Law Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Elimde bir kitap var. Adı "Türkiyen'in Etnik Yapısı" yazarı ise "Ali Tayyar ÖNDER" peki bu adam kimdir yazayım ODTÜ Eski Gaziantep Fen ve Edebiyat Fakültesi Lisan Bölümü Başkanı ve Dekan yardımcısı. Güzel bir kitap okuyun derim. Bir alıntı yapayım kitapdan. sayfa 167 ve devamından. "Dil, bir toplumun etnik kökeninin en önemli göstergelerinden biridir. Bu temelde, Kürtçe yapı ve kelime olarak incelendiğinde görülmektedir ki, bu dil Türkçe, Farsça (iran) ve daha az olarak Arapça'nın karışımıdır. Rusya'nın Erzurum konsolosluğunu yapmış Auguste Jaba Kürtler üzerinde araştırma yapmış, 1860 yılında Kürtçe derlemelerini yayınlamıştır. Daha sonra F. Justi tarafından bu kitap esas alınarak 8378 kelimeden oluşan bir Kürtçe sözlük oluşturulmuştur. V.Minorsky gibi önde gelen kürdologlar bu sözlükdeki kelimeleri menşei olarak tasnif etmişler. 3080 kelime Türkçe. 2230 kelime Farsça (1200 ü zend lehçesi) 370 kelime Pehlevi Lehçesi (Farsça) 2000 kelime Arapça (ama bu arapça osmanlı etkisiyle geçmişdir deniliyor araplarla etkileşim kurmakdan değil) 220 kelime Ermenice 108 kelime Keldanice 60 kelime Çerkesce 20 kelime Gürcüce 300 kelime menşei belli değil (prof. dr. A.Haluk Çay, Her Yönüyle Kürt Dosyası sf.119) Ancak Kürtçe, Türkçe, Farsça ya da Arapça'nın bir lehçesi olmayıp özgün bir dildir. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 sipeyskeyk said: çok merak ediyorum acaba karadeniz bölgesinde doğuda yapılanlara benzer altyapı çalışmaları yapılmış mıdır lazlarla ilgili ? denenip başarıya ulaşmamışmıdır yoksa acaba hala uğraşıyorlar mıdır.yani ben amerika olsam lazların pkk sını oluşturmak için çalışırdım.var mı bilgisi olan ? amerikanın o topraklarda ne isi var,ortadogu ve enerji kaynakları guneydogu da,hem o bolgede istikrar ve duzen olmamasına turkiyeden once rusya izin vermez Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sunthewhich Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Law'in yazdıklarını okuduktan sonra objektif olarak bakınca, 8000 tane toplama kelimeden oluşan bir sözcük dağarcığı olan kürt dilinin eğitimi "üniversite" düzeyinde olmamalı, dil kursları yeterde artar. Gidene de allah akıl fikir versin zaten, denecek birşey yok. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kitana Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Kürt nüfusu tartışılmış. Cia kim yalandır o denmiş , arkadaşlar herhalde cia den daha iyi biliyor bu işleri (:P) Neyse bölüme gelirsek. Kendimce kürtleri pek sevmem ; ama sonuçta kürt denince çoğumuzun aklına PKK geldiği için çoğumuz açılmasından yana olmayıp , ırkçılık muhabbetine giriyor. Law'un okuduğu kitapta da dendiği gibi Kürtlerin dili Türklere göre daha öz bir dildir. Buna saygı duymak lazım. Çirkefleşmenin alemi yok. Ayrıca her kürdü de PKK olarak gören arkadaşlara da bravo diyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Sorun Kürtçe veya Lazca değil, evet korunsun bu diller ne var. Devletin resmi dili zaten Türkçe bunada bir itirazı olan yok. Kürtçe nin özgün bir dil olduğu konusu artık tartışılmaz olduğuna göre bu baglamda akademik seviyede eğitimide verilir. Sounçda kendi gramer kuralları olan özgün bir dil. Ama buna gerek var mı orası tartışılır. Kaldıki Kürt dili ve edebiyatı deniliyor, yani o dil içinde olan hikaye, masal ve buna benzer zımbırtılarda bunun içinde. Peki buna gerek var mı ? Yoksa işim içinde başka planlar mı var orası tartışılır. Ve bana pek samimice gelmiyor açıkcası. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Rahan Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 üniversitedeki bölümün türkiye'nin demografik yapısıyla alakalı olmasına gerek yok. nasıl ingiliz dili edebiyatı, fransız, arap dili edebiyatı varsa kürtçenin olması da çok doğal. akademisyenlerin kriterleri nedir bilemem ama laz ve çerkes dili edebiyatı bölümlerinin olmasının da zararı olmaz. fazla bilgiden zarar gelmez. insanların isyan edip dağa çıkmasını engellerseniz, dağdaki pkklıları öldürerek bitirebilirsiniz.. evat. basit bir matematik hedesi. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kitana Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Law said: Ama buna gerek var mı orası tartışılır. Kaldıki Kürt dili ve edebiyatı deniliyor, yani o dil içinde olan hikaye, masal ve buna benzer zımbırtılarda bunun içinde. Peki buna gerek var mı ? Yoksa işim içinde başka planlar mı var orası tartışılır. Ve bana pek samimice gelmiyor açıkcası. Türkiye'de yaşayan ve medeni bir şekilde eğitim gören aileler var. Kendi dillerinin eğitimini görmeleri onlar için bir avantaj. Neden gerek var mı diye düşünüyorsun ki? Türkiye için + bir puan. Kendi toprakları içinde yaşayan diğer ırklara sunduğu ayrı bir hizmet bence. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
ginaly Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 ayrıca kürtçenin olmasından ziyade, neden urdu dili ve edebiyatı diye bi bölüm var? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Law Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 kitana said: Law said: Ama buna gerek var mı orası tartışılır. Kaldıki Kürt dili ve edebiyatı deniliyor, yani o dil içinde olan hikaye, masal ve buna benzer zımbırtılarda bunun içinde. Peki buna gerek var mı ? Yoksa işim içinde başka planlar mı var orası tartışılır. Ve bana pek samimice gelmiyor açıkcası. Türkiye'de yaşayan ve medeni bir şekilde eğitim gören aileler var. Kendi dillerinin eğitimini görmeleri onlar için bir avantaj. Neden gerek var mı diye düşünüyorsun ki? Türkiye için + bir puan. Kendi toprakları içinde yaşayan diğer ırklara sunduğu ayrı bir hizmet bence. Evet haklısın buda onların doğal hakkı, yani o konuda samimiler mi derken elbette samimiler. Ama şu seçim arifesinde ve özellikle Kürtler kullanılarak oynanan oyun içinde bu durum bana samimiyetsiz geliyor. Ayrıca ırk demeyelim etnik kimlik tanımlaması daha doğru olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
|Joker| Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 sipeyskeyk said: çok merak ediyorum acaba karadeniz bölgesinde doğuda yapılanlara benzer altyapı çalışmaları yapılmış mıdır lazlarla ilgili ? denenip başarıya ulaşmamışmıdır yoksa acaba hala uğraşıyorlar mıdır.yani ben amerika olsam lazların pkk sını oluşturmak için çalışırdım.var mı bilgisi olan ? GAP'a yapılan yatırımla 3 Karadeniz Bölgesi kurulurdu. Hala da GAP'a önem vermeye çalışıyorlar. Adamların umrunda değilki. Kürt dili ve edebiyatı bölümü kurulsa da umrunda olmaz, çünkü adamlar bu ülkede barış içinde yaşamak istiyor, ayrımcılığa da karşılar, ama PKK ABD ve AB devamlı bu sorunu ortaya çıkarıp kendilerine çıkar sağlamaya çalışıyolar. Bu yapılanlardan sonra, yıl ortasında ve ya sonunda Anayasa'nın değişmez maddelerini de değiltirip, devletin resmi dili Türkçe'dir e de karşı çıkacaklar. Her şey yavaş yavaş, yedire yedire... Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Snefru Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Siz kürt diye bir kavrama onlar medler derseniz medler için ayrıca tunç çağında morayı istila ettikleri ve bugünki bilinen antik yunan ı kurduklarıda söylenir.Halbuki doğudan bilindiği kadarıyla antik yunan ile etkileşime girmiş halk olarak persler gösterilir. Ortaokul ve lisedeki tarih bilgilerim ile hatırladığım kadarıyla adamlarına ot çektirip kalelere canlı bomba gibi sallayan dünyanın bilinen ilk teröristi bir adam vardı.Bence etnik köken noktası ancak buradan çözümlenecek. Ayrıca isteyen almanca ile ingilizce arasında çıkarsın bakalım istediği kadar kelime. Bizim şu konuları tartışmamız bile ayıptır.Batının amacı budur.Bu oyuna gelen çok kişi var.Ayrıca Laz diyorsunuz çerkes diyorsunuz Allah aşkına söyleyin LAZ dediğiniz adam türk çerkes dediğiniz adma türk neden ayrı ayrı kavramlara salak gibi anlam yükleyip bölünmeye farkında olmadan hizmet ediyorsunuz? Sizin çerkes dediğiniz kişiler kafkas türkü.Laz dediğiniz kişilerde karadenizde yaşayan türkler.Anadolunun ya bakarsak dünyanın en güzel kültür mozaiğidir.Her milletden insan vardır.Bizi etnik milliyetçilik tartışmasına zorlayan kişilerin amacı ise etnik milliyetçiliği ülkemizde körükleyerek üzerinde oturduğumuz toprağın bizden alınmasını sağlamak.Gerisi hikaye. Benim ortadoğuda tanıdığım 3 ırk vardır pers arap ve türk gerisi hikaye.Aramızda ne fark var ki 1010101 tane özgün ırk çıkıyormuş?Sende aynı türküde oynuyorsun adamda aynı türküde oynuyor.Yemeklerimiz aynı dinlerimiz aynı oturduğumuz topraklar anlamında stratejik çıkarlar olacaktır elbette.O ayrı konudur.Ama bu insanların arasında 123231 tane ırk olacak kadar fark yok. Artık enayiliği bırakın ve bölünmeye hizmet etmeyin.Ayrıca etnik milliyetçiliği tartışmaya zorlayan insanların kafasına kazıyan televizyonların allah belasını versin! Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
|Joker| Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Snefru said: Artık enayiliği bırakın ve bölünmeye hizmet etmeyin.Ayrıca etnik milliyetçiliği tartışmaya zorlayan insanların kafasına kazıyan televizyonların allah belasını versin! (tu) Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mulgear6 Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 kürt edebiyatı nedir ya arada uydudan roj tv ye bakıyorum da adamlar bile düzgün konusamıyolar ki ne edebiatı Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
kitana Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 kürtçe bilgin varmı mulgear6? merak ettim abi nerden anladın düzgün konuşamadıklarını :P Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
mulgear6 Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 arada bi cümle kurmak için düşünmeleri ve genelde kitlenip türkçe kelimeler kullanmaları bi kere izlemek yetiyo bunu anlamak için anlatamadım simdi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Greeny Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 abi japon dili, çin dili gib bölümler yok mu ünilerde? var. bunların türkiyedeki etnik hedesi nedir, hiçbirşey. onlara niye laf uzatmıyorsunuz? kürtçe amerikadaki ispanyolca gibi oldu, kabullenmek lazım bazı şeyleri. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 bide çıplak uzanalım isterlerse kürt kardeşlerimiz stres atsın. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Greeny said: abi japon dili, çin dili gib bölümler yok mu ünilerde? var. bunların türkiyedeki etnik hedesi nedir, hiçbirşey. onlara niye laf uzatmıyorsunuz? kürtçe amerikadaki ispanyolca gibi oldu, kabullenmek lazım bazı şeyleri. hic mi hic alakası yok,bir tutamazsın Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Snefru Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Greeny said: abi japon dili, çin dili gib bölümler yok mu ünilerde? var. bunların türkiyedeki etnik hedesi nedir, hiçbirşey. onlara niye laf uzatmıyorsunuz? kürtçe amerikadaki ispanyolca gibi oldu, kabullenmek lazım bazı şeyleri. Oldu o zaman nerde kalıyo senin dünya üzerindeki ülkenin otoritesi?Biz hiçbirşey söylemeyelim onlar çizsin onlar oynasın bizde damat ferittik burda yani.. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
nutella yerim Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 amerika ekonomisinin el verdigi kadarıyla izledigi ulusal politikalarla amerikan vatandasligini cok cazip hale getiriyor ve icinde 200 kusur etnik kokene ait vatandası var hic biri bizim cografyamızdaki gibi homurdanmıyor,90larda endonezyoda barda cıkan bir kavga da ölen 2 vatandası sonrası o bolgede bulunan savas gemilerini endonezyaya cevirdi,kendi vatandaslıgını cazip kılıyor,californiya da meksika dan kopma ama californiya da yasayan hic bi meksikalı ozgurluk(!) istemiyor,meksikaya baglanmak istemiyor cunku ekonomik ve sosyal acıdan cok rahatlar,bu yuzden amerika da ingilizceden farklı bi dilin konusulması herhangi bi tehdit icermiyor Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
|Joker| Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Kürtçe Amerika'daki İspanyolca gibi oldu.. Hmm.. İngilizce - Amerika, İspanyolca - İspanya, Kürtçe - ? Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
adamınbiri Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 zorla mhpye oy attırcaksınız dimi Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
sir Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 jadelith'in bu topikteki liboş performansını tebrik ediyorum =) kürtlerle veya kürt diliyle ilgili her topikte "çerkesler, lazlar hede hödö" argümanı kuranlara bayılıyorum..yahu varsa böyle bi talepleri, onlar da kursun, kürtlerle elele verip enstitü açsınlar hatta, tutan mı var? gören de kürtlere "ayrıcalık" yapılıyo sanıcak.. "TC","kürt","ayrıcalık" kelimelerini aynı cümlede kullanmak dahi abes olur. bakın, abes oldu. bi de "inkarcılar" var, kürtçe "uydurma" bi dilmiş. vay be. milyonlarca insan konuştuğuna göre kim uydurduysa güzel uydurmuş..hangi dil ailesinden geliyo??maveraünnehirden geliyo, oldu mu? biz de zaten atillanın torunlarıyız, dünya türk olsun falan..zaten ortadoğuda 3 ırk varmış ayol, bunlar da toplasan 3 dil konuşuyolardır. e nası mozaik oldu bu? düz çikolatalı kek oldu yani resmen.. neyse topiğe gelecek olursak; çok güzel bi adım bu da, trt şeş ile beraber düşünülünce kürt sorununun çözümü için epey mesafe katedilebilir bu girişimle. ancak kültürel yanının dışında hukukla ilgili mevzuatlar var ki, tvde başbakan kürtçe bile konuşsa aşılamıyo, cezaevinde kürtçe konuşmanın veya kürtçe broşür basmanın hala cezaları var. bu kültürel adımların yanında bi de hukuki adımlar atılırsa çok iyi olur. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
|Joker| Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 sir said: jadelith'in bu topikteki liboş performansını tebrik ediyorum =) kürtlerle veya kürt diliyle ilgili her topikte "çerkesler, lazlar hede hödö" argümanı kuranlara bayılıyorum..yahu varsa böyle bi talepleri, onlar da kursun, kürtlerle elele verip enstitü açsınlar hatta, tutan mı var? gören de kürtlere "ayrıcalık" yapılıyo sanıcak.. "TC","kürt","ayrıcalık" kelimelerini aynı cümlede kullanmak dahi abes olur. bakın, abes oldu. bi de "inkarcılar" var, kürtçe "uydurma" bi dilmiş. vay be. milyonlarca insan konuştuğuna göre kim uydurduysa güzel uydurmuş..hangi dil ailesinden geliyo??maveraünnehirden geliyo, oldu mu? biz de zaten atillanın torunlarıyız, dünya türk olsun falan..zaten ortadoğuda 3 ırk varmış ayol, bunlar da toplasan 3 dil konuşuyolardır. e nası mozaik oldu bu? düz çikolatalı kek oldu yani resmen.. neyse topiğe gelecek olursak; çok güzel bi adım bu da, trt şeş ile beraber düşünülünce kürt sorununun çözümü için epey mesafe katedilebilir bu girişimle. ancak kültürel yanının dışında hukukla ilgili mevzuatlar var ki, tvde başbakan kürtçe bile konuşsa aşılamıyo, cezaevinde kürtçe konuşmanın veya kürtçe broşür basmanın hala cezaları var. bu kültürel adımların yanında bi de hukuki adımlar atılırsa çok iyi olur. Gözlerimiz yollarda kaldıydı. Bu konuda bir şey eksikti, tam oldu. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
roket adam Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 Paylaş Mesaj tarihi: Ocak 2, 2009 TRT 6 ya karşı olduğumu bilen bilir. Ama buna karşı değilim, olabilir yani, açılabilir bence. Gerçi topiği de tam olarak okumadım, belki açılmaması için güçlü bir savunma vardır, benimserim, fikrim değişebilir. Şimdilik açılmasında bir problem görmüyorum. Link to comment Sosyal ağlarda paylaş Daha fazla paylaşım seçeneği…
Öne çıkan mesajlar