Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

Eurovision'a S.O.A.D.

Cthulhu

Öne çıkan mesajlar

Penthesilea said:
anne tarafim yunanistan'da azinlikti, turkiye'ye evlerini barklarini dillerini (anadilleri rumca) birakip geldiler, her turlu rezilligi cektiler zamaninda.

Ama empati 2 tarafli birseydir. Evet cumhuriyetin ilk yillarinda azinliklar cok cektiler, ama burada da empati yapilmasi gerken cok onemli bir nokta var. Bahsettigin ulke onlarca yildir araliksiz savasmis, onlarca ulke tarafindan binlerce km2 alani fethedilmis, erkeklerini kaybetmemis tek bir ailesi kalmamis bir ulke. En sonunda, yine binbir fedakarlik ve cefa ile bir duzen kurdugunda, paranoyak da olursun, yabancilari potansiyel dusman da gorursun, ajan da gorursun.

Yukaridaki birincisiydi, ikincisi de amac bir nation state kurmaksa, ozellikle ekonominin osmanli sisteminden cikip yerlilere gecmesi gerekiyordu. Bunu arkadasca, kardesce yapmanin pek yolu yoktur, her ulkenin gecmisinde boyle seyler yatar. Cirkin, ama nation state icin gerekli miydi? Evet.

Ha bir de 3. su var, 2. dunya savasi oncesi milli gaza gelis akimlari. En azindan 6 milyon yahudi yakip bilmemkac milyon insanin hayatina mal olmadan atlattik o donemi. Ve demokrat Isvec gibi 60.000 ozurlu insani kisirlastirip gen havuzunu temizlemeden.

Bir laf etmeden once iki tarafa da bakmak lazim, ve o zamanin sartlarinda dusunmek lazim. Ermeni soykirimiyla da alakasi yok bu olayin, cunku 1915'deki bir olay o, ben cumhuriyetimin yaptiklarindan sorumluyum ve onlara aciklik getirdim sadece o alintiya karsi soylediklerine cevap olarak.

Söylediklerine katılmıyorum diyerek başlamam lazım.
Bir kere şu yanlışı düzeltelim önce:
"amac bir nation state kurmaksa, ozellikle ekonominin osmanli sisteminden cikip yerlilere gecmesi gerekiyordu."
Ermenisi de, yahudisi de, rumu da, kürtü de Türkiye Cumhuriyeti'nin yerlisi zaten. Ulus-devletin öngördüğü kimliğe (yani "türk" ve "müslüman") geçmesi gerekiyordu dersen belki anlaşabiliriz, ancak yine de gerekliliğini sorgularım.
6.000.000 insan öldürmedik, 60.000 sakat insanı kısırlaştırmadık en azından demişsin. Öncelikle verdiğin örnekler üzerinden her ulusun kuruluşunda bunların olması gerektiğini ve bilhassa illaha olacağını iddia edişinin meşruiyet dayanağı verdiğin iki örneğin de avrupa ülkeleri olmaları mı? Almanya ve İsviçre'nin Avrupa ülkeleri olarak ulus-devlet kurma sürecinde insan katli yapmış olmaları ulus-devlet şablonunu benimseyen her toplumun, o devletlerin "yanlış" olarak addettikleri şeyleri de yapmalarını gerektirir mi? Böyle bir genelleme ne kadar geçerlidir?
İki taraflı bakmaktan söz etmişsin. Buna bir itirazım yok. Ancak iki taraflı bakmak için, önce olayın incelenebiliyor olması gerekmekte. Yine örneğini verdiğin iki ülkede de bahsettiğin mevzular hakkında sayısız araştırma, inceleme yapılmıştır. Öte taraftan bizde meseleyi ele alabilmenin izin verilen tek yönü, resmi ideolojiyi destekleyen yöndür. Çift taraflılığa yer olmadığını bir üniversitede konu hakkında araştırma yapılmaya çalışıldığında neler olduğunu izleyerek gördük sanırım. Bu durumu daha bir çok farklı olayla örnekleyebilirim ama sanırım anlamışsındır.
Bu noktada beni yanlış anlamaman önemli, çünkü kayıtsız şartsız "Ermeni soykırımını işledik ve suçluyuz" gibi bir iddiada bulunmuyorum. Ermenistan'a tonlarca para ödememiz gerekiyor da demiyorum. Sadece senin söylediğin ve empatinin gerektirdiği gibi iki tarafın da birbirini anlaması durumunun sağlanması için meselenin baskı olmaksızın ele alınabilmesi gerekmekte diyorum.
Sosyal ağlarda paylaş

said:
Ermenisi de, yahudisi de, rumu da, kürtü de Türkiye Cumhuriyeti'nin yerlisi zaten. Ulus-devletin öngördüğü kimliğe (yani "türk" ve "müslüman"winking smiley geçmesi gerekiyordu dersen belki anlaşabiliriz, ancak yine de gerekliliğini sorgularım.

O saydığın toplum kesiminin(azınlıkların diyelim), o dönemler dışarıdan kışkırtılmaya gayet müsait olduğunu gözönüne alırsak, ellerindeki maddi gücü almak gerekiyordu belkide. Ayrıca Almanya ve İsveç örnekleri tabiki o yanlışları meşrulaştırmaz ama orda vurgulanmak istenen; o dönem öyle bi geçiş süreci yaşanmış, bizde çok erdemli, ulu, cennetten inme bi toplum olmadığımız için(böyle bi toplum yok yani normal olarak) böyle şeyler yapmışız, normaldir.

/soad ın canlı performansı rezaletti en son, eurovisionda playback yapsınlar :P
Sosyal ağlarda paylaş

milliyet.com.tr said:
Bu haberi bir internet sitesinde gördüm. Agos gazetesinin sitesinde de yer alıyormuş. Baktım siteye, evet haber doğru. Ermenistan’ı Rusya’da yapılacak 2009 Eurovision şarkı yarışmasında System of A Down temsil edecek. Açıklamayı System of A Down’ın (SOAD) solisti Serj Tankyan yapmış.
Şarkıda ‘Ermeni soykırımı’ işlenecekmiş. Bunun dünyayı bilgilendirmek anlamında mükemmel bir fırsat olduğunu söylemiş.
Bir kere şunu açık yüreklilikle söyleyeyim, müzikleri muhteşem. Ermeni oldukları için, müziklerinde Anadolu ezgilerini kullanıyorlar. Bu hissediliyor. 1995 yılında Amerika’da kuruldu. Alternatif metal grubu. Önce adları Soil idi. Sonra 1998 yılında bu ismi aldılar. 2002 yılında çıkardıkları Toxicity albümleri olay yarattı. Daha sonra Mezmerize ve Hypnotize geldi...
Ben bu albümleri dinledim. Hatta Toxcity albümünde Arto Tunçboyacıyan da çaldı. Grup şu elemanlardan kurulu: Serj Tankyan (vokal kavye), Daron Malakian (gitar geri vokal), John Dolmayan (davul perküsyon), Shavo Odadjian (bas)...
Grup üyeleri burada kökleri olan Ermeniler. Yani Anadolu’dan göç edenler. Ve acılar yaşıyanlar. Türkiye’de rock radyolarında çalınması “yasak” gruplardan biri. Ben dediğim gibi, müzikal olarak grubu gerçekten yetenekli buluyorum. Keyifle de dinliyorum.
“Holy Mountains” şarkısı aslında bir yerde onların ifadesi... Pek kızdılar bizde, “Namussuz Ermeniler” dediler. Bu şarkının sözlerinin bir bölümü: “Onların akıldan çıkmayan soğukkanlılıklarını hissedebiliyor musun? / Yalancı katil şeytan Aras Nehri’ne geri dön”...
Grubun solisti Tankyan, Türkiye’de Billboard dergisini bir demeç verdi. “Holy Mountains” Ermeni soykırımında ölen kurbanlar anısına saygı amacıyla yapılmış. “İki ay önce ölen dedem kurtulanlardan biri” diyor söyleşide Tankyan.

‘Yalan haber yapılıyor’
Kayseri’de Efkere’de doğmuş ... Çok acılar yaşamış. Ermenilere yardım eden Türklerden de bahsetmiş dedesi... Ama sözler pek de iyi niyetli denilemez, hayli tahrik edici. E ne de olsa rock!
Tankyan tehditler aldığını da söylüyor söyleşide. Türkiye’de basında kendileri aleyhine yalan haberlerin yapıldığını da iddia ediyor. Biletlerinde Türkleri aşağalıyıcı hakaret içeren ifadelerin yer almadığını, “Holy Mountains” şarkısında Türkleri küçük düşürücü klipler yapmadıklarını, hatta bunun için klip bile çekmediklerini söylüyor...
Türkiye’deki hayranlarına bunu anladıkları için teşekkür ediyor. Ve Türkiye’de konser vermek istediklerini söylüyor. Tabii çelişkiler var, acılar var... Bunlar yaşandı, her iki taraf da yaşadı. Eurovision da Ermenistan’ı temsil edelerlerse gündem değişir. Ve Eurovision tarihinde bir dönüm noktası yaşanır.
Sosyal ağlarda paylaş

neyse yavaş yavaş "soykırım söz konusu bile değildir"den "yaptık ama gerekliydi, yapmasaydık ulus-devlet olamazdık, hem herkes yapmış işte" çizgisine gelmek de bir adımdır. bundan sonraki adımda biraz vicdan gerek sadece..

evet, hiçbirimiz bu olayda "doğrudan" sorumlu değiliz. ama bu trajedilere yol açan ittihatçı zihniyet hala yaşıyo, 1915 olaylarını "elzem" gören zihniyet hala yaşıyo. devletin bekaası için bikaç bin insanın gözden çıkarılmasında beis görmeyen kafa yapısı, yerli yerinde duruyo.

biz sadece bu cumhuriyetin yaptıklarından sorumluyuz diyosanız, 6-7 eylül olayları var, varlık vergisi var..kısacası bizden önceki devletin (hadi bu devleti ittihatçılar kurmadı varsayalım) verdiği zararları karşılamak bi yana, daha da beter etmişiz. bu, soykırımın devamıdır. ikinci aşamasıdır. ittihatçıların anadoluyu türkleştirme politikasının sonucudur. ister etnik temizlik densin, ister "sermayenin millileştirilmesi" densin, ortada ağır bir gasp ve katliam söz konusu.

biz, 80 yıldır bunu inkar etmek yerine, ikrar etseydik, verilen hasarı bi nebze olsun telafi etmeye çalışsaydık ya da hiç değilse acılarını paylaşsaydık, bugün türk düşmanı diaspora bu kadar nüfuz sahibi olmazdı.

ayrıca biz bu acıyı ikrar etmek için en ufak bi adım attığımızda, karşıdan da aynı şekilde cevap geliyo, hiç merak etmeyin. şu "özür dileme" kampanyasına karşılık, ermenistanda da doğu anadoluda ermeni çetelerin yaptıkları için bir özür kampanyası başlatılacak. bu, iki halkın birbirini anlamasında çok önemli bir adım.
Sosyal ağlarda paylaş

sir said:
ayrıca biz bu acıyı ikrar etmek için en ufak bi adım attığımızda, karşıdan da aynı şekilde cevap geliyo, hiç merak etmeyin. şu "özür dileme" kampanyasına karşılık, ermenistanda da doğu anadoluda ermeni çetelerin yaptıkları için bir özür kampanyası başlatılacak. bu, iki halkın birbirini anlamasında çok önemli bir adım.

Gülsem mi ağlasam mı bilemedim.
Sosyal ağlarda paylaş

arkadaşım neyi inkar ediyoruz bir de onun adını açık açık koysana.

ben de özgürlükten şundan bundan yanayım tamam da bu kadar bireyin ve haklarının ilahlaştırıldığı bir anlayışa da karşıyım.

hepimiz biliyoruz ermeni tehcirinin tek sebebinin ermeni çetelerinin yaptığı eylemler olmadığını. anadolunun azınlıklardan arındırılması cumhuriyetten ve atatürk'ten önce fikir altyapısı oluşturulmuş, cumhuriyette ve atatürk tarafından ve atatürk'ten sonra da uygulamaya devam edilmiş bir eylem.

200 küsür yıl taş üstüne taş koyamamış bir ülkeyle bütün dünyaya kafa tutmanın ister istemez sancılı sonuçları oluyor. anadolu'yu parça pinçik bölen o harita rum'u, ermeni'yi burdan sürmeden başka türlü masadan kalkmazdı. devletin bekaası ile bireyin/toplumun hakları arasında denge gereklidir evet ama terazi devletin tarafına ağır basmıyorsa somali olur çıkarsın. burda kimse de bana iskandinav ülkelerini şunu bunu örnek göstermesin. gerekli gördükleri yerde bireyin anasını nasıl bellediklerini biliyoruz.

bu bakımdan beğenmediğim pek çok yönüne rağmen başımızda bizim diyebildiğim bir devlet olması için ermeni'lerin acı çekmesi gerekiyorduysa; çok da tınn. ben de insanım, birimizden birisi acı çekecekse ve haklı sebeplerim de varsa karşıdaki çeksin acıyı gene çok da tınn.

balkanlar'da rumlar türkleri kırıp geçirdiği için özür dilemeyi gündeme getiriyor mu? ermeniler doğu'da türk'ü kırıp geçirdiği için özür dilemeyi gündeme getiriyor mu?

bu konuya ermenilerin çektiği acılar diye yaklaşanlar kusura bakmasın safın önde gideni, bayrak sallayanıdır.

rum gelsin, ermeni gelsin 2 tek atar muhabbetimi ederim. kin güttüğüm, bunlara karşı yürüttüğüm bir davam yok; bunu da tüm samimiyetimle söyleyeyim. konu rum milleti, ermeni milleti olursa arada sınırlar iyi ama böyle. travmaysa travma benim milletim de yaşadı, dünya rönesans vari yeni bir aydınlanma devrine girene kadar bu konu böyle kabul edilmelidir.
Sosyal ağlarda paylaş

huun çarpıklık zaten "anadolunun azınlıklardan arındırılması" kısmında. bu insanlar gizlice içimize sızmış ajanlar değillerdi, yüzyıllardır bu topraklarda yaşayan, bizimle aynı havayı soluyan, aynı ekmeği yiyen insanlardı. bu insanları kovmadan da "bütün dünyaya" kafa tutabilirdik.

bi de hem suçlu hem güçlüsün, "ben çekeceğime onlar acı çekti" diyosun üzerine iyi oldu diyosun. senin haklı sebeplerin neler ki? tamamen keyfiyet. adamları evinden kovuyosun, sürüyosun, binlercesini bile bile telef ediyosun, malını da gaspediyosun bi de "haklı sebeplerim vardı" diyosun. o kadar haklılık biraz fazla, kusura bakma. insan utanır biraz bugünkü halini bir tehcire ve kıyıma borçlu olmaktan.

diğer ülkeler beni ilgilendirmez, rahatsızsanız, kendinizi mağdur hissediyosanız çıkın siz de avrupa parlamentosuna bahsedin rumların ve ermenilerin kıyımından ve onlardan da özür bekleyin, onu da desteklerim gayet.
Sosyal ağlarda paylaş

bu tür konulara yorum yapmadan önce şu gerçeği unutmayın
yapılan plana göre toprak ganimet sayılcak ruslar dışarıdan ermeniler içerden yıkıcaktı
rus ve ermeni arasındaki haberleşme istihbaratı buydu
ve ermeni kasnakcılar çeteler bu yüzden osmanlı topraklarından sürüldü
yoksa onlara kimse bişey dememişti yüz yıllardır
sen osmanlı topraklarında halkı katlet ondan sonra kalk hak ara oldu paşam varmı başka maruzatın
benim devlet adamım o çapulculara meydan bırakmazdı ama bakma büyük güçler engelliyor
futboll diplomasisiyle başlayan bu süreç inşallah barışla tamamlanmaz
tarih tekrar etmez

edik:edit
Sosyal ağlarda paylaş

ok o zaman şöyle yapalım sir:

"biz, hiçbir haklı sebebimiz olmadan ermenilerin ölümüne sebep olduk. en içten özürlerimizin kabul edilmesini temenni ettiğimizi dünya kamuoyuna duyururuz."

bu mudur yani?

bir de oraya buraya başvur diyorsun. yıllardır yunanistan türk azınlığı kabul etmediğini, onların müslüman yunanlar olduğu iddia ediyor duruyor. adamlara soruyorsun türküz diyor. bu da ab'ye üye bir ülkede oluyor. nereye başvurayım?

yanlış anlama hakaret anlamında değil bu söylediğim; ama gerçeklerden uzak, fazlasıyla naif bir söylem seninkisi.
Sosyal ağlarda paylaş

Sör said:
bi de hem suçlu hem güçlüsün, "ben çekeceğime onlar acı çekti" diyosun üzerine iyi oldu diyosun. senin haklı sebeplerin neler ki? tamamen keyfiyet. adamları evinden kovuyosun, sürüyosun, binlercesini bile bile telef ediyosun, malını da gaspediyosun bi de "haklı sebeplerim vardı" diyosun. o kadar haklılık biraz fazla, kusura bakma. insan utanır biraz bugünkü halini bir tehcire ve kıyıma borçlu olmaktan.

Tarihi zerre anlamadığın ortada hacım. Kasma kendini fazla sıyırıma balataları.

Yalnız haklı sebepler yok demişin buna cevap vermezsem içimde kalır. AHAHAHAHA
O dönem ermenilerin yaptıklarını ya bilmiyorsun ya da sırf sallamasyon yapmak için yazmışsın. Yani Ermeniler bizim halkımızı öldürürken Milli sınırlar içindeki topraklarımıza göz dikmişken, defolun gidin demek bizim için yeterince haklı bir sebep değil demek. Vay anasını.
Sosyal ağlarda paylaş

• Yeni Oluştur...