey yazmaman lazım. eh bunun tersi de komple diski doldurmak oluyo :)
Sosyal ağlarda paylaş

Selam,

LLF (low level format) işini görür sanırım. Arkadaşlarla yıllardır telefuz etmemize rağmen aramızdan çıkıp da bunu yapan olmadı, o da ayrı :)

Açıklama

Düşük Seviye Biçimlendirme (Low Level Format, LLF)

Düşük Seviye Biçimlendirme sabit diskteki önemli sorunların yerinin belirlenmesi ve çözülmesi için önemli bir yöntemdir. Daha çok, doğru biçimleme operasyonu olarak bilinir; çünkü verilerin diskte depo edildiği yerlerde fiziksel bir biçim yaratır. LLF işlemi ilk başlatıldığında, diskin yüzeyindeki bütün işlemler durdurulur ve boşaltılır. Eğer LLF işlemi diskte veri varken yapıldıysa bütün veriler tamamıyla silinir. LLF genel tanım itibariyle bir fabrika biçimidir. Sabit diski ilk alındığı durumuna döndüren bir biçimlendirme şeklidir. İşletim sistemine ait bir biçimlendirme değildir. Buna “Zero Fill” de denir ve diskte yazılmış olan bütün verilerin silinmesi anlamına gelir. Sabit diski tamamen manyetik olarak biçimlendirir ve içeriğini tamamen sıfırlar. Asla bilgiler geri gelemez. Öte yandan, normal biçimlendirme işleminde, sabit diskin sadece "Fat" adı verilen bölümündeki bilgiler silinir, bilgiler aslında sabit diskte durur. Sadece adresleri silindiğinden görünmez ve kullanılamazlar; ama geri kurtarılabilirler.

LLF çok güvenli bir biçimlendirme yöntemi değildir, birtakım riskleri vardır. Sabit diskin yüzeyinde olan Bad Sector (Bozuk Kesim)’ler ve ulaşılamayan bölgeler sabit diskte de kullanılır. Bozuk "boot" kayıtlarında ya da virüslü kayıtlarda, düzeltmeleri yapabilmek icin "FDISK /MBR" komutu kullanılır. Eğer sabit diske LLF atılması gerekiyorsa, fabrika çıkışlı sürücü kontrol edilmeli ya da yarar sağlaması açısından üreticinin İnternet sitesinden gerekli olabilecek dokümanlar indirilmelidir.

Sabit diskte LLF yöntemi 1980'lerde yayılmaya başladı. İlk sabit diskler büyüklük itibariyle "floppy" disklere çok yakındı; fakat LLF işletim sistemlerinin yerine genelde "BIOS" dan yapılırdı. 1990' ların başlarına gelindiğinde ise, sabit disklerde LLF, RRL kodlarınının kullanımı, her bir sektör için ayrı numaralandırma, sabit diskin gücünü arttırmak için disk yüzeyine "track" kodlaması gibi yeni teknolojilerle kompleks bir hale geldi. Bunun yanında bazı üreticiler LLF araçları da sağlamaktadır. Bu araçlar, üreticilerin (IBM, Seagate, Samsung...) İnternet sitelerinden indirilebilir.

LLF yönteminde kabaca tarif etmek gerekirse sabit diskin yüzeyi adeta kazınır, gerek veriler gerekse manyetik alanlar tamamıyla silinir; fakat bu durumdan sonra sabit disk kendisini yeniden kurmaya başladığı zaman en ufak bir hatada sabit disk kullanılmaz hale gelebilir. Ayrıca LLF yöntemi birkaç defadan fazla uygulanırsa sabit diskte kalıcı sorunlara sebep olabilir; çünkü LLF yöntemi sabit diski sıfırlamak için kullanılır ve bu sıfırlamada sabit diskin manyetik özellikleri de birtakım değişikliklere uğrar. Her sıfırlama sabit diskin manyetik gücünü zayıflatabilir bu nedenle çok sık yapılmaması gerekmektedir. Sonuç olarak, bir sabit disk sorunu ile karşılaşıldığı zaman LLF, en son başvurulacak yol olmalıdır.

Bireysel kullanıcılar bilgisayarlarını biçimlendirirken, High Level Format (Yüksek Seviye Format) atmaktadırlar. HLF eski "msdos" sürümlerinde "FORMAT C:/S/V" şeklinde yapılan, şu anda Microsoft XP CD'sini takmak suretiyle diskteki bölümleri yeniden biçimlendirilen olayın adıdır.

Low Level Format Atılması

Üreticiden çekilen dosyalar öncelikle bir diskete kaydedilir. Daha sonra bilgisayar yeniden başlatılıp, söz konusu dosyalar kaydedilen disket ile açılarak içindeki dosya çalıştırılır ve beklenir. Diskete atılması için gereken çalıştırılabilir dosyalar, ilgili üreticilerin İnternet sitelerinde bulunmaktadır.

Saygılar.
Sosyal ağlarda paylaş

• 3 yıl sonra ...
Kendercik said:

Yazık falan... ikinci el HDD satanlar için risk vardır.

Bir program hatırlıyorum ki 10-20-30 defa HDDye dosya yazıp siliyordu ve dosya kurtarılması güçleşiyordu. Aramaktayım ismini.

Ghost Mouse'la falan kaydetsin mouse hareketlerini loop'a alsin bir kac saat olma mi ?
Sosyal ağlarda paylaş

EVIL_DeaD said:

High level format atmak istiyorum da ben de önerebilceğiniz bir program var mı?
http://www.killdisk.com bu programı buldum ne kadar gerçekçi format atıcak bilmiyorum.

High Level format dedigin bu bildigin normal format zaten. Low Level'i var bi de onun, eskiden bios'tan falan atardik bad sector'leri temizler/isaretler diye ama artik yok.

Aradigin sey File/Disk shredder tadinda birsey diye tahmin ediyorum. Hiren's Boot CD icinde bolca var bu araclardan. Indirip bir kac tanesini kullanabilirsin. CD/DVD kullanamiyorsan sitesindeki talimatlari kullanarak USB stick hazirlayabilirsin.
Sosyal ağlarda paylaş

Eğer askeri dosya, top secret veri falan temizleyeceksen
said:
MaxBlast 5
Manufactured by Maxtor and including a "wizard" interface, MaxBlast 5 is a formatting tool that lets you format your Maxtor drive quickly by pointing and clicking the format option you want. Once the formatting wizard starts, you can visually see the formatting progress--no guessing on the status of your Maxtor drive. The tool supports S-ATA (SATA), IDE (E-IDE), SCSI, Universal Serial Bus (USB) and Firewire Maxtor hard drives. LBA-48 drives are also supported. You can also copy the entire contents of your Maxtor drive to another hard drive.

Read more: Maxtor Format Drive Tools | eHow.com http://www.ehow.com/list_6303619_maxtor-format-drive-tools.html#ixzz1k0QLxiKN

Bunu kullan, yok sadece kullanıcıysan,sade kullanıcıya satıyosan 1-2 kere mp3 kopyala tüm diske yeter, profesyonel recovery yapılmadan dosya çıkmıyor üzerine 2 kere yazılmış diskten.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...