Jump to content
Forumu Destekleyenlere Katılın ×
Paticik Forumları
2000 lerden beri faal olan, çok şukela bir paylaşım platformuyuz. Hoşgeldiniz.

LyX - Grafiksel, Açık-kaynak kodlu, WYSIWYM (What You See Is What You Mean), LaTeX Programı


Öne çıkan mesajlar

  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Dün keşfettiğim ve ciddi ciddi metin olarak olarak temelli kullanmayı düşündüğüm bu program. Başta sadece pdf yaratmak için kurmuştum ama cidden çok iyi metin editörü. MacOS, Windows, BSD ve Linux ile çalışıyor.

LaTeX gelmiş geçmiş en iyi typesetting sistemidir. Genelde kod yazarak kullanıldığı düşünüldüğü için insanlar kaçar ama öyle değil. Bu program ile sıradan bir metin editörü olarak kullanabilirsiniz. Uzun uzun anlatmak yerine aşağıya bissürü screenshot koyuyorum.

Özellikle teknik metinler için ve akademik çalışmalar için ideal. Akademik derken yanlış anlamayın, bibliographic açıdan da bir sürü awesomeness var içinde, sadece matematiksel olarak değil. Tablolar, şemalar, dipnotlar, referanslar, tab kullanımı, bissürü şey.

En önemli özelliği benim için içine sıradan metin dosyalarını import edebilmeniz. Ve evet, DocBook sıradan bunun yanında.

Ne olursa bir bakın OpenOffice, KOffice, MS Office, Abiword falan kullanmadan önce.

http://en.wikipedia.org/wiki/LyX

Screenshots

http://www.lyx.org/images/about/main_window.png
http://www.lyx.org/images/about/preview_dvi.png
http://www.lyx.org/images/about/math_panel.png
http://www.makeuseof.com/wp-content/uploads/2008/08/equation_editor.png
http://www.lyx.org/images/about/insert_menu.png
http://www.lyx.org/images/about/fullscreen.png

  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Linux versiyonu 70 MB.

Windows'da LaTeX sistemini indiriyor ki bu sistem de Unix için olduğu için çok bir yer kaplıyor Windows'da.

Boşuna demiyorum Windows sadece oyun oynayan insanlar için, bir işe yaramıyor diye. Unix abi olay her şeyde. Propaganda her fırsatta forza! MacOS'da Unix zaten.
Mesaj tarihi:
bu tarz programlarda en buyuk sorun uyumluluk. tek basina cok guzel olabilir program, ama ben bana yollanan bir master tezini acip bakamayacaksam, baktiktan sonra da geri yollamak icin elli takla atacaksam kusura bakmayin da, beni acmaz =)

ek: yanlis anlasilmasin; bu sorunun tek kaynagi micros~1 ama, pragmatik bir yaklasimla bendeki etkisi bu.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Zaten bu programın *.lyx formatı insanlara göstermek için değil. Bir şarkı yaptığında Pro Tools ile proje klasörünü mü yolluyorsun insanlara mp3 dosyasını mı?

Pdf olarak kaydetmek mümkün, latex sayesinde adobe'un kendi programlarından çok daha kaliteli oluyor. DocBook ya da rtf olarak da kaydetmek mümkün.

Uyumluluk sorunu yok yani bence, eğer gönderdiğin kişinin de editlemesi gerekiyorsa klasik latex formatına da çevirebiliyorsun ki zaten akedemik çevrelerin ve yayıncıların photoshop'u olduğu için latex bir sorun çıkarmaz o da.
Mesaj tarihi:
ee 5 kisi bir dokuman uzerinde calisiyorsak ne yapiyoruz gergecim? yani "bu mantikla ms office'in disina cikamazsin" filan de ama "super collaboration tool bu" deme =)

ayrica akademik cevrelerin niye photshop'u olsun yahu?
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Akademik bir metin yazıldığında (en azından benim çevremde) tex tabanlı birşey kullanıyor insanlar.

Gerçi tartışmaya ne gerek var, program işte, güzel. Collaboration Tool değil, verdiğim örnek olan Pro Tools da değil, metin programı, kitap falan hazırlamak, tez hazırlamak, fizik teoremi anlatmak için pek bir rakibi olduğunu sanmıyorum tex sisteminin. Yok ben MS Word ile yazarım diyorsan matematiksel bir metni bu senin bileceğin iş :)

Ayrıca 5 kişinin birlikte çalışabileceği ve tex'in gücünü verebilen bir program varsa çok iyi olur ya... Var mı? (Bunu en iyi benim programım demek için yazmadım, var mı cidden, işime epey yarar)
Mesaj tarihi:
Photostop ne alakadır ben de anlamadım ama akademik yazılar için LaTeX üstüne yok bence de. Gerçi içinde formüller olan matematik/logic ödevlerinde falan yine MS Word kullanıyorum (daha kısa sürede hazırlayabildiğim için).

Ama seminer, tez vb durumlarda gereken büyük yazılar için LaTeX daha rahat oluyor. Aslında yazması değil de, bakımı çok daha rahat oluyor. Ayrıca çok daha şık oluyor hazırlanan yazı. Böyle daha oturaklı gözüküyor.

Zaten döküman büyük ve önemli olunca LaTeX için harcadığınız overhead oldukça azalıyor, hatta tam tersine dönebiliyor.
  • Genel Yönetici
Mesaj tarihi:
Benzetme yapıverdim ya: nasil grafikerler photoshop kullanırsa hepten, akademisyenler de tex kullanır gibi.
Mesaj tarihi:
bunların bir tanesini bile kendi bilgisayarımda çalıştıramamış olmam bilgisayarımın opensource'a alerjisi olduğunu gösteriyor sanıyorum. kuruyorum, ok. çalıştırıyorum.. %50 cpu ama çıt yok.. resart falan, cık olmuyor. kaldırıyorum, tekrar deniyorum.. yine yok..

a.kurduğum programlar ile bişiler oluyor
b.dll'lerden bi sorun yaşıyoruz ama uyarı gelmiyor
c.bilgisayar alerjik reaksiyon gösteriyor.

bence c. zamanında bi cdrom'um orijinal cd okumazdı hiç..

latex.exe, lyx.exe, fc-cache.exe, initexmf.exe, lyxlauncher.exe, phyton.exe mkfntmap.exe çalışıyor bişiler yapıyorlar ama tık yok hâlâ. yok önceden arkadaşımın lepitapında kullanmamış olsam sövecem feci..

yok abi yok benim kompüter windowz sevici sanırım
  • 1 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
Almanca ne yazikki ama belki birinin işine yarar, detaylı olarak latex kurulumu ve kullanımı ile ilgili tutorial.


technix editorü kurulumu ve kullanımı

http://drzoom.ch/project/dml/#download
  • 8 ay sonra ...
Mesaj tarihi:
lyx'i falan söylemediler ya.latex indirin bakın dediler ilk haftadan.bişey gösteren yok öğreten yok direk ödevi dayadı ne salak işmiş arkadaş.

bana direk latex lazım bu lyx'in ne olduğunu anlamadım.
Mesaj tarihi:
yazdigim mesajdakileri yapman yeterli.

miktex olmadan latex olmaz

texniccenter editor, onunla yaziyorsun, miktexi otomatik algiliyor, miktex ile gerektiginde packagelar çekebiliyorsun otomatik.


Lyx = Ne görüyorsan onu yazıyorsun editörü

Texniccenter = Kodları yazıyorsun, compile ediyorsun sonucu görüyorsun editörü
×
×
  • Yeni Oluştur...