Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Blizzard Türklere düşman kampanya yapalım


Buyse

Öne çıkan mesajlar

bir forumda şöyle bir şey buldum. ne desem bilemedim. ttnet para verse anca.

lold said:
Lütfen Okuyun! Artık okuduktan sonra TTnet'e fazla yüklenmezsiniz. Neden 2. sınıf vatandaş olduğumuzu lütfen öğrenin... Bilip bilmeden komple teorileri üretmeyin!!


ve said:
Selam arkadaşlar,

Günün birinde zavallı cüce warrior'un hiç böyle popüler olacağı aklıma gelmemişti, ama cidden birlik, beraberlik ve desteğiniz için türk olduğumla bir kez daha gurur duyuyorum. İşin daha komiği de Warlett char'ı aslında annemin, evet annemin levelladığı bir char idi

Neyse, forumlara Warlett olarak yazdım sonuçta. Killrogg belasından Warlett. 12 yıl kadar IT sektöründe piştikten sonra işimden acayip bunaldıktan sonra eve kapanıp 6 aydır paso wow takılıp beynimi tam onarıyorum derken bela geldi buldu yine. Sessiz kalmak istedim bir süre, sus olm bulaşma dedim kendime...Ama yaptığım araştırma sonucunda ne zaman keklendiğimizi ve dolandırıldığımızı anladım ki, yurtdışında büyümüş ve ırkçılığa maruz kalmış biri olarak daha fazla dayanamadım. Hakkımı aramaya karar verdim. Tam 6 defa Helpdesklerindeki andavallarla yazıştıktan sonra bir çok firmada CRM yöneticiliği yapmış biri olarak gözlerim spiral halini almaya başladı...

Yerli ve uluslararası kaynaklarımı kullanarak araştırmamı ve sonuçlarını tamamıyla iyi niyet doğrultusunda Wow Forum adresine post ettim. Hatta mesajlarımda özellikle belirttim ki, eğer isterlerse Blizzard ile TTNET'i yüzleştirebileceğimi, karşılıklı araştırma imkanı yaratabilirim dedim.

Ancak ne var ki, GELMKAR isimli mavi cücenin yazışmalarından anlaşıldığı üzere, ortada teknik bir sorundan çok politik /ticari bir sorunun olduğuydu.

Çok yakında kanıtları AB ticari mahkemeleri komisyonuna beyan edeceğim gibi sorunun türkçesini burada ban edilmeden yazacağım (whois kayıdını verdiğim için değil, bu aşağıda yazdıklarımın ingilizcesini yazdığım andan 15 dkk sonra yazdıklarım silinerek ban edildim) sebeplerden kaynaklandığını somut olarak kanıtladık. Eminim metinin sonunda benimle aynı düşüneceksiniz. Eğer ki atladığım bir konu varsa lütfen cevaplayın ki irdeleyelim. El elden üstündür.

1. 1.

Tüm WoW sunucuları (realm) blizzard'da barındırılmıyor. Güvenlik, erişebilirlik, maliyet, sorumluluk vb. sebeplerden ötürü co-location adı verilen kiralık server hizmeti veren kuruluşlarca barındırılmaktadır. Bu yerlere server farm adı da verilir.

Avrupada bulunan WoW sunucuları Telia.net üzerinde TeliaSonera olarak daha yaygın bilinen bir ağın üzerinde bulunmaktalar. İşin daha garibi buradaki linkten de görüleceği gibi Teliasonera sadece nordik (isveç menşeili) ve baltik ülkelerine değil, RUSYA VE TÜRKİYE'ye de destek veren bir ANA hizmet sağlayıcısıdır. Evet, Türkiye'nin ana omurgasının bir parçasını taşıyor !!! Ne garip bir rastlantı değil mi ? Pingleyemediğimiz Telia.net aslında TT'nin y.dışı link ortağı...adamlar sitelerinde bile Türkiye'de aktifiz diyorlar !

Sonuç olarak her ne kadar WoW'un merkez sunucuları USA'da olsa da, co-location ile avrupada müşteri/kullanıcı yoğunluğuna göre İngiltere, Hollanda, Fransa ve İsveçte server farmları mevcutmuş. Destek merkezleri ise Fransa ve İsveç'te. Zati ingilizcelerinin bozuk oluşundan gayet net anlıyorsunuz. En son ingiltere'de de kuruluş açtılar ama hala eleman arıyorlar.

Neyse, konumuza dönersek, ayda sadece 85 milyon EUROcuk kazanan bu fukaralar, yatırıma gücü yetmediği için olsa ki, kiralık server ve hatlar kullanmayı hayli tercih ediyor. Tabii bir de sorumluluğu üzerlerine almaları gerekmiyor...Gerektiğinde "onların" hatası diyebiliyor.

2 gündür aslında bir şeye uyandım. Görmekte zorluk çektiğimiz bir konu. Arkadaşlar açıkçası bu sitedeki başka forum başlıkları altında yazmışlar bile ama bir de ben yazayım diyorum.

Farkettiniz mi ? Son 10 gündür bağlantı sorunu yaşıyoruz. Daha önce böyle bir sorun yoktu. Depreme mi denk geldi yoksa ? Tabii ki hayır. Avrupa'daki ilk-orta-lise düzeyindeki okulların kapanmasına denk geldi tabii

Eminim hepiniz hemfikirsinizdir ki, Türkiyem, bulgar, çek, polonya, belarus gibi ülkelerdeki Wow kullanıcısının sayısı 15,000'i geçmez. Ama Almanya, İngiltere, Hollanda, İsveç, İtalya'daki kullanıcıların toplamı 3,500,000 kişi yapıyor.

Özellikle bizlerin onlara göre daha doğuda olduğumuzu düşünürseniz, güne onlardan daha erken başlıyor, daha erken bitiriyoruz. Yani, onlardan daha önce login oluyoruz. Ve tabii ki de onlar login değilken yani peak (yoğun trafik) zamanından önce login olabiliyoruz. Ama ne ilginç ki batı avrupada saat 9 oldu mu birden yoğun kullanıcısı olan killrog gibi sunucular birden latency yaşamıyor, erişilmez oluyor...ne garip....bazen de erişiliyor ama kısa zaman sonra latency bile yokken ! disconnect oluyor !

Açıkçası network, yani LAN ve WAN uzmanı arkadaşlarım gayet iyi bilir ki bu işleme "load-balancing" adı verilmiştir.

Anlaşılan o ki, Blizz EU'daki müşterilerini mağdur etmemek için Telia'nın firewall veya gatewaylerine öyle bir tanımlama yapmış ki, peak zamanlarda EU kullanıcısının rahatça ve sorunsuzca girebilmesi için Türkiye gibi ülkelerin IP bloklarını 2.sıraya atabilecek bir loadbalancing öncelik sistemi düzenlemiş.

Tabii ki bunu Blizz yapmıyor, yaptırıyor

Ama ne var ki bizler de onların ödediği aynı ücreti ödüyoruz. Hakkımız kasıtlı olarak yeniyor. Hem doğu avrupalılar olarak ırkçı bir şekilde azınlık olarak nitelendiriliyoruz, hem de parasını veriyor olsak da kasıtlı olarak taahhüt edilen hizmet verilmiyor. Arkadaşlar, halk arasında buna dolandırıcılık derler.

İşte bunu sitede beyan ettiğim an hokus pokus yapılmış gibi anında silindi ve herkes 3-4 gün ban edilirken 10 gün ban edildim.

Tezimin haklı olup olmadığını test etmek için, forumdan msn adresimi alan Clink nickli bir arkadaşımın yardımı ile bilgisayarıma yüklediğim internet proxy yazılımı ile (sockscap ve your-freedom) almanya IP'si ile bağlandığımda gördüm ki, TÜM sunuculara sorunsuz olarak girebiliyoruz.

Bu da gösteriyor ki, Bliz destekteki Gelmkar isimli mavi cücenin beyanının aksine birileri cidden kullanıcı kayırması yapıyor. Hem de IP bazlı. Eğer cidden WoW teknisyenlerinin tezi doğru olsaydı, Almanya IP'si ile olduğu gibi TTnet üzerinden de bağlantı sağlayamamamız gerekmezmiydi ?

Evet, artık problemin kaynağı belli olduğuna göre ve yardım çağrıları ile bu işi çözemeyeceğimizi öğrendiğimize göre, bir şeyler yapmanın zamanı gelmedi mi arkadaşlar ? Hayır, kesinlikle yasalara aykırı, rencide edici tutumlardan bahsetmiyorum. Wow-Eu forumda da dediğim gibi, teknik yoldan olmazsa, yasal yoldan olur.

Avrupa Birliğinin ülkemize olan yaptırımları sizlerin de bildiği gibi bize de AB yasalarının kapısını açtı. Dolandırıcılık ülkemizde olduğu gibi AB'de de suç olduğundan ve milletimizi aşağılayan ve küçümseyen bu firmanın anlayışına karşı koymamız bizim yasal ve en doğal hakkımızdır.

Bu sebeple şu an bir topluluk oluşturmak istiyorum, bizi davamızda sonuna kadar destekleyecek, birlik olup hakkımızı savunabileceğimiz arkadaşlar.

Uluslararası hukuktan anlayan avukata da ihtiyacımız var. Dahası AB yasalarından bir haber birilerine. Bu davayı açmamızın çok maliyetli bir şey olmayacağı kanısındayım. Hatta bir kaç fotokopi ve faks haricinde bir maliyeti dahi olmayabilir.

Ne dersiniz ?

Ancak sizlerden bir ricam olacak. Bildiğiniz üzere bir çoğumuz 2 seneyi aşkın bir süredir WoW oynuyoruz: günde en az 5 saat oynayanlarımız var. Bir çoğumuzun L70 olmuş 3-4 tane karakteri. Dahası, kardeşlerimiz, abilerimiz, ablalarımız, annelerimiz ve babalarımız da oynuyor. Bir çok türk, bazılarmızın taşkınlık yapan, küfür eden, hakaret eden, saygı ve sevgi çerçevesine sığmayan hareketlerde bulunduğundan bizlerle birleşmek istemediğini biliyorum. O yüzden haydi, bu bir fırsattır, birleşelim,Türklerin aslında nasıl insanlar olduğunu onlara kanıtlayalım. Oyunda ve forumlarda kullanıcılara ve Bliz'e bile (Gelmkar cücesine bile) karşı saygıyı elden bırakmadan Türklüğümüz ile ağırlığımızı koyalım. Bizler birlik olduğumuz sürece var olabiliriz ; sadece oyunda değil, cihanda.

Saygılarımla ve tekrar teşekkürler,

Warlett - Killrogg
Orcun - Dragonblight
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

türklere özel bir durum değil, tamamen routelarla alakalı fayda-maliyet analizi sonuçları.

anlatılanlar doğru, yapacak birşey yok. bu kadar ağır trafiğin altından kalkmaya çalışan her firmanın yaptığı şeyler.

benim bugün frostmane'e olan trace logum:

1 1 ms 2 ms 5 ms 192.168.1.1

2 9 ms 8 ms 8 ms static.dsl88-225-56321.ttnet.net.tr [88.225.220.1]

3 * * 164 ms mstr81212-18469.dial-in.ttnet.net.tr [81.212.72.37]

4 17 ms 17 ms 17 ms izmir_t1_1-antalya_t2_1.turktelekom.com.tr [212.156.109.41]

5 27 ms 27 ms 27 ms ulus_t1_1-izmir_t1_1.turktelekom.com.tr [212.156.120.21]

6 30 ms 31 ms 30 ms ulus_ebgp_1-ulus_t1_1.turktelekom.com.tr [212.156.119.242]

7 98 ms 95 ms 96 ms ldn-b4-link.telia.net [213.248.100.253]

8 96 ms 175 ms 175 ms ldn-bb1-link.telia.net [80.91.249.77]

9 * 146 ms 142 ms hbg-bb1-link.telia.net [80.91.249.11]

10 189 ms 354 ms 133 ms s-bb1-link.telia.net [80.91.249.9]

11 187 ms 129 ms * s-hdn-i3-link.telia.net [80.91.249.69]

12 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

13 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

14 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

15 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

16 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

17 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

18 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

19 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

20 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

21 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

22 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

23 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

24 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

25 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

26 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

27 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

28 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

29 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad.

30 * * * ˜stek zaman aŸmna u§rad

sadece bugün değil yaklaşık bir haftadır aynen böyle. 2000 ve üstü ping :)

sıkıntı telia'da. alenen bloktur bu, telia gibi bir altyapıda bir haftadır 20 üstü atlamada ben bir yere bağlanamıyorsam avrupa'da internetin çökmüş olması lazım aksi takdirde.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

gecen senenin topigiydi bu galiba donanimhaber de. yazar arkadas baya hevesliydi bu isi cozmek icin ama sonrasinda ne oldu bilinmiyor. sanirim usanip birakti. blizz bence kasitli olmasada turkiye'ye bir baglanti problemi yasatiyor. nedense telia ile ttnet in baglanti noktalari hep problemli ve yillardir cozulmuyor. gerci son 5-6 aydir pek yuksek ping almiyorum bilmiyorum bana mi denk geldi.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Pek inandırıcı bulmadım. Bizim yaşadıgımız sorunlar sadece WOW ile alakalı değil ki.

Yurt dışında Server'ım var Türkiyeden daha iyi baglanıyorum diyen varmı?
Yurt dışında oyun oynarken şu oyunda turkiyeden daha iyi ping alıyorum diyen varmı?
Hangi oyunu oynarsanız oynayın, sonuç hep aynı olucaktır. Oyunlar arasında fark tabiki olacaktır hepsinin yapısı farklı teknolojisi farklı ama hiç bir zaman Yurt içi sunucu kadar verimli degildir.

Bu tamamen bizim TTNET'in kötülügünde. Neden Saatleri Avrupa ile baz alıyorsunda Türkiye ile baz almıyorsun.
Kaç gündür herkes lag'dan kıvranırken ben KabloNet ile 200ms üzeri görmedim

Sabahın erken saatlerinde Türkiyede internete giren yok.
Akşam 9'da özellikle kış vakti herkes internet başında yogunlugu neden buna baglamıyorsun.

Elin adamı 10MB baglantıya 10 Dolar verirken Sen hala 1MB baglantıya 20 Dolar veriyorsun

Önce bizim internetimiz onlar ile aynı seviyeye gelmesi lazım. ondan sonra böyle bir karşılaştırma yapmak lazım
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

3.5 milyon kişi rahat oynasın diye 15 bin kişiyi atma olayı değil bu, hatta kabahat blizzard'da da değil.

telia avrupa'nın bir numaralı carrier class servis sağlayıcısı ve adamlar kendi routelarında yani kendi altyapılarındaki trafik yoğunluğunu karlarını max kılacak şekilde yönetiyorlar.

blizzard'ın bile bu kapasitede bir servis sağlayıcı üzerinde etkisi çok sınırlıdır zira, avrupada 1. sınıf hizmet data hizmeti almak istiyorsan ya telia ile çalışırsın ya da kendi altyapını kurarsın.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Sorun wowdan önce ttnette arkadaşlar yapmayın. Öyle olmasa yf yle almanya üzerinden bağlanırdınız sorun kalmazdı. Bi arkadaşın dediği gibi orda 3.5m oyuncu var diye 15k kişiyi dışlamazlar %0.5i yapıyoki ha almanyadan o kadarlık bi dilim geç girmiş ha öteki taraftan girmiş. Herkes aynı sunucuyu kullanıyor sonuçta, ben burdan ankaradan bağlanmak için izlediğim yol onunkinin 10 katı kadar, o yüzden onun herhangi bi yerde takılma şansı benimkinden çok daha az. Çok stres yapmış o arkadaş, madem sadece o iki serverda bu durum oluyor server değiştirsin. Yapılmamış şey deildir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Normal bağlantı ile yf bağlantısı arasında dağlar kadar fark var... normal bağlantıyla 500-700ms arası oynarken yf ile 80-120ms arasına dusuyor.

Yf ile bağlandığımızda internet bağlantımız değişmiyor yani yine ttnet üzerinden bağlıyız internete sadece ip numaramız değişiyor ve sanki fransadan bağlanıyormuşuz gibi oluyor.

Ve birden o 500ms ler düşüyor 70ms e bağlantı aynı bağlantı ama wow bizi fransadan bağlanıyor sanıyor ve arkadaşın da dediği gibi hiç bir kısıtlama uygulamadığı için 70ms alıyoruz.

Yani arkadaşlar evet ttnet de sorun yasıyoruz kufur edıyoruz felanda yazıda anlatıldığı gibi kesinlikle dışlama olayı var ve bunun kanıtıda yf dir.
Link to comment
Sosyal ağlarda paylaş

Misafir
Bu konu yeni mesajlara artık kapalıdır.
×
×
  • Yeni Oluştur...